Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Peccioli – een middeleeuws dorp in Toscane vol met moderne kunst – is uitgeroepen tot Borgo dei Borghi 2024

In veel middeleeuwse dorpjes in Toscane lijkt de tijd soms te hebben stilgestaan. Dat geldt niet voor Peccioli, in de provincie Pisa, waar tussen de middeleeuwse muren kleurrijke kunstwerken van eigentijdse kunstenaars te bewonderen zijn.

Het allermooiste dorpje van Italië

Elk jaar roept het Italiaanse televisieprogramma Kilimangiaro (RAI) een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, uit tot Borgo dei Borghi. In 2024 is Peccioli verkozen tot allermooiste borgo.

We laten je graag kennismaken met dit pareltje. Via deze link vind je een plattegrond met alle moderne kunstwerken in Peccioli en omstreken. In deze blog lichten we er een aantal uit.

Endless Sunset

De loopbrug die het centro storico van Peccioli verbindt met het nieuwe deel van het dorp werd in 2020 opgefleurd door een kleurrijke spiraal van de hand van Patrick Tuttofuoco.

Deze spiraal herinnert ons aan het feit dat alles in het leven in cycli verloopt, aan de herhaling van bepaalde zaken ondanks het verstrijken van de tijd. Vandaar ook de titel Endless Sunset, omdat de zon elke dag opnieuw ondergaat, waar je ook bent, waar je ook zult zijn.

Lo sguardo di Peccioli

Aan de Via Borgherucci word je aangestaard door tientallen inwoners van Peccioli. Hun ogen zijn hier in 2017 vereeuwigd door kunstenaar Vittorio Corsini, met hun blik op de horizon, en sindsdien kijken ze het hele jaar door naar de schoonheid van het landschap.

Giganti di Peccioli

Sinds 2007 heeft Peccioli zijn eigen amfitheater, waar meer dan tweeduizend personen kunnen genieten van uitvoeringen in de openlucht. In dit Teatro di Fonte Mazzola vind je de Presenze, zoals de enorme standbeelden die Naturaliter in en om Peccioli plaatste officieel heten.

Vanwege hun afmeting – van vijf tot negen meter – worden ze door de locals ook wel de Giganti di Peccioli genoemd, de reuzen van Peccioli.

Il silenzio delle piante

Bij het amfitheater vind je sinds 2019 ook het kunstwerk Il silenzio delle piante van Adrian Paci. Een ijzeren vorm van circa acht meter lang omringt een enorme vlinderstruik. Paci nodigt je uit om de tijd te nemen om te luisteren naar ‘de stilte van het leven’. Bellissimo!

Cinema Passerotti

In 1927 bouwden Oreste en Dino Passerotti een cinema voor Peccioli, die hun naam kreeg. Al snel was het dé culturele spil van het dorp, met een volle agenda met verschillende theaterstukken, operettes en andere uitvoeringen.

In de jaren vijftig kwam er ook een buitenbioscoop, maar in 1983 moest de cinema helaas de deuren sluiten, omdat te weinig mensen zich los konden scheuren van het nieuwe vermaak thuis: de televisie.

In 2013 kocht de gemeente de cinema en startte een grootscheepse restauratie. Mede dankzij de werken van Dai Yujie en Vittorio Corsini is de bioscoop nu weer een van Peccioli’s trekpleisters.

Acropoli

Op het hoogste punt van Peccioli, Castellaccia geheten omdat hier ooit de middeleeuwse burcht prijkte, maakte Vittorio Messina in 1993 het werk Acropoli, waarmee hij de herinnering aan deze belangrijke plek zichtbaar maakte. Het werk bestond uit zes zuilen die in een cirkel staan, bekleed met marmer uit Carrara, met daarbovenop houten balken, maar die laatste zijn helaas niet meer te zien.

Aan de voet van de trappen die naar zijn Acropoli leiden, realiseerde Messina nog een kunstwerk, Fontana genaamd.

Palazzo Senza Tempo

In een palazzo dat ooit toebehoorde aan familieleden van de familie De’ Medici huist nu een prachtig cultureel centrum. Na de renovatie door architect Mario Cucinella biedt het ruimte aan verschillende exposities, een caffetteria en een enoteca.

Het ‘tijdloze palazzo’ heeft ook een prachtig panoramaterras dat op twintig meter hoogte boven de grond ‘zweeft’, met uitzicht op het platteland rondom Peccioli.

Gozzoli’s tabernacolo

In 1479 zag Benozzo Gozzoli zich gedwongen om Pisa te verlaten, aangezien de pest daar snel om zich heen greep. Hij werkte er aan de fresco’s voor het Campo Santo, maar trok naar Legoli, op het platteland vlak bij Peccioli, waar hij een prachtig tabernacolo maakte.

Aan de Via della Resistenza in Peccioli vind je een kopie van Gozzoli’s tabernakel in Legoli. Mooi is ook Mariella Bentineschi’s Omaggio a Benozzo Gozzoli (zie deze link voor meer informatie).

Via di Mezzo

In Ghizzano, een van de frazioni van Peccioli, toverde de Britse kunstenaar David Tremlett de Via di Mezzo om tot een kleurrijk kunstwerk. Hij schilderde de huizen in alle kleuren van de regenboog, net zoals hij dat eerder bij de Cappella del Barolo in Piemonte deed, met rechthoekige accenten in een andere kleur bij ramen en deuren.

Solid Sky

Met een bijzondere, blauwgeaderde steensoort uit Zuid-Amerika ontwierp Alicja Kwade in Ghizzano het kunstwerk Solid Sky, dat bestaat uit een blauwe bol en een rechthoek met in het midden een gapend gat met de grootte van deze bol.

Elevatio corpus

In Ghizzano vind je ook drie kunstwerken van Patrick Tuttofuoco (die ook de kleurrijke spiraal voor de loopbrug maakte). Ze zijn geïnspireerd op de fresco’s die Benozzo Gozzoli maakte in Legoli, niet ver van Ghizzano.

Patrick Tuttofuoco nam een aantal details van drie heiligen die Gozzoli schilderde als uitgangspunt en wekte ze opnieuw tot leven in marmer, neonlicht en ijzer.

Lichtkunstwerken

Ook in Peccioli duiken kunstwerken in neonlicht op, zoals aan de Via Bastioni, waar drie donkere onderdoorgangen door Wang Yuchen in het licht zijn gezet. Als je met je hoofd in je nek loopt zie je een lichtkunstwerk dat is gebaseerd op de plattegrond van Peccioli.

Aan dezelfde straat tovert Luca Maestroni onder de naam Et fugit in memoria hertjes tevoorschijn. De dieren vluchten naar de bossen rondom Peccioli, waar je ze nog in levende lijve kunt tegenkomen.

Ook Dai Yujie gaf Peccioli dieren van licht. Je bewondert zijn In Peccioli Lux in de tuin van het Centro Polivalente.

De steegjes in Peccioli worden ook wel chiassi genoemd. Dankzij kunstenaars Elisabetta Cardella, Massimiliano Precisi en Luca Serasini vind je in een aantal van deze chiassi (om precies te zijn in de Via Corbiano, de Via Zucchelli en de Vicolo Baldasserini) ‘draden van licht’, die je via een verrassende route door de steegjes voeren, waarbij je ook een aantal bijzondere Madonna’s en heiligen ontmoet.

Op de muur van de Pieve di San Verano herinnert Sara Marioli je eraan om op je weg in het leven vooral geluk te vinden.

Wil je meer weten over alle kunstwerken en andere bezienswaardigheden in Peccioli? Neem dan een kijkje op Peccioli.net en op de website van de Fondazione Peccioliper. Via deze link vind je een plattegrond met alle moderne kunstwerken in Peccioli en omstreken.

met dank aan Peccioli.net & Fondazione Peccioliper voor een aantal foto’s

Logeren bij Agriturismo Montefoscoli

Even buiten Peccioli ligt de schitterende Agriturismo Montefoscoli, waar je geniet van alles wat Toscane te bieden heeft: lekker eten, prachtige pittoreske dorpjes, natuur, kunststeden, mooie landschappen… Een betoverende plek in het hart van Toscane, midden in de ‘gouden driehoek’ van Florence, Pisa en Siena.

De eigenaren, een sympathieke familie met drie kinderen, verwelkomen hier hun gasten sinds 2018. Ze maakten er een kindvriendelijke en ecologische agriturismo van met sfeervolle authentieke appartementen en twee cottages.

‘s Ochtends proef je van het rijke ontbijtbuffet, en als je wil, kun je ook ‘s avonds aanschuiven voor de kookkunsten van de eigenaren. Heerlijk om buiten te genieten van een menu met verse en lokale producten, met prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels!

Door de centrale ligging in Toscane zijn veel hoogtepunten van Toscane bereikbaar, van Pisa, Lucca en Florence tot Siena, Volterra, San Gimignano en San Miniato.

Nog meer tips voor je vakantie in Toscane

20x doen en proeven in de provincie Pisa
Tuttomondo – muurschildering van Keith Haring in Pisa
Pietrasanta – één groot beeldenpark aan de Toscaanse kust
Luoghi d’Esperienza rondom Volterra
Moderne kunst in de Chianti

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Beste Saskia,
    Wat fijn jouw website. Vaak voordat ik een plaats bezoek lees ik eerst op jouw website wat er te doen en te beleven is. Momenteel ben ik op rondreis in Italië. Ik verblijf nu in een AirBnB in San Pietro Belvedere. Vanaf hier is het makkelijk om uitstapjes te maken naar Lajatico, Peccioli, Ghizanno en San Gimignano. Ik wilde heel graag de gigantische mensfiguren bekijken en was in de veronderstelling dat ik deze in Lajatico kon vinden. Blijkt een figuur in Peccioli te staan. Daar kon ik de anderen niet vinden. Gelukkig kwam ik terecht in het culturele centrum waar ik een folder met de adressen tegenkwam waar de andere giganten staan. Een staat op een gebouw net buiten Peccioli en de andere twee staan bij het afvalverwerkingsbedrijf in Legoli, borden naar Trangolo Verde volgen. Niet een voor de hand liggende plaats maar het achterliggende idee is mooi, zie https://www.terredipisa.it/attrazione/peccioli-il-triangolo-verde-a-legoli/#SnippetTab Wellicht goed om dit aan te passen op je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *