Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Chioggia – het decor van Venetië, maar dan zonder drukte

Net als Caorle heeft ook Chioggia heel veel van Venetië weg. Dit kleurrijke stadje ligt even ten zuiden van Venetië, in het zuidelijkste puntje van de lagune.

In Chioggia, dat ook wel la piccola Venezia wordt genoemd, zie je net als in Venetië veel bruggen, boten, kleurrijke huizen en stoere leeuwen, maar wemelt het niet van de toeristen.

Als je door het historisch centrum van Chioggia dwaalt, dat van oorsprong middeleeuws is, stuit je op tal van smalle straatjes, die net als in Venetië calli worden genoemd. De kleurrijke huizen worden mooi weerspiegeld in de canali die door het stadje lopen. Je zou soms bijna vergeten dat je in Chioggia zit en niet in Venetië…

Maar er is meer dan deze uiterlijke gelijkenis met Venetië. We delen een aantal tips voor Chioggia, van wat je zeker moet doen en proeven tot waar je kunt overnachten.

De kathedraal van Chioggia

Neem zeker een kijkje in de kathedraal Santa Maria Assunta, vlak bij de Porta Garibaldi. Tot begin zeventiende eeuw stond hier een middeleeuwse kerk, maar deze werd door een brand bijna compleet verwoest. Alleen de overblijfselen van een sarcofaag uit 1474 in de kathedraal herinneren nog aan zijn middeleeuwse voorganger.

De inwoners van Chioggia besloten om meteen na de brand een nieuwe kathedraal te bouwen. Het ontwerp kwam van architect Longhena, die zich duidelijk had laten inspireren door niemand minder dan Palladio, die in de zestiende eeuw een groot aantal villa’s en gebouwen in de regio Veneto had ontworpen, gebaseerd op de klassieke Romeinse bouwkunst.

Het eiland van de San Domenico

De Chiesa di San Domenico ligt op een apart eilandje, dat alleen bereikbaar is via de Calle Santa Croce. In de kerk hangt een prachtig kruisbeeld, Il Cristo di San Domenico. Volgens de overlevering zou deze crucifix zijn gevonden door vissers, in de wateren rondom het stadje. Het beeld is erg geliefd bij de inwoners van Chioggia, die het tijdens een rondje boodschappen vaak even komen bezoeken.

Chioggia’s klokkentoren

De middeleeuwse Torre di Sant’Andrea, een klokkentoren van zo’n dertig meter hoog, was in vroeger tijden een uitkijkpost van waaruit de haven van Chioggia goed in de gaten werd houden.

De klok hangt er al sinds 1389 en zou zijn gemaakt door de beroemde klokkenmakersfamilie Dondi dall’Orologio. Het zou een van de oudste torenklokken ter wereld zijn. In de toren is nu een klokkenmuseum gevestigd, verspreid over de zeven torenverdiepingen.

De haven en de vismarkt van Chioggia

Chioggia is een levendig vissersstadje, waar visserij de belangrijkste bron van inkomsten is. Een bezoek aan de haven van Chioggia en de vismarkt Mercato ittico al minuto di Chioggia, vlak bij Palazzo Granaio, zijn dus beide een must.

De vismarkt is open voor publiek. Je kunt er de vers gevangen vis direct kopen, behalve op maandag, want op zondag hebben de vissers een rustdag en dan is er de dag erna dus geen verse vis.

Ponte Vigo

Tijdens je wandeling kom je langs verschillende bruggen. Het zijn er dan wel niet zoveel als in Venetië, maar je kunt toch negen keer het water oversteken. De mooiste brug is de Ponte Vigo, het symbool van Chioggia.

Oorspronkelijk was deze middeleeuwse brug, die over het kanaal Vena loopt, van hout gemaakt, maar omdat dat zeer brandgevoelig was – en vijanden dat ook wisten – werd in de zeventiende eeuw besloten de brug te versterken door middel van metselwerk. De decoraties werden een eeuw later toegevoegd.

Vroeger stond op de brug zelfs een vuurtoren, om zeilboten vanuit de lagune naar Chioggia te begeleiden. Slenter vanaf de Ponte Vigo langs het kanaal Vena, waarbij je deels onder de arcades loopt. Je kijkt de smalle zijstraatjes met wapperende was in en komt langs prachtige palazzi.

Het strand van Sottomarina

Ook voor een dagje strand zit je goed in Chioggia. In het aangrenzende plaatsje Sottomarina, dat door een brug en het Isola dell’Unione van Chioggia gescheiden is, vind je een fijn strand.

Sottomarina is ook de plek waar je de vaporetto naar Venetië en omliggende eilanden kunt nemen. Liever een mooie wandeling maken? Je kunt vanuit de haven van Sottomarina ook naar Forte San Felice lopen, in het uiterste puntje van Sottomarina, waar een zestiende-eeuws fort staat en je prachtig uitkijkt over Chioggia en de lagune. In het oostelijk deel van Sottomarina kun je via een lange pier richting Faro Sottomarina Diga lopen.

Culinair genieten in Chioggia

Uiteraard is Chioggia dé plek waar je verser dan verse vis kunt eten. Inktvis, zeebaars, sint-jakobsschelpen, lokale vissoorten die je bijna nergens anders vindt… Er is genoeg keuze!

Wist je trouwens dat Chioggia ook bekend is vanwege de barbietola rossa di Chioggia, de Chioggia-biet, een bietensoort met een roze kleur, en vanwege de Radicchio di Chioggia IGP? Deze zul je ook ongetwijfeld tegenkomen in de lokale keuken.

We tippen een paar culinaire adresjes waar je na een dagje slenteren kunt aanschuiven om te proeven van de keuken van Chioggia.

El Gato mag dan in de Michelingids staan, maar is wel nog betaalbaar. Op de kaart staan verschillende mooie gerechten, veelal met vis bereid. Je kunt kiezen voor een menu of à la carte. Tijdens een lange zomeravond kun je hier ook buiten op het terras eten. Je vindt El Gato aan de Corso del Popolo 653.

Leuk om te weten: el gato is ‘de kat’ in het lokale dialect. Hiermee wordt de leeuw van Chioggia aangeduid, om hem te onderscheiden van de grote leeuw van Venetië.

Felice Tiozzo werkte jaren als chef-kok bij El Gato, maar sinds 2009 runt hij samen met zijn vrouw Nadia Menegatti Taverna da Nadia e Felice. Ze werken uitsluitend met goede kwaliteitsproducten, wat al zeventig procent van hun segreto culinario, culinaire geheim, is. De rest verklappen ze uiteraard niet, maar ze laten je graag proeven in hun Taverna da Nadia e Felice, aan de Calle Felice Cavallotti 30015.

Je kunt overigens ook blijven slapen. Nadia en Felice runnen naast hun taverna ook B&B Sansera House, met drie sfeervolle kamers.

Alleen al voor de locatie moet je naar Pizzeria Vigo, vlak bij de Ponte di Vigo. Pizzabakker Luca zit al jaren in het vak en schuift de lekkerste pizza’s direct vanuit de oven op je bord. Als je een bootje hebt, kun je zelfs aanmeren op de voor klanten gereserveerde plekken bij de pizzeria. Je kunt daarna zo aanschuiven op een van de houten bankjes aan het water. Je vindt Pizzeria Vigo op Piazza Vigo 1341.

3x overnachten in Chioggia

Achter een hemelsblauwe, vrolijk gekleurde gevel vind je Barbara’s Rooms (Calle Luccarini 797), waar eigenaresse Barbara een leuke bed & breakfast heeft met stijlvol ingerichte kamers met houten balkenplafonds. ’s Ochtends bij het ontbijt word je verwend door Barbara met  zelfgebakken lekkers, een goed begin voor een dagje Chioggia.

B&B La Caneva 951 (Calle Torso 951) is gevestigd in een oud pand, dat door de eigenaar werd omgetoverd tot een prachtige B&B met drie kamers, met behoud van zoveel mogelijk originele details. Je mag ook gebruikmaken van de gezamenlijke keuken.

Kibò Urban Lodge (Calle dei Sassarioi 63) heeft meerdere gloednieuwe appartementen, allemaal voorzien van een keukenblok en een zithoek en ingericht in een stoere stadse stijl, waarbij veel met hout en tegels is gewerkt. Voordeel is dat je op een rustige locatie zit, en tegelijkertijd op een kwartiertje lopen van Chioggia en dicht bij het strand.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Cristelle Vanlokeren

    Vandaag naar Chioggia geweest en een heerlijke lunch gegeten Da Felice e Nadia in la taverna.
    Weetje, ristorante Kambusa zols vermeld in het artikel, was vroeger van Felice.
    Ondertussen hebben ze ook een B & B
    Ciao

  2. Goed om te weten, voor een volgend bezoek, grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *