Italiaans eten

Risto Enoteca Pepenero – passie & perfectie in Amsterdam-Oost

De gastvrijheid van Marco Spina kent geen grenzen. Trakteerde hij ons eerder bij D’Antica elke keer weer op een warm welkom als we toe waren aan een avondje Italië in eigen stad, nu runt hij samen met chef-kok Daniele Lauritano Risto Enoteca Pepenero in Amsterdam-Oost. Hier, op zijn eigen stek, komt Marco’s gastheerschap nog mooier uit de verf. Eenmaal over de drempel voel je meteen die sfeer die zo kenmerkend is voor een Italiaanse trattoria: een mix van oprechte gastvrijheid, robuuste tafels zonder poespas en achter het fornuis iemand die vooral kookt met liefde voor pure ingrediënten. Onze ogen worden ...

Lees meer »

Semifreddo met marsala uit het kookboek ‘Sicilië’

Sicilië is een fantastisch eiland, vol schilderachtige dorpjes, levendige markten en heerlijke stranden. Bovendien heeft Sicilië een geweldige keuken, met recepten om je vingers bij af te likken. Giancarlo en Katie Caldesi delen in hun kleurrijke kookboek, dat simpelweg Sicilië heet, de allerlekkerste eilandrecepten, die stuk voor stuk naast buonissimo ook makkelijk te maken zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde makreel met caponata, goudgeel gefrituurde arancini of gevulde puntpaprika’s? Van tuinbonensoep, meloen- en sinaasappelsalade met walnoot, pasta met worst en wilde venkel of lamscarré met citrusgremolata? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes! Van ...

Lees meer »

DENF Coffee – Eindhovense espressobar met een Italiaans tintje

Trots torent ze boven de daken van Eindhoven uit, de Witte Dame. Onder haar vleugels vind je DENF Coffee, een bijzondere branderij annex espressobar met een Italiaans tintje. Inge van Beekum ging er voor Ciao tutti proeven en neemt ons mee naar dit lekkere adresje in de lichtstad. Inge: ‘DENF Coffee opende eind 2016. Eigenaar Daan Verleg begon de espressobar en branderij vanuit zijn passie voor koffie en koffiecultuur. Op verschillende manieren heeft hij de Italiaanse bijzonderheden van het koffie maken en drinken verweven in zijn bar. Daan is een paar jaar geleden begonnen met het branden van koffie. Het ...

Lees meer »

Bocca d’Oro – culinair genieten in ’t Zuid (Antwerpen)

Na een heerlijke Italiaanse avond bij Bianconero besloot Carry er nog een dagje Antwerpen aan vast te plakken. Carry: ‘Antwerpen bruist en er rondlopen voelt altijd aan als een warm bad, mede door de zachte tongval van de zuiderlingen, maar ook door de afwisseling van werk en ontspanning. Dit laatste zie je vooral terug in de vele restaurants en lunchtentjes waar echt de tijd wordt genomen voor een goede lunch – mét een glaasje wijn – en een uitstekend diner. Ik had een belangrijke missie: het vinden van een tweede Italiaanse parel. Na de heerlijke avond bij Bianconero, wilde ik niets liever ...

Lees meer »

Win de Pizzabijbel – voor perfecte pizza’s uit eigen oven

Passie voor pizza Onze passie voor Italië brengt ons elke keer weer op de mooiste plekken van Italië én op Italiaanse plekken in eigen land. Zo genoten we in de winter van 2014 van krokant gebakken pizzabodems belegd met allerlei lekkers in de ‘geheime pizzeria’ van Simon Giaccotto. Als zoon van een Siciliaanse vader en een Nederlandse moeder blijkt hij toch heel wat van de Italiaanse culinaire genen meegekregen te hebben. En hoewel hij eerst met hart en ziel in de IT werkte, ging zijn hart nóg een beetje sneller kloppen van pizzabodems, deegmengsels, houtovens en bijzondere smaakcombinaties. De pizza’s ...

Lees meer »

Spiesjes met asperge, provolone en munt uit ‘De smaak van Sicilië’

Sicilië is een intrigerend eiland, zowel in cultureel als in culinair opzicht. Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de bestsellers Trattoria en Italië Thuis, dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten voor haar nieuwe kookboek De smaak van Sicilië. Bladeren door dit boek is een kleurrijke reis door de Siciliaanse keuken. Je watertandt van arancini di riso (gefrituurde risottoballetjes) tot sardine a beccafico (gevulde sardines) en likt je vingers af bij abbacchio alla cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus) en zoete desserts als cannoli en cassata. Stuk voor stuk betoverend ...

Lees meer »

Reishonger – Spaghetti alla carbonara

In Reishonger neemt Sabine Koning van OhMyfoodness.nl je aan de hand van haar favoriete internationale recepten mee op een culinaire wereldreis. Ook Italië ontbreekt natuurlijk niet, want de Italiaanse keuken is Sabines favoriete Europese keuken. Sabine: ‘Staat er een reis naar Italië op de planning? Dan stuiter ik al weken van tevoren rond. Deels vanwege het mooie weer en de cultuur, maar stiekem vooral vanwege het eten. Pasta’s, risotto’s, pizza’s – ik kan er geen genoeg van krijgen.’ Sabine deelt onder andere het recept voor focaccia met rozemarijn en tomaatjes, voor arancini met mozzarella, voor verschillende bruschette, voor gnocchi alla ...

Lees meer »

5x tiramisù voor Pasen

Wil je met Pasen een Italiaans dessert serveren? Wij gaan voor tiramisù, maar dan wél in Paasstijl, met deze vijf heerlijke variaties op dit verrukkelijke, op en top Italiaanse toetje! Tiramisù met paaseitjes Voor deze supersimpele paastiramisù gebruik je dit recept voor de perfecte tiramisù. Garneer de tiramisù met lekkere gesuikerde of chocolade-paaseitjes en klaar is je speciale paasdessert. Liever geen grote schaal op tafel? Maak dan voor iedereen een eigen schaaltje of een (koffie)kopje tiramisù. Tiramisù met een paashaas Leuk voor i bambini: serveer de tiramisù (nog altijd naar dit recept voor de perfecte tiramisù) in glaasjes, steek er twee ...

Lees meer »

Gevulde courgettebloemen uit Verrukkelijk Rome

We halen in het seizoen graag een bosje vrolijk gekleurde fiori di zucca, of fiori di zucchine, courgettebloemen. Met dit recept uit het kookboek Verrukkelijk Rome maak je er een heerlijk hapje voor bij de aperitivo of een buonissimo bijgerecht van. Eleonora: ‘Zolang ik me kan herinneren, spelen courgettebloemen een belangrijke rol in de Romeinse eetcultuur. Ja, het is een pietepeuterig werkje om hun meeldraad en stamper te verwijderen voordat je ze kunt eten, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Achter hun schijnbaar moeilijk hanteerbare verschijning schuilen zalige bloemen die zacht en toch knapperig zijn, uitermate geschikt om te frituren of ...

Lees meer »

Burrata – buon appetito in Den Haag

Als je net als wij dol bent op burrata, de romige mozzarellavariant die wordt gemaakt in Puglia, kun je in Den Haag je hart ophalen bij Burrata. Hier schuif je aan voor pasta, pizza & vino – van een simpele maar smakelijke spaghetti aglio, olio e peperoncino tot de lekkerste penne arrabbiata die we ooit voorgeschoteld kregen, met San Marzano-tomaatjes én burrata. Niet gek als je weet dat er in de keuken van Burrata veel wordt gewerkt met Slow Food-producten. Van extra vergine olijfolie van honderd procent Italiaanse olijven tot San Marzano-tomaten, van caciocavallo uit Basilicata tot de enige echte ...

Lees meer »