Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Infioritura – geniet van de Piano Grande in bloei

Welkom in Umbrië, vlak bij de grens met de regio Le Marche, waar in het late voorjaar en de vroege zomer een waar kleurenspektakel op je wacht.

We laten je in dit artikel meegenieten van de carrousel aan kleuren die tijdens een wandeling voorbij wervelen, met dank aan prachtige foto’s én een actuele webcam. Geniet van dit prachtige kleurenpalet!

Aan de voet van de Monti Sibillini

We staan aan de voet van de Monti Sibillini, een bergketen die zijn naam dankt aan de Monte Sibilla, die op haar beurt vernoemd zou zijn naar de mythische Sibylle, die vanuit een van de grotten van de berg de toekomst voorspelde.

Het misschien wel mooiste gedeelte van Parco Nazionale dei Monti Sibillini, het natuurgebied waar de bergketen deel van uitmaakt, is de Piano Grande. Deze ‘grote vlakte’ ligt maar liefst 1450 meter boven zeeniveau, vlak bij het plaatsje Norcia, dat bekend staat om de op ambachtelijke wijze gemaakte worsten, hammen en andere vleeswaren.

Een kleurrijk schilderij

De Piano Grande heeft een oppervlakte van zo’n twintig vierkante kilometer. In het late voorjaar vormt de vlakte één groot impressionistisch schilderij, met wervelende penseelstreken van rood, blauw, geel, wit en paars.

Dit mozaïek van kleuren is te danken aan de bloeiende linzen, waar de hoogvlakte bekend om staat, maar ook aan de dieprode klaprozen, hemelsblauwe korenbloemen, het goudgele mosterdzaad, de kamille, de paarse spiegelklokjes en heel veel andere wilde bloemen die bloeien van half mei tot half juli.

Normaal gesproken ligt het hoogtepunt van deze regenboog aan kleuren tijdens de tweede helft van juni (al is dit afhankelijk van de weersomstandigheden in het voorjaar).

De vlakte is een soort natuurlijke platte kom, prachtig gelegen tussen de omliggende groene bergen die aan een filmlandschap doen denken – en dus ook zonder het kleurrijke bloementapijt een schitterend plaatje om te zien!

Bewonder de bloemenzee van de Piano Grande

Je kunt op meerdere plekken van het bloeiende bloementapijt genieten: vanuit het dorp Castelluccio (dat hoog boven de Piano Grande schittert maar helaas grotendeels werd verwoest tijdens de aardbeving van 2016) of langs de weg die vanuit het dorp naar beneden voert, dwars over de hoogvlakte.

Prachtig is ook het uitzicht van het niet-geasfalteerde pad dat naar Poggio di Croce leidt, een flinke heuvel die er na een kleine klim voor zorgt dat je de hoogvlakte mooi in beeld hebt.

Controleer vlak voor vertrek de toegangswegen en parkeermogelijkheden via Valnerina.online. Enkele wegen zijn namelijk (deels) gesloten vanwege grote schade of werkzaamheden, zoals de weg van Visso naar Castelluccio. Andere wegen zijn slechts overdag, van half zes ‘s ochtends tot half tien ’s avonds, toegankelijk.

Castelluccio Webcam

Wil je de fioritura op afstand live wil volgen? Dat kan dankzij de Castelluccio Webcam, die elke vijftien tot twintig minuten een foto van de Piano Grande maakt. Deze webcam was eveneens verwoest door de aardbeving, maar dankzij donaties heeft men al vrij snel een nieuwe webcam kunnen installeren.

Wij laten je alvast meegenieten van een prachtige fotoreportage van de Piano Grande in bloei:

Umbrië-Piano-Grande (1) Umbrië-Piano-Grande (8a) Umbrië-Piano-Grande (11)

Castelluccio – herders, linzen en een nieuwe weg

Lange tijd woonden er in Castelluccio bijna alleen maar herders. In de zomer trokken ze vanuit de lager gelegen gebieden met hun schapen over de bergen heen. Soms verbleven ze wel zo’n drie maanden alleen met hun schapen rondom Castelluccio.

De Piano Grande was namelijk uitermate geschikt voor de schapen, vanwege de unieke ecologische omstandigheden. De bergen en heuvels waren vroeger bedekt met veel bomen en struiken; later kwamen er ook grote open vlaktes zodat de dieren in de zomer konden grazen.

Castelluccio-Piano-Grande-Umbrie

In de winter – wanneer er geen gras meer groeide – trokken de herders met hun schapen naar de lager gelegen gebieden aan zee of naar de vallei bij Spoleto. De vrouwen bleven, samen met de jongste kinderen, achter in Castelluccio. Vaak wachtten ze zes maanden op hun mannen, zonder enige vorm van tussentijds contact.

Castelluccio-Umbrie-mist

Pas sinds iets meer dan vijftig jaar is Castelluccio makkelijker te bereiken, dankzij de weg die er werd aangelegd. Ter ere van deze weg werd het nog altijd prachtig zichtbare Italië in het groen aangeplant. De inwoners die we een paar jaar terug ontmoetten, konden het zich nog levendig herinneren.

Umbrië-Piano-Grande (2)

Het gebied rondom Castelluccio dankt niet alleen bloeiende velden aan de linzen, de lenticchie di Castelluccio is echt een beroemde lokale specialiteit. Deze linzen zijn van zeer hoge kwaliteit en hebben een bijzonder goede smaak. Meer nog: het zijn de beste linzen ter wereld, volgens de inwoners van Castelluccio.

De kwaliteit wordt ook breder erkend, zo getuigt het IGP-keurmerk (Indicazione Geografica Protetta) dat de linzen hebben. De linzen van Castelluccio hebben een dunne, zachte buitenkant, waardoor ze je voor gebruik niet in water hoeft te weken, wat wel moet bij andere linzensoorten. Volgens de Castelluccianen dien je ze simpelweg op met wat selderij, knoflook, olie, zout en peper. Als je ze dan proeft, begrijp je de bijnaam la carne dei poveri, ‘het vlees van de armen’.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Fulco van den Brink

  Wat een prachtige foto’s je wordt er stil van. Bedankt ondanks thuis zitten toch genieten en een vakantie gevoel krijgen. En moeten het tot diep in het gevoel binnenkomen met deze foto’s.

 2. Betsy Vereecken

  Nooit gedacht dat het daar zoooo mooi kon zijn!! Maar,ik ben overtuigd dat het er van half mei tot half juni
  prachtig moet zijn met een mooie bloemenzee in al haar kleurenpracht!! Voor fotografen een luxe!!
  Van zodra we Italië op een veilige manier kunnen bezoeken…één adres!!”Monte Sibillini” en” Piano Grande” en omgeving “Castelluccio”!! Dank voor de de fotoreportage.

 3. Onbeschrijfelijk mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *