Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ceglie Messapica – de verleidelijke ‘stad van de gastronomie’ in Puglia

Ten zuidwesten van Ostuni ligt het meest zuidelijke plaatsje van de Valle d’Itria, Ceglie Messapica. De huizen zijn hier net zo wit en fotogeniek als in Ostuni, maar het is hier veel minder druk en daardoor doet het allemaal wat authentieker aan. Je wandelt hier nog vrij ongestoord rond en drinkt een caffè tussen de locals.

Ceglie doet bovendien wat oosterser aan dan Ostuni. De skyline wordt gedomineerd door het kasteel en de koepel van de kathedraal, maar eigenlijk kom je hier niet voor die grootse monumenten.

Het is veel interessanter je in het leven van alledag te mengen, dat zich hier afspeelt op een van de vele pleinen en de smalle straatjes die tussen deze ‘openbare huiskamers’ slingeren. Strijk neer op een van de terrasjes en geniet van de oude Fiats en Apes die hier rondrijden, de keuvelende oude mannetjes en de spelende kinderen.

Geniet alvast even mee van de sfeer in Ceglie Messapica:

Città della gastronomia

Nog belangrijker zijn de restaurants. Ceglie Messapica staat namelijk bekend als città della gastronomia, ‘stad van de gastronomie’. Niet alleen vind je hier de bekende Med Cooking School, waar Italiaanse koks uit het hele land cursussen komen volgen, Ceglie heeft ook heel veel uitstekende restaurants.

Bekend zijn de (bijna) sterrenzaken, zoals Cibus, Botrus en Al Fornello da Ricci, maar Ceglie heeft ook veel kleine restaurants, soms niet meer dan een alkoof of kelder. Hier staat elke dag iets anders op het menu, afhankelijk van de keuze op de markt en het humeur van degene die achter de pannen staat.

foto’s: Cibus

Aanraders zijn onder meer Osteria Pugliese (Via Orto Nannavecchia 42), Trattoria Piaceri e Tradizioni (Via XI Febbraio 1-20), Osteria L’Antico Arco (Via Celso 4), Osteria Da Giuseppe (Via Malta 12) en Arrosteria Borgo Antico (Via Giovanni Mele 11).

Heel eenvoudig maar erg leuk is Vino Fritti e Cucina (Via Osanna 53), een kleine maar kleurrijke wijnbar, waar de eigenaar de hele tafel vol zet met antipasti. We raken de tel kwijt, maar er staan in tien minuten minstens evenveel bordjes op tafel. Er is geen menu, maar je krijgt bij alles een korte uitleg.

Als je iets heel lekker vindt, kun je ook een tweede bordje bestellen, maar gezien de hoeveelheid besluiten we dat zelfs bij de overheerlijke, goed gepeperde mosselen toch maar niet te doen.

Na een caffè met een glaasje kersenlikeur van het huis krijgen we de rekening. Voor een tafel die nog net niet bezweek onder de hoeveelheid antipasti, met een glas wijn, een fles water en koffie, betalen we slechts € 25,- (en nee, dat was niet per persoon…).

Zorg dat je nog een plekje over houdt voor de speciale Biscotti di Ceglie, koekjes met het Slow Food-keurmerk. Ze worden gemaakt van geroosterde amandelen, kersenjam en glazuur van suiker en cacao.

De lekkerste biscotti bakken Gaspare en Maria Cristina van Caffè Centrale aan de Corso Garibaldi. Bij de koekjes serveren ze een glaasje Gioia Mia (‘mijn vreugde’), hun huisgemaakte likeur die nog altijd wordt gestookt volgens het recept van nonno Tonino.

foto’s: Caffè Centrale

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, mét persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slaap in een trullo in Puglia
*verblijf in de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *