Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Grande Pompei – een groots park vol archeologische schatten

Goed nieuws voor Italiëliefhebbers die een bezoek aan de opgravingen in Pompeï op hun wensenlijstje hebben staan. In oktober 2023 werd Grande Pompei geïntroduceerd: een uitgestrekt park waarmee alle archeologische schatten in het gebied rondom de Vesuvius met elkaar zijn verbonden.

Grande Pompei omvat niet alleen de wereldberoemde opgravingen in Pompeï, maar ook minder bekende archeologische sites in Boscoreale, Torre Annunziata (Oplontis) en Castellammare di Stabia.

Felicia van Salerno Travel vertelt je in dit artikel welke kaartjes je kunt kopen voor een bezoek aan Pompeï en welke bezienswaardigheden je dan met dat kaartje kunt bekijken, zodat je het kaartje kunt kiezen dat het beste aansluit bij jouw reisplannen en interesses.

Tickets voor je bezoek aan Pompeï of Grande Pompei

Felicia: ‘Kun je niet wachten om zelf een reis door de geschiedenis te maken? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kaartjes en bijbehorende prijzen (voor 2024), zodat je zelf kunt bepalen welke combinatie jou het meeste aanspreekt.

foto: Parco Archeologico di Pompei

Het ticket Pompeii Express kost € 18,- en omvat alleen toegang tot de opgravingen van het oude Pompeï.

Met een Pompeii+ ticket (à € 22,-) krijg je toegang tot de opgravingen van het oude Pompeï, de villa’s in de buitenwijken van Pompeï (Villa dei Misteri, Villa di Diomede en Villa Regina) en het Antiquarium in Boscoreale.

Pompeii Plus+ kost € 26,- en omvat het complete pakket aan archeologische sites: een bezoek aan de opgravingen van het oude Pompeï plus de villa’s in de buitenwijken van Pompeï (Villa dei Misteri, Villa di Diomede en Villa Regina), een bezoek aan het Antiquarium in Boscoreale, aan Oplontis (Torre Annunziata) en aan Villa Arianna, Villa San Marco en het Museo Libero d’Orsi in Castellammare di Stabia. Dit laatste kaartje is drie dagen geldig en geeft tijdens deze drie dagen eenmaal toegang tot elke site.

Kinderen tot achttien jaar hebben gratis toegang tot alle genoemde sites, jongeren tussen achttien en vijfentwintig jaar betalen slechts € 2,- voor een ticket (ongeacht de keuze voor een van de drie voorgaande toegangskaartjes).

Je kunt alle informatie over de verschillende ticketsoorten nalezen op de website van het Parco Archeologico di Pompei. Hier vind je ook de openingstijden en een link naar Ticketone voor het online kopen van een van voornoemde tickets.

foto’s: Parco Archeologico di Pompei

Pompei Artebus – gratis shuttleservice

Tussen de verschillende archeologische sites rijdt de Pompei Artebus, een shuttleservice met drie verschillende busjes naar alle voornoemde bestemmingen, die voor bezoekers van Pompeï gratis te gebruiken is. Via deze link vind je de dienstregeling en andere details.

Welke sites behoren tot Grande Pompei?

Het park ontleent zijn naam aan de wereldberoemde opgravingen van Pompeï, een locatie die absoluut de moeite waard is om met eigen ogen te aanschouwen. De archeologische opgravingen vormen een fascinerende herinnering aan een tijd waarin Pompeï een levendige en bruisende stad was.

Terwijl je door de eeuwenoude straten wandelt, prijkt de majestueuze Vesuvius aan de horizon. De uitbarsting van deze vulkaan maakte in 79 na Christus een einde aan het welvarende Pompeï.

In 1748 begon men met de opgravingen. Inmiddels is zestig procent van het oude Pompeï opgegraven. Er komen nog geregeld nieuwe schatten aan het licht.

Een aantal plekken en bezienswaardigheden die je tijdens een bezoek aan Pompeï niet mag overslaan, lichten we in dit artikel uit.

Villa dei Misteri

Met een Pompeii+ ticket krijg je naast de opgravingen ook toegang tot de villa’s in de buitenwijken van Pompeï: Villa dei Misteri, Villa di Diomede en Villa Regina.

Villa dei Misteri ligt aan de rand van Pompeï. Het is vernoemd naar een fresco dat drie muren van de villa siert, met onder andere faunen, gevleugelde figuren en vrouwen die deel lijken te nemen aan een mysterieus ritueel.

Onderzoekers suggereren dat het mogelijk gaat om de inwijding van een bruid in een Grieks-Romeinse mysteriecultus. Door verschillende interpretaties van de fresco’s blijft de ware betekenis ervan echter een mysterie.

Villa di Diomede

Op een steenworp afstand van de Villa dei Misteri ligt Villa di Diomede. Deze drie verdieping tellende villa was een van de eerste gebouwen die in de omgeving van Pompeï werd opgegraven.

In de negentiende eeuw was de villa bij nieuwsgierige reizigers erg in trek, wat blijkt uit de vele namen van bezoekers die op muren van de villa zijn achtergelaten. Het huis bestaat uit een reeks prachtig ingerichte kamers, waaronder een atrium met een impluvium (een bassin om regenwater op te vangen), verschillende fresco’s en mozaïeken die het interieur sieren en goed bewaarde tuinen en buitenruimtes.

foto’s: Parco Archeologico di Pompei

Villa Regina

Een kilometer ten noorden van de oude opgravingen van Pompeï, om precies te zijn in Boscoreale, vind je Villa Regina. Deze rustieke villa werd in 1977 opgegraven. Na een reeks grondige restauratiewerkzaamheden werd de villa in 2019 heropend voor het publiek.

De residentie heeft opmerkelijke ruimtes, waaronder een grote veranda rondom een open binnenplaats, een opslagruimte met veel voorwerpen, een perskamer met restanten van een houten pers en een eetkamer met muurschilderingen.

Bij de opgraving werd ook een transportkar (plaustrum) ontdekt op de veranda, waarvan in de aangrenzende straat de sporen van de wielen nog duidelijk te zien zijn.

foto’s: Parco Archeologico di Pompei

Antiquarium in Boscoreale

Het Antiquarium, een archeologisch museum in Boscoreale, heeft in het najaar van 2023 de deuren heropend voor het grote publiek. Binnen kun je een rijke collectie bewonderen, variërend van schilderijen, fresco’s, beeldhouwwerken, meubels tot gebruiksvoorwerpen en andere fascinerende objecten die zijn opgegraven uit de villa’s rond Boscoreale.

foto’s: Parco Archeologico di Pompei

Er is ook een ruimte ingericht waar je een glimp opvangt van de voortgang van de opgravingen van de villa in de buitenwijk Civita Giuliana waar bijzondere vondsten aan het licht zijn gekomen, zoals deze unieke triomfwagen en de Stanza degli Schiavi (kamer van de slaven).

foto’s: Luigi Spina | Parco Archeologico di Pompei

Villa di Poppaea in Torre Annunziata (Oplontis)

Op de locatie van het huidige Torre Annunziata lag ooit de oude Romeinse stad Oplontis. Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 werd Oplontis, net als Pompeï, bedekt onder een laag as, puimsteen en modder.

Ook hier is een schat aan historische vondsten blootgelegd, hoewel nog niet alle ontdekkingen voor het grote publiek toegankelijk zijn.

Een van de bekende plekken waar je een kijkje kunt nemen, is de Villa di Poppaea. Hier zijn overblijfselen te zien van een residentie die naar verluidt door Nero zou zijn gebouwd, voor zijn tweede vrouw, Poppaea.

De Romeinse villa’s van Castellammare di Stabia

In Castellammare di Stabia, het Romeinse Stabiae, zijn eveneens prachtige villa’s en historische voorwerpen te bewonderen. De Romeinse villa’s bij Castellammare di Stabia hebben een geschiedenis die teruggaat tot 89 voor Christus, toen Stabiae werd verwoest tijdens een burgeroorlog onder leiding van de Romeinse heerser Sulla.

foto’s: Villa Arianna | Salerno Travel

In plaats van de stad te herbouwen, verrees er op die plek een luxe villadorp dat bloeide tot 79 na Christus, toen het werd bedolven onder een dikke laag as. De villa’s werden doelbewust op deze locatie gebouwd vanwege hun prachtige panoramische ligging met uitzicht over de Golf van Napels.

De villa’s kwamen aan het licht in de achttiende eeuw, toen koning Karel III van Bourbon opdracht gaf aan onder anderen de Zwitserse ingenieur Carl Weber te starten met opgravingen in het gebied. In deze blog lees je er alles over.’

foto’s: Villa San Marco | Salerno Travel

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Prachtige foto’s en mooi nieuws! Sulla was echter geen keizer …

  2. Grazie, en helemaal gelijk, aangepast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *