Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Siponto – bewonder de Basilica di Santa Maria Maggiore, Tresoldi’s moderne basiliek en de Abbazia di San Leonardo

Aan de kust van het schiereiland Gargano, in het noorden van Puglia, ligt Manfredonia. Het plaatsje dankt zijn naam aan Manfred, een van de zonen van keizer Frederik II. Volgens een muurschildering in het centrum van Manfredonia was dit een knappe blonde man, die geen moeite zal hebben gehad om de lokale vrouwen voor zich te winnen.

In Manfredonia liet hij het robuuste Castello Svevo Angioino Aragonese bouwen, dat nog altijd prachtig contrasteert met de blauwe hemel, vlak bij de zo mogelijk nog blauwere zee.

In het kasteel huist het Museo Nazionale Archeologico di Manfredonia, met een indrukwekkende verzameling Daunische stele, stenen platen met inscripties uit de zevende en zesde eeuw voor Christus. Er is ook een zaal gewijd aan schatten uit de zee, in andere zalen bewonder je beelden uit de necropolis van Monte Saraceno en duik je in de geschiedenis van Siponto.

Basilica di Santa Maria Maggiore – Siponto

Siponto ligt niet ver van Manfredonia en is zeker een bezoek waard als je het noorden van Puglia bezoekt. Het was ooit een van de eerste bisschopszetels van Italië.

Je vindt er nog altijd twee prachtige romaanse kerken: de Basilica di Santa Maria Maggiore en de Abbazia di San Leonardo. Twee plekken voor rust en bezinning langs de vrij drukke Statale Garganica 89.

De Santa Maria Maggiore bood onderdak aan een elfde-eeuws icoon van de Madonna di Siponto, de lokale patroonheilige. Inmiddels zie je in de kerk nog slechts een kopie (het origineel is verhuisd naar de kathedraal van Manfredonia).

Gelukkig is een deel van de architectuur na een omvangrijke renovatie in oude glorie hersteld. De Basilica di Santa Maria Maggiore is een schoolvoorbeeld van de romaanse architectuur, sober maar werkelijk schitterend om te zien. Onder de basiliek schuilt een crypte met een antiek heiligdom, dat ondanks zijn ouderdom perfect bewaard is gebleven.

De moderne metalen basiliek van Edoardo Tresoldi

Naast de basiliek staat sinds 2016 een veertien meter hoge constructie van metaal van de hand van Edoardo Tresoldi, die de contouren van een kerk voorstellen.

Eerder stond hier namelijk een vroegchristelijke kerk, die dankzij Tresoldi’s kunstwerk in zeven ton ijzer weer deels tot leven komt.

Tresoldi won verschillende prijzen voor zijn ijzeren kerk, waaronder de gouden medaille voor Italiaanse architectuur, die wordt uitgereikt door de Triennale in Milaan en het Italiaanse Ministerie van Cultuur.

Abbazia di San Leonardo – Siponto

Nog meer indruk maakt de even verderop gelegen Abbazia di San Leonardo, die onder meer zou zijn gebouwd om onderdak te verlenen aan pelgrims op weg naar Monte Sant’Angelo, in het binnenland van de Gargano.

Het portaal van de kerk heeft wel wat weg van kantwerk, zo fijnzinnig zijn de stenen decoraties. Je kunt uren kijken en steeds weer nieuwe details ontdekken…

Binnen zie je rond de apsis heel veel ketens en boeien. San Leonardo is namelijk de patroonheilige van gevangenen. Deze ketens dienen als ex-voto’s: bedankjes van gevangenen nadat ze weer op vrije voeten zijn gesteld.

Ook bewonder je een aantal overgebleven stukken van fresco’s uit de dertiende eeuw. Het houten kruisbeeld is een kopie van het ruim twee meter hoge originele kruis dat net als het icoon van de Basilica di Santa Maria Maggiore naar de kathedraal van Manfredonia is verhuisd.

Het mooiste plekje van de kerk is het bijzondere raam, hoog boven je hoofd, in het plafond van het middenschip. Op 21 juni, tijdens de zomerzonnewende, schijnt het licht van de zon door dit raam naar binnen, om een bijzondere baan op de vloer van de kerk te tekenen. Een magische gebeurtenis, die elk jaar veel bezoekers trekt.

Meer informatie voor je vakantie in Puglia

Onmisbaar voor volop voorpret: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook handig: een artikel met al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie, én een lijstje met de 25 highlights van Puglia.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *