Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sutri – een tufstenen dorpje vol historie in Tuscia

In het zuiden van de streek Tuscia (in het noorden van de regio Lazio) ligt het dorpje Sutri. Zoals bijna alle dorpjes in dit gebied, ligt ook Sutri op een uitloper van tufsteen.

Sutri is bovendien een van de mooiste archeologische bestemmingen van Lazio. Je vindt er bijvoorbeeld veel aandenkens van de Etrusken terug, maar ook de resten van een Romeins amfitheater.

In 2003 werd het dorpje onderscheiden met de Bandiera Arancione (de oranje vlag, die aangeeft dat het een van de meest gastvrije dorpjes van Italië betreft) en in 2019 werd Sutri, net als Vitorchiano, ook opgenomen in de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Wij vertellen je wat je niet mag missen tijdens een bezoekje aan Sutri, maar eerst duiken we in de geschiedenis van dit tufstenen dorpje.

De geschiedenis van Sutri

Volgens de legende is Sutri gesticht door Saturnus, de Romeinse god van de landbouw. De naam van deze god werd door de Etrusken uitgesproken als Sutrinas, waarvan de huidige naam van het dorpje is afgeleid.

Sutri is van Etruskische oorsprong. Als bewijs van vroegere Etruskische nederzettingen zijn er veel necropolissen gevonden die zijn uitgehouwen in tufsteen. Deze necropoli behoren tot de meest bijzondere archeologische bezienswaardigheden in Sutri. Je kunt ze bezichtigen in het Parco Archeologico.

Bezoek het Romeinse amfitheater van Sutri

Vanwege zijn strategische ligging was het vaak onderwerp van conflict tussen de Romeinen en de Etrusken. De Romeinen bouwden er rond de tweede eeuw een indrukwekkend amfitheater.

Het werd pas in de eerste helft van de negentiende eeuw herontdekt door de plaatselijke bevolking. Het amfitheater was gebouwd van tufsteen en had drie niveaus met zitplaatsen.

Tijdens een bezoek aan het amfitheater kun je deze drie niveaus ontdekken. Ook kun je over het grasveld in het midden van het theater lopen, zodat je ziet hoe groot het theater was, en door de tunnels die onder het hele bouwwerk liggen.

Daal af in het Mitreo della Madonna del Parto

In de Romeinse oudheid was een mitreo een ondergrondse ruimte die werd gebruikt voor de verering van de zonnegod Mithras. Het mitreo van Sutri werd vervolgens ook gebruikt als een plaats van christelijke verering, gewijd aan de Madonna del Parto.

De ingang van het mitreo ligt in een imposante rots van tufsteen. Wanneer je binnenkomt, sta je even in het donker, maar zodra je ogen gewend zijn aan de duisternis komen de mooiste fresco’s met afbeeldingen van onder anderen Madonna, San Cristoforo en San Michele Gargano tevoorschijn.

foto’s: Sutri Turismo

Als je een stukje verder loopt, kom je in een andere ondergrondse ruimte waar je kleine zuilen van tufsteen met resten van oude fresco’s kunt bewonderen.

Met een combinatieticket kun je zowel het mitreo als het amfitheater en het Parco Archeologico bezoeken. Via deze link vind je de openingstijden (vooral als je ook het mitreo wil zien, moet je dit goed plannen) en tarieven.

Ontdek het centro storico van Sutri

In het middeleeuwse centrum van Sutri kun je heerlijk dwalen door het netwerk van smalle steegjes en stenen straatjes. Niet te missen tijdens deze zwerftocht zijn de vele kerken in het dorp, die met name stammen uit de twaalfde en dertiende eeuw.

Neem zeker een kijkje bij de Chiesa di Santa Maria Assunta, die bij de laatste renovatie een barokke voorgevel heeft gekregen, en bij de Madonna del Monte.

In het hart van het centro storico ligt het Piazza del Comune; met een prachtige toegangspoort met een klokkentoren die gemaakt is van tufsteen en peperino-steen.

Neem plaats op een van de terrasjes op het plein voor een caffè of een aperitivo, met op de achtergrond het geluid van de monumentale fontein.

Bezoek Villa Savorelli

Als je vanaf de ingang van het mitreo omhoog kijkt, zie je een imposant bouwwerk. Dat is Villa Savorelli: een prachtige renaissancevilla omringd door een schitterende tuin met labyrinten gevormd door lage heggen en een grote verscheidenheid aan bloemen.

Terwijl je door de deze mooie Italiaanse tuinen wandelt, kun je ondertussen genieten van het uitzicht op Sutri.

Ontdek de omgeving van Sutri

Naast de necropoli is een van de meest opvallende kenmerken van de streek rond Sutri de aanwezigheid van talrijke middeleeuwse ruïnes. In de omgeving van het dorpje vind je overal torens, kleine kerkjes en overblijfselen van vestingwerken. Het is een uniek landschap om doorheen te wandelen, fietsen of rijden.

Op enkele kilometers van Sutri vind je het Lago di Vico, omgeven door de prachtige natuur van de Monte Cimini, en het Lago di Bracciano, een meer van vulkanische oorsprong.

Op minder dan twintig kilometer van Sutri ligt het dorpje Nepi, waar je de imposante Rocca dei Borgia, een zestiende-eeuws kasteel en de Picchio- en Cavaterra-watervallen kunt bewonderen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *