Sardinië is het eiland van de nuraghi, eeuwenoude stenen torens waarvan er duizenden op het eiland te vinden zijn. De grote rotsblokken zijn net als hunebedden op elkaar gestapeld zonder gebruik te maken van cement.
Holle steenhoop uit de bronstijd
Het woord nuraghe (het enkelvoud van nuraghi) is afgeleid van de Indo-Europese term nur, dat zoveel betekent als ‘holle steenhoop’. De torens dateren veelal uit de bronstijd en verwijzen naar de cultuur die het eiland in die periode overheerste.
De geschiedenis van deze nuraghe-beschaving beslaat een lange periode (vanaf 1800 tot ongeveer 200 voor Christus), maar maakte een grote bloei door in de periode tussen 1200 en 1000 voor Christus. Niet alleen de steeds grotere en meer complexe vormen van de nuraghi wijzen hierop, maar ook de vele archeologische vondsten van bewerkt metaal en andere artefacten.
De mooiste nuraghi van Sardinië
Je vindt de nuraghi over het hele eiland. In totaal zijn er ruim zevenduizend nuraghi te vinden op Sardinië. Sommige zijn beter bewaard gebleven dan andere. Aanraders zijn Su Nuraxi di Barumini (die we verderop in deze blog nader uitlichten) en de Nuraghe van Palmavera (bij Alghero), maar ook de Nuraghe Losa bij Abbasanta, de Nuraghe Santu Antine bij Torralba, het Complesso Nuragico di Genna Maria bij Villanovaforru, de Nuraghe Serbissi bij Osini en de Nuraghe Arrubiu bij Orroli geven stuk voor stuk een prachtig beeld van een bijzonder stukje Sardijnse geschiedenis.
Su Nuraxi di Barumini
Felice bezocht de bekendste nuraghe van Sardinië, Su Nuraxi (dat letterlijk ‘de nuraghe’ betekent) bij het stadje Barumini. Deze archeologische site staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is namelijk het meest complete voorbeeld van deze opmerkelijke prehistorische architectuur.
Su Nuraxi dateert uit ongeveer 1500 voor Christus. Van de nuraghe resten nu nog verschillende torens, waarvan de grootste meer dan vijftien meter hoog is. Het grote aantal torens is bijzonder, want de meeste nuraghi op Sardinië bestaan slechts uit één toren. Su Nuraxi heeft wel vier zijtorens en zeven buitentorens.
Grote delen van de torens zijn volgens archeoloog Giovanni Lilliu, die in 1951 in de geschiedenis van dit complex dook, ooit verwoest geweest en weer opnieuw opgebouwd. Ook werd een aantal oude torens ‘beschermd’ door nieuwe torens, die eromheen werden gebouwd, net zoals bij de lagen van een ui.
De torens zijn gebouwd van vulkanisch gesteente en zandsteen. Met enkel modder en klei werden de stenen bij elkaar gehouden. Kurk aan de binnenkant zorgde voor isolatie. Een knap staaltje bouwwerk voor die tijd!
De vloeren die de hoge torens in verdiepingen verdeelden, werden gemaakt van hout, met houten ladders die het mogelijk maakten helemaal naar boven te klimmen. In de muren, die zo’n drie tot zes meter dik zijn, werden kleine openingen gemaakt, precies groot genoeg om de vijand met pijl en boog onder schot te nemen.
In eerste instantie werd de nuraghe niet gebruikt om te wonen, maar toen het complex werd uitgebreid ontstond er ook een soort nederzetting. De tweehonderd cirkelvormige stenen ruïnes, die te zien zijn voor de nuraghe, waren in gebruik als woningen, vergaderruimtes en offerplaatsen. Wie de bewoners van Su Nuraxi precies waren, is niet bekend. Wel weten we dat er honderdvijftig tot driehonderd mensen gewoond hebben.
Praktische informatie Su Nuraxi di Barumini
Je kunt het indrukwekkende complex van Su Nuraxi di Barumini bezoeken, onder leiding van een gids. Een rondleiding (beschikbaar in zowel Engels als Italiaans) duurt ongeveer drie kwartier. Met het toegangskaartje kun je ook het cultureel centrum aan de overkant van het complex en het museum Casa Zapata in Barumini bezoeken.
Casa Zapata
In Casa Zapata worden diverse attributen, zoals potten en kommen, tentoongesteld die zijn gevonden tijdens de opgravingen van Su Nuraxi. Het huis waarin deze spullen zijn tentoongesteld was van de Spaanse familie Zapata. Jarenlang bezaten de Zapata’s veel land rond Barumini.
Tijdens restauratiewerk in de jaren negentig kwam er een grote verrassing aan het licht: onder het huis ging een grote nuraghe schuil. Ook die kun je nu bezichtigen.
Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië
Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:
Bestel de Special over Sardinië
We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!
De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.