Home » Reizen door Italië » Umbrië » Infioritura – de Piano Grande in bloei
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Infioritura – de Piano Grande in bloei

Vlak bij Norcia ligt het natuurgebied van de Monti Sibillini, dat zijn naam dankt aan de Monte Sibilla, die op haar beurt vernoemd zou zijn naar de mythische Sibylle, die vanuit een van de grotten van de berg de toekomst voorspelde. Het misschien wel mooiste gedeelte van dit natuurgebied is de Piano Grande. Deze ‘Grote Vlakte’ heeft een oppervlakte van zo’n twintig vierkante kilometer en ligt aan de voet van de majestueuze Monti Sibillini.

Umbrië-Piano-Grande (8) Umbrië-Piano-Grande-fioritura

In het voorjaar (zo ongeveer van eind mei tot half juli, afhankelijk van het weer) wordt de Piano Grande gekleurd door een zee aan bloemen, van dieprood tot felgeel en hemelsblauw. De vlakte is een soort natuurlijke platte kom, prachtig gelegen tussen de omliggende groene bergen die aan een filmlandschap doen denken – ook zonder het kleurrijke bloementapijt een schitterend plaatje om te zien!

Geniet mee van een prachtige fotoreportage van de Piano Grande in bloei:

Umbrië-Piano-Grande (1) Umbrië-Piano-Grande (5) Umbrië-Piano-Grande (6) Umbrië-Piano-Grande (8a) Umbrië-Piano-Grande (9) Umbrië-Piano-Grande (11) Umbrië-Piano-Grande (12) Umbrië-Piano-Grande (13) Umbrië-Piano-Grande (14)

Castelluccio – herders, linzen en een nieuwe weg
In Castelluccio, dat op een hoogte van 1452 meter ligt, leefden lange tijd bijna alleen maar herders. In de zomer trokken ze vanuit de lager gelegen gebieden met hun schapen over de bergen heen. Soms verbleven ze wel zo’n drie maanden alleen met hun schapen rondom Castelluccio.

De Piano Grande was namelijk uitermate geschikt voor de schapen, vanwege de unieke ecologische omstandigheden. De bergen en heuvels waren vroeger bedekt met veel bomen en struiken; later kwamen er ook grote open vlaktes zodat de dieren in de zomer konden grazen.

Castelluccio-Piano-Grande-UmbrieUmbrië-Piano-Grande (3)

In de winter – wanneer er geen gras meer groeide – trokken de herders met hun schapen naar de lager gelegen gebieden aan zee of naar de vallei bij Spoleto. De vrouwen bleven, samen met de jongste kinderen, achter in Castelluccio. Vaak wachtten ze zes maanden op hun mannen, zonder enige vorm van tussentijds contact.

Castelluccio-Umbrie-mistschapen Piano Grande

Pas sinds vijftig jaar is Castelluccio makkelijker te bereiken, dankzij de weg die er werd aangelegd. Ter ere van de opening van deze weg werd het nog altijd prachtig zichtbare Italië in het groen aangeplant. De inwoners van rond de vijftig, zestig jaar die nu nog in het dorp wonen, kunnen het zich nog goed herinneren. Toch is het in de winter nog steeds geen pretje in het stadje. Woonden er ’s winters ooit ongeveer vijfhonderd mensen in het dorp, tegenwoordig zijn dat er nog maar zeven…

Umbrië-Piano-Grande (2)

Het gebied rondom Castelluccio heeft veel lekkers te bieden, zoals de beroemde lenticchie di Castelluccio. Deze linzen zijn van zeer hoge kwaliteit en hebben een bijzonder goede smaak. Meer nog: het zijn de beste linzen ter wereld, volgens de inwoners van Castelluccio.

De kwaliteit wordt ook breder erkend, zo getuigt het IGP-keurmerk (Indicazione Geografica Protetta) dat de linzen hebben. De linzen van Castelluccio hebben een dunne, zachte buitenkant, waardoor ze je voor gebruik niet in water hoeft te weken, wat wel moet bij andere linzensoorten. Volgens de Castelluccianen dien je ze simpelweg op met wat selderij, knoflook, olie, zout en peper. Als je ze dan proeft, begrijp je de bijnaam la carne dei poveri, ‘het vlees van de armen’.

Castelluccio-Piano-Grande-Umbrie-linzen

Luilekkerland Norcia
Umbrië wordt ook wel la miniera del gusto genoemd, ‘de mijn van de smaak’. In het stadje Norcia zie je meteen waar deze bijnaam vandaan komt. Hier liggen de lekkernijen zo voor het oprapen, uitgestald in de etalages en op de toonbank van een van de vele slagers. Norcia is namelijk de stad van het vlees.

Norcia-stad-Umbrie (4)

Salami, worsten en andere stukken vlees van met name varkens en wilde zwijnen gaan hier als warme broodjes over de toonbank. In de verschillende norcinerie (zoals de slagerijen hier heten) heten de opgezette zwijnen je welkom in een walhalla vol hammen, worsten en salami’s. Meer dan genoeg om ter plekke van te genieten en mee te nemen in je koffer, voor een lekkere herinnering aan de vakantie. Onze favoriet? De norcineria van de fratelli Ansuini, een echt Luilekkerland!

Umbrië-Norcia (2)

Nog meer moois in Umbrië
In onze Special Umbrië, het groene hart van Italië ontdek je nog veel meer moois in Umbrië. We delen ruim 300 pagina’s vol bezienswaardigheden, bijzondere steden en dorpjes, kleurrijke kunst, culinaire tips en veel, veel meer…

Umbrië-het-groene-hart-van-Italië-reisgids

Bestel Umbrië, het groene hart van Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

2 reacties

  1. Vieneke Verstraeten

    18\9/2019 wij waren 2 dagen geleden in grande pian. ik ging kijken naar de bloemen op de foto s> die zijn van lente en zomer , ik ken ze dan ook>
    maar nu is het gebied kaal ,behalve enkele weiden met distels en heel kleine rose bloemetjes vrij teer .Weet u soms welke bloemetjes dit zijn. Ze zijn wel gezaaid want er naast groeit er niks>
    groeten Vieneke

  2. Ciao Vieneke, dat zou ik niet durven zeggen. In het voorjaar zijn het vooral de linzen die bloeien, maar wat er later bloeit, weet ik helaas niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *