Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Costa Verde – ongerepte natuur en spookstadjes op Sardinië

Sardinie-Costa-Verde (3)

De zuidwestkust van Sardinië heet niet voor niets Costa Verde. De aardbeienbomen, jeneverstruiken en mastiekbomen groeien van de bergen tot aan de zee en geven de kustlijn een groene tint. Zevenenveertig kilometer lang reden Nina en Andrea in hun rode camper langs donkere kliffen, ongerepte baaien en zandvlaktes.

Sardinie-Costa-Verde (1) Sardinie-Costa-Verde (2)

Grote kans dat je ergens in the middle of nowhere een verroest wagonnetje tegenkomt. Dit gebied was namelijk een van de grootste lood- en zinkmijnen van Europa. Al sinds de Romeinen was Sardinië een gewilde locatie, juist vanwege de waardevolle grondstoffen, en vanaf 1850 groeide de Sardijnse mijnproductie enorm snel. Vandaar dat er rondom de mijnen complete dorpen werden gebouwd om de mijnwerkers en hun familie onder te brengen.

Toen eind jaren zestig van de vorige eeuw de crisis toesloeg, nam de Sardijnse mijnproductie, net als in de rest van Europa, geleidelijk af. De mijnwerkers en hun familie trokken weg en lieten verlaten dorpen achter. Dit resulteerde in spookstadjes die gek genoeg nooit zijn gesloopt. De natuur heeft inmiddels de aanval geopend op de verlaten structuren waardoor er een uniek landschap is ontstaan.

Sardinie-mijnstadjes (1) Sardinie-mijnstadjes (2) Sardinie-mijnstadjes (3) Sardinie-mijnstadjes (4) Sardinie-mijnstadjes (5)

Rijdend langs de spookstadjes krijg je het idee in een surrealistische film beland te zijn. De verlaten mijnstadjes van de Costa Verde staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *