Saludecio, een klein dorpje in de provincie Rimini, in het zuiden van de regio Emilia-Romagna, vlak bij de grens met Le Marche, staat ook wel bekend als la città dei muri dipinti, de stad met beschilderde muren. De murales, muurschilderingen, die je hier ziet, zijn echter niet zomaar aangebracht.
Ze vertellen de geschiedenis van de negentiende eeuw en brengen grootse gebeurtenissen en uitvindingen uit die eeuw tot leven.
Zo zie je al dwalend door de smalle straatjes en over sfeervolle pleintjes de uitvinding van de cinema (door de gebroeders Lumière), de eerste spijkerbroek en de karakteristieke Borsalino-hoed, de eerste spoorlijn van Italië tussen Napels en Portici, de accordeon en de kaleidoscoop.
Je wandelt langs de typemachine en het scheermesje, pizza margherita en toiletpapier, Verdi’s Rigoletto, kranten en het eerste stripverhaal, de eerste Britse postzegel en de eerste poster van Henri de Toulouse Lautrec, van de eerste microfoon tot een unieke stand van de sterren.
De circa veertig muurtekeningen zijn gemaakt door kunstenaars van de Associazione Culturale Artistica Ambientalista di Castellabate (in de provincie Salerno), ter ere van het 800 Festival, een feest waarbij heel Saludecio even terug in de tijd stapt, naar de negentiende eeuw.
Samen vormen ze een kleurrijk tijdsbeeld, dat je even stil laat staan bij al die wereldveranderende uitvindingen die nu zo’n doodgewoon deel van je dagelijks leven vormen. Want waar zouden we zijn zonder de trein, de pizza, de film of toiletpapier?
Dankzij Saludecio’s street art dromen we even weg bij lang vervlogen tijden. Heerlijk om je even helemaal in te verliezen!
foto’s: Maxal Tamor