Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Comacchio – dertien eilandjes, flamingo’s en Slow Food-paling

Vorige week lieten we jullie meegenieten van Venetië, maar Italië kent veel meer prachtige steden die gebouwd zijn op eilandjes. Zo is er bijvoorbeeld Chioggia, dat ook wel Klein Venetië wordt genoemd, maar ook Comacchio, in de buurt van Ferrara. Dit stadje is gebouwd op dertien eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn.

Comacchio

Comacchio mag trots zijn op een bijzondere delicatesse: paling. De paling die hier wordt gevangen heeft zelfs een Slow Food-keurmerk. De vissen komen helemaal uit Midden-Amerika. Het kost ze twee tot drie jaar voor ze de oceaan zijn overgestoken en in het zoute water van Comacchio belanden, waar ze nog even mogen rondzwemmen voor ze uiteindelijk, voor ze terug kunnen keren naar open zee, worden gevangen.

Met respect voor het dier, want dat is natuurlijk wel waar het bij Slow Food ook om draait. Wie geïnteresseerd is in de bijzondere palingvangst, neemt een kijkje bij de Manifattura dei Marinati en het Museo dell’Anguilla (het ‘Palingmuseum’). Voor wie dit eens mee wil maken: de palingen worden gevangen in het najaar.

Filmliefhebbers herkennen wellicht de fabriek uit de film The River Girl (1954), met Sophia Loren. Zij werkte in de Manifattura dei Marinati. 

Comacchio-natuurgebied

Flamingo’s in de Podelta
Het gebied rondom Comacchio, de Podelta, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In dit bijzondere natuurgebied vind je tal van flora en fauna, langs de kanaaltjes, meren, riviertjes en de kust. Je kunt hier prima fietsen, maar ook te voet of in een bootje het gebied verkennen.

Comacchio-water

In en om de Valli di Comacchio (de visbassins van Comacchio) leven circa 300 vogelsoorten, met onder andere steltkluten, oosterse grote zilverreigers, purperreigers, ijsvogeltjes, wilde eenden, aalscholvers en zelfs flamingo’s.

Nog meer tips in deze omgeving
Je vindt ál onze bijzondere, mooie, unieke en smakelijke verhalen en tips voor Ferrara, Bologna, Modena en Parma – plus schatten in de nabije omgeving -in de ruim 200 pagina’s tellende Special:

Ciao-tutti-Special-Bologna-Ravenna-Modena-Ferrara-Parma-reisgidsklik hier of op de cover voor een preview

 Bestel Ciao tutti Special #14 Bologna voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *