‘Oh Lecce ti amo tanto e sono felice,’ schreef de beroemde Italiaanse tenor Tito Schipa over zijn geboortestad. Ook wij houden van Lecce, en voelen ons er iedere keer weer dolgelukkig. Het is een prachtige stad vol barokke architectuur, mooie monumenten en witte straatjes.
Naast kunst en cultuur biedt Lecce bovendien veel gezellige en stijlvolle bars, cafés en restaurantjes, evenals een keur aan fijne winkeltjes met Slow Food, biologische delicatessen, lokaal handwerk en design.
In deze blog delen we tien tips die je tijdens een bezoek aan Lecce allemaal af zou moeten strepen, voor een optimale beleving van de culturele én culinaire kant van de stad.
Proef een vers gebakken pasticciotto
Het allereerste doel meteen na aankomst in Lecce: een pasticciotto eten. De bekendste banketbakker in het centrum van Lecce is Pasticceria Natale (Via Salvatore Trinchese 7).
Als je langer in Lecce bent, moet je ook zeker even gaan proeven van de pasticciotti van Luca Capilungo. Luca wijdt zich elke dag vanaf vier uur in de ochtend aan het bereiden van deze specialiteit.
De pasticciotti zijn in Lecce en omstreken beroemd (je bent volgens de locals niet in Lecce geweest als je geen pasticciotto hebt geproefd), maar de pasticciotti van Luca zijn nog eens een klasse apart. Uit de wijde omtrek komen mensen speciaal naar zijn bakkerij aan de Via Bari om deze zoete lekkernij te halen. Luca bakt dan ook gemakkelijk zo’n driehonderd pasticciotti op een dag!
Drink een espressino in de schaduw van de barok
All’Ombra del Barocco (Corte dei Cicala) betekent ‘in de schaduw van de barok’, en dat is een mooie omschrijving voor de beschutte ligging van deze koffiebar/lunchroom. Proef hier een espressino: een typisch Pugliese koffievariant die een beetje het midden houdt tussen een caffè macchiato en een caffè latte – een soort mini-latte dus. Dankzij de goed gevulde wijnkast is dit adres ook een fijne plek om een aperitivo te drinken.
Bewonder de barokke pracht en praal van de Santa Croce
De Duitse historicus Ferdinand Gregorovius bezocht Lecce in de negentiende eeuw en gaf de stad de bijnaam ‘Florence van het zuiden’. Maar Lecce heeft meer bijnamen! Dankzij het feit dat Lecce eerder een aristocratische, spirituele en intellectuele hoofdstad is, in plaats van een economische en commerciële plek, staat de stad ook wel bekend als het ‘Athene van Puglia’. De vele barokke palazzi en kerken zorgden voor de derde bijnaam, ‘Stad van de Barok’.
De stad is inderdaad één groot barokfestijn. De gebouwen zijn voorzien van sierlijke ornamenten, die stuk voor stuk gehouwen zijn uit de kenmerkende pietra leccese, steen uit Lecce, of pietra dorata, vergulde steen, genoemd, een roomwitte kalksteen die in de buurt wordt afgegraven. Het is een soort marmer, maar dan met een harde structuur, waardoor de steen goed met een beitel te bewerken is.
De steen is erg duurzaam en daarmee uitstekend geschikt voor sculpturen. De steen is overal in Lecce gebruikt voor de spiraalvormige zuilen, de luxueuze lijsten, balustrades en geveldriehoeken, de bloemvazen en fruitschalen ter decoratie.
Het monument dat het ’barokst’ is, is de Santa Croce. De bouw van de basiliek startte in 1549 en de werkzaamheden werden pas in 1689 voltooid. De façade van deze kerk is zo rijkelijk versierd dat je niet weet waar je moet beginnen met fotograferen. Elk detail is nog mooier dan het voorgaande; steeds ontdek je weer iets nieuws.
Drie architecten zijn verantwoordelijk voor deze barokke overdaad: Gabriele Riccardi, Cesare Penna en Francesco Antonio Zimbalo. Gezamenlijk ontwierpen ze de decoratieve elementen voor de gevel – uitbundige en zeer uiteenlopende versieringen: je ziet antropomorfe figuren, maar ook dieren, bloemdecoraties, putti en druivenranken.
Slenter over het Piazza Sant’Oronzo
Andere monumenten in de beroemde barokstad zijn het indrukwekkende Romeinse amfitheater op het Piazza Sant’Oronzo, met ook het standbeeld van de heilige Oronzo die vanuit de hoogte over de stad waakt.
De heilige Oronzo zou Lecce hebben gered van de pest, en kreeg als dank deze ereplek in de stad. De zuil waarop het beeld is geplaatst is een stuk ouder. Eens markeerde deze het einde van de Via Appia (bij Brindisi), een van de belangrijkste verkeersaders van het Romeinse wegennet.
Aan het plein vind je Caffè Alvino, een van de historische cafés van Lecce. Er is een gezellig terrasje op het plein, maar je kunt natuurlijk ook aan de bar terecht. Geniet van een lekker glas wijn met uitzicht op Sant’Oronzo, en bestel er een vers gebakken rustico leccese bij: een kleine, hartige deegspecialiteit die zeer geliefd is in Lecce.
Vergaap je aan de pracht van het Piazza del Duomo
Het Piazza del Duomo bestaat uit de campanile (klokkentoren), de Duomo zelf, het episcopio en het seminario, die het plein mooi omsluiten. De klokkentoren is bijna zeventig meter hoog en werd tussen 1661 en 1682 gebouwd door Giuseppe Zimbalo, een van de beroemdste bouwmeesters uit de geschiedenis van de stad.
Het seminarie, dat zich aan je rechterhand bevindt, werd in 1709 geïnaugureerd door bisschop Michele Pignatelli. Het episcopio, recht tegenover je naast de ingang van de kathedraal, werd in de zeventiende eeuw gebouwd door Emanuele Manieri. De klok werd in 1764 door Domenico Panico gemaakt – het was een van de eerste publieke uurwerken van de stad.
Struin over een gezellige antiekmarkt
Het voormalige Convento dei Teatini (aan de Via Vittorio Emanuele II) is tegenwoordig (bijna) dagelijks het decor van een leuke, sfeervolle mercatino. Elke tweede zondag van de maand is er de grote antiekmarkt Antiqua Mores.
Smikkel van street food
Tijd voor wat lekkers! Aan de Via Giuseppe Libertini 54 kun je bij Re Mida terecht voor de enige echte puccia leccese, een soort ‘hamburgerbroodje’ met een diameter van ongeveer twintig tot dertig centimeter. Het broodje wordt echter gemaakt van pizzadeeg en daarna gevuld met van alles en nog wat: formaggio, prosciutto, tomaatjes, gegrilde groente…
Geen culinair hoogstandje, maar wel een typische lokale specialiteit. Hoewel Re Mida verder niet veel bijzonders te bieden heeft, is pucce proeven een must als je alle smaken van Lecce geproefd wil hebben.
Flaneer over de Via Giuseppe Libertini
Lecce houdt het ritme van het zuiden aan. Dat wil zeggen dat er vaak een lange middagpauze gehouden wordt. Vanaf een uur of vier, vijf in de namiddag openen alle winkels weer hun deuren, en blijven dan vaak tot een uur of acht of negen ‘s avonds open.
De Leccesi lijken rond dit tijdstip massaal te ‘ontwaken’: langzaam komt iedereen naar buiten en de straten van het centro storico worden steeds drukker. Het is heerlijk om op dit tijdstip, samen met de locals, op je gemak te flaneren door de stad.
Wandel bijvoorbeeld over de prachtige Via Giuseppe Libertini, tot aan de Porta Rudiae. De straat is niet alleen pittoresk en erg fotogeniek, het zit er ook vol met leuke winkeltjes en lekkere restaurants.
Koop een origineel souvenir
Wil je een uniek souvenir mee naar huis nemen? Wij stoppen altijd een paar Massaia-vrouwtjes in onze koffer. Ze worden met de hand gemaakt van terracotta en daarna in prachtige kleuren beschilderd. Met hun vrolijke gezichtjes en ronde vormen zijn deze dametjes té leuk om te laten staan.
Ook een aanrader: de figuren van cartapesta, een soort papier-maché, of souvenirs gemaakt van pietra leccese.
Gustoliberrima is een van onze favoriete winkels in Lecce. Het is een heerlijke delicatessenzaak annex boekhandel, waar je eindeloos kunt snuffelen tussen lokale olijfolies, pasta’s, taralli, wijnen en ander lekkers, maar ook het (kook)boekenaanbod is erg leuk (en deels verkrijgbaar in het Engels, Duits en Frans).
Blijf lekker logeren in Lecce
We tippen een aantal fijne logeeradressen in Lecce:
Robi&b
Amatè Suite
Palazzo Bignami
Palazzo Marini
La Finestra sul Convitto B&B
La Loggia dei Raynò
Ada Suites
Dimi House
Palazzo Sant’Anna
Mantatelurè
Palazzo Forleo
Cadelli Luxury Suite
foto’s: Stefano Valeri, Willemijn Verhoef-van Dijk, La Massaia Salentina
Nog meer tips voor Lecce
Nog veel meer tips voor Lecce vind je in onze ruim tweehonderdvijftig pagina’s tellende digitale reisgids Lecce – de leukste tips & adressen, met unieke verhalen, persoonlijke tips en prachtige foto’s.
We hebben deze gids samengesteld met Joelle, die al jaren in Lecce woont en er tien jaar lang B&B Little Dolce runde. Zo weten we zeker dat we jullie kunnen laten genieten van extra veel insider’s tips voor een bezoek aan deze bellissima barokstad!
Bestel deze Special Opent in een nieuw tabblad:
De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in deze Special genieten.
De absolute specialiteit van Lecce is de ‘rustico’ een warm gebakje van bladerdeeg, gevuld met tomatenpassata en mozarella. Een tussendoortje.
Si, die noemen we ook in het artikel – absoluut het proeven waard als je in Lecce bent!
z
Zijn de winkeltijden op zaterdag hetzelfde als door de week? Zou zonde zijn als we niet alle beschrijvingen kunnen volgen.
In principe wel, maar in Italië gaat alles altijd flexibeler dan in Nederland, dus het kan zijn dat een adresje ivm vakantie zomaar een week of drie dicht is. Maar normaal gesproken is er geen onderscheid tussen zeg een donderdag en een zaterdag voor de winkelsluiting.
Vandaag op aanraden van Ciao Tutti in Caffé Citadino geweest. Nooit meer. Wat een chagrijnige bediening die geen enkele moeite doen om ons te verstaan met ons steenkolen Italiaanse. Heus, we spreken het een beetje. Nee, ga dan naar restaurant Miro aan de Via Templari. Lekker eten en vriendelijk personeel. Daar kun je ook goed terecht voor een Aperitivo met bijbehorend fingerfood.