Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Nuraghi – schitterende archeologische schatten op Sardinië

Op Sardinië zijn bijzondere overblijfselen van kegelvormige verdedigingswerken te vinden, nuraghi genaamd. Deze mysterieuze stenen bouwwerken werden in de bronstijd, 3000 tot 800 jaar voor Christus, op het eiland gebouwd. De schatting is dat er bijna zevenduizend van deze nuraghi waren, waarvan er nu nog zo’n drieduizend (deels) overeind staan.

Su-Nuraxi-nuraghe-Sardinië (7)

Felice bezocht de bekendste nuraghe van Sardinië, Su Nuraxi (dat letterlijk ‘de nuraghe’ betekent) bij het stadje Barumini. Deze archeologische site staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze nuraghi zijn namelijk het meest complete voorbeeld van deze opmerkelijke prehistorische architectuur.

Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi dateert uit ongeveer 1500 voor Christus. Van de nuraghe resten nu nog verschillende torens, waarvan de grootste meer dan vijftien meter hoog is. Het grote aantal torens is bijzonder, want de meeste nuraghi op Sardinië bestaan slechts uit één toren. Su Nuraxi heeft wel vier zijtorens en zeven buitentorens.

Grote delen van de torens zijn volgens archeoloog Giovanni Lilliu, die in 1951 in de geschiedenis van dit complex dook, ooit verwoest geweest en weer opnieuw opgebouwd. Ook werd een aantal oude torens ‘beschermd’ door nieuwe torens, die eromheen werden gebouwd, net zoals bij de lagen van een ui.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

De torens zijn gebouwd van vulkanisch gesteente en zandsteen. Met enkel modder en klei werden de stenen bij elkaar gehouden. Kurk aan de binnenkant zorgde voor isolatie. Een knap staaltje bouwwerk voor die tijd!

De vloeren die de hoge torens in verdiepingen verdeelden werden gemaakt van hout, met houten ladders die het mogelijk maakten helemaal naar boven te klimmen. In de muren, die zo’n drie tot zes meter dik zijn, werden kleine openingen gemaakt, precies groot genoeg om de vijand met pijl en boog onder schot te nemen.

SAMSUNG CSC

In eerste instantie werd de nuraghe niet gebruikt om te wonen, maar toen het complex werd uitgebreid ontstond er ook een soort nederzetting. De tweehonderd cirkelvormige stenen ruïnes, die te zien zijn voor de nuraghe, waren in gebruik als woningen, vergaderruimtes en offerplaatsen. Wie de bewoners van Su Nuraxi precies waren, is niet bekend. Wel weten we dat er honderdvijftig tot driehonderd mensen gewoond hebben.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Je kunt het indrukwekkende complex van Su Nuraxi di Barumini bezoeken, onder leiding van een gids. Een rondleiding (beschikbaar in zowel Engels als Italiaans) kost € 10,- en duurt ongeveer drie kwartier. Met het toegangskaartje kun je ook het cultureel centrum aan de overkant van het complex en het museum Casa Zapata in Barumini bezoeken.

Su-Nuraxi-nuraghe-Sardinië (8)

Casa Zapata

In Casa Zapata worden diverse attributen, zoals potten en kommen, tentoongesteld die zijn gevonden tijdens de opgravingen van Su Nuraxi. Het huis waarin deze spullen zijn tentoongesteld was van de Spaanse familie Zapata. Jarenlang bezaten zij veel land rond Barumini. Tijdens restauratiewerk in de jaren negentig kwam er een grote verrassing aan het licht: onder het huis ging een grote nuraghe schuil. Ook die kun je nu bezichtigen.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Nog meer nuraghi

Wil je nog meer te weten komen over de mysterieuze wereld van de nuraghi? Er zijn op Sardinië ook andere sites te bezoeken, zoals Nuraghe Palmavera bij Alghero, Nuraghe Losa bij Abbasanta, Nuraghe Santu Antine bij Torralba, Complesso Nuragico di Genna Maria bij Villanovaforru en Nuraghe Arrubiu bij Orroli. Deze nuraghi geven stuk voor stuk een prachtig beeld van een bijzonder stukje Sardijnse geschiedenis.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.