Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Tindari en de Laghetti di Marinello – prachtige plek vol legendes aan de noordoostkust van Sicilië

In het noordoosten van Sicilië schittert het Santuario del Tindari, een van de mooiste kerken van het eiland. Dat is deels ook te danken aan de ligging, op een hoogte van bijna driehonderd meter boven zee.

Santuario del Tindari en de Madonna Nera

Het Santuario del Tindari is hét symbool van Tindari. Het is van groot religieus en cultureel belang, want in het heiligdom vind je de kostbaarste schat van het hele dorp: de Madonna Nera.

Dit prachtige Mariabeeld gesneden uit cederhout is het voorwerp waaromheen deze plaats van verering werd gebouwd. Maria is afgebeeld op een troon met het kindje Jezus in haar armen.

Aan de voet van het standbeeld staan de woorden ‘nigra sum, sed formosa’, een zinsnede uit de Bijbel die ‘ik ben zwart maar lieflijk’ betekent. Wanneer, hoe en van waar dit beeld hier is gekomen, heeft men nooit precies kunnen achterhalen.

Volgens een legende kwam er in een ver verleden een schip aan land in de baai van Tindari, tijdens een hevige storm. Ondanks de gunstige zee en wind kon het schip later niet meer uitvaren.

De zeelieden waren ervan overtuigd dat het gewicht van de lading het probleem was en gooiden een deel daarvan overboord. Tevergeefs, want het schip bleef op zijn plek. Pas toen een specifieke kist aan wal werd gebracht, kon het weer uitvaren.

In die kist zat, zo wil het verhaal, het houten beeld van een zwartgekleurde Maria, dat door de bewoners werd gezien als een teken van God. Het werd in een processie naar de top van het voorgebergte gedragen, waar de aan haar gewijde kerk werd gebouwd.

Elk jaar in september komen gelovigen en pelgrims in processie naar het Santuario del Tindari om hier te bidden en de bijzondere Madonna te eren.

Als je het Santuario del Tindari wil bezoeken, vind je via deze link alle officiële informatie en openingstijden.

Laghetti di Marinello

Wanneer je vanaf het Santuario del Tindari naar beneden kijkt, zie je een prachtige strook zand die zich uitstrekt richting zee. Dit is de baai met de Laghetti di Marinello.

Je vindt deze meertjes op ongeveer tien minuten lopen vanaf de ingang van het strand van Marinello. Ze veranderen elke dag opnieuw, afhankelijk van het weer en de beweging van de golven.

Ze zijn erg in trek bij toeristen, vanwege hun schone stranden en het heldere water, met een rijk planten- en dierenleven.

Ook aan de Laghetti di Marinello is een legende verbonden. De meertjes en de stranden zouden namelijk zijn ontstaan doordat een aan Maria toegewijde vrouw bad om herstel voor haar zieke dochtertje.

Toen het wonder was geschied, zou zij persoonlijk met haar dochtertje naar Tindari zijn gegaan om Maria te bedanken. Eenmaal daar was zij zo teleurgesteld in de huidskleur en het uiterlijk van Maria, dat zij spijt had helemaal naar Tindari te zijn gekomen.

Op dat moment dwaalde haar dochtertje af, keek over de rand om de zee te bewonderen en viel naar beneden. De wanhopige moeder vroeg Maria toen om nog een wonder en ondanks alles aarzelde Maria niet: er kwam een prachtig strand uit de zee tevoorschijn, waarop het kleine meisje vrolijk aan het spelen was.

Grotta di Donnavilla

Bij de Laghetti di Marinello vind je ook de Grotta di Donnavilla, een interessante natuurlijke holte op ongeveer tachtig meter boven de zeespiegel, die toegankelijk is via drie andere grotten. De grot zit vol met stalactieten en stalagmieten en ontelbare kleine gaatjes, die zijn ontstaan door erosie door weekdieren.

De grot wordt door de locals ook wel de Grotta della Maga, grot van de tovenares, genoemd. Volgens weer een andere legende woonde hier namelijk een heks met magische krachten, Donnavilla genaamd.

Ze was lelijk en misvormd, maar in staat in een mooie vrouw te veranderen om de zeelieden op voorbijvarende boten te verleiden. Als ze eenmaal in haar grot waren gelokt, sprak ze een toverspreuk uit om hen in een lange slaap te laten vallen en hen van hun munten te beroven.

Men gelooft dat de grot nog steeds een schat bevat die niemand ooit heeft kunnen vinden. De gaatjes in de wand zouden herinneringen zijn aan de woede-uitbarstingen van de heks wanneer er een zeeman aan haar betovering wist te ontsnappen.

Naar het strand van Furnari

Voor een (mid)dagje strand in de buurt van Tindari is ook het Spiaggia di Furnari in Bazia een aanrader. Het is echt een heerlijke plek om te relaxen, een duik in zee te nemen en na te genieten van je bezoek aan het Santuario del Tindari.

Parco Archeologico di Tindari

Tindari was ooit een Griekse kolonie, die later werd belegerd door de Romeinen, veroverd door de Byzantijnen en grotendeels verwoest door de Arabieren. Ondanks deze roerige historie kun je er nog altijd delen van de oude stad Tyndaris bewonderen.

In de jaren tachtig brachten opgravings- en restauratiewerkzaamheden de overblijfselen aan het licht van een acropolis met een roemrijk en indrukwekkend verleden.

Het archeologisch gebied dat je kunt bezoeken, bestaat uit meerdere delen: de Insula IV, het centrale archeologische gebied met zes werkplaatsen, twee domus en de thermale baden.

Ook is er een Grieks theater, dat een capaciteit van drieduizend toeschouwers had. Het werd gebouwd om openbare toespraken in te houden, maar later werden er ook voorstellingen gegeven. De arena, met de zee als natuurlijk decor, wordt nog steeds gebruikt voor theater-, dans- en muziekvoorstellingen.

Ook kun je het Antiquarium bezoeken, het museum met voorwerpen uit de prehistorie en de Romeinse tijd, waaronder aardewerk, bronzen voorwerpen en marmeren beelden.

Via deze link vind je alle details voor een bezoek aan het Parco Archeologico di Tindari, inclusief openingstijden en een digitale brochure (in het Italiaans en in het Engels) met plattegrond. Kaartjes zijn ook beschikbaar via Tiqets.

Villa Romana di Patti

Op tien kilometer van Tindari vind je de Villa Romana di Patti. Deze Romeinse villa werd ontdekt in 1973, tijdens werkzaamheden aan de snelweg.

Het is een belangrijk voorbeeld van een voorstedelijke villa uit de Romeinse tijd. De villa besloeg maar liefst twintigduizend vierkante meter, waarvan een deel nog altijd te zien is.

Je bewondert er onder meer prachtige mozaïeken, waarvan vele nog in uitstekende staat verkeren. Je vindt er ook resten van Romeinse thermen en een museum met vondsten zoals keramiek en munten.

Via deze link vind je alle details voor een bezoek aan het Parco Archeologico di Tindari, inclusief openingstijden en een digitale brochure (in het Italiaans en in het Engels) met plattegrond. Kaartjes zijn ook beschikbaar via Tiqets.

foto’s: Villa Romana di Patti

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *