Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lesina – wandel mee door dit kalme vissersdorp in het noorden van Puglia

In het noordelijkste puntje van Puglia, ongeveer op dezelfde hoogte als Rome, ligt Lesina. Dit vissersdorp vormt een schiereiland in de kalme lagune, een uitgestrekte watervlakte van wel tweeëntwintig kilometer lang.

Ontdek het centro storico van Lesina

We nemen je eerst mee voor een wandeling door het oude centrum. Ons startpunt is het Piazza Venezia, waar je meteen goed terecht kunt voor een heerlijke caffè bij Bar Planet. Deze koffiebar is een centrale ontmoetingsplek voor de inwoners van Lesina. De plek bij uitstek om je dag te beginnen!

Aan de overkant van de straat pronken twee torens, die ooit de entree tot de stad vormden. Vandaag de dag geven ze toegang tot het stadhuis en reiken de straten van Lesina heel wat verder dan dit plein.

Naast het stadhuis vind je de Chiesa di San Primiano Martire, de beschermheilige van Lesina. In het jaar 303 na Christus werd Primiano na flink te zijn gemarteld vermoord vanwege zijn christelijke geloof, net als zijn broers Firmiano en Casto. Elk jaar op 14, 15 en 16 mei wordt hij herdacht. Heel Lesina verzamelt zich dan om de processie te aanschouwen.

De Romeinse stad Alexina

De oude Romeinse zuil die je op de foto hieronder ziet, is gevonden in de buurt van Lesina. Het is een herinnering aan de Romeinse stad Alexina die zo’n tweeduizend jaar geleden op deze plek lag.

De pilaar werd in 1830 gevonden door Agostino Gervasio en pronkt nu in de voortuin van de San Primiano Martire. Het monument is in de Romeinse tijd door een heidense priester opgedragen aan zijn vrouw, Pomponiae Drusilla.

Iets verderop, op de hoek van Via dei Mille en het Piazza Vincenzo de Ninno, is nog een Romeinse inscriptie te bewonderen.

Oude stadsmuren en heilige beenderen

Loop verder naar de Via Zara, waar de resten te bewonderen zijn van wat ooit de oude stadsmuur was. In de tijd dat Lesina nog een kleine nederzetting was, liep je daar richting het Piazza Venezia onder de oude stadspoort de vesting binnen. De oude stadsmuur is nu volledig geïntegreerd in de huidige woningen.

De straatstenen van Lesina waar we over lopen, zijn gewonnen in de steengroeves van het naastgelegen stadje Apricena.

Loop verder richting het Piazza Annunziata, waar de Chiesa alla Madonna dell’Annunziata pronkt. De kerk die hier ooit stond, was de bewaarplaats voor de beenderen van de beschermheilige San Primiano en zijn broer.

Door aardbevingen en andere rampen is de kerk meermaals in puin gevallen en weer gerenoveerd. Na een verwoestende ramp in 1598 werden de beenderen naar de Chiesa della Annunziata in Napels verscheept (Lesina behoorde in die tijd namelijk tot het Koninkrijk Napels).

Sinds 2000 zijn de beenderen weer terug in Lesina, door een schenking van een Napolitaanse pater en kun je ze in deze kerk bewonderen.

Il sandalo – het symbool van Lesina

De vissersboot die hier aan wal gebracht is, staat symbool voor de visserij van Lesina. Dit type boot wordt een sandalo genoemd. Als je goed kijkt, zie je er inderdaad de vorm van een sandaal in.

Wandel verder richting het Palazzo Vescovile, het voormalige bisschoppelijk paleis waar de bisschop van Lesina zetelde. Vandaag de dag is er in Lesina geen bisschoppelijke zetel meer. Er is nu een trattoria gevestigd in dit historische pand.

Bezienswaardigheden aan de boulevard van Lesina

Vervolg je weg richting de boulevard. Het schiereiland van Lesina wordt sinds 2014 omarmd door een boulevard, die zich uitstekend leent voor een mooie wandeling langs de lagune. Behalve het zicht op het water ontdek je nog meer bezienswaardigheden langs dit pad.

Een van de kunstwerken die je er kunt bewonderen is Occhio della Terra, het ‘oog van de aarde’, gemaakt door de Japanse kunstenaar Tarshito. Het is een van de werken die door Japanse kunstenaars gedoneerd zijn in het kader van ArteOra.

Onderstaand kunstwerk markeert een belangrijk punt in de geschiedenis van Lesina. De lagune was tot het jaar 1911 privé-eigendom van een rijke familie. Voor de bevolking van Lesina was het niet toegestaan om er te vissen.

Toen er hongersnood was, besloten twee vrouwen in opstand te komen en te pleiten voor een vrij visgebied voor iedereen. Het standbeeld is opgericht ter ere van deze twee vrouwen, met één gezicht dat richting de lagune kijkt en één gezicht dat naar Lesina kijkt.

Drijvende kerststal in de lagune

Als je in december in Lesina bent, kun je een drijvende kerststal bewonderen. Klein maar fijn en zeker bij zonsondergang heel sfeervol!

Isolotto di San Clemente

De vierhonderd meter lange pier brengt je naar het Isolotto di San Clemente. Ooit stond op dit eilandje een eenvoudige kerk, gewijd aan San Primiano Martire. Tijdens een verwoestende Turkse invasie werd de kerk met de grond gelijk gemaakt.

Pas in 1165 werd de kerk opnieuw opgericht door de eigenaar van het eiland. Dankzij de grote stroom pelgrims die op weg waren naar het klooster van San Michele sul Gargano kon er een welvarend pelgrimsoord ontstaan.

Door verschillende aardbevingen die Lesina in de loop der tijd geteisterd hebben, is er behalve de fundering en een ijzeren kruis helaas nu niets meer van over.

Het bezoekerscentrum van Lesina

In het Centro Visite Lesina, het bezoekerscentrum, van Lesina leer je alles over de lagune, het vissersverleden en de flora en fauna. In de aquaria kun je de onderwaterwereld van de lagune van dichtbij bekijken. Een aanrader als je met kinderen op pad bent.

Ook vind je er een mirto-laboratorium, waar je kunt zien hoe de likeur van de mirte waar deze regio bekend om staat gemaakt wordt. De specifieke smaak van deze bessen wordt veroorzaakt door het mediterrane klimaat.

Iedere familie (en ieder restaurant) heeft zijn eigen recept om mirto te maken en iedere mirto smaakt zo net iets anders. Je kunt je eigen proeverij organiseren door in elk restaurant om een glaasje mirto te vragen, allemaal huisgemaakt en een perfecte afsluiting van een dagje Lesina!

Verken de lagune van Lesina

De lagune van Lesina ademt door in alles in en om Lesina. Het betekent heerlijk eten voor de locals, werk voor de vissers, een thuis voor de flora en fauna en natuurlijk een bron van ontspanning en vermaak. Vandaag gaan we te water en te land en tonen we je wat de lagune allemaal te bieden heeft!

De tweeëntwintig kilometer lange lagune strekt zich uit in het noordelijkste puntje van het Parco Nazionale del Gargano. Het is een barrière tussen land en zee; het half zoete, half zoute water noemt men acqua salmastra. Dit water biedt een thuis voor specifieke vissen, die goed gedijen in minder zout water dan de zee, maar die ook geen zoetwatervissen zijn.

Tussen de lagune en de zee ligt een strook land van twee kilometer, die doorkruist wordt door twee kanalen: Acquarotta (aangelegd) in het westen en Schiapparo (natuurlijk) in het oosten. Het zijn deze open verbindingen met de zee, die van het meer een lagune maken.

Vissen in de lagune van Lesina

Het microklimaat in de lagune zorgt voor een heel eigen flora en fauna. Lesina staat bekend om de paling (anguilla), die goed gedijt in het ondiepe water van de lagune, maar ook zilverachtige latterini (kleine koornaarvissen), granchi (krabben), cefalo (zeebarbeel) en l’orata (brasem) vind je er veel. Deze vissoorten, die goed kunnen leven in zowel zoet water als zeewater, noem je eurialini, zo leren we van de vissers Lello en Nicola.

Deze pescatori gaan vroeg in de ochtend het water op voor de vangst van de dag. Ze halen de netten naar binnen en bekijken wat er allemaal in te vinden is.

De netten worden geknoopt met suikerriet, waarbij de dikte van de stengel bepaalt hoe groot de gaten van het net zijn. Voor verschillende soorten vissen heb je dus verschillende netten nodig.

Bij terugkomst aan wal verkopen de vissers hun vangst aan de restaurants in Lesina en omgeving. Ook kun je hun superverse vis kopen bij de vaste marktkraam op de boulevard, waar de vissers zich na terugkeer in Lesina verzamelen.

Op pad met de LagoBus

Behalve vissen is er nog veel meer te doen rondom de lagune. Vanaf de kades van Lesina kun je met de LagoBus een tour door de lagune maken. Je kunt ervoor kiezen om in de lagune te blijven en de ruïnes op Isolotto di San Clemente van dichtbij te bekijken, of voor een tour richting zee, waarbij je vanuit de lagune door het Canale Acquarotta vaart.

Vergeet vooral niet je verrekijker mee te nemen, want in het beschermde natuurgebied zijn bijzondere vogels te spotten, waaronder flamingo’s. Als je heel goed kijkt, zie je ze op onderstaande foto vliegen.

Je kunt de tour uitbreiden met een aperitivo aan boord, een lunch bij Ristorante Acquarotta (met zojuist gevangen cefalo van de barbecue) en een bezoek aan het Centro Visite Lesina.

Bosco Isola – duingebied tussen de lagune en de zee

Bosco Isola, de strook land tussen lagune en zee, is een schitterend duingebied. Het is de perfecte omgeving voor een wandeling. Je komt er door via Marina di Lesina het Bosco Isola op te rijden, maar je kunt ook een excursie boeken met de BoscoBus.

Op het eiland spot je onder andere mirte, rozemarijn, mastiekbomen en aardbeien op je weg richting de zee. Wil je liever meer tijd op het water doorbrengen? Aan de boulevard worden ook waterfietsen en kano’s verhuurd.

Schuif aan bij Le Antiche Sere in Lesina

Een stad aan een lagune staat garant voor vis, vis en nog eens vis. We hebben ons tegoed gedaan aan de heerlijke visgerechten die rondom de lagune op het menu staan, maar brachten ook een bezoek aan een kaasmakerij voor de heerlijkste Italiaanse kazen. Lekkerissimo!

Chef-kok Nazario Biscotti van Le Antiche Sere (Via Pietro Micca 22) is geboren en getogen in Lesina. Vroeger ging hij met zijn vader mee vissen in de lagune. Zo leerde hij alle vissoorten bij naam en vorm kennen.

Nu kookt deze bescheiden man de sterren van de hemel in zijn restaurant aan de boulevard van Lesina. De kaart is een ode aan de lagune, met als basis heel veel lokale vis.

Chef Nazario schuift graag even aan tafel voor een praatje. Hij trakteert ons op carpaccio di cefalo con salicornia (dungesneden grootkopharder met zeekraal), gamberetti di laguna fritti su crema di pomodoro verde (gefrituurde garnaaltjes uit de lagune op een crème van groene tomaat), flan di cavolfiore con prosciutto e pomodori (bloemkooltaartjes met ham en tomaat), maltagliati al verde di rape con cefalo e bottarga (pasta met grootkopharder en kuit van de harder) en scaloppa di cefalo con cardoncelli (stukjes grootkopharder met paddenstoel).

Dit gerecht met cardoncello (koningsoesterzwam) heeft zelfs een plek in een speciaal kookboek over deze paddenstoel. Het is dan ook niet zomaar een gerecht, het is het beste wat we tijdens ons bezoek aan Lesina geproefd hebben!

We sluiten af met rigatoni di ricotta con pomodori: gekookte en daarna gefrituurde pasta, gevuld met ricotta, chocolade, sinaasappelrasp, rum en een zoete confiture van tomaat.

La Cruna del Lago

In het oude stadscentrum van Lesina eet je de lekkerste gourmet pizza’s bij ‘de kroon van de lagune’: La Cruna del Lago (Via Isonzo 64).

Chef Vincenzo D’Apote heeft vele prijzen gewonnen met zijn pizza’s. Wij smullen van een pizza bianca con pomodorini e mozzarella di buffala (met tomaat en buffelmozzarella), maar ook de andere pizza’s zien er perfect uit.

foto’s: La Cruna del Lago

Ristorante Acquarotta

We noemden Acquarotta (Strada comunale Lesina Acquarotta) al even kort. Je kunt hier heerlijk picknicken met uitzicht over de lagune, met superverse vis op de barbecue en lekkere wijnen. Een unieke plek die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Lesina!

In de avond bereidt de chef-kok een uitgebreid en verfijnd diner. Wij smulden van bruschette di salicornia e ricotta di bufala con bottarga (bruschette met zeekraal, buffelricotta en harderkuit), gamba con arancia, cozze e calamari (garnaal met sinaasappel, mosselen en inktvis), carpaccio di tonno rosso con ravanello (dun gesneden rode tonijn met tuinradijs), carpaccio di ombrina bocca gialla con semi di melograno (dun gesneden ombervis met granaatappelpitjes), filetto di triglia (zeebarbeel), calamarata con pomodori secchi, pomodoro confit, rana pescatrice e olive taggiasche (pasta met zongedroogde tomaat, zeeduivel en olijven), paling uit de oven met venkelsalade en pera allo vino rosso (een peer in rode wijn, in dit geval de lokale Nero di Troia).

Caseificio del Fortore

Niet alleen op het gebied van vis kun je je hart ophalen in Lesina. Er wordt ook een uitgebreide selectie kazen geproduceerd. Wij brachten een bezoek aan boerderij en kaasmakerij Caseificio del Fortore in Marina di Lesina, vanwaar de melk wordt vervoerd naar het centrum van Lesina. Daar rijpen in een kleine kaasmakerij allerlei lekkere kazen.

Op de foto hieronder zie je giuncata al peperoncino, burrata, stracciatella, cacciocavallo, crema di formaggi, bruschetta della scamorza en als dessert een cheesecake van verse ricotta. Om je vingers bij af te likken!

Wil je ook graag eens zien welke bijzondere technieken er aan deze Italiaanse kazen ten grondslag liggen? Je kunt bij de kaasmakerij een rondleiding volgen.

Nog meer tips voor Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *