Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Sperlonga – fotogenieke straatjes & schone stranden

Aan de Tyrreense kust, ongeveer halverwege Rome en Napels, schittert Sperlonga, een van de borghi più belli d’Italia (mooiste dorpjes van Italië) en ook nog eens een van de Città Slow, waar slow leven en eten hoog in het vaandel staat.

Over vaandels gesproken: Sperlonga heeft nóg een keurmerk waar het stadje bijzonder trots op is. Er wappert een Bandiera Blu, een blauwe vlag, ten teken dat de stranden en het zeewater er heerlijk schoon zijn. Tijd dus om de driedubbel bekroonde borgo eens te verkennen!

Hoog boven zee

Sperlonga ligt hoog boven zee, met aan de ene kant de halvemaanvormige strook zandstrand aan de Baia di Levante, aan de andere kant het uitgestrekt Spiaggia di Ponente. Met dank aan deze grote hoeveelheid strand is Sperlonga een van de populairste badplaatsen bij de Romeinen. Dat zij de warme stad ’s zomers graag verruilen voor de stranden ten zuiden van de stad, is meer dan begrijpelijk.

In augustus kan het dan ook heel druk zijn, net als in zomerse weekenden. Maar op andere momenten deel je het slaperige stadje alleen met de locals, die je graag wegwijs maken in het doolhof van witte steegjes, trappetjes en piazza’s.

Saskia bezocht Sperlonga samen met Carl en Franka, van de Vlaamse Italiëblog Cosiddetto, tijdens een heerlijke midweek half juli. Ze tipt in dit artikel de mooiste én lekkerste plekken van Sperlonga.

Doolhof aan witte steegjes

Saskia: ‘Tijdens een wandeling door de smalle steegjes, met steile trappetjes, ben je omgeven door een witte wolk aan huisjes, hier en daar onderbroken door een waslijn met vrolijk wapperende was in alle kleuren van de regenboog, uitbundig bloeiende bougainville en een blik op de blauwe zee in de diepte.

Veel grootse monumenten zijn er niet, maar de levendige sfeer die op de pleintjes hangt, maakt dat meer dan goed. Vooral op het Piazza della Repubblica is het altijd gezellig druk.

Uren kunnen we ervan genieten, van het komen en gaan van mensen. Zeker op het terras van Antico Caffè Trani, met een caffè of CrodinoTwist (mijn favoriete zomerdrankje dit jaar) op tafel.

Ook de winkeltjes zijn monumentjes op zich, zeker bij de Sorelle PocoPoco, waar de zussen allerlei heerlijk zomerfruit hebben uitgestald.

De voormalige kerk Santa Maria di Spelonca, uit de twaalfde eeuw, is nu omgetoverd tot een tentoonstellingsruimte. De kerk, die nog verwijst naar de oorspronkelijke naam van Sperlonga, Spelonca (spelonk, grot), raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk zwaar beschadigd.

Tijdens de grootscheepse renovatie kwamen er prachtige mozaïeken tevoorschijn. Je kunt er bijna altijd een kijkje nemen en de Cappella del Presepe bewonderen, die is gewijd aan San Leone Magno, de beschermheilige van Sperlonga.

Een geschilderde geschiedenisles

Vlak bij deze vroegere kerk, aan de Corte del Monastero, een kleine binnenplaats, bij schoenenwinkel D’Anna (Via II Orticello 5), herinnert een kleurrijke muurschildering aan een van de donkerste momenten uit de geschiedenis van Sperlonga, in de zomer van 1524. Je ziet de Saracenen die Sperlonga vanaf zee aanvallen, onder leiding van Barbarossa, ‘Roodbaard’, de bijnaam van piraat Khayr al-Din.

Barbarossa was van plan om Giulia Gonzaga, gravin van Fondi, te ontvoeren, maar zijn plan mislukte. Hoewel de gravin wist te ontsnappen, ontkwam Sperlonga niet aan Barbarossa’s woede: er werden ontelbaar veel inwoners gedood of gevangen genomen.

Op dat moment lag Sperlonga overigens nog grotendeels aan zee. Na de aanval van de Saracenen besloot men het hoger op te zoeken en verrees het huidige Sperlonga, op de in zee uitstekende rots van de Colle San Magno. Het stadje werd beschermd door dikke verdedigingsmuren, met slechts twee toegangspoorten: de Portella en de Porta Marina.

Ook bouwde men een reeks wachttorens langs de kust. Nog altijd kun je er langs de kustlijn een aantal trots boven zee zien uittorenen: de Torre Centrale, de Torre del Nibbio, de Torre Truglia, de Torre Capovento, de Torre Sant’Agostino, de Torre Viola en de Torre d’Orlando.

Torre Truglia

Op het uiterste stukje Sperlonga, een smalle rots in zee, staat sinds 1532 de Torre Truglia. De toren zou zijn gebouwd op de ruïnes van een oude wachttoren, die nog stamde uit de Romeinse tijd. Barbarossa, de beruchtste piraat aller tijden, zou de toren hebben verwoest, maar de inwoners van Sperlonga bouwden hun wachttoren weer helemaal op.

Tot 1969 bood de toren onderdak aan de Guardia di Finanza, tegenwoordig zetelt er een maritiem onderzoekscentrum en wordt de toren gebruikt voor culturele evenementen, zoals het jazzfestival.

Het haventje & de panoramapromenade

Aan de voet van de Torre Truglia dobberen de vissersbootjes, die elke dag zorgen voor voldoende voorraad verse vis. Het is er heerlijk wandelen, maar je kunt er ook aan boord voor een boottochtje langs de kustlijn van Sperlonga. Naast de haven ligt Spiaggia dell’Angolo, met een paar restaurants en bars.

In september is het feest in de haven, tijdens het lokale evenement Sapori di Mare. De vissers frituren sardientjes en ansjovis, vers uit zee, en er zijn kraampjes met ambachtelijke souvenirs.

Hoog boven het haventje wacht het Belvedere del Ridosso, aan de Via Ripa, een kleine panoramapromenade, met bankjes die elk een ander icoon van keramieken tegeltjes dragen: een zon, granaatappels, citroenen… Van hieruit heb je prachtig uitzicht op het strand aan je voeten en de Grotta di Tiberio iets verder zuidwaarts.

Spiaggia di Levante

Aan de zuidzijde van Sperlonga schittert een halvemaanvormige baai, met fijne stranden aan de voet van de Monti Aurunci. Er zijn veel lido’s (waar je een strandbedje en parasol huurt en waar meestal ook een bar/restaurant bij hoort voor een lekkere lunch), maar er is ook genoeg vrij strand waar je je handdoek kunt neerleggen.

Hoe verder zuidwaarts je gaat, richting Gaeta, hoe stiller de stranden worden. Sommige kun je alleen te voet of per boot bereiken. Wil je een dagje in alle rust van het strand genieten, vraag dan de weg naar Capovento, Sant’Agostino, San Vito, Arenauta, Scissure, Ariana, Quarante Remi, Fontania of Serapo.

De grot van Tiberius

De beroemdste bezienswaardigheid van Sperlonga is de Grotta di Tiberio, de grot die vermoedelijk bij de iets hoger gelegen villa van Tiberius hoorde. In de grot vond men (restanten van) schitterende beelden, die ooit het complex van Tiberius sierden en die de avonturen van Odysseus verbeelden. In deze blog lees je alles over ons bezoek aan de Grotta di Tiberio en het bijbehorende Museo Archeologico.

Piazza Europa & Corso San Leone

Er is bijna geen groter contrast denkbaar dan tussen Tiberius’ grot, waar de geschiedenis bijna tastbaar is, en het moderne Piazza Europa, hoog boven de zee. Aan dit plein staat de moderne kerk Santa Maria Assunta in Cielo, die in 1964 werd gebouwd als vervanging van de Santa Maria di Spelonca. Het is een ruime, lichte, moderne kerk, met binnen in modern mozaïekwerk.

Aan het Piazza Europa ligt ook het gemeentehuis van Sperlonga. Er staan genoeg bankjes waar de ouden van dagen graag op plaatsnemen om het laatste nieuws door te nemen, terwijl de bambini over het plein rennen.

Piazza Europa ligt aan de Corso San Leone, waar ’s avonds druk geflaneerd wordt. Die zomerse passeggiata kun je perfect gadeslaan vanaf het terras van Mudejar Spiriti e Cucina (Corso San Leone 3A), onze grootste aanrader in Sperlonga als je van lekker eten houdt.

We worden al meteen verleid door het menu. Niet alleen omdat daar non c’è amore più sincero che quello per il cibo op prijkt (‘er is geen eerlijker liefde dan die voor eten’), maar vooral omdat de gerechten fantastische namen hebben, met een mooie kwinkslag naar de ingrediënten. Hier staat een creatieve kok in de keuken, dat kan niet anders.

Ik kies als antipasto voor La Princiseppia sul Pisello, een mooie kwinkslag naar het sprookje La principessa sul pisello (‘de prinses op de erwt’), met inktvis, tuinerwtjes, guanciale (wangspek) en bottarga di tarallo.

Carl en Franka gaan voor Mango per Sogno (tartaar van rode tonijn met mango en groene appel) en Polp Ficton (inktvis met aardappel, limoen, bleekselderij en zwarte olijven uit Gaeta). Stuk voor stuk kunstwerkjes om te zien en spektakelstukjes in je mond…

Vervolgens neem ik de innovatieve carbonara; bucatini met gerookte zwaardvis, ei, groene asperges, peper en pecorino. Carl en Franka gingen voor secondi: Tonno subito (tonijn met venkel, bittere sinaasappel, wortel en gember) en Tequila Connetcion (grote garnalen met kruim van Salsiccia di Monte San Biagio (een worstsoort uit de omgeving) en broccolo romano).

Als dolci kiezen we voor de Tiralosù (tiramisù, maar dan anders) en Era una Sfogliatella, buffelmelkcrème met gekonfijte sinaasappel en krokante stukjes sfogliatella. De perfecte afsluiters van een bijzonder buonissimo avond!

met dank aan Franka voor de mooie foto’s

Liever iets eenvoudiger eten? Verderop aan de corso, op nummer 19, vind je Pizzeria Eden, met een groot terras. Op het menu frittura di pesce, insalata di mare en pizza’s om je vingers bij op te eten. Ook kun je naar Celestina (Piazza Europa 12), voor pizza al taglio (een rechthoekig stuk pizza). Een ijsje haal je bij Creme Caramel (Via dei Benedettini 13).

San Rocco, Padre Pio & Maria

Buiten de twee kerken gewijd aan Maria heeft Sperlonga de charmante Cappella San Rocco (extra mura), buiten de vroegere stadsmuren dus. Je komt er vanzelf langs als je vanuit het centro storico afdaalt naar het strand aan de noordzijde van Sperlonga.

Aan de boulevard staat een soort kiosk met een standbeeld van Padre Pio. Tijdens ons verblijf hebben we er dagelijks mensen zien bidden, soms twee minuutjes, in bikini, soms wel een uur lang.

Dat de inwoners van Sperlonga gelovig zijn, bewijzen ook de goed onderhouden Maria-altaartjes die je overal ziet.

Piazza Fontana

Aan de voet van het centro storico ligt het Piazza Fontana, net even boven het gelijknamige strand, met een fontein die wel wat weg heeft van Bernini’s Barcaccia aan de voet van de Spaanse Trappen in Rome.

Voor de lekkere trek vind je aan de zijkant van het Piazza Fontana (Via della Saponera) restaurant Cucino io (‘ik kook’), met op het menu heel veel verse vis, van gemarineerde ansjovisjes tot pasta tonijn, van mosselen tot inktvis. Met als bonus mooi uitzicht op zee!

Riviera Ponente

Aan de noordzijde van Sperlonga strekt zich de lungomare uit, de boulevard langs de zee. Je vindt hier een kleine supermarkt en veel verschillende bars en restaurants. Voor een cappuccino met een cornetto is Chiosco Bar Ventisei9, op het grasveld, een aanrader, met ook Napolitaanse lekkernijen als sfogliatelle.

De kustlijn is een lange, kleurrijke rij van lido’s, strandtenten. Wij strijken graag neer bij Lido di Ulisse, op ongeveer een half uur lopen vanaf het Piazza Fontana. Je kunt natuurlijk ook met de auto, elke lido heeft een parkeerplaats voor de strandgangers, waar je tegen betaling – in juli vijf euro per dag – je auto kunt stallen. De ingang van de parkeerplaats van onder meer Lido di Ulisse ligt aan de Via Salette, die parallel aan de zee loopt.

Vanaf je strandbedje geniet je van het Italiaanse strandleven: verkopers met onder meer granita, bikini’s, slippers, strandjurkjes en enorme opblaasbeesten.

De Italiaanse families halen enorme picknicktassen tevoorschijn voor de lunch, wij schuiven bij de bar van Lido di Ulisse aan voor een zonnige caprese met tomaatjes en lokale bleekselderij.

Vanaf de Riviera Ponente kijk je noordwaarts richting Terracina (op zo’n vijftien kilometer afstand) en, iets verder in zee, San Felice Circeo, twee plaatsen waar we je later deze week nog mee naar toenemen. Nu genieten we eerst nog van de vlammende zonsondergang, die vanaf het strand van Odysseus zo sprookjesachtig mooi is dat we ons goed kunnen voorstellen dat deze Griekse held hier lange tijd verbleef…’

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Een reactie

  1. Wat een heerlijke blog, alsof ik zo meeloop! Prachtige foto’s en heerlijk eten! Dankjewel Saskia voor de inspiratie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *