Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fermo – de mooiste bezienswaardigheden van deze stad in het zuiden van Le Marche

Fermo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die in het zuiden van de regio Le Marche ligt. De stad ligt op slechts tien kilometer van de Adriatische kust, zodat je na een dagje sightseeing aan het einde van de middag nog even heerlijk een duik in zee kunt nemen.

Fermo heeft geen waslijst aan grootse monumenten, maar het historisch centrum leent zich uitstekend voor een wandeling zonder plattegrond, met oog voor alle details die de steegjes, pleintjes en palazzi onthullen aan de bezoeker die de tijd neemt om door de stad te dwalen.

We delen een aantal van onze favoriete plekken, die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Fermo, van het prachtige Piazza del Popolo tot de Duomo, van het schitterende Teatro dell’Aquila tot de  cisterne romane.

Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo is the place to be. Onder de portici, de booggalerijen, drink je ’s ochtends een cappuccino, later op de dag strijk je er neer voor een aperitivo. Voor een goed glas wijn is Enoteca Bar a Vino (op nummer 39) onze favoriet.

Palazzo dei Priori

Aan het Piazza del Popolo ligt het Palazzo dei Priori, waarvan de bouw in 1296 begon en pas vele jaren later, in 1590, eindigde.

Het resultaat mag er zijn, zoals je kunt ontdekken als je de in het palazzo gehuisveste Musei Civici di Fermo bezoekt, met onder meer een uitgebreide collectie vondsten (van juwelen tot urnen en vazen) van de Piceni, het oude volk dat dit deel van Le Marche bewoonde.

Ook bewonder je er de schilderijencollectie van de Pinacoteca Civica, de Sala Rubens en de Sala del Mappamondo, met een prachtige houten wereldbol.

Biblioteca Spezioli

Ook een aanrader is de Biblioteca Spezioli, een van de rijkste boekencollecties van Le Marche, met honderden oude manuscripten. Het oudste deel van de collectie staat in de Sala del Mappamondo, in het Palazzo dei Priori, maar inmiddels biedt de bibliotheek onderdak aan veel meer boeken.

Zo zouden er ongeveer drieduizend manuscripten, meer dan driehonderdduizend documenten (waaronder tijdschriften uit lang vervlogen tijden), duizenden etsen, schetsen en tekeningen, munten en muziekstukken bewaard worden.

Cisterne romane

Ga zeker ook even op ontdekkingstocht onder de grond, in de zogenaamde cisterne romane, onder de gebouwen aan de oostzijde van het Piazza del Popolo. Deze drinkwaterreservoirs zouden zijn aangelegd in opdracht van keizer Augustus, in de eerste eeuw voor Christus.

Dat de oude Romeinen meesters in het bouwen waren, blijkt uit de nog altijd vernuftige constructie van de dertig waterkamers, die gezamenlijk zo’n tweeduizend vierkante meter beslaan. Je vindt de toegang tot de cisterne romane aan de Via degli Aceti.

Teatro dell’Aquila

Tijdens een rondleiding in het Teatro dell’Aquila, ‘theater van de adelaar’, kun je het schitterende interieur bewonderen. Een voorstelling bijwonen kan ook, er zijn regelmatig toneelstukken en concerten te zien en te horen.

Duomo van Fermo

De kathedraal van Fermo ligt op de top van de Colle Girifalco, die door de locals ook wel Colle Sabulo genoemd wordt. Je hebt hier prachtig uitzicht, van de zee aan de ene kant tot de Monti Sibillini aan de andere kant.

De Duomo di Santa Maria Assunta is gebouwd op de plek van een oude tempel, die in opdracht van Frederik II alias Barbarossa in 1176 werd gesloopt. Ruim vijftig jaar later verrees de nieuwe kerk, waarvan nu alleen nog de indrukwekkende façade rest.

Binnen in de kerk vergaap je je onder meer aan fresco’s, mozaïeken, grafmonumenten en zelfs een origineel Byzantijns icoon, een geschenk van San Giacomo della Marca aan de kathedraal.

Naast de kathedraal vind je het Museo Diocesano, met nog meer kerkelijke kunst die grotendeels afkomstig is uit de kathedraal van Fermo.

Villa Vitali

Villa Vitali herbergt een aantal musea, zoals een wetenschapsmuseum (met veel informatie over het leven van Silvio Zanetti, een Italiaanse onderzoeker op de Zuidpool) en een ornithologisch museum, met een uitgebreide verzameling vreemde vogels.

Uniek is ook de collectie foto’s van Alfredo Matacotta Cordella, die je in de Sala Ovale, de ovale zaal, kunt bekijken. De tuin van de villa is net zo bijzonder. In de zomer worden hier regelmatig voorstellingen en concerten in de openlucht gehouden.

Nog meer bezienswaardigheden in Fermo

Andere aanraders zijn de Chiesa del Carmine, de Chiesa di San Filippo Neri, de San Zenone (de oudste kerk van Fermo), het Palazzo Vitali Rosati, de middeleeuwse Torre Matteucci, het Palazzo Paccaroni, het Palazzo Fogliani en het Oratoria di Santa Monica (met schitterende fresco’s). Even buiten de Porta San Caterina is ook de Chiesa di Sant’Agostino een bezoekje waard.

Een plattegrond van Fermo

Via Visit Fermo kun je een plattegrond van Fermo downloaden. Ook vind je er een digitale brochure van Fermo, met uitleg in het Italiaans en in het Engels. Sowieso vind je op de website van Visit Fermo veel praktische tips en informatie, zowel over bezienswaardigheden als over tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

met dank aan Stefano Cellai, Claudio Zaccherini en Visit Fermo voor een aantal foto’s

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special Le Marche

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *