Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bewonder de kleurrijke muurschilderingen en de luisterrijke Giardino Sonoro in San Sperate

In het zuiden van Sardinië, niet ver van de hoofdstad Cagliari, ligt het dorp San Sperate, dat beroemd is vanwege de vele muurschilderingen. Sinds Pinuccio Sciola eind jaren zestig de eerste muur van een schildering voorzag, is het dorp uitgegroeid tot een waar openluchtmuseum, waarbij de muren van de huizen de kunstwerken zijn.

Er zijn honderden muurschilderingen te zien, van historische taferelen tot abstracte kunstwerken. De ‘collectie’ is aan verandering onderhevig; sommige oude en verschoten schilderingen worden door jongere kunstenaars overgeschilderd.

Dedicato al Santo Patrono

We lichten een aantal murales uit. Een van onze favorieten is Dedicato al Santo Patrono aan de Via Monastir, een schildering ter ere van de beschermheilige van San Sperate, die in 1976 werd gemaakt door Angelo Pilloni, die er samen met Pinuccio Sciola voor heeft gezorgd dat San Sperate op de kaart kwam te staan als museumdorp.

Zia Benvenuta

Aan dezelfde straat is ook Zia Benvenuta een pareltje. Deze schildering uit 1996 is eveneens van de hand van Angelo Pilloni en verbeeldt een oudere dame die de bezoekers van San Sperate welkom heet, door de deur van haar huis te openen.

Loggiato Asilo delle Suore

Een van de grotere schilderingen is die van de Loggiato Asilo delle Suore aan de Via Cagliari. Het werk van Angelo Pilloni meet ongeveer tien bij vijf meter!

Erg fotogeniek is de tekening van Angelo Pilloni aan het Piazza Croce Santa, die tegenwoordig als achtergrond dient voor de tafeltjes van Babar.

Il Rosario

Il Rosario van Archmiede Scarpa (te zien aan de Via San Giovanni) geeft aan hoezeer het geloof verbonden is met het leven in dit kleurrijke dorp.

Blozende perziken

San Sperate staat niet alleen bekend om de muurschilderingen, maar ook om de perziken. Zo wordt er elk jaar rond half juli de Sagra delle Pesche gevierd, waarbij de hoofdrol is weggelegd voor de vers geoogste blozende perziken.

Je ziet de perziken hier en daar ook terug op de muren, zoals bij La Raccolta delle Pesche aan de Via Sassari, waar Luciano Lixi de perzikoogst verbeeldt. Ook de perziken van Angelo Pilloni aan de Via Cagliari, bij binnenkomst in het dorp, kun je niet over het hoofd zien.

Storia di San Sperato

Op het tien meter lange en zes meter hoge werk Storia di San Sperato (aan de Via Sassari, bij het gemeentehuis) ontbreken de perziken evenmin. Deze murales werd in 1997 gemaakt door Pinuccio Sciola en herdenkt de belangrijkste momenten van de geschiedenis van het dorp.

Alla Civiltà Contadina

Aan de overkant prijkt Alla Civiltà Contadina van Angelo Pilloni, met gereedschap dat op het land wordt gebruikt en dat je zo van de muur lijkt te kunnen pakken om aan de slag te gaan.

Nog meer mooie murales

Maar er is nog veel meer moois te zien in San Sperate. We delen nog een aantal mooie muurschilderingen, maar ga vooral zelf op ontdekkingstocht in dit Sardijnse dorp!

foto’s: Giorgio Atzori, Anna Ruda, Giovanni Pilloni
& Officine Vida | Comune di San Sperate

Wil je nog meer muurschilderingen spotten tijdens je vakantie op Sardinië? Reis dan ook naar Tinnura (in de provincie Oristano), naar San Gavino Monreale (provincie Medio Campidano) en naar Orgosolo (provincie Nuoro).

Giardino Sonoro – tuin vol muziekinstrumenten van steen

Pinuccio Sciola zorgde overigens niet alleen voor de eerste muurschildering, maar ook voor een muzikale tuin. Hij bedacht de Giardino Sonoro, met enorme stenen die dienst doen als muziekinstrumenten. Dankzij de lijnen die in de steen zijn aangebracht, kun je ze met je handen bespelen, net als snaarinstrumenten.

In de tuin staat bijvoorbeeld een jazzsteen, maar ook een eerbetoon aan Piet Mondriaan (met een patroon dat inderdaad aan Mondriaans stijl doet denken) en een zeilboot van steen. Sciola is helaas overleden, maar mede dankzij zijn muzikale tuin zal San Sperate hem nooit vergeten.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *