Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Costa degli Dei – de kust van de goden met pareltjes als Pizzo, Tropea en Nicotera Marina

De kustlijn tussen Pizzo en Nicotera Marina, in de provincie Vibo Valentia, wordt ook wel de Costa degli Dei genoemd, de ‘Kust van de Goden’. Het landschap is uitzonderlijk mooi, met fijne zandstranden en betoverend blauw water. Dit stukje kust is wereldwijd bekend en geliefd.

Pizzo

Een juweeltje aan deze goddelijke kust is het hoog op de rotsen gelegen Pizzo, vanwaar je de hele Golfo di Sant’Eufemia kunt bewonderen. Op maar een paar vierkante kilometer belichaamt dit stadje alles waar Calabrië voor staat: een kristalheldere zee, mediterrane charme, lage huizen en kruizen van kerken die daar bovenuit steken.

In een van deze kerken, de San Giorgio, kun je een Christusbeeld bewonderen van de hand van Gianlorenzo Bernini, de beroemde zeventiende-eeuwse architect en beeldhouwer die onder meer tekende voor de Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Navona in Rome.

Wat je in Pizzo zeker niet mag missen is de tartufo: hazelnootijs met een hart van chocolade en bedekt met cacaopoeder. Deze lekkernij kun je bijvoorbeeld proeven bij Antica Gelateria Belvedere, waar ook de locals af en toe even van een lekkere pauze genieten.

Chiesa di Piedigrotta

Het heiligdom dat misschien nog wel het meest tot de verbeelding spreekt, is de Chiesa di Piedigrotta. Dit kerkje zou in de zeventiende eeuw door Napolitaanse schipbreukelingen uit de rotsen gehouwen zijn, uit dankbaarheid voor het feit dat ze aan de dood ontsnapt waren.

Piedigrotta-1

Volgens Beppe, een van de locals die we er tot twee keer toe ontmoetten, zijn de beelden die je er nu kunt bewonderen eind negentiende eeuw uitgehakt door Angelo Barone, een van de toenmalige inwoners van Pizzo.

Zijn zoon, Alfonso, nam het werk na zijn vaders dood over en voltooide de grotkerk. Zijn neef Giorgio maakte de bijzondere beelden in de kerk, net als de medaillons met afbeeldingen van paus Johannes Paulus II en John F. Kennedy.

Piedigrotta-2 (1) Piedigrotta-2 (2)

De zee bij Pizzo

De zee bij Pizzo staat al sinds de oudheid bekend als visrijk gebied. Pizzo is wereldberoemd vanwege de vele bedrijven waar visconserven geproduceerd worden volgens traditionele procedés, zonder daarbij de internationale markt uit het oog te verliezen.

Het bedrijf van Filippo Callipo werd bijvoorbeeld al in 1913 opgericht en is tegenwoordig een van de bekendste visconservenfabrieken. Het bedrijf produceert niet alleen filets in olie, maar ook ventresca (buikvlees van de tonijn), tonnina (gemaakt van de rug van de tonijn) en bottarga, ‘kaviaar’ gemaakt van de eieren van tonijn.

Iets zuidelijker liggen de stranden van Briatico, Zambrone en Parghelia, met ook hier weer prachtige baaitjes en helder water om in te zwemmen. Het is nog moeilijk kiezen aan welk strand je een dagje doorbrengt…

Tropea

De bekendste kustplaats aan de Costa degli Dei is Tropea. Dit stadje is echt een juweeltje, mede dankzij de ligging op een meer dan vijftig meter hoge rotspartij die loodrecht boven het strand uittorent, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over zee. Het stadje heeft smalle, levendige straatjes waar het heerlijk slenteren is, met als beloning een onverwacht doorkijkje of een gezellig terrasje.

Een bekende blikvanger is de Chiesa di Santa Maria dell’Isola, boven op L’Isola, een klif die ooit echt een eiland was en die nog altijd bijna geheel omringd wordt door de zee. In de diepte wachten schitterende zandstranden en het heldere water, met op de heuvel die je naar Tropea leidt olijfbomen, druivenranken en oleanders.

De cipolla rossa uit Tropea is misschien wel het bekendste en meest bejubelde product uit Calabrië. Oorspronkelijk werd deze ui verbouwd in het gebied tussen Amantea en Nicotera, nu vind je hem vooral tussen Briatico en Capo Vaticano.

Met zijn typische zoete smaak speelt de rode ui een belangrijke rol op elk culinair gebied: het is een van de belangrijkste ingrediënten in de lokale primi piatti, maar de ui wordt ook verwerkt in heerlijke marmellate voor bij bepaalde voorgerechten.

Tropea-uien

Capo Vaticano

Als liefhebber van zon, zand en zee ga je zeker ook naar de stranden van Capo Vaticano, met prachtige rotspartijen die uitlopen in intieme baaitjes en met de alles overziende vuurtoren. Op heldere dagen kun je aan de horizon Sicilië en de Eolische eilanden ontwaren!

Het stadje dankt zijn naam aan de in zee uitstekende kaap, die met ruim honderd meter hoogte een prachtig uitzicht geeft op de Straat van Messina. In de door rotsen omgeven baaien vind je de mooiste strandjes.

Vergeet ook niet het centro storico te bezoeken: qua vorm heeft het wel wat weg van een bomboniera vol kleine, bouwvallige huizen boven op een heuvel die geleidelijk in zee afloopt.

Bewonder ook het natuurlijk theater van de Baia di Grotticelle. Aan deze bijzondere baai bij Capo Vaticano vind je een fijn strand met helderwit zand, ingesloten tussen twee rotsen. De baai vormt bijna een natuurlijk amfitheater, beschermd door de Calabrese kustlijn.

Ontdek nog meer moois in Calabrië

Nog veel meer mooie plekken in Calabrië (van stranden tot bijzondere dorpjes, van uitgestrekte natuurparken tot lokale lekkernijen, bed & breakfasts en outdoor activiteiten) vind je in onze bijna 275 pagina’s tellende Special over deze ongerepte regio.

Bestel Calabrië – van kust naar kust

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en tablet) van alle moois in je Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *