Als we Cicero moeten geloven, was Syracuse de mooiste stad van de antieke wereld. Die schoonheid vind je nu vooral in de wijk Ortigia, op een schiereiland in zee.
In deze blog delen we de mooiste bezienswaardigheden, bijzondere verhalen en andere fijne tips voor je bezoek aan Syracuse, de mooiste stad aan de Siciliaanse oostkust!
Syracuse – overvloedigheid aan water
De naam Syracuse is afgeleid van Syraka, de naam die de Siculi aan deze stad gaven. Het betekende ‘overvloedigheid aan water’, aangezien dit gebied lang geleden meer een moeras was.
Bij de Grieken stond de stad ook wel bekend als Pentapoli, aangezien ze de stad hadden verdeeld in vijf verschillende wijken. De macht van het toenmalige Syracuse reikte ver; het was net als Athene, Rome en Carthago een stad om rekening mee te houden.
De eerste beginselen van de stad die we nu kennen als Syracuse, werden in 734 voor Christus gevormd. Na de eerste Griekse bloeiperiode volgde verovering op verovering. De stad viel achtereenvolgens in handen van de Romeinen, de Arabieren, de Byzantijnen, de Normandiërs en de Fransen.
Hier en daar herinnert nog iets aan de Griekse glorietijd, zoals het Griekse theater in het Parco Archeologico en de tempel die was gewijd aan Apollo. Midden in de stad van nu prijkt er zo nog iets tastbaars van de beschaving die Syracuse heeft gemaakt tot de schitterende stad die het nog altijd is.
Het schiereiland Ortigia
Die schoonheid van Syracuse vind je tegenwoordig vooral in Ortigia, het oude centrum dat op een schiereiland in zee ligt.
Ortigia is in de Griekse mythologie een eiland dat zou zijn ontstaan uit Asteria, de sterrengodin. Zij was niet ingegaan op Zeus’ liefdesverklaring en werd daarom veranderd in een kwartel (ortyx in het Grieks). Uit schaamte stortte ze zich in zee, waar ze in het drijvende eiland Ortigia veranderde. Het eiland werd door Poseidon met vier zuilen in de bodem van de zee verankerd, waardoor het deel uit ging maken van de stad Syracuse.
In de straatjes en op de pleinen van Ortigia blijf je foto’s maken. Je vindt er de grote kathedraal en verschillende mooie kerken, maar de schoonheid ligt er ook voor het oprapen in smalle steegjes.
Fontana di Diana op het Piazza Archimede
De meest fotogenieke plek is de Fontana di Diana, op het Piazza Archimede. Diana, de Griekse godin van de jacht, was tijdens de Griekse overheersing de beschermheilige van Ortigia.
In het bassin spetteren ook de zeenimf Aretusa, de riviergod Alfeo en vier meermannen, half mens, half vis. Het is een schitterend samenspel van beeldhouwkunst (van de hand van Giulio Moschetti), water en zonlicht!
Het water voor de fontein is afkomstig van een bron die net als de zeenimf Aretusa heet. Deze bron ligt in de bergen en om de fontein te bereiken moet het water van de bron onder de zee door. Net als de zeenimf in de legende, die vertelt dat Aretusa in het water van Alfeo zou hebben gebaad.
Alfeo was stiekem verliefd op Aretusa en wilde haar dan ook in zijn netten strikken. Daar voelde Aretusa niets voor; ze vluchtte, onder de zee door, naar Ortigia. Hier veranderde Diana haar in een zoetwaterbron, waarin Alfeo zich mocht uitstorten…
Om de mythe compleet te maken, bezoek je aan Largo Aretusa, bij de Via Pompeo Picherali, ook de Fontana Aretusa, de zoetwaterbron uit de mythe.
Piazza Duomo
De Duomo van Syracuse is het middelpunt van een gezellig plein. Op de trappen verzamelt jong en oud zich niet alleen om even de kerk binnen te lopen, maar ook om gewoon een praatje te maken en te kijken naar wat er op het plein gebeurt.
Als je even tussen de locals plaatsneemt, trekken voetballende kinderen, verliefde stelletjes, keuvelende nonni en wellicht zelfs een bruidspaar aan je oog voorbij.
De kerk is gebouwd op de resten van een antieke Griekse tempel, waarschijnlijk gewijd aan de godin Athene. Dorische zuilen voor de ingang herinneren nog altijd aan deze illustere voorganger. Dit zouden de authentieke zuilen zijn die ooit het dak van de Griekse tempel droegen. Verder is de kerk vooral een en al barok, met zowel binnen als buiten overdadige versieringen.
Aan het Piazza Duomo schitteren naast de Duomo het Palazzo del Senato (waarin het gemeentebestuur van Syracuse zetelt), het Palazzo Arcivescovile (Bisschoppelijk Paleis) en het Palazzo Beneventano del Bosco. Ook vind je er het Gabinetto Numismatico, het Palazzo Borgia en de Santa Lucia alla Badia.
Deze laatste kerk is gewijd aan de patroonheilige van Syracuse, de heilige Lucia. Hier kon je ooit De begrafenis van de heilige Lucia van Caravaggio bewonderen, dat nu te zien is in de Chiesa di Santa Lucia al Sepolcro, die is gebouwd op de plek waar Santa Lucia onthoofd zou zijn. Caravaggio maakte dit meesterwerk toen hij in Syracuse strandde, na zijn vlucht vanaf Malta.
De Griekse geschiedenis van Syracuse
Syracuse is een van de mooiste herinneringen aan de bloeiperiode van de Griekse cultuur op Sicilië. De stad was zelfs ooit (zo van de zevende tot de derde eeuw voor Christus) de op één na belangrijkste stad van Groot Griekenland. Alleen de hoofdstad Athene was belangrijker.
Het Griekse Syracuse bestond uit drie delen: het schiereiland Ortigia, waar de Grieken hun eerste nederzetting stichtten, de wijk Tyche, waar je nu het Parco Archeologico vindt, en de wijk Neapolis (‘nieuwe stad’), waar de Grieken al hun tempels en theaters bouwden.
In het archeologisch park zie je wat er nog van de Griekse beschaving rest. Het mooist bewaard gebleven is het Griekse theater, dat deels uit de rotsen is gehouwen. Maar liefst achttienduizend toeschouwers konden hier genieten van een mooie voorstelling.
Het theater is goed gerestaureerd. Dat moest ook wel, want veel latere heersers op Sicilië gebruikten dit gebied voornamelijk als steengroeve. Tal van slaven hebben hier blok voor blok de stenen uitgehakt die nodig waren om de stad uit te breiden en te verfraaien.
In mei en juni worden in het Griekse theater van Syracuse authentieke Griekse tragedies opgevoerd. Het theater is de perfecte setting voor zo’n bijzondere avond; je waant je echt even duizenden jaren terug in de tijd. Los van wat zich op het toneel afspeelt, heb je er ook een schitterend uitzicht over de omgeving.
Het oor van Dionysius
In het archeologisch park vind je naast het Griekse theater een eeuwenoude ficus, het vermeende graf van Archimedes en verschillende grote rotsspleten, latomie, die ooit gebruikt werden als gevangenis. In de Latomia del Paradiso waan je je nu inderdaad in het paradijs, tussen de palmen, sinaasappelbomen en magnolia’s.
Een andere rotsspleet is volgens de overlevering door niemand minder dan Caravaggio omgedoopt tot L’Orecchio di Dionigi, ‘Het Oor van Dionysius’. Deze ruim twintig meter hoge en vijfenzestig meter diepe grot heeft namelijk een zeer bijzondere akoestiek. Zing er maar eens een liedje!
Poppentheater vol passie
In het Museo dei Pupi (Via della Giudecca 76) stap je in de wonderlijke wereld van pupi, Siciliaanse marionetten. Het museum vertelt over de Siciliaanse verteltraditie die tot vlak na de Tweede Wereldoorlog bestond. Poppenspelers trokken het hele eiland over om in hun eigen poppentheaters en met eigengemaakte marionetten spannende verhalen te vertellen.
Dankzij de vaardige handen van de poppenspelers beleefden de marionetten vele avonturen, die ademloos werden bekeken door kinderen én hun ouders.
Don Ciccio Puzzo was de poppenspeler die in Syracuse een van de eerste theaters opende. Hij maakte zijn eerste pop eind negentiende eeuw en wist al gauw anderen te inspireren ook marionetten te maken en er verhalen mee tot leven te brengen. In het museum zie je een kleine selectie authentieke pupi, van ridders en jonkvrouwen tot een eendje.
Behalve het museum kun je in Syracuse ook het Teatro dei Pupi bezoeken (aan de Via della Giudecca 22). Bijna elke dag laat de marionettenspeler de touwtjes vieren om een mooi verhaal te laten zien. Het actuele speelschema vind je op TeatrodeiPupiSiracusa.it.
Benieuwd hoe de pupi worden gemaakt? Neem dan ook een kijkje in het Laboratorio dei Pupi, aan de Via della Giudecca 17-19. Hier mag je marionettenmaker Mauceri op zijn vingers kijken en zie je hoe een stuk hout verandert in een heuse pupo.
Zonnebaden aan zee
Wil je het dwalen door de stad afwisselen met een middag aan zee, dan vind je in de zomermaanden verschillende solariums rondom Ortigia, waar je neer kunt strijken voor een siësta in de zon, zoals Solarium Forte Vigliena, Solarium Ortigia Nettuno en Zefiro Solarium & Lounge Bar.
Liever het water op? Boek dan een boottocht bij Dolci Escursioni, die je meenemen voor een duik bij een van de grotten langs de kust.
Liever naar het strand? In ons artikel over de mooiste stranden van Oost-Sicilië’ tippen we ook een aantal stranden in de buurt van Syracuse.
De smaak van Syracuse
Syracuse moet je niet alleen zien en beleven, maar ook en vooral proeven. We tippen de fijnste adresjes voor cappuccino, lunch, ijs, aperitivo en diner.
Biblios Café (Via del Consiglio Regionale 11) is een kleine boekhandel annex café, waar je tussen de boeken of op de stoeltjes voor de deur geniet van een cappuccino, diverse soorten thee of een glas wijn. Een ideale plek voor schrijvers, lezers en dromers!
Voor een lekkere gelato ga je naar Gusto, aan de Via Roma 39 (vlak bij het Piazza Duomo). Aan diezelfde straat zit even verderop, op nummer 86, Enoteca Solaria, waar eigenaren Gianfilippo en Eliza je de heerlijkste wijnen voorzetten.
Net zo fijn qua gerechten, maar qua sfeer meer alsof je bij familie aanschuift is A Putia delle cose buone (Via Roma 8). Op de kaart verse bruschette, kaas met honing uit de regio, verschillende soorten pasta’s, salades en verleidelijk lekkere dolci.
Voor granita – geschaafd ijs dat je op Sicilië niet alleen als tussendoortje kunt eten maar ook als ontbijt, met een zoet broodje erbij – ga je naar Voglia Matta.
Het lekkerste street food haal je bij Antica Giudecca, eigenlijk niet meer dan een gat in de muur maar echt the place to be voor de lekkerste arancini. Later op de dag drink je een aperitivo bij Cortile Verga of Barcollo, beide op de binnenplaats van barokke palazzi.
foto: Barcollo
Reserveer ook een tafeltje voor een bijzonder diner bij Macallè Sicilian Bistrot, met op de kaart moderne interpretaties van Siciliaanse klassiekers, zoals paccheri alla Norma met een crème van gefrituurde aubergines.
foto: Macallè Sicilian Bistrot
Als je wat langer in Syracuse verblijft, zet dan ook Don Camillo, Le Vin de L’Assassin en Regina Lucia op je culinaire wensenlijstje.
Ga naar de markt van Ortigia
Er gaat niets boven de sfeer van een Siciliaanse markt… Je vindt de markt van Ortigia elke ochtend (behalve op zondag) aan en om de Via Emanuele De Benedictis. In deze blog kun je alvast even sfeer proeven.
Breng voor nog meer lekkers zeker ook een bezoekje aan de Fratelli Burgio (Piazza Cesare Batisti 4), waarover we je in deze blog meer vertellen.
Slaap bij Hotel Gutkowski
Het fijnste hotel van heel Syracuse is zonder twijfel Hotel Gutkowski. Niet alleen omdat je er uitkijkt over zee, maar ook omdat de stijlvol ingerichte kamers ervoor zorgen dat je je meteen thuis voelt.
Het ontbijt is heerlijk uitgebreid, met onder andere vers fruit, verschillende soorten kaas en zoete broodjes. Je geniet er extra van dankzij de kleurrijke bordjes van Circo Fortuna.
De ontbijtruimte wordt ’s avonds omgetoverd tot een restaurant, Gut genaamd, waar je geniet van Siciliaanse gerechten, met veel verse vis. In de lounge is het heerlijk ontspannen met een boek, maar fijner nog is het dakterras met uitzicht op zee.
Het hotel dankt zijn niet-Italiaans klinkende naam overigens aan een van de oude markiezen van Syracuse, Gutkowski, wiens nazaat nog altijd het hotel runt. Het is gevestigd in twee verschillende gebouwen, op korte afstand van elkaar, waar ooit lokale vissers en hun gezinnen woonden.
Nog meer fijne B&B’s en hotels in Syracuse
We hebben nog een aantal andere fijne bed & breakfasts en hotels in Syracuse voor je op een rijtje gezet:
*Casa Sabir
*Casa VerbaVolant
*Il Salotto di Maria Pia
*B&B Maecò Ortigia
*B&B Sciala Ortigia
*La Maison
*Vento di Sicilia
*B&B Palazzo del Sale
*B&B Nostos
*Ortigia Boutique Palace
*Palazzo Alfeo Aparthotel
*Hotel Henry’s House
Casa VerbaVolant
Nog meer tips voor de oostkust van Sicilië
Nog veel meer tips voor Syracuse en alle andere pareltjes aan de oostkust van Sicilië vind je in onze digitale reisgids Sicilië – de mooiste plekken aan de oostkust.
Bestel Sicilië – de mooiste plekken aan de oostkust
Deze Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.