Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fietsen op Favignana – favolosa farfalla voor de westkust van Sicilië

Na onze eerste kennismaking met Favignana staan we te trappelen om het eiland verder te verkennen. Volgens de eigenaar van de bar waar we onze eerste cappuccino drinken, kan dat het beste per fiets. Op Merles vraag of dat niet gevaarlijk is, aangezien er naast de vrij drukke weg die je het dorp uit leidt geen fietspad is, moet de barista onbedaarlijk lachen. ‘Ben je bang voor een vlieg in je oog?’ grapt hij.

Buiten deze ‘grote’ weg blijkt het vlindervormige eiland slechts rustige wegen en schelpenpaadjes te kennen. Ideaal om te fietsen dus. We lopen na onze cappuccino dan ook meteen bij de buurman binnen voor het huren van een fiets. Na nog geen vijf minuten zitten we in het zadel en zoeven we langs de zee.

fietsen-Favignana (1) fietsen-Favignana (2)

Nog eens vijf minuten verder kijken we elkaar gelukzalig aan. Alleen zon, zee, meeuwen en wij. Wat een vrijheid, wat een heerlijk gevoel!

Er is nauwelijks verkeer zodra je het haventje van Favignana achter je hebt gelaten. Met elke honderd meter die we verder trappen, worden we alleen maar blijer. Een uitzicht om van te dromen, met enerzijds enorme rotsen en de zee en anderzijds talloze kleurrijke en heerlijk geurende bloemen. Her en der stuiten we op een schitterend detail, zoals een gestrand bootje en een mooi poserende meeuw.

fietsen-Favignana (3) fietsen-Favignana (4) fietsen-Favignana (5) fietsen-Favignana (6)

Het mooiste moet dan echter nog komen. Na een klein half uurtje trappen, wacht Cala Rossa. De door het water uitgesleten rotsen nestelen zich om een intens blauwe baai, waar je van bovenaf op uit kijkt. Het is moeilijk om de schoonheid van deze plek te beschrijven, maar de foto’s spreken voor zich:

Cala-Rossa-Favignana (1) Cala-Rossa-Favignana (1b) Cala-Rossa-Favignana (2) Cala-Rossa-Favignana (3) Cala-Rossa-Favignana (4) Cala-Rossa-Favignana (5)

We zouden zo het water in willen duiken, maar de rest van het eiland wacht. Voor de lunch fietsen we terug naar de dorpsstraat van Favignana. We belanden bij Camarillo Brillo, een osteria van Florentijnse vrienden van Francesco, de eigenaar van Sotto Sale, die hier al een paar jaar geleden neerstreken. Sindsdien runnen ze deze osteria, waar we wederom worden verrast door het lekkers op het menu, dat bijna dagelijks wisselt.

Als appetizer krijgen we een stukje pizza met aubergine en gezouten ricotta, gevolgd door een stuk zwaardvis met een crème van fave (tuinbonen) en olijfolie met munt. Erbij het bijzondere, zoete brood van de even verderop gelegen Panificio Costanza, gemaakt met anijs, venkelzaad en sesam. Een geweldige combi, die we ons goed laten smaken.

Favignana-Camarillo-Brillo (1) Favignana-Camarillo-Brillo (2) Favignana-Camarillo-Brillo (3)

Ook de dolce, een semifreddo met pistachenootjes en kokos, slaan we niet over. Om het af te maken krijgen we van het huis nog een glaasje zibibbo, een amberkleurige lokale dessertwijn, en een paar zandkoekjes.

Daarna wacht ons een nieuwe fietstocht, dit keer naar de zandstranden aan de zuidkust van het eiland. Via kleine gehuchtjes belanden we uiteindelijk bij Punta Burrone. Hier strijken we neer in het zand. Terwijl Saskia een stukje schrijft, neemt Merle zelfs al even een duik in het water.

Favignana-strand

We zijn niet de enigen die dit fijne zandstrand hebben ontdekt. Ook Salvatore, met wie we de avond ervoor dineerden bij Sotto Sale, is hierheen gefietst en geniet van het heldere water. Tegen vijven stappen we gedrieën weer op de pedalen.

In Favignana worden we hartelijk begroet door een aantal dorpsbewoners. We zijn nog geen vierentwintig uur op het eiland, maar het voelt alsof we hier al familie hebben. De kappertjesverkoper met zijn vrouw en hun zonen, de barman, de oude vissers en de eigenaren van Camarillo Brillo, ze zwaaien ons allemaal vrolijk toe.

Favignana (1) Favignana (2)

We brengen onze fietsen terug en sluiten deze geweldige dag af bij onze vrienden van Camarillo Brillo. In de bar dit keer, aan de overkant van de osteria, met een uitgebreide aperitivo en een heerlijke fles wijn van dit geweldige eiland, om te toosten op onze bijzondere ervaringen en ontmoetingen op Favignana, farfalla favolosa, fabelachtige vlinder.

Favignana-aperitivo (1) Favignana-aperitivo (2) Favignana-aperitivo (3)foto’s: Merle van de Reep

Fietsen op Favignana

Ook fietsen op Favignana? Wij huurden een fiets voor een dag bij Panzica Easy Rent, meteen in de haven van Favignana. Voor vijf euro p.p. ontdekten we zo de mooiste plekjes van het eiland, in alle vrijheid en in ons eigen tempo. Ga in de zomer wel lekker vroeg op pad, als het nog niet te heet is, en neem voor onderweg voldoende water mee. Ook een zonnehoed en zonnebrandcrème zijn geen overbodige luxe.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Hallo Saskia,

  Wat een bofkonten zijn jullie! Ben en ik hebben een half jaar in Marsala gewoond dus Favignana kennen we goed. Waren er geen scooters meer? Sportief hoor met de fiets!
  Geniet ze verder, en oh ja bedankt voor de tip wbt DELICIOUS, ga ik kopen!
  werk ze !
  Ciao,

 2. Zeker zijn we bofkonten! Maar een half jaar in Marsala wonen moet ook heerlijk zijn geweest…
  Er zijn zeker ook scooters te huur, maar het eiland is juist zo lekker stil en rustig dat we per se wilden fietsen. Bovendien zie je dan toch nog meer, hetgeen voor de foto’s wel een fijne bijkomstigheid is 🙂

 3. Dorry van Geemen

  Op Flavignana zijn ook elektrische fietsen te huur voor 10 euro. Ideaal als je nog luier wilt genieten. Fietsen is echt een prima manier om de kustlijn te bekijken! We hebben langs de oostelijke helft van het eiland gefietst, en later nog naar het westelijkste puntje. Heerlijke dag gehad! We waren ‘s ochtends vanuit Trapani met draagvleugelboot erheen, en eind middag weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *