Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castiglione di Sicilia – een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Castiglione di Sicilia is een van de borghi più belli, mooiste dorpjes, van Sicilië. Het ligt op grote hoogte, op een rots boven de Alcantara-kloof.

castiglione-di-sicilia-4

Ooit kon je hier zesendertig verschillende kerken bezoeken. Nu zijn er nog maar een paar over, waaronder de Sant’Antonio, de SS. Apostoli Pietro e Paolo en de Basilica della Madonna della Catena. Minstens zo mooi is het Castello di Ruggero di Lauria, dat een belangrijke rol speelde tijdens de Siciliaanse revolutie.

castiglione-di-sicilia-2castiglione-di-sicilia castiglione-di-sicilia-3

Wijn proeven in en om deze Città del Vino

Beloon jezelf na een wandeling met een glas Etna DOC bij La Dispensa dell’Etna. Castiglione di Sicilia is immers niet voor niets een van de Città del Vino en deze robuuste rode wijn moet je zeker geproefd hebben.

Eropuit voor een glas wijn kan ook. Even buiten het centrum Castiglione di Sicilia ligt een aantal prachtige wijnlandgoederen, met vaak ook een cantina waar je ook kunt proeven.

Boven op een oude palmento, een grote druivenpers waarmee de oogst van het omringende land tot most werd geperst, bouwde Alberto Aiello Graci een nieuwe cantina voor Graci (in de Contrada Arcuria Passopisciaro). Hier worden de wijnen bewaard van de druiven die op een hoogte van zeshonderd tot duizend meter genieten van warme, zonnige dagen en koele nachten. Proef vooral van de Etna Bianco Quota 600 en de Etna Rosso Quota 600. Alsof een engeltje…

castiglione-di-sicilia-wijn

In de Contrada Iannazzo ligt Cottanera, het wijnlandgoed van Enzo Cambria. Enzo nam de wijnranken over van zijn vader Francesco, die de boel een beetje had laten versloffen. Enzo blies er weer nieuw leven in en zorgt er samen met een paar neven en nichten voor dat er voortreffelijke wijn wordt gemaakt. De druiven worden volgens traditie alleen geplukt door vrouwen, waarna ze verwerkt worden tot smaakvolle witte en rode wijn.

castiglione-di-sicilia-wijn-cottanera

Vincenzo Lo Mauro maakt bij Passopisciaro samen met zijn team in de Contrada Guardiola bijzondere blends van autochtone en allochtone druivenrassen, met onder meer de Nerello mascalese. Naast de Passopisciaro, de Chiappemacine, de Porcaria, de Sciaranuova moet je zeker even proeven van de Rampante, die gemaakt wordt van druiven die op meer dan duizend meter hoogte hebben kunnen rijpen.

Byzantijnse koepelkerk

Bijzonder mooi zijn ook de resten van de Cuba, een kilometer of drie buiten het dorpje. Deze Byzantijnse koepelkerk is enige tijd in gebruik geweest als een christelijke kerk, maar lang geleden werden altaar en kerkbanken verlaten en sloeg het verval toe.

castiglione-di-sicilia-la-cuba

Siciliaans paradijs: Tenuta Madonnina

Vlak bij Castiglione di Sicilia ligt Tenuta Madonnina, een kleinschalig wijnlandgoed op de noordelijke helling van de Etna, op vijfhonderd meter boven zeeniveau. Vanuit de wijngaard heb je dan ook een prachtig uitzicht op de vulkaan.

tenuta-madonnia-3 tenuta-madonnia-5

De accommodaties zijn ruim opgezet, met veel aandacht voor comfort. Zo zijn alle boxspring-bedden 2.10 meter lang en hebben alle appartementen een ruime keukeninventaris, wat het zelf koken tot een waar genot maakt (zeker als je de lokale marktjes bezoekt).

Het verblijf tussen de wijn-, olijf- en fruitgaarden, met een prachtig uitzicht op Castiglione di Sicilia, maakt je vakantie heerlijk ontspannen. Na een dag vol ontdekkingen of lekker luieren aan het zwembad schuif je lekker luxe aan als de Siciliaanse kok twee keer per week een Siciliaans viergangendiner kookt. Het enige dat je zelf nog moet doen is volop genieten van al dat heerlijks!

tenuta-madonnina-nb-culinair

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *