Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ponza – parel van de Middellandse Zee

When in Rome, do as the Romans do. Dat betekent dat we in de warme zomermaanden de stad even verruilen voor een vakantiebestemming die al in trek was bij de Romeinse keizers. Zij lieten de verzengende zomerhitte achter zich en laafden zich aan de verkoelende zeebries op onder meer Capri, Ponza en Ventotene.

Ponza-aankomst-haven

Wij kiezen deze zomer voor Ponza, een kleurrijk eiland voor de kust tussen Rome en Napels. Het heeft de vorm van een halve maan, met op een oppervlakte van zo’n negen vierkante kilometer alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie: een haven met barretjes, alimentari en dobberende bootjes, pastelkleurige huizen met balkonnetjes en geloken luiken, betoverende baaitjes, zand-, kiezel- en rotsstranden, ervaren schippers die je graag de talloze grotten laten zien en restaurantjes waar het menu bol staat van de vers gevangen vis.

Ponza-haven-bootjes

Overigens wisten niet alleen de Romeinse keizers de schoonheid van Ponza te waarderen. Homerus liet Odysseus hier aan land komen, bij La Parata. Hij werd betoverd door Circe, net zoals wij betoverd werden door elk prachtig hoekje op het eiland. Vandaag delen we een stukje van deze betovering, met tien tips voor een onvergetelijk verblijf op Ponza.

Villa al Faro

Het eerste stukje eiland dat zijn toverkracht laat sprankelen, is ons tijdelijke thuis: Villa al Faro, aan de voet van de vuurtoren, met prachtig uitzicht over de binnenvarende boten. Elke ochtend kijken we, nippend van de eerste cappuccino, hoe alle kleine motorbootjes naar de haven varen om inkopen te doen, waarna de grote zeilschepen en luxe jachten een voor een het ruime sop kiezen, op zoek naar een beschutte baai rondom het eiland.

Villa-al-Faro-Visit-Ponza (1) Villa-al-Faro-Visit-Ponza (2) Villa-al-Faro-Visit-Ponza (3) Villa-al-Faro-Visit-Ponza (4) Villa-al-Faro-Visit-Ponza (5) Villa-al-Faro-Visit-Ponza (7) Villa-al-Faro-Visit-Ponza (10)

Als we niet op ontdekkingstocht zijn, dommelen we weg onder een gordijn van kleurrijke bloemen, lezen we stapels boeken weg op het terras (met onder meer het deels op Ponza gesitueerde Parels van Rome van Rosita Steenbeek en Het verraad van Julia, echt een aanrader!) of genieten we bij het licht van de vuurtoren van een home made diner, bestaande uit verse mozzarella, meloen, ham en door de zon gekuste tomaatjes.

We huurden deze villa via Visit Ponza, de VVV van het eiland (te vinden aan de Via Corridoio 34, vlak bij de haven). Cesare en zijn collega’s hebben niet alleen prachtige villa’s en appartementen, maar helpen je ook graag met tips voor wandelroutes, boottochten en evenementen.

Villa-al-Faro-Visit-Ponza (8) Villa-al-Faro-Visit-Ponza (9)

De Grotten van Pilatus

Diep onder onze villa liggen de Grotte di Pilato, grote visvijvers die dateren uit de eerste eeuw voor Christus. Volgens een eeuwenoude legende werd Pontius Pilatus naar Ponza gestuurd – officieel om een opstand neer te slaan maar in werkelijkheid om hem buiten spel te zetten. Pilatus wist het eiland echter voor zich te winnen en mocht zijn ‘succes’ daarna voortzetten in Judea.

De grotten dragen nog altijd zijn naam. Ze zijn minutieus uitgehakt in de rotsen, ook onder water. Ze maakten deel uit van een grote Romeinse villa die toebehoorde aan keizer Augustus. De Romeinen gebruikten ze als visvijvers; ze lieten er met name murenen zwemmen.

Grotte-di-Pilato-Ponza-Gillians-Listsfoto: Gillian’s Lists

In de nissen die rondom de bassins zijn uitgehakt, stonden standbeelden van diverse Romeinse goden, met in hun midden waarschijnlijk een marmeren beeld van Bacchus, de god van de wijn. Het verhaal gaat dat er ook regelmatig uitgebreide feesten werden gevierd in deze grotten, maar de echo van klinkende glazen is inmiddels al lang weggestorven. Nu kun je er – vanaf zee – naar binnen zwemmen, voor een unieke duik in de Romeinse historie.

Eeuwige rust

Wie de Eeuwige Stad verruilt voor Ponza, vindt er – buiten de haven – vooral veel rust. Onze villa ligt op een van de rustigste stukjes van het eiland, aan de Via Madonna. Aan het eind van deze straat, vlak bij Punta della Madonna, ligt de begraafplaats van Ponza. Net als de begraafplaatsen in bijvoorbeeld Milaan en Florence is dit bijna een openluchtmuseum, met prachtig versierde grafkapellen die zijn onderverdeeld naar klasse of beroep, net als het havenstadje.

Hoewel de plek van de graven dus wordt bepaald door je afkomst, is het uitzicht voor iedereen gelijk. De beheerder neemt ons mee naar het hoogste punt, waar je slechts rotsen en zee ziet zover als je kunt kijken. Dat verreweg het mooiste panorama van het eiland is gereserveerd voor de eeuwige rust van de eilandbewoners bezorgt ons zelfs op een hete zomerdag even kippenvel.

Ponza-kerkhof-Punta-della-Madonna (1) Ponza-kerkhof-Punta-della-Madonna (2) Ponza-kerkhof-Punta-della-Madonna (3) Ponza-kerkhof-Punta-della-Madonna (5) Ponza-kerkhof-Punta-della-Madonna (6) Ponza-kerkhof-Punta-della-Madonna (7) Ponza-kerkhof-Punta-della-Madonna (8)

Daar aan de haven…

Op weg van onze villa naar de haven werden we bijna altijd vrolijk gedag gezegd door de Ponzese dametjes die op hun terras zaten of de kinderen die aan het spelen waren. Vaste prik was ook een buongiorno of buonasera voor de kat die áltijd zijn koppie uit het raampje stak.

Ponza-details (1) Ponza-details (2)

Elk straatje brengt nieuwe details:

Ponza-details (3) Ponza-details (4) Ponza-details (5) Ponza-details (6)

De haven barst bijna uit zijn voegen als de schippers ’s ochtends vroeg uitvaren of aan het einde van de dag hun bootjes weer naar hun aanlegplek laveren. Even verderop dobberen luxe jachten en zeilschepen en de rust is hier ver te zoeken. Het kleurrijke stadje bruist, van de vroege ochtend tot diep in de nacht.

Ponza-haven (1) Ponza-haven (3) Ponza-haven (4)Ponza-by-night (1) Ponza-by-night (2)

Er valt genoeg te zien, als je met een cappuccino of cocktail op het terras van Bar Maga Circe (genoemd naar Homerus’ tovenares) of Bar Tripoli (Piazza Carlo Pisacane) zit. Zeker ’s avonds trekt iedereen voor de passeggiata de mooiste zomerkleding uit de kast en verandert de met kinderkopjes geplaveide straat in een catwalk.

Beneden, direct aan de haven, kun je je zomerse dorst laven met ambachtelijk gebrouwen bier bij Spaccio Birra (Via Banchina, aan de waterkant). Erbij serveren ze gefrituurde ansjovisjes, vers gebakken chips en ander hartig lekkers.

Spaccio-Birra-Ponza (5)

Nog veel meer lekkers (ideaal voor een picknick of het strand of tijdens een boottochtje) ligt uitgestald bij Pizzeria Nautilus, eveneens beneden aan de Via Banchina. Supplì zo groot als je hand, kleurrijke stukken plaatpizza, goed gevulde calzones en voor ’s ochtends vroeg of voor toe zoete ciambelline en cakes. Ook lekker: de fiocchi di Ponza, met zoete room.

fiocchi-Ponza

Bij de verschillende alimentari aan de Corso Carlo Pisacane halen we dagelijks zonnebadende meloenen en ander sappig zomerfruit, verse buffelmozzarella, trostomaatjes en zijdezachte ham.

Na twee dagen worden we door de zeer op leeftijd zijnde eigenaresse al herkend en krijgen we wat extra’s toegestopt. Als we net een paar euro te kort komen voor een mooie fles wijn die we in een hoek van haar winkel spotten, stopt ze hem toch in een tasje. Het geld moeten we morgen maar komen brengen. Heerlijk, die eilandmentaliteit!

Ponza-alimentari-boodschappen

Souvenirs shoppen

In de straatjes die langzaam omhoog slingeren, weg van de haven maar met tussendoor steeds zicht op zee, liggen tal van winkels waar je zonnehoeden, opblaasbootjes en ansichtkaarten kunt kopen.

Originele souvenirs vind je onder meer bij Cala Corallo (Corso Carlo Pisacane), waar ontwerpster Alessandra Ravenna (die ook voor Bulgari werkte) van koraal, obsidiaan en andere materialen die op Ponza en buureiland Palmarola te vinden zijn de mooiste sieraden maakt. Met een anker, een zeemansknoop of San Silverio, de beschermheilige van het eiland, draag je Ponza voor altijd bij je…

Ponza-Cala-Corallo

Bij Brandina (naast Bar Tripoli) vind je een kleurrijke collectie strandtassen, portemonnees en laptophoezen, allemaal gemaakt van het materiaal waar ook de klassieke Italiaanse lettini, strandbedjes, van gemaakt zijn. Dankzij Marco Morosini, het creatieve brein van Brandina, neem je zo een stukje Italiaans strand mee naar huis…

Brandina-Ponza

De geur van het eiland neem je mee met een flesje Aqua di Ponza, een kaart van het eiland of de beschermheilige in aquarel vind je bij Libreria Al Brigantino.

Libreria-Brigantino-Ponza

Een boottocht rondom Ponza

Een vakantie op een eiland is niet compleet zonder een dagje op een boot. Vanaf het water ontdek je de misschien wel mooiste plekken van het eiland en heb je onbelemmerd zicht op manshoge rotsen, maagdelijk witte strandjes en zeemeeuwen die het paradijs van bovenaf aanschouwen.

Ponza-haven (2)

Zelf een bootje huren kan onder meer bij Noleggio Azzurro, maar wij zijn niet zo’n ervaren schippers en laten ons dus varen. Cesare van Visit Ponza zorgt ervoor dat we mee kunnen met een van de georganiseerde boottochten die rondom Ponza en/of Palmarola.

boottocht-Ponza-Gillians-Lists-2foto: Gillian’s Lists

Wij kiezen voor beide eilanden en voor nog geen dertig euro hebben we een boot met gids tot onze beschikking. We delen de boot met een grote Italiaanse familie (met nonna die de hele dag over de koelbox waakt) en een paar gebruinde Romeinse ragazze die hier vakantie vieren.

Onder het genot van een lekker fris zeebriesje laten we de pastelkleurige huisjes van Ponza-haven achter ons. We varen langs de Grotte di Pilato, zien ‘onze’ villa vanaf het water en bewonderen de Tartaruga-rots, die zindert in de julizon. Deze rots, die inderdaad wat weg heeft van een schildpad, bestaat geheel uit lavasteen. Ook varen we langs de Arco Naturale, een natuurlijke boog die in de loop der tijd in de rotsen is uitgesleten.

Dan maken we de oversteek naar het kleinere Palmarola. Er is regelmatig tijd voor een duik in het heldere water dat in de beschutte baaitjes verleidelijk om de boot kabbelt.

boottocht-Ponza

Om twee uur zijn alle hens aan dek. De lunch, een vers bereide pasta met tomaat, tonijn en olijfjes, wordt geserveerd. De kapitein komt er zelfs voor vanuit zijn kajuit en voorziet al zijn gasten van en flinke portie pasta en een nog flinkere portie witte wijn.

boottocht-Ponza-Gillians-Listsfoto: Gillian’s Lists

Op de terugweg worden we door het kalme ritme van de kabbelende golven bijna in slaap gewiegd. Gelukkig is er in een van de baaitjes nog tijd voor een korte plons, zodat we bij aankomst in de haven alle aandacht hebben voor al het moois om ons heen. Hoe vaak we de huizen, de oude mannetjes voor de viswinkel, de laverende Apes en de warmgele kerk ook voor ons oog zien opdoemen, het verveelt nooit.

Ponza-haven Ponza-haven-3

Een kaarsje voor San Silverio

We noemden hem al eerder, San Silverio, de patroonheilige van het eiland. Op 20 juni vieren de Ponzesi zijn naamdag uitbundig, met een grootse botenparade en schitterend vuurwerk. Ook op de andere dagen van het jaar is San Silverio echter nooit ver weg. Je ziet hem natuurlijk in de naar hem vernoemde kerk net boven de haven, waar we op de eerste avond een kaarsje branden.

Ponza-San-Silverio Ponza-San-Silverio-2

Je ziet hem ook op kleurrijke tegeltjes op de eilandhuizen, in souvenirwinkels én voor de toegang tot de haven. De rots die rechts van de haven staat, als je vanaf het vasteland binnen komt varen, heeft inderdaad verdacht veel weg van de heilige die je zo lijkt welkom te heten op zijn eiland.

Ponza-San-Silverio-Gillians-Listsfoto: Gillian’s Lists

Romeinse resten op Ponza

Naast de Grotte di Pilato zijn er op Ponza nog veel meer Romeinse resten te vinden. Soms moet je wel even goed zoeken, maar deze gids van de Comune di Ponza helpt je op weg. Prachtig zijn bijvoorbeeld de Necropoli di Bagno Vecchio. Ook de Cisterna della Dragonara en de Cisterna del Corridoio zijn de moeite waard. Deze oude Romeinse waterbassins kun je onder leiding van een gids bezoeken.

Cisterna-Romana-della-Dragonara-Ponza-Gillians-Listsfoto: Gillian’s ListsCisterna-Romana-della-Dragonara-Ponza (1) Cisterna-Romana-della-Dragonara-Ponza (2)foto’s: Comune di Ponza

Wijn proeven & wandelen op Ponza

Je zou het misschien niet verwachten, maar op Ponza wordt ook wijn gemaakt. De lekkerste is die van Antiche Cantine Migliaccio. Pietro Migliaccio verhuisde zijn wijnstokken in de achttiende eeuw van Ischia naar Ponza. Zijn nazaten zorgen nog altijd voor de Biancolella-, Forastera-, Guarnaccia-, Aglianico- en Piedirosso-druiven, die rijpen onder de warme zonnestralen bij Punta Fiena voor ze onder de kurk worden gestopt.

Antiche-Cantine-Migliaccio-Ponza-wijn (2) Antiche-Cantine-Migliaccio-Ponza-wijn (3)foto’s: Antiche Cantine Migliaccio

Je kunt ter plekke wijn proeven. Je moet dan wel even van tevoren reserveren, dan staat de wijn koud. Onze favoriet is de Fieno di Ponza Bianco IGP, met hints van mimosa, pruimen, kaneel en brem.

Wil je het eiland te voet verkennen en mooie wandelingen maken? Dat kan natuurlijk ook, maar daarvoor was het in juli echt te warm. Beter is het om het eiland dan in mei/juni of oktober te bezoeken. Er zijn tal van prachtige routes, van vrij gemakkelijk tot uitdagend. Een mooie bestemming is ook de Giardino Botanico, de botanische tuin van Ponza.

Ponza-Giardino-Botanico Ponza-Giardino-Botanico-2foto’s: Giardino Botanico

Hoe reis je naar Ponza?

Er zijn meerdere wegen die naar dit Romeinse vakantieparadijs leiden. Vanuit Anzio, Terracina en Formia gaan er dagelijks meerdere ferry’s naar Ponza. Wij kozen voor de optie vanuit Formia, dat je vanaf Roma Termini in ruim een uur bereikt (met de intercity). Vanaf het station wandel je in een kleine tien minuten heuvelafwaarts naar de haven, waar je bij de kleine bar nog een cappuccino kunt drinken voor de boot afvaart.

Laziomar-Formia-Ponza

Laziomar onderhoudt ’s zomers (van eind mei tot eind september) een zeer regelmatige veerbootdienst tussen Formia en Ponza. Vanuit Formia zijn er vijf boten per dag (waarvan twee snelle hovercrafts en drie langzame veerboten), terug vanuit Ponza gaan er vier (twee snelle en twee langzame boten).

Laziomar-Formia-Ponza (1) Laziomar-Formia-Ponza (2)

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Gaaf om dit te lezen, ga dit eiland zeker bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *