Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tivoli – de vakantievilla’s van de Romeinse keizers

Gisteren hebben we al gezien dat Tivoli een populair toevluchtsoord was voor de heersers over Rome. We bezochten Villa d’Este, maar dat is niet de enige Romeinse vakantievilla in Tivoli. Vandaag bezoeken we de andere twee: Villa Adriana en Villa Gregoriana.

Tivoli-Villa-Adriana (1)

Villa Adriana – Tivoli

De Villa Adriana, vernoemd naar keizer Hadrianus, is misschien wel de bekendste ‘vakantievilla’ in Tivoli. Keizer Hadrianus gaf opdracht voor de bouw van dit villacomplex in 118. Jarenlang werkte men aan de villa, de tuinen en alle bijzondere wensen van de keizer. Dat het zo lang duurde, kwam vooral doordat Hadrianus steeds iets anders wilde. Elke keer als hij terugkeerde van een verre reis, had hij nieuwe inspiratie opgedaan voor zijn buitenverblijf.

Naast kamers voor Hadrianus zelf waren er in de villa een bibliotheek, schitterende ontvangstruimtes en gastenverblijven, een compleet sportcomplex met badruimtes, een uitgestrekt park met verschillende waterbekkens, een zogenaamd zeetheater en zelfs een eiland, waar Hadrianus zich naar verluid vaak terugtrok.

Tivoli-Villa-Adriana (2) Tivoli-Villa-Adriana (3) Tivoli-Villa-Adriana (4)

Villa Gregoriana – Tivoli

Ook paus Gregorius XVI liet flink wat aanpassingen doen aan de door zijn tuin stromende Aniene. In het begin van de negentiende eeuw moest de Aniene, die Ligorio eerder al had weten om te leiden voor de watervoorziening van de tuinen van Villa d’Este, nogmaals worden omgeleid. De Aniene was te breed en te onstuimig, hetgeen nogal eens een overstroming tot gevolg had.

Om dit te voorkomen, gaf paus Gregorius XVI ingenieur Clemente Folchi de opdracht de rivier nog weer anders door Tivoli te geleiden. Folchi legde een ondergrondse tunnel aan, met een spectaculaire waterval die zich nog altijd naar beneden stort in het tuinencomplex van Villa Gregoriana. Naast deze grote waterval vind je in deze tuinen, die eerder aan een bos doen denken, talloze kleinere watervallen en waterpartijen.

Tivoli-Villa-Gregoriana

Openingstijden Villa Adriana & Villa Gregoriana

Villa Adriana is dagelijks geopend van 9.00 tot circa 17.00 uur. In april en september sluit het park om 19.00 uur, van 1 mei tot en met 31 augustus kun je tot 19.30 uur blijven. De kassa is open tot een uur voor sluitingstijd. Je kunt je kaartje ter plekke kopen, maar tijdens het voorjaar en de zomer, als ook veel Romeinen zelf op pad gaan, raden we aan voorafgaand aan je bezoek een kaartje te reserveren via deze link.

Villa Gregoriana is van begin april tot en met eind oktober elke dag (behalve op maandag) geopend van 10.00 tot 18.30 uur. In maart, november en december is Villa Gregoriana te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Een kaartje kopen kan via deze link.

Vanuit Rome naar Tivoli

Tivoli is het makkelijkst bereikbaar per auto (Autostrada A24, afslag Tivoli). Maar let wel: parkeerplaatsen zijn er in Tivoli niet in overvloed. Vanuit Rome kun je ook de trein of de bus nemen. Vanaf Roma Tiburtina (vanaf Termini makkelijk te bereiken met o.a. metro B) reis je in circa 35 minuten naar Tivoli.

Vanaf het station kun je eventueel nog bus linea CAT numero 4 nemen, die op circa 300 meter van Villa Adriana stopt. De Cotral-bussen van Rome naar Tivoli vertrekken vanaf metrostation Ponte Mammolo (linea B).

Nog meer mooie tuinen in Italië

De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan honderd tuinen en ruim zeshonderd pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, je smartphone of je tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *