Campanië heeft niet alleen veel overblijfselen van de Romeinse beschaving, ook de Grieken hebben hier hun sporen achtergelaten. Het mooiste aandenken aan hun aanwezigheid zijn de tempels bij Paestum, die sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van 26 april tot en met 25 augustus 2024 de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen te zien. Tijd om de tempels in de schijnwerpers te zetten!
Van Poseidonia naar Paestum
De Grieken begonnen zo’n 2500 jaar geleden met de bouw van de tempels van Poseidonia, dat de Romeinen later Paestum doopten. De stad lag in een vruchtbare vlakte bij een bevaarbare rivier. Landbouw en scheepvaart brachten grote welvaart en de Griekse traditie en geschiedenis versmolten al snel met de cultuur van de lokale bevolking.
In het multiculturele Poseidonia nemen de lokale Lucaniërs rond 420 voor Christus de macht van de Grieken over. Na verovering door de Romeinen in 273 voor Christus krijgt de stad de Latijnse naam Paestum en ondergaat een metamorfose. Veel Grieks-Lucaanse gebouwen maken plaats voor monumentale Romeinse architectuur en er doet een nieuwe industrie haar intrede: de productie van parfum uit olijfolie en rozen.
Vanaf de derde eeuw veranderde de vlakte van Paestum in een moerassig gebied waar malaria heerste, waardoor de stad onbewoonbaar werd. In de zevende eeuw na Christus trokken de laatste bewoners weg en bouwden ze een nieuwe stad in de heuvels.
In de kerk vereerden ze de Madonna del Granato, de opvolgster van de godinnen van Poseidonia. Uiteindelijk waren alleen de monumentale Griekse tempels nog herkenbaar in het landschap als overblijfselen van de oorspronkelijke stad.
Tempels voor Hera, Poseidon en Athena
De grootste en oudste tempel was gewijd aan Hera, de koningin van de Griekse goden. Daarnaast vind je er een tempel gewijd aan Poseidon, god van de zee, en een tempel gewijd aan Athena, godin van de wijsheid.
Tomba del Tuffatore – Tombe van de Duiker
Bewonder naast de tempels zeker ook het archeologisch museum van Paestum, met voorwerpen die zijn gevonden in de omgeving. Het pronkstuk is de Tomba del Tuffatore, de Tombe van de Duiker, een grafsteen die schitterend is versierd met een afbeelding van een man die elegant in het water duikt, die werd gevonden in 1968. De kleuren zijn nog even helder als in de tijd van de Grieken. Bellissimo!
Praktische info voor je bezoek aan Paestum
Zowel het park als het museum is dagelijks geopend van 8.30 tot 19.30 uur (laatste toegang om 18.30 uur). Alleen op 25 december en 1 januari blijven de deuren gesloten.
Een kaartje voor een bezoek aan de tempels en het Museo Archeologico kost € 12,- (van maart tot en met november, in de wintermaanden december, januari en februari betaal je slechts € 6,-).
Je kunt via deze link alvast snel en makkelijk een kaartje reserveren voorafgaand aan je bezoek (je betaalt dan een paar euro extra aan reserveringskosten).
Proef de lekkerste buffelmozzarella
Naast de Griekse tempels staat Paestum ook bekend om de heerlijke buffelmozzarella. In en om Paestum zijn verschillende buffelboerderijen te vinden, zoals Tenuta Vannulo en Caseificio Barlotti, waar je een kijkje kunt nemen én kunt proeven van verser dan verse mozzarella di bufala.
Paestum – stad van godinnen
Blikvangers van de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen zijn een marmeren beeld van de godin Hera en een achttal unieke wandschilderingen uit de graven van de elite van Paestum. Daarnaast zijn er beeldjes van terracotta, brons en marmer, wierookvaasjes, prachtig luxe aardewerk, fijn glaswerk, munten, een bronzen Griekse wapenrusting en talrijke offergaven voor de godinnen Hera, Athena en Aphrodite.
De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Museo e Parco Archeologico di Paestum e Velia, dat de mooiste archeologische vondsten uit Paestum in bruikleen naar Leiden laat komen.
De tentoonstelling gaat van start met de beroemde tempels en de stichting van Poseidonia, met 3D-prints en -reconstructies van architectuur, originele tempelversieringen en bijzondere achttiende-eeuwse tempelmodellen van kurk. Die zijn te zien in manshoge decors in de kleurschakeringen van de Zuid-Italiaanse luchten, die de weidsheid van het landschap proberen te vangen.
De expositie toont rijkversierde graven met afbeeldingen van Lucaanse krijgers, begrafenisspelen en -rituelen. Karakteristieke visborden uit Campanië en versierde drinkbekers illustreren het dagelijks leven van de Grieken en Lucaniërs, terwijl de talrijke terracotta offergaven aan de godinnen van de stad inzicht geven in de religieuze gewoontes van die tijd.
Romeinse beelden, versierde grafstenen en een vitrine vol kostbare parfumflesjes tonen de daaropvolgende invloed van de Romeinen op de stad.
Naast de bruiklenen uit het Museo e Parco Archeologico di Paestum e Velia en de eigen Leidse collectie laat de expositie voorwerpen zien uit het Musée du Louvre in Parijs, het Antikensammlung Staatliche Museen zu Berlin, de Nederlandsche Bank en het Allard Pierson in Amsterdam.
De expositie is van 26 april tot en met 25 augustus 2024 te zien. Via deze link vind je alle praktische informatie.
foto’s: Massimiliano Marino | Rijksmuseum van Oudheden Leiden
LA Mortella is een must. Zeker bezoeken wanneer ge op Ischia verblijft. Neem de hele dag om rustig de tijd te hebben voor een bezoek. PRACHTIGE VEGETATIE.