Ga op pad met onze City Walks!

10x doen & proeven in Catania

Boven een van de toegangspoorten tot Catania, de zeventiende- eeuwse Porta Garibaldi, prijkt een feniks, met daarbij de tekst: ‘Melior de cinere surgo’. Oftewel: ‘Ik rijs steeds mooier op uit mijn as’. Net als de mythische vogel is Catania na elke vernietigende gebeurtenis, na lavaregens en zware aardbevingen, uit haar as herrezen, tot ze de schitterende stad werd die ze nog altijd is, met veel barokke pareltjes.

catania-stad-vulkaan-etna catania-toegangspoort

Je kunt je bijna niet voorstellen dat de hele stad met de grond gelijk werd gemaakt tijdens de aardbeving van 1693, waarbij ook twee derde van de bevolking om het leven kwam. Ruim driehonderd jaar later schittert Catania mooier dan ooit tevoren, als het levende bewijs van de spreuk boven de toegangspoort.

Catania heeft een aantal bijnamen. De stad wordt bijvoorbeeld la città nera genoemd, de zwarte stad, een verwijzing naar de kleur van veel adellijke palazzi en kerken, die vaak zijn opgetrokken uit zwarte lavasteen, van de nabijgelegen Etna.

Città del vulcano is een tweede bijnaam die de stad te danken heeft aan de vulkaan. Catania wordt echter ook wel het ‘Milaan van het zuiden’ genoemd, aangezien het een heerlijk mondaine stad is, met veel mooie winkels, flanerend publiek en fijne restaurants. De sfeer is er heel anders dan in Palermo, iets chiquer inderdaad maar vooral ook opener. Ga je mee op ontdekkingstocht in Catania?

catania-agata-sicilie-3 catania-olifantje-sicilie

1 Bezoek het olifantje van Catania
We beginnen ons bezoek aan Catania midden op het Piazza Duomo, aan de voet van het olifantje van lavasteen dat een obelisk op zijn rug torst en dat door de inwoners van de stad liefdevol u liotru wordt genoemd. Deze Fontana dell’Elefante, die in 1736 is ontworpen door Giovanni Battista Vaccarini, is hét symbool van Catania – het staat zelfs afgebeeld in het wapen van de stad.

catania-olifantje-sicilie-2

En dat is niet alleen omdat het olifantje is gemaakt van de lokale lavasteen. Wie goed kijkt, ontdekt op de fontein nog veel meer verwijzingen naar Catania en haar lange geschiedenis, zoals de gepersonaliseerde rivieren Amenano en Simeto op de basis, de hiëroglyfen op de obelisk die verwijzen naar de godin Isis die hier in vroeger tijden werd vereerd en de attributen van Sant’Agata, de patroonheilige van Catania, op de top van de obelisk.

catania-olifantje-sicilie-3catania-olifant-symbool

2 Smul van de minne van Agata
In elke bakkerij in Catania vind je minne, kleine gebakjes in de vorm van een vrouwenborst die herinneren aan het lugubere verhaal van Agata. Agata was een kuise, beeldschone vrouw die weigerde zichzelf over te geven aan de wellusten van een landvoogd. Zwaar beledigd gaf de man opdracht om de arme Agata op gruwelijke wijze te straffen: hij liet haar borsten afsnijden.

catania-agata-sicilie catania-agata-sicilie-2

De geglazuurde gebakjes in de vorm van volle witte borsten, met een tepel in de vorm van een gekonfijte kers, moeten altijd perfect van vorm zijn. Het deeg moet langdurig gekneed worden, zodat de minne soepel en veerkrachtig als echte vrouwenborsten zijn. Dat brengt namelijk geluk en bescherming. Let wel: il conto delle minne, de som van de minne moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elke vrouw. Neem dus niet al te grote gebakjes!

catania-agata-sicilie-minne catania-agata-sicilie-minne-2

3 Geniet van de drukte op ‘A Piscaria
Piazza Pardo is het toneel van La Pescheria, de vismarkt, die in het lokale dialect ‘a piscaria heet. Dit is de oudste markt van de stad, die elke ochtend (behalve op zondag) voor spektakel zorgt. Het lijkt een grote chaos, met het aanhoudende geschreeuw van de marktkoopmannen die luidkeels hun vis aanprijzen, maar in dit altijd bonzend hart van de stad gebeurt niets zomaar. Alle mannen kennen elkaar; sommigen staan al hun hele leven hier op de markt.

Wandel in een uitgebreide fotoreportage met ons mee over de vismarkt van Catania!

vis-markt-Catania-Sicilie-2 vis-markt-Catania-Sicilie-4 Catania-markt (4) vis-markt-Catania-Sicilie-10

4 Les je dorst met seltz al limone
De lokale remedie tegen de hitte is seltz al limone, dat je bestelt in een van de kleine kioskjes die de stad rijk is (en die in het lokale dialect ook wel cioschi worden genoemd). Dit drankje wordt gemaakt met bronwater, een lepel zout en het sap van een flinke citroen. Het is een drankje dat vooral in Catania wordt gemaakt en gedronken, als ultieme dorstlesser op warme dagen.

Bekijk hoe Saskia dit zomerse drankje zelf maakte

Catania-seltz-limone-kiosk (3)

5 Un balcone sul barocco
De Badia di Sant’Agata is zoals de naam al doet vermoeden gewijd aan de heilige Agata. De kerk werd gebouwd tussen 1735 en 1767, naar wederom een ontwerp van Vaccarini. Onder de naam Un balcone sul barocco kun je op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag de terrassen en de koepel van deze kerk bezoeken, voor een uniek uitzicht op de barokstad.

catania-badia-agata-sicilie-barok

Je kunt er op de genoemde dagen terecht van 9.00 tot 12.00 uur. Op vrijdag en zaterdag kun je ook van het barokspektakel genieten tussen 19.00 en 22.00 uur ’s avonds. Voor het reserveren van een bezoek aan het barokke balkon van de Badia bel je met 0039-095281635 of 0039-3587967711. Mailen kan ook, via badia@diocesi.catania.it.

6 Fruit van marsepein
Tegenover de ingang van Villa Bellini vind je een van de bekendste pasticcerie van Catania: Savia (Via Etnea 302-304). Deze bakkerij wordt al sinds 1897 door de familie Savia gerund. Het is er altijd druk – en er is altijd genoeg lekkers te vinden voor bij de koffie.

Een ander bijzonder lekker adresje vind je een stukje verder op de Via Etnea (op nummer 350). Pasticceria Mantegna werd in 1946 geopend door Gaetano Mantegna, die beroemd werd vanwege zijn ‘beeldhouwwerken’ en ‘stillevens’ van frutta martorana, marsepeinen fruit. Naast dit zoete fruit vind je hier ook andere Siciliaanse lekkernijen, zoals cannoli, cassata, torrone, amandel- en pistachekoekjes.

catania-frutta-martorana-marsepein

7 Bewonder het ‘water van het laken’
Tegenover het gemeentehuis, in de zuidwestelijke hoek van het Piazza Duomo, klatert het water van de Fontana dell’Amenano. De fontein is vernoemd naar de rivier die onder de stad stroomt en precies op deze plek bovengronds komt om langzaam richting de zee te stromen. Even verderop, in de Giardino Pubblico di Villa Pacini, zie je meer van de Amenano.

De Catanesi noemen de fontein ook wel acqua o linzolu, water van het laken, aangezien de val van het water – met een beetje fantasie – doet denken aan de welving van een laken dat aan een waslijn te drogen hangt. Het is een ontwerp van de Napolitaanse beeldhouwer Tito Angelini en werd in 1867 onthuld.

catania-fontein-piazza-duomo-2catania-fontein-piazza-duomo

8 Pistachecornetti als ontbijt
De allerlekkerste cornetti, croissantjes, van Catania aten we bij Etoile d’Or. Deze typisch Italiaanse koffiebar aan de Via Cardinale Dusmet (tegenover de marktkramen langs de hekken van de Giardino Pacini) begroet je met een glanzende toog waaraan de lekkerste cappuccino wordt geserveerd. Uiteraard kun je er ook terecht voor caffè, thee, amandelmelk en andere drankjes.

catania-cornetti-pistache-ontbijt

Je honger stil je het best met een croissantje met witte chocolade en pistache, maar in de vitrines liggen ook heel veel andere zoete lekkernijen. Voor de hartige trek zijn er onder meer panini en arancini en voor de liefhebbers is er ook ijs. Het personeel is allervriendelijkst; de ober voorziet onze spremuta op een snikhete ochtend ongevraagd van een bolletje citroensorbetijs, zodat ons sinaasappelsap lekker koel blijft. Grande! 

9 La Casa delle Crispelle
Eigenlijk kun je Catania niet bezoeken zonder crispelle te proeven; gefrituurde rolletjes van rijst of ricotta, die je zoet of hartig kunt eten. De lekkerste bestel je bij La Casa delle Crispelle, aan de Via Vittorio Emanuele (op de kruising met de Via Plebiscito). Hier staan de Catanesi vaak in de rij voor een schaal vol crispelle, zeker op zon- en feestdagen. Het is met recht de beroemdste crispellaro van heel de stad. Proef als je van hartig houdt de crispelle met ricotta en ansjovis. Liever iets zoets? Bestel dan de crispelle met rijst en honing.

catania-crispelle

10 Eten aan zee
Catania ligt aan zee, maar voor je aan zee kunt eten moet je wel even goed zoeken. Het handigst is het om vanuit de stad naar de Porto di San Giovanni Li Cuti te gaan. Dit kleine haventje ligt dicht bij het Piazza Europa, waar je ook met de bus vanuit het centrum makkelijk kunt komen. Vanaf dit plein, met een klein ondergronds winkelcentrum met onder andere de biologische winkel NaturaSi en wijnbar WineNote, loop je zo naar de zee.

Eten doe je hier bij Ristorante Pititto of Cutilisci. Bij Fiordipanna haal je na het diner een heerlijk ijsje om nog even mee langs de kleurrijke bootjes te slenteren, voor je terugkeert naar de stad zelf.

catania-eten-aan-zee catania-eten-aan-zee-2 catania-eten-aan-zee-3 catania-eten-aan-zee-4

Vanmiddag tippen we nog meer lekkers in Catania, met de beste adresjes voor street food!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *