Italiaans eten

Brood is goud – Massimo Bottura

Massimo Bottura is een van de beroemdste chef-koks van Italië. In Modena runt hij Osteria Francescana, waar hij ster na ster van de hemel kookt. In Florence opende begin dit jaar Gucci Garden, met een osteria waarvoor Bottura het menu bedacht. Massimo Bottura, Refettorio Ambrosiano, Milaan foto: Emanuele Colombo – uit Brood is goud Tijdens de Expo van Milaan in 2015 bedacht Bottura een revolutionair plan. Hij zette Refettorio Ambrosiano op, een gaarkeuken waarin meer dan vijftig topchefs kwamen koken met ingrediënten die elders op de Expo of in de stad over waren. De chefs, onder wie René Redzepi en …

Lees meer »

Pastakampioenen in Parma

Wie Italië zegt, zegt pasta. Gemiddeld gaat er bijna vijfentwintig kilo pasta per jaar doorheen, per persoon. In de supermarkten vind je gangpaden vol met tientallen soorten pasta, van spaghetti in allerlei diktes tot pasta in de vorm van oortjes, vlinders en wieltjes. In het najaar organiseerde Barilla het Campionato del Mondo di Pasta, het Wereldkampioenschap Pasta, in Parma, de thuisstad van het pastamerk. De deelnemers aan dit WK zijn jonge chefs die hun beste pastakunsten moeten vertonen, met dit keer als thema ‘Il Futuro della Pasta’ (de toekomst van de pasta). Jesper was erbij en laat ons kennismaken met …

Lees meer »

Win een etentje bij jouw favoriete Italiaanse restaurant!

Hoera! Vandaag is het feest, want Ciao tutti bestaat acht jaar! Acht jaar geleden kwam de allereerste blog online, met 420 woorden over Italiaanse koffie. Inmiddels zijn we bijna vijfduizend blogs en miljoenen woorden verder. Met nog altijd evenveel enthousiasme als acht jaar geleden brengen we elke dag een stukje Italië op je scherm. Hoewel Saskia nog altijd de meeste blogs schrijft en al het achter-de-schermenwerk doet, bestaat Ciao tutti inmiddels uit een hecht team waarvan ieder teamlid regelmatig naar Italië reist om inspiratie op te doen en die weer met jullie te delen. Zo was Saskia in januari vanwege …

Lees meer »

20x tiramisù voor toe

Er gaat weinig boven tiramisù als afsluiter van een feestelijke maaltijd. We zijn dol op de klassieke versie, maar variëren ook graag met andere ingrediënten. Zo is de limoncellotiramisù inmiddels het vaste verzoeknummer van sommige vrienden, net als de tiramisù met vijgen en honing. We kozen tien feestelijke tiramisùrecepten uit, plus tien feestelijke recepten waarmee je tiramisù net even anders op tafel zet, in de vorm van een taart of semifreddo bijvoorbeeld. Geniet van je tiramisùtoet! *klassieke tiramisù *tiramisù al limoncello *tiramisù ristretto (van Italiaans Koken met Antoinette) *tiramisù met vijgen en honing (van Galbani) *tea tiramisù (van Juls’ Kitchen) …

Lees meer »

Caffè Covalo – koffie met likeur uit Le Marche

Als we terugkeren uit Italië, barst onze koffer bijna uit zijn voegen van alle lekkere souvenirs die we er onderweg hebben ingestopt. Van een bijzondere salami tot een truffelkaas, van vers geperste olijfolie tot een lokale likeur. In Fano (Le Marche) kregen we ooit een fles Moretta, de lokale likeur met donkere tonen van rum, de pit van brandy en een vleugje frisse anijs. Het recept is ontstaan in de haven van de stad, waar de vissers vaak na een nacht varen en vissen graag even op wilden warmen. Een van de verkleumde vissers bedacht om het laatste beetje koffie …

Lees meer »

Ham in deegkorst – Romeins pronkgerecht op de kersttafel

De antieke Romeinse keuken heeft veel verborgen verrassingen die het ontdekken waard zijn. Hoewel gerechten uit de oudheid vooral bekend staan om hun uitgesproken smaken met veel zoet/zuurcombinaties en recepten waar hartig en zoet samen gaan, tref je soms opeens een modern ogende parel van een gerecht. In het enige Romeinse kookboekje dat we nog kennen, staat zo’n gerecht dat op de kersttafel anno 2017 een pronkstuk zal zijn: ham in een deegkorst. Het gerecht siert al tweeduizend jaar de tafel van de elite tijdens banketten en feesten. Smaakmakers en deegsoorten verschilden van tijd tot tijd, maar het principe van …

Lees meer »

Online wijncursus ‘De magie van het zuiden’

Josje van Oostrom, Italiaanse wijn-expert met hart voor de natuur, heeft met Divino Natura een online cursus over biologische Italiaanse wijnen ontwikkeld. De cursus is onderverdeeld in vier wijngebieden in de laars en start in het nieuwe jaar met Zuid-Italië. Josje van Oostrom Voor slechts € 67,- (in plaats van € 87,-) leer je alles over Zuid-Italiaanse rode krachtpatsers, zonnige witte wijnen en zoete dessertwijnen. Aanmelden kan via een mail aan Josje. Je maakt een virtuele reis door Zuid-Italië, waarbij je niet alleen veel leert over de bijzondere wijnen maar ook inspiratie op zal doen voor een volgende reis. Je …

Lees meer »

10 Italiaanse wijnen onder een tientje

Tijdens de feestdagen zetten we graag iets bijzonders op tafel. Niet alleen pakken we graag uit met een mooie mix van antipasti, een hartverwarmende risotto, een mooi stuk vlees of vis en bijzondere dolci, ook qua wijn willen we graag de veelzijdigheid van Italië laten zien. Als het even kan houden we de prijs van een fles wijn wél een beetje binnen de perken. De feestdagen zijn immers al duur genoeg – en we willen dat onze gasten zich vrij voelen om een tweede fles uit de keuken te kunnen pakken. Daarom selecteerde Ciao tutti’s wijnblogger Aimée tien Italiaanse wijnen …

Lees meer »

Focaccia met tomaat en olijven uit ‘Italia al pomodoro’

Hij is de koning van de Italiaanse keuken, de tomaat. Vers geplukt, gepeld en ingeblikt, verwerkt tot passata, huisgemaakte saus of concentraat – met tomaat geef je je gerecht een zonnige touch. Tijd voor een kookboek gewijd aan deze blozende vrucht, vonden de Belgische Harry Belmans en Heikki Verdurne. In Italia al pomodoro delen ze zestig recepten met tomaat in de hoofdrol. Als antipasti zijn er bijvoorbeeld crostini met ricotta en geroosterde kerstomaatjes, focaccia met tomaat en olijven (waarvan we hieronder het recept delen) en gefrituurde ravioli met tomatendip. Dan volgen smakelijke soepen: linzen/tomatensoep met pecorino, soep met worst en …

Lees meer »

Baci di dama – dameskusjes uit Piemonte

Deze ‘dameskusjes’ smelten in je mond. De combinatie van twee op elkaar ‘geplakte’ koekjes met chocolade of hazelnootcrème ertussen is een specialiteit uit de regio Piemonte. Ze smaken heerlijk bij een espresso of cappuccino. Voor deze ‘dameskusjes’ heb je nodig: 140 gram gepelde amandelen | 100 gram kristalsuiker | 100 gram boter | 140 gram bloem | melk | 100 gram pure chocolade Hak de amandelen fijn en meng ze met 15 gram suiker. Maal dit mengsel kort in de keukenmachine Heb je nog keukenmachine? Check dan de mooiste professionele keukenapparatuur voor op je verlanglijstje. Smelt de boter. Schep het …

Lees meer »