Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Lesina – wandel mee door dit kalme vissersdorp in Puglia

In het noordelijkste puntje van Puglia, ongeveer op dezelfde hoogte als Rome, ligt Lesina. Dit vissersdorp vormt een schiereiland in de kalme lagune, een uitgestrekte watervlakte van wel tweeëntwintig kilometer lang. We nemen jullie de komende dagen mee op een ontdekkingstocht naar de lagune van Lesina, het Lago di Varano, Cagnano Verano en Ischitella.

Vandaag duiken we eerst in de geschiedenis van Lesina zelf, aan de hand van een wandeling door het oude centrum. Ons startpunt is het Piazza Venezia, waar je meteen goed terecht kunt voor een heerlijke caffè bij Bar Planet. Deze koffiebar is een centrale ontmoetingsplek voor de Lesinesi, de inwoners van Lesina. De plek bij uitstek om je dag te beginnen!

Aan de overkant van de straat pronken twee torens, die ooit de entree tot de stad vormden. Vandaag de dag geven ze toegang tot het stadhuis en reiken de straten van Lesina heel wat verder dan dit plein.

Naast het stadhuis vind je de Chiesa di San Primiano Martire, de beschermheilige van Lesina. In het jaar 303 na Christus werd Primiano na flink te zijn gemarteld vermoord vanwege zijn christelijke geloof, net als zijn broers Firmiano en Casto. Nog elk jaar wordt zijn vroomheid herdacht op 14, 15 en 16 mei. Heel Lesina verzamelt zich dan om de processie te aanschouwen.

De oude Romeinse zuil die je op de foto hieronder ziet, is gevonden in de buurt van Lesina. Het is een herinnering aan de Romeinse stad Alexina die zich zo’n tweeduizend jaar geleden hier bevond.

De pilaar werd in 1830 gevonden door Agostino Gervasio en pronkt nu in de voortuin van de San Primiano Martire. Het monument is in de Romeinse tijd door een heidense priester opgedragen aan zijn vrouw, Pomponiae Drusilla.

Iets verderop, op de hoek van Via dei Mille en het Piazza Vincenzo de Ninno, is nog een Romeinse inscriptie te bewonderen.

Loop verder naar de Via Zara, waar de resten te bewonderen zijn van wat ooit de oude stadsmuur was. In de tijd dat Lesina nog een kleine nederzetting was, liep je daar richting het Piazza Venezia onder de oude stadspoort de vesting binnen. De oude stadsmuur is nu volledig geïntegreerd in de huidige woningen.

De straatstenen van Lesina waar we over lopen, zijn gewonnen in de steengroeves van het naastgelegen stadje Apricena.

Loop verder richting het Piazza Annunziata, waar de Chiesa alla Madonna dell’Annunziata pronkt. De kerk die hier ooit stond, was de bewaarplaats voor de beenderen van de beschermheilige San Primiano en zijn broer.

Door aardbevingen en andere rampen is de kerk meermaals in puin gevallen en weer gerenoveerd. Na een verwoestende ramp in 1598 werden de beenderen naar de Chiesa della Annunziata in Napels verscheept (Lesina behoorde in die tijd namelijk tot het Koninkrijk Napels).

Sinds 2000 zijn de beenderen weer terug in Lesina, door een schenking van een Napolitaanse pater en kun je ze in deze kerk bewonderen.

De vissersboot die hier aan wal gebracht is, staat symbool voor de visserij van Lesina. Dit type boot wordt een sandalo genoemd. Als je goed kijkt, zie je er inderdaad de vorm van een sandaal in.

Wandel verder richting het Palazzo Vescovile, het voormalige bisschoppelijk paleis waar de bisschop van Lesina zetelde. Vandaag de dag is er in Lesina geen bisschoppelijke zetel meer. Er is nu een trattoria gevestigd in dit historische pand.

Vervolg je weg richting de boulevard. Het schiereiland van Lesina wordt sinds 2014 omarmd door een boulevard, die zich uitstekend leent voor een mooie wandeling langs de lagune. Behalve het zicht op het water ontdek je nog meer bezienswaardigheden langs dit pad.

Een van de kunstwerken die je er kunt bewonderen is Occhio della Terra, het ‘oog van de aarde’, gemaakt door de Japanse kunstenaar Tarshito. Het is een van de werken die door Japanse kunstenaars gedoneerd zijn in het kader van ArteOra.

Onderstaand kunstwerk markeert een belangrijk punt in de geschiedenis van Lesina. De lagune was tot het jaar 1911 privé-eigendom van een rijke familie. Voor de bevolking van Lesina was het niet toegestaan om er te vissen.

Toen er hongersnood was, besloten twee vrouwen in opstand te komen en te pleiten voor een vrij visgebied voor iedereen. Het standbeeld is opgericht ter ere van deze twee vrouwen, met één gezicht dat richting de lagune kijkt en één gezicht dat naar Lesina kijkt.

De vierhonderd meter lange pier brengt je naar het Isolotto di San Clemente. Ooit stond op dit eilandje een eenvoudige kerk, gewijd aan San Primiano Martire. Tijdens een verwoestende Turkse invasie werd de kerk met de grond gelijk gemaakt.

Pas in 1165 werd de kerk opnieuw opgericht door de eigenaar van het eiland. Dankzij de grote stroom pelgrims die op weg waren naar het klooster van San Michele sul Gargano kon er een welvarend pelgrimsoord ontstaan.

Door verschillende aardbevingen die Lesina in de loop der tijd geteisterd hebben, is er behalve de fundering en een ijzeren kruis helaas nu niets meer van over.

In het Centro Visite van Lesina leer je alles over de lagune, het vissersverleden en de flora en fauna. Ook vind je er een mirto-laboratorium, waar je kunt zien hoe de likeur van de mirte waar deze regio bekend om staat gemaakt wordt.

De specifieke smaak van deze bessen wordt veroorzaakt door het mediterrane klimaat. Iedere familie (en ieder restaurant) heeft zijn eigen recept om mirto te maken en iedere mirto smaakt zo net iets anders. Je kunt je eigen proeverij organiseren door in elk restaurant om een glaasje mirto te vragen, allemaal huisgemaakt en een perfecte afsluiting van een dagje Lesina!

Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *