Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 tips voor een dagje Ravello – van sprookjesachtige tuinen tot de fijnste restaurants en leukste souvenirs

Hoog boven de Amalfikust prijkt het stadje Ravello, dat vooral beroemd is vanwege de twee schitterende tuinen die je er vindt. Maar er zijn nog tal van andere redenen om dit pareltje aan de Amalfikust te bezoeken. We zetten tien tips voor Ravello voor je op een rijtje.

Dwaal door de straatjes van Ravello

Dwaal om te beginnen door de straatjes van Ravello. Het stadje is allesbehalve vlak, vanwege de ligging tegen de rotsen, en er zijn dus veel trappen, wat tijdens een wandeling – zeker in de warme zomerzon – de nodige inspanning vergt. Maar de vele mooie doorkijkjes op de omliggende vallei richting Scala, de spectaculaire kustlijn en de zee zijn het traplopen meer dan waard.

De twee meest bewandelde straatjes (of liever gezegd trappartijen) in Ravello zijn de Via Santissima Trinità en de Via San Francesco, die beide uitkomen op de Via Santa Chiara, die naar Villa Cimbrone leidt.

Maar sla ook zeker andere weggetjes in, zoals de pittoreske Via della Annunziata, die je links van de ingang van Villa Rufolo, op het Piazza Duomo vindt. Je loopt een stukje onder gewelven door, waarna je een verrassend uitzicht hebt op de beroemde torentjes van de Chiesa dell’Annunziata.

Parallel aan de Via della Annunziata loopt de Via Orso Papice, een heerlijk straatje vol trappen, die je naar de Via della Repubblica brengen, vanwaar mooie vergezichten over de Amalfikust wachten (evenals een flinke klim terug omhoog!).

Slenter door de sprookjesachtige tuinen van Ravello

We noemden ze in de intro al: de tuinen waar Ravello zo beroemd om is. Je kunt Ravello dan ook eigenlijk niet verlaten zonder een bezoek gebracht te hebben aan de onbeschrijflijk mooie en betoverende tuinen van Villa Rufolo en Villa Cimbrone.

Villa Rufolo is hét gezicht van Ravello, met het uitzicht vanuit de tuin op de meest gefotografeerde boom van Italië met de torentjes van de Chiesa dell’Annunziata, die je op bijna elke afbeelding van Ravello ziet.

De tuinen van Villa Rufolo schitteren nog altijd dankzij de passie van de Schotse edelman Reid, die de villa en de tuinen in de negentiende eeuw nieuw leven inblies door het hele landgoed op te knappen. Vanaf het moment dat de tuin klaar was, in 1876, is deze tuin een bron van inspiratie. Zo componeerde Wagner hier zijn Parsifal. In deze blog lees je er meer over.

De tuinen van Villa Cimbrone zijn vooral bekend vanwege het spectaculaire Terrazza dell’Infinito, het Terras der Oneindigheid, waar oneindige vergezichten over zee en de Amalfikust wachten.

Villa Cimbrone werd begin twintigste eeuw gekocht door de Britse Ernest William Beckett, die een Grand Tour maakte door Italië en ook Ravello bezocht, waar hij op slag verliefd op werd. Samen met een Britse tuinontwerpster creëerde hij een van de meest magische tuinen die je je maar kunt voorstellen en waarover we in deze blog meer details delen.

Neem tijdens je bezoek aan Ravello zeker ook een kijkje in de Giardini Principessa di Piemonte, tussen Hotel Palazzo Avino en Hotel Palazzo Confalone, aan de Via San Giovanni del Toro.

Het is een verrassende openbare groene oase met belvedère vanwaar je uitkijkt over de Amalfikust. Deze tuin, die met een boogconstructie is afgesloten van de straat, is vernoemd naar de prinses van Piemonte, als eerbetoon aan haar bezoek aan Ravello, voor een concert van Wagner in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Geniet van muziek hoog boven zee

Als eerbetoon aan de Duitse componist Wagner, die zoveel inspiratie vond in Villa Rufolo dat hij zijn laatste opera Parsifal hier grotendeels schreef, wordt sinds 1953 jaarlijks het Ravello Festival gehouden.

In de jaren dertig werden er op het Piazza Duomo wel concerten met muziek van Wagner gehouden, maar plannen voor een jaarlijks terugkerend evenement ontstonden pas toen Paolo Caruso en Girolamo Bottiglieri op het idee kwamen om de concerten te laten plaatsvinden in de tuin van Villa Rufolo, op een speciaal podium dat hoog boven de Amalfikust zou uittorenen.

In de zomer van 1953, zeventig jaar na het overlijden van Wagner, konden de eerste Wagner-concerten ten gehore worden gebracht, waarna er nog vele volgden. Een mooiere plek, waar de klanken van Wagners opera’s bijna tussen hemel en aarde lijken te deinen, is er niet!

Het Ravello Festival vindt meestal plaats in de maanden juli en augustus, verspreid over meerdere locaties in Ravello. Behalve in Villa Rufolo zijn er ook concerten op Piazza Duomo en in het Oscar Niemeyer Auditorium.

Het Auditorium is ook los van het Ravello Festival zeker een kijkje waard. Het was een ontwerp van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. De bijzondere vorm heeft iets weg van een golf of een klankkast, met daardoor een uitstekende akoestiek. Vanaf het grote terras voor het auditorium heb je eindeloos uitzicht over de Amalfikust.

Bezoek een heiligdom in de rotsen

Aan de rand van Ravello ligt het Santuario dei SS. Cosma e Damiano, dat in een grote rotspartij is gebouwd. Het heiligdom is gewijd aan Cosma en Damiano, de beschermheiligen van artsen, apothekers en andere medische beroepen.

Al sinds de oprichting van het santuario, in de veertiende eeuw, is het dan ook een populair bedevaartsoord voor mensen die op zoek zijn naar genezing van lichaam en geest. De vele ex-voto’s met zieke lichaamsdelen die genezen moesten worden – of op wonderbaarlijke wijze waren genezen – getuigen hier nog van. Het huidige uiterlijk van het heiligdom dateert van de jaren zestig van de vorige eeuw.

Je bereikt het Santuario dei SS. Cosma e Damiano door de trappen van de Via Orso Papice af te dalen en dan rechts de Via della Repubblica te volgen, tot je in een scherpe bocht aan je rechterhand de Via San Cosma ziet.

Volg een kookworkshop bij Mamma Agata

Zorg dat je tijdens je verblijf in Ravello tijd overhoudt om een kookworkshop te volgen bij Mamma Agata, waarbij je letterlijk een kijkje in de keuken krijgt van deze Italiaanse mamma.

Van haar dochter Chiara leer je hoe je een aantal traditionele Italiaanse gerechten bereidt. Chiara deelt bovendien wat geheimen die goed van pas komen als je na je vakantie thuis aan de slag wil met de recepten.

Zodra de gerechten klaar zijn, ga je aan tafel om te smullen van alle lekkers, op het terras met als decor de kustlijn en de zee, met een glaasje limoncello toe.

In deze blog lees je ons uitgebreide verslag van deze kookworkshop, met al een aantal culinaire tips & tricks van Chiara.

Maak zelf mozzarella

Mozzarellaliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij kaasmaker Biagio Staiano van Caseificio Staiano (Piazza Fontana Moresca 1). Biagio, de vierde generatie van een familie kaasmakers, laat je graag zien hoe op ambachtelijke wijze kaas wordt gemaakt. Hij is een van de weinige kaasmakers aan de Amalfikust die mozzarella van koemelk maakt, officieel geen mozzarella maar fior di latte geheten.

Tijdens een workshop, die hij voor het gemak en de herkenbaarheid mozzarellaworkshop heeft gedoopt, vertelt Biagio je welke ingrediënten je nodig hebt, welke stappen je doorloopt om fior di latte te maken en welke technieken je gebruikt.

Uiteraard krijgt zijn verhaal pas echt vorm als je zelf aan de slag gaat en je eigen fior di latte maakt – en proeft! Daarna volgt een proeverij van andere kazen naar keuze uit de kaaswinkel van Biagio, vergezeld van een goed glas lokale wijn.

De mozzarellaworkshop duurt anderhalf uur en kost € 90,- per persoon, inclusief proeverij van kazen naar keuze en een fles rode of witte wijn (per twee personen). Om je aan te melden, kun je het beste een e-mail sturen naar info@caseificioravello.it.

Proef de lekkerste pizza’s van Ravello

Bij Nino’s Pizza (Via Parco della Rimembranza 8), een kleine pizzeria aan de rand van Ravello die wordt gerund door Silvana en haar vader Andrea, kun je de lekkerste pizza’s eten.

Voor echte pizzaliefhebbers organiseert Silvana ook graag een pizzaworkshop. Na afloop wordt jouw pizza in de pizzaoven geschoven waarna je kunt smullen van je eigen pizza. Vanaf het terrasje heb je ook nog prachtig uitzicht over het dal richting Scala.

De pizzaworkshop kost € 45,- per persoon en vindt ’s middags plaats. Om je aan te melden voor een pizzaworkshop, kun je contact opnemen met Silvana via 0039-0898586249.

Bewonder kunstwerken van koraal

Een klein maar fijn en vooral bijzonder museum vind je aan het Piazza Duomo 9, achter in de winkel Camo. Het Museo del Corallo werd in 1986 opgericht door Giorgio Filocamo en omvat een zeldzame collectie achttiende- en negentiende-eeuwse voorwerpen en sieraden gemaakt van koraal.

Ook kun je er prachtige cameo’s bewonderen, gegraveerde schelpen waarbij een voorstelling, vaak een vrouwengezicht, in reliëf naar voren komt.

Een van de meest opvallende stukken in de verzameling is een kruisbeeld met daaraan een Jezus van zeventiende-eeuws rood koraal, die door het Vaticaan als relikwie is erkend. Ook hangt er een schilderij van de kunstschilder Antiveduto Grammatica, die eind zestiende eeuw kort de leermeester van Caravaggio was (maar waar we helaas geen foto’s van mochten maken).

Giorgio Filocamo erfde de collectie deels van zijn grootvader, die ook een fascinatie voor koraal en cameo’s had. Inmiddels word je in de winkel verwelkomd door Giorgio’s dochter Tiffany en haar moeder, die ook alles weten over het koraalambacht en je er graag meer over vertellen.

Na afloop van je bezoek aan het koraalmuseum is het bijna onvermijdelijk om jezelf niet te trakteren op een prachtig souvenir in de vorm van een koraal- of cameosieraad.

Omdat het Museo del Corallo een privémuseum is, moet je vooraf reserveren. Dat kan per e-mail, via info@museodelcorallo.com of door even in de winkel langs te gaan. Rondleidingen door het museum vinden doorgaans plaats tussen tien en elf uur in de ochtend, van begin maart tot eind oktober.

Koop de leukste souvenirs als aandenken aan Ravello

Ravello kent geen grote winkelketens, maar wel tal van unieke boetiekjes waar je originele souvenirs kunt kopen. We tippen een aantal van onze favorieten.

Als je in Ravello bent, kun je niet om keramiek heen. In de straatjes rondom het Piazza Duomo vind je een aantal winkels met handgemaakt keramiek, van servies tot vazen, van wandborden tot tafels. Elke winkel werkt samen met zijn eigen keramiekkunstenaars, dus elke winkel heeft een ander assortiment.

Een van de grotere keramiekwinkels is Ceramiche Cosmolena, aan de Via della Marra 15. Aan de Via Roma vind je mooi keramiek bij Pascal Ceramiche d’Arte (op nummer 22) en bij Ravello Art Ceramiche Artistiche (op nummer 10).

Mocht je een mooi servies of een bijzettafel zien en je bent niet met de auto op vakantie, dan kun je bij alle genoemde winkels je bestelling laten verzenden.

Voor mooie handgemaakte sandalen kun je terecht bij Bottega Eva Caruso, aan het Piazza Duomo 6. Je kiest zelf de kleur van het bandje, de zool (met of zonder hak) en het model van de sandaal.

Bij La Bottega di Villa Maria, aan de Via San Francesco 17, vind je kledingstukken, keramiek en sieraden van kleine, vaak lokale ontwerpers. Je kunt er ook een kopje koffie drinken en lunchen op het terras voor de deur.

Een bloemenwinkel vol historie is Terrazza Fiorita, aan de Via della Marra 14. De geschiedenis gaat terug tot 1919, toen Arturo Pellecchia een bloemenwinkel opende in Nocera Inferiore, een plaatsje tussen Pompeï en Salerno, waarna zijn zoon Ugo het stokje overnam en in 1954 een bloemenwinkel opende in Salerno.

Inmiddels heeft kleinzoon Stefano Terrazza Fiorita geopend in Ravello, waar je onder andere stijlvolle handgemaakte tegeltjes/ onderzetters en bloempotjes uit hun eigen pottenbakkerij vindt.

Bij Duomo Boutique (Via Roma 1) vind je niet alleen heerlijk geurende citroenzeepjes en kerstballen in de vorm van een citroen, maar ook tassen met citroenen en geluksezeltjes.

Bij La Bottega delle Arti (Via Roma 7) is er volop keuze aan tafellinnen met citroenen en doosjes en schilderijtjes met ingelegd hout.

Eten, drinken en slapen in Ravello

Voor een heerlijke lunch of diner tippen we allereerst Villa Maria (Via Santa Chiara 2). Op de menukaart staan bijzonder lekkere Italiaanse gerechten, vaak met een twist. Er wordt voornamelijk gekookt met verse producten uit de moestuin van Villa Maria.

Ook bij Enotavola Palazzo della Marra (Via della Marra 7), dat gevestigd is in een dertiende-eeuws palazzo waar de adellijke familie Della Marra woonde, kun je uitstekend dineren. Er zijn tafeltjes in de tuin, binnen of op de veranda. Dit is ook de perfecte plek voor een goed glas wijn en een tagliere di formaggi e salumi, met lokale vleeswaren en kazen.

Voor lunch of diner in een familietrattoria is Cumpa’ Cosimo (Via Roma 44) een aanrader. Nonna zelf zwaait er nog altijd de scepter en schotelt haar gasten graag de lekkerste verse pastagerechten voor.

Wil je Ravello echt ontdekken, blijf er dan zeker ook overnachten. B&B Rosa e Valentino is een fijne kleinschalige bed & breakfast vlak achter het Piazza Duomo, gerund door Carlo, zijn moeder en zijn opa Valentino (aan wie de B&B de helft van zijn naam dankt).

Uniek aan deze plek is de prachtige tuin die is aangelegd op terrassen en waar het op elk moment van de dag goed toeven is met een boek en een cappuccino of glas wijn, met uitzicht over het dal richting Scala.

Je kunt ook blijven slapen bij Maera B&B, van dezelfde eigenaren als de eerder genoemde Enotavola Palazzo della Marra. Na een weldadige nachtrust in een van de elegante kamers wacht een uitgebreid ontbijt op het terras met uitzicht over Ravello.

Meer tips voor de Amalfikust

Naast Ravello zijn er meer pareltjes aan de Amalfikust te vinden. Ontdek bijvoorbeeld de tien mooiste minder bekende plaatsjes aan de Amalfikust of deze vier plaatsjes buiten de gebaande paden.

Volg het Sentiero dei Limoni, het beroemde Pad van de Goden of het Sentiero delle Formichelle voor een onvergetelijke wandeling, struin door Amalfi of Positano en dompel je onder tussen de citroenen tijdens de Lemon Tour in Amalfi.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *