Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago d’Orta – de mooiste pareltjes in en om dit betoverende meer

De meest betoverende, serene plekjes zijn vaak te vinden aan het water. Aan de oever van een meer of aan zee lijkt alles mooier, vrediger, verstilder. Dat geldt voor ons vooral voor het Lago d’Orta, dat ten westen ligt van het grotere en bekendere Lago Maggiore.

isola-san-giulio-lago-orta-meer-piemonte-1

Het is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Dat is te danken aan een grote schoonmaakoperatie die vijfentwintig jaar geleden werd uitgevoerd door het CNR – Istituto per lo Studio degli Ecosistemi. Nog altijd spiegelt het water je tegemoet.

Het meer is in elk seizoen prachtig, maar de herfst is misschien wel het mooist. Niet voor niets koos de bekende Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore het meer voor een aantal scènes in zijn laatste film, La corrispondenza. Het is een magisch toevluchtsoord: mystiek, stil en ideaal voor wie even tot rust wil komen.

isola-san-giulio-lago-orta-meer-piemonte-1a

Orta San Giulio

Maar niet alleen het meer zelf is prachtig: ook het middeleeuwse dorpje Orta San Giulio is een pareltje dat schrijvers al eeuwenlang weet te betoveren. Dit juweeltje omvat sfeervolle smalle straatjes, waar nog de adem van vervlogen tijden te voelen is. Op het gezellige Piazza Motta staan de tafeltjes tot in de herfst buiten, met uitzicht op de gevel van het Palazzotto.

piemonte-lago-orta-terras

Je kunt vanaf dit gezellige piazza ook omhoog lopen, langs de Salita della Motta, naar de Chiesa dell’Assunta, een frisgele kerk die in de vijftiende eeuw is gebouwd. Neem als je weer terugkomt op het plein plaats op een van de terrasjes en laaf je aan de bijzondere sfeer en het unieke uitzicht. Vergeet ook niet een ijsje te halen bij Gelateria Eliot, op het Piazzo Motta.

piemonte-lago-orta-kerk piemonte-lago-orta-kerk-2

Aan dit plein vind je ook het vertrekpunt van de boten die naar het Isola di San Giulio varen. Volgens de overlevering werd dit eiland, dat op nog geen vierhonderd meter van de oever van Orta ligt, ooit bewoond door giftige slangen en kwaadaardige monsters. Niemand durfde er te komen, tot San Giulio in 390 de oversteek waagde. Tijdens een vreselijke storm zeilde hij in zijn tot vlot verbouwde mantel over het water, met zijn staf als kompas.

Eenmaal op de rots aangekomen, verjaagde hij de monsters en slangen en stichtte hij er een kerk. Al snel werd het eiland een bedevaartsoord en kwamen mensen van heinde en verre naar de kerk om te bidden. Moderne pelgrims kunnen op het Isola di San Giulio de Via del Silenzio e della Meditazione volgen, een prachtig spiritueel wandelpad.

piemonte-lago-orta-boot

Bijzonder bedevaartsoord

Nog een spiritueel symbool van het Lago d’Orta is de Abbazia Mater Ecclesiae, die in 1844 werd gesticht door Benedictijner nonnen. Zij zijn de enige permanente bewoners van het eiland. Hun dagen vullen ze met bidden, studeren, handwerken (ze borduren prachtige patronen op bijzondere stoffen), het schilderen van iconen en prenten. Op de feestdag van San Giulio, 31 januari, bereiden ze de beroemde Panini di San Giulio, zoete broodjes met rozijnen, sinaasappelschil, walnoten en andere geheime ingrediënten.

Wil je deze bijzondere sfeer ook ervaren? De nonnen runnen een kleine foresteria, een gastenverblijf waar je meer dan welkom bent als je het ritme van de abdij wil volgen. Dat betekent dat je ‘s ochtends om vier uur opstaat voor het eerste gebed, dat wordt gevolgd door een serene dag vol gebed en klusjes in en om de abdij. Om negen uur ‘s avonds gaat na een laatste gebed het licht uit.

Een heel andere sfeer vind je aan de westzijde van het meer, in Pella (dat ook door de boten wordt aangedaan). Het is minder bekend dan Orta, maar het kleine dorpje is zeker een bezoekje waard. Na een wandeling naar het Santuario della Madonna del Sasso word je getrakteerd op een uniek uitzicht over het meer.

lago-orta-meer-view

Een rondje om het Lago d’Orta

Wie rondom het hele meer wil fietsen of wandelen, kan de Anello Azzurro Girolago volgen (zowel te voet als per mountainbike). Deze route, die in totaal veertig kilometer lang is, bestaat uit drie etappes: Omegna – Orta, Orta – Pella en Pella – Omegna. Elke etappe is voorzien van goede bewegwijzering, zodat je niet verdwaalt en ervan verzekerd bent da je de mooiste plekjes aan het meer niet mist.

Het makkelijkste stukje van deze route, dat ook geschikt is voor gezinnen met kinderen, is de wandeling van Lido Gozzano naar Ronco. Actievelingen die wel een dosis adrenaline kunnen gebruiken, kiezen voor de vier routes van Quadrifoglio di Ameno, allemaal geschikt voor zowel mountainbikers als ruiters. Ook een aanrader is het Bike Park I Gufi.

isola-san-giulio-lago-orta-meer-piemonte-2

Sacro Monte di Orta

Minder intensief is een ritje met het toeristische treintje dat je in een paar minuten naar de Sacro Monte di Orta brengt. Hier zie je het meer weer in een heel ander perspectief, omringd door veel groen. De twintig kapelletjes die zijn gewijd aan San Francesco zijn stuk voor stuk een kijkje waard en vormen samen een uniek decor voor een wandeling.

sacro-monte-orta-kerk

Legro, een van de paesi dipinti

Een laatste tip is het dorpje Legro d’Orta, een van de zogenaamde paesi dipinti (‘beschilderde dorpjes’), waarvan er in totaal in Italië meer dan negentig te vinden zijn. Laat je betoveren door de beschilderde muren, die door bekende en minder bekende kunstenaars zijn voorzien van kleurrijke taferelen, allemaal in het teken van film. La Via del Cinema leidt je langs ruim veertig kunstwerken, allemaal even bijzonder…

legro-orta-paese-dipinto-piemonte

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Afgelopen zomer zijn we daar geweest. Het is bij het parkeren heel erg druk. Laat je niet afschrikken en blijf zoeken naar een plekje. Die investering wordt dubbel en dwars terug betaald door een schitterende omgeving. Wat je daar te zien krijgt verwacht je niet. Heel sfeervol
    Rustgevend en een onwaarschijnlijk gaaf uitzicht. Wat een parel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *