Download gratis de Ciao tutti app!

Costa Verde – ongerepte natuur en spookstadjes

Sardinie-Costa-Verde (3)

De zuidwestkust van Sardinië heet niet voor niets Costa Verde. De aardbeienbomen, jeneverstruiken en mastiekbomen groeien van de bergen tot aan de zee en geven de kustlijn een groene tint. Zevenenveertig kilometer lang reden Nina en Andrea in hun rode camper langs donkere kliffen, ongerepte baaien en zandvlaktes.

Sardinie-Costa-Verde (1) Sardinie-Costa-Verde (2)

Grote kans dat je ergens in the middle of nowhere een verroest wagonnetje tegenkomt. Dit gebied was namelijk een van de grootste lood- en zinkmijnen van Europa. Al sinds de Romeinen was Sardinië een gewilde locatie, juist vanwege de waardevolle grondstoffen, en vanaf 1850 groeide de Sardijnse mijnproductie enorm snel. Vandaar dat er rondom de mijnen complete dorpen werden gebouwd om de mijnwerkers en hun familie onder te brengen.

Toen eind jaren zestig van de vorige eeuw de crisis toesloeg, nam de Sardijnse mijnproductie, net als in de rest van Europa, geleidelijk af. De mijnwerkers en hun familie trokken weg en lieten verlaten dorpen achter. Dit resulteerde in spookstadjes die gek genoeg nooit zijn gesloopt. De natuur heeft inmiddels de aanval geopend op de verlaten structuren waardoor er een uniek landschap is ontstaan.

Sardinie-mijnstadjes (1) Sardinie-mijnstadjes (2) Sardinie-mijnstadjes (3) Sardinie-mijnstadjes (4) Sardinie-mijnstadjes (5)

Rijdend langs de spookstadjes krijg je het idee in een surrealistische film beland te zijn. De verlaten mijnstadjes van de Costa Verde staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ciao-tutti-Special-Sardinië-Eiland-vol-verhalen

Nina en Andrea spraken met een van de vroegere mijnwerkers, Pipo. Het verslag van deze bijzondere ontmoeting vind je, samen met nog heel veel meer andere verhalen over en foto’s van Sardinië, in de Ciao tutti Special Sardinië – Eiland vol verhalen. Bijna 200 pagina’s vol met verhalen, tips en foto’s met dit bijzondere eiland in de hoofdrol; dat is 100% genieten van het betoverende Sardinië!

Bestel Ciao tutti Special #9 – Sardinië Eiland vol verhalen voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *