Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste tempels op Sicilië – bewonder het Griekse verleden bij Agrigento, Selinunte, Segesta en Solunto

Op het eiland Sicilië zijn schitterende tempels te bezoeken: bij Agrigento, bij Selinunte, bij Segesta en bij Solunto. Stuk voor stuk gouden herinneringen aan een Grieks verleden.

Valle dei Templi (Agrigento)

Op de plek van de Valle dei Templi, de Tempelvallei, schitterde ooit de oude Griekse stad Akragas. Volgens de schrijver Pindarus was dit ‘de mooiste vergankelijke stad, waarvan de inwoners bouwen voor de eeuwigheid maar leven alsof er geen morgen bestaat’.

Nu is de Valle dei Templi, met een oppervlakte van dertienhonderd hectare, een van de grootste archeologische sites van Italië. De Dorische tempels staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Tempel van Heracles

Wandel over de Via Sacra naar de Tempio di Ercole, de Tempel van Heracles, de oudste en op één na grootste tempel in de Tempelvallei. Men zegt dat deze tempel zelfs net zo groot zou zijn geweest als het Parthenon op de Akropolis in Athene. Oorspronkelijk telde de tempel achtendertig zuilen, nu staan er nog slechts negen overeind.

Tempels van Hera en Concordia

Iets minder groot maar niet minder indrukwekkend zijn de Tempel van Hera en de Tempel van Concordia (die een tijdje dienst heeft gedaan als kerk).

Tempel van Zeus

Het grootst is de tempel aan de westzijde, die was gewijd aan de Griekse oppergod Zeus. De tempel was meer dan dertig meter hoog. De zuilen van deze tempel waren wel vijftien meter lang en zo breed dat er met gemak een kring van twintig mannen omheen kon staan.

Tempel van Castor en Pollux

Aan deze zijde van de Valle dei Templi vind je ook de tempel die is gewijd aan de Dioscuren Castor en Pollux.

Giardino della Kolymbetra

Op de plek van het vroegere Griekse zwembad vind je nu de Giardino della Kolymbetra, een tuin vol olijf-, amandel-, sinaasappel- en citroenbomen. Een ideale plek voor een picknick!

Naast de tempels vind je in de Valle dei Templi ook restanten van het gymnasium (waarbij de Grieken geen middelbare school bedoelden, zoals wij nu, maar een soort sportschool) en de Grotta Frangipane, een van de grootste catacomben in dit gebied.

Archeologisch museum van Agrigento

Even buiten het centrum, in een voormalig klooster in de wijk San Nicola, ligt het Museo Archeologico Regionale. Van hier heb je een prachtig uitzicht over de Valle dei Templi.

Waar nu interessante archeologische vondsten tentoongesteld worden, bevond zich ooit de agora van de Griekse stad. Bewonder de kolossale Telamone van meer dan zeven meter hoog, die ooit dienst deed als steun voor de grootse tempel van Zeus, maar ook de marmeren Efebo en Griekse en Romeinse sarcofagen met reliëfs die scènes uit het leven van de overledenen afbeelden.

Naast het museum ligt het Ekklesiasterion, uit de vierde eeuw voor Christus. Hier kwamen de Grieken bij elkaar om lokale problemen te bespreken. Er konden wel tweeduizend mensen tegelijk plaatsnemen op de cirkelvormige trappen.

Hera’s tempel in Selinunte

Selinunte ligt in het zuidwesten van Sicilië, niet ver van Mazara del Vallo. Het was ooit een van de belangrijkste Griekse kolonies van het eiland. Dwaal rond de talloze tempels, waaronder de Tempel van Hera, die het best bewaard is gebleven en tussen 1956 en 1959 deels gereconstrueerd is.

Casa del Viaggiatore

Bezoek naast alle tempels ook de Casa del Viaggiatore, het ‘Huis van de Reiziger’, een oud gebouw waarin nu het Museo Antiquario is gevestigd. Het huis dankt deze naam aan het feit dat men er onderdak biedt aan reizigers en wetenschappers die de Griekse ruïnes bezoeken. Nu zijn de deuren voor iedereen geopend en vind je er tal van archeologische vondsten. In de tuin zijn tal van sarcofagen, vazen en amforen te zien.

Cave di Cusa

Circa tien kilometer ten noordwesten van Selinunte vind je de Cave di Cusa, de steengroeven waar het materiaal voor de bouw van de tempels in Selinunte werd gewonnen.

Na het struinen langs de verschillende tempelresten neem je in de buurt een frisse duik in de zee. Een aanrader zijn de mooie stranden rondom Marinella.

Spectaculaire tempel in Segesta

In de schaduw van de tempel van Segesta waan je je even honderden kilometers verderop, in Griekenland. Deze indrukwekkende tempel zou zijn gebouwd door uit Troje gevluchte Grieken, de Elimi of Elymiërs – zo beweerden althans de Griekse geschiedkundigen.

De eerste steen voor deze imposante tempel werd gelegd in de twaalfde eeuw voor Christus. We weten niet precies hoe lang de Elimi eraan bouwden, maar we weten wel dat de tempel nog voor hij helemaal werd voltooid onder Griekse heerschappij viel.

De Grieken hadden in die tijd namelijk grote delen van Sicilië in hun bezit. Ook zij voltooiden de tempel echter niet helemaal; voor zover we weten is de tempel bij Segesta nooit helemaal af geweest.

Er wordt zelfs verteld dat de tempel nooit bedoeld is als heiligdom, maar slechts gebouwd is als een manier om een bondgenootschap met Athene te verstevigen. Men bouwde in hoog tempo aan de tempel om de Atheners over te halen de zijde van Segesta te kiezen in een continue strijd op het eiland.

Toen Athene eenmaal had toegezegd, zou men de tempel verder hebben gelaten voor wat hij was, zonder er ooit nog naar om te kijken. Onbegrijpelijk, want de eerste aanblik van de tempel is onvergetelijk. Je bent alles om je heen vergeten als je oog in oog staat met de zesendertig zuilen.

Tip: bezoek de tempel van Segesta ook eens ’s avonds. De tempel is dan schitterend verlicht, hetgeen zorgt voor een bijzonder mooie, een beetje spookachtige aanblik.

Het Romeinse theater van Segesta

Niet ver van de tempel kun je ook het oude Romeinse theater bezoeken, dat ooit plaats bood aan ruim drieduizend toeschouwers. Het theater werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus, toen de Romeinen het op deze plek voor het zeggen hadden. Het is het grootste deel van het jaar niet meer in gebruik als theater, maar ’s zomers klinken er nog regelmatig vrolijke klanken.

De tempels van Solunto

Hoog boven het vissersdorpje Porticello, op de hellingen van Monte Catalfamo, ten oosten van Palermo, schittert al eeuwenlang de fascinerende archeologische site Solunto. Met wat fantasie kun je de Griekse stad die hier ooit lag voor je zien, met een drukke agora, een kleurrijke markt en fraaie villa’s met mozaïek en fonteinen.

Uiteraard waren er ook tal van tempels, thermen en een theater. Bezoek zeker Casa di Leda, het huis van Leda, met een mooi fresco van Leda en de zwaan. Niet alleen de restanten van de Griekse stad zijn bewonderenswaardig: ook het uitzicht is adembenemend mooi. Je begrijpt precies waarom men hier lang geleden een stad stichtte!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *