Bibi Loomans – die eerder een aantal heerlijke adresjes in Bologna tipte – bundelde al haar favoriete salades in Zin in salade, een kleurrijk kookboek vol salades voor elk seizoen. Bibi laat met meer dan vijftig recepten voor salade zien dat het een perfect gerecht is om creatief mee te zijn. Er staan ook heerlijke Italiaanse salades in haar boek, van Siciliaanse caponata tot Toscaanse panzanella, van geblakerde courgette met cannellinibonen tot coeur de boeuf met vitello tonnato voor het voorjaar en de zomer. Voor de koudere seizoenen is er een salade met geroosterde pompoen, gestoofde en rauwe radicchio, vijgen, …
Lees meer »Italiaans eten
Ciao tutti tipt 8 nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam
Ook buiten Italië kun je volop van de Italiaanse keuken genieten. In de Ciao tutti app delen we ook heel veel Italiaanse adresjes in eigen land, van restaurants tot gelateria’s en delicatessenzaken. In dit artikel geven we alvast een voorproefje, met acht nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam, die je even meevoeren naar onder meer Rome, Napels en Puglia! Salvo Bakehouse – de lekkerste Italiaanse dolci buiten Italië Heb je wel eens maritozzi gegeten? Deze zachte, goudgeel gebakken zoete broodjes worden open gesneden om ze rijkelijk te vullen met room. Vroeger werden ze vooral in Rome gegeten, tijdens de vastentijd, tegenwoordig …
Lees meer »Italiaanse citroenen – de goudgele smaakbommetjes van Amalfi en Sorrento
Het zijn echte eyecatchers: de kistjes vol citroenen in de straten van Amalfi en Sorrento, net als de enorme citroenboomgaarden aan de Amalfikust. De citroenen die in dit stukje Italië groeien, zijn lichtzoet. Hoewel een groot deel van de citroenoogst wordt gebruikt voor het maken van de wereldberoemde limoncello, zijn ze ook lekker om zo te eten of uit te persen. Wij bestellen regelmatig een voorraadje citroenen bij Vico Food Box, dé online supermarkt met al je favoriete producten uit de supermercato én een aantal lokale en regionale lekkernijen uit heel Italië die zowel in Nederland als in België bezorgd worden. …
Lees meer »Bak de lekkerste citroenkoekjes – van cantuccini al limone tot limoncini
Zin in een lekker koekje met citroen? We delen vier verschillende recepten: citroen-amandelkoekjes, cantuccini al limone, brosse citroenkoekjes en limoncini. Citroen-amandelkoekjes Lekker voor bij een espresso of cappuccino, deze zachte amandelkoekjes met citroen, die we leerden maken aan de Amalfikust. Ingrediënten (voor ongeveer tien koekjes): 250 gram amandelmeel | zout | 125 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven | 1 theelepel bakpoeder | rasp en sap van een halve citroen | 1 eetlepel gesmolten boter | 2 eierdooiers Verwarm de oven voor tot 250° C. Meng het amandelmeel met een snuf zout, de poedersuiker en het bakpoeder. Voeg dan …
Lees meer »Citroenplaatcake uit de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi
In de Bakplaatbijbel van Janneke Philippi vind je meer dan driehonderd makkelijke recepten die je na een korte voorbereiding alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Van plaatpizza’s en plaatfocaccia’s tot frittata, maar ook gerechten als cannelloni met ricotta en groenten en crostini met kruiden maak je op de bakplaat. Janneke deelt recepten voor vlees- en visgerechten, zoals de zomerse rollade met pesto, citroen en coppa di Parma, rode mulfilets met broccoli en citroenpesto of kabeljauwfilet met citroenkruim maar ook voor een Italiaanse bonensalade met citroen. Sowieso is er ook veel keuze in vega-recepten in deze culinaire bijbel. …
Lees meer »Babà al limoncello uit Belinda’s Italiaans bakboek
Elke regio in Italië heeft een heel repertoire aan eigen brood, pizza’s, koekjes, dolci… Belinda MacDonald – die in Australië werd geboren maar inmiddels in het Belgische Oostduinkerke restaurant La Cucina Antica runt – verzamelde tijdens haar vele culinaire zoektochten in Italië een groot aantal recepten. De lekkerste recepten deelt ze in Belinda’s Italiaans Bakboek, waarin ze ook veel werkt met lievito madre – de Italiaanse versie van zuurdesem. Ze legt haarfijn uit waarom dit zo gezond is, hoe je het zelf thuis maakt, ermee werkt en onderhoudt. Ze leert je hoe en met welke bloemsoorten je pizza’s en broden …
Lees meer »Panna cotta met verbena en citrusfruit uit het kookboek Big Mamma in 30 minuten
Komt je schoonmoeder onverwachts langs? Kook je voor een nieuwe date, een oude vlam of voor een tafel vol familie of vrienden? Met het kookboek Big Mamma in 30 minuten zet je in een handomdraai een fantastisch Italiaans gerecht op tafel. Het populaire Big Mamma-team geeft haar geheimen prijs om snelle én ultra gastronomische gerechten op tafel te zetten, van antipasti tot en met dolci. Heerlijke Italiaanse gerechten in een half uur De honderd nieuwe recepten van de Big Mamma-groep zijn eenvoudig en snel te maken en altijd erg smaakvol. Van gegrilde prei met stracciatella tot Siciliaanse caponata, van een …
Lees meer »Crostata di marmellata uit het kookboek Buongusto
Niets heerlijkers dan de geur van zelfgebakken crostata in de vroege ochtend. Een stukje van deze fruittaart is ideaal als een luxe ontbijt voor een vrije dag, maar ook heerlijk als tussendoortje of als toetje. Buonissimo! Wil je zelf thuis crostata maken, dan kun je aan de slag met dit recept uit het kookboek Buongusto, van de Italiaanse Antonietta. Antonietta kookt vaak voor de gasten van B&B La Vecchia Scuola in Le Marche, waar de crostata dan ook regelmatig op het menu staat. Met haar recept kom je nu ook thuis al heerlijk in Italiaanse sferen! Wat heb je nodig? Ingrediënten …
Lees meer »Proef de cantuccini van Biscottificio Antonio Mattei
Het zijn waarschijnlijk de bekendste koekjes uit Italië: cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. De koekjes bevatten naast amandelen, bloem en suiker (maar geen boter!) specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade of pistachenootjes toegevoegd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als nagerecht, samen met een glaasje vin santo (‘heilige wijn’). Biscotti di Prato De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse stad Prato, en daarom worden ze ook wel biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Volgens ons worden de állerlekkerste cantuccini ook gebakken in Prato, …
Lees meer »Lazzarella – laat je verleiden door Italiaanse catering met Napolitaanse pizza’s van topkwaliteit
Ciao tutti! Een waarschuwing vooraf: lees deze blog niet op een lege maag. Als je trek hebt, zul je het einde van dit artikel niet halen zonder rammelende maag. Alleen al bij het zien van de foto’s, loopt het water je in de mond. Van Mario e Luigi naar Lazzarella We laten je namelijk kennismaken met Lazzarella, een toonaangevend bedrijf dat Italiaanse catering verzorgt voor onder meer je bedrijfsfeest en bruiloft. Lazzarella begon in 2017 onder de naam Mario e Luigi, destijds een leuke naam die paste bij Joep Tiebosch en Igor van den Bergh, de initiatiefnemers. Hoewel ze zichzelf …
Lees meer »Proef het lekkerste ijs van Florence
Er doen nogal wat verhalen over de herkomst van het Italiaanse ijs de ronde. Vaak duidelijk gebaseerd op mythes en legenden, maar soms ook met verrassend duidelijke details over bepaalde historische feiten. Volgens een van die verhalen zou de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo het recept van bevroren ijs mee hebben genomen vanuit China. Er wordt beweerd dat hij heeft gezien hoe de Chinezen bevroren water bewerkten. In Italië was die kennis echter niet nieuw. Al lang voor Marco Polo op reis ging, kenden de Romeinen al methodes om sneeuw en ijs voor later gebruik op te slaan. Slaven brachten grote …
Lees meer »Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch
Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt een stuk colomba zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocolade- of pistachepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. De legende achter de Italiaanse paasduif Het …
Lees meer »Mezzogiorno – proef het beste dat Zuid-Italië te bieden heeft
In het zuiden van Italië is men nog trotser op de – met name – culinaire tradities dan in andere delen van de laars. Hier draait het meer dan elders om de kwaliteit van leven. Zuid-Italianen nemen de tijd om elke dag opnieuw te genieten van de culinaire rijkdom die de Mezzogiorno (zoals het zuiden ook wel wordt genoemd) te bieden heeft. Je vindt er dan ook de lekkerste producten voor een vaak heel aantrekkelijke prijs. Waarom hebben we dát nou niet in Nederland, zo vroegen Linda en Eric zich na vele vakanties in het Italiaanse zuiden af. Ze besloten …
Lees meer »Spaghetti met citroenpesto uit Procida uit het kookboek Pasta Grannies – Comfort Cooking
Van wie kun je beter pasta leren koken dan van de Pasta Grannies, die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten? In het tweede kookboek van de Pasta Grannies verzamelde Vicky Bennison nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. Je smult niet alleen van de prachtige foto’s, maar leert ook stap voor stap hoe je authentieke Italiaanse (pasta)gerechten maakt waarvan iedereen zal genieten. Pasta Grannies – Comfort Cooking is niet zomaar een kookboek, maar ook en vooral een vrolijke Italiaanse levensles. Daarom bevat het boek ook QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je …
Lees meer »Vegan Italiaanse soep uit het kookboek Vegan Pasta
Pasta alla carbonara zonder spek, linguine alla puttanesca zonder ansjovis en ragù alla bolognese zonder gehakt? Het nieuwe kookboek Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Ideaal als je af en toe plantaardig wil eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet. Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die …
Lees meer »Pizza pesto met burrata uit Easy Pizza op de barbecue
De lekkerste pizza eet je niet alleen in Italië, maar ook thuis. En dit keer niet vanuit een (pizza)oven maar vanaf de barbecue! Met de meer dan vijftig recepten en zestig tips uit Easy Pizza op de BBQ kun je direct aan de slag met het bakken van de allerbeste pizza’s op je eigen barbecue. Met simpelweg een pizzasteen tover je je barbecue met deksel namelijk in een handomdraai om tot je eigen loeihete en supersnelle pizza-oven. In het hoofdstuk Italiaanse pizza’s vind je onder andere pizza coppa e tartufo, pizza caponata, pizza fiorentina, de ultieme pizza funghi, pizza alla …
Lees meer »Pasta alla Norma – met aubergine, ricotta en tomatensaus
Pasta alla Norma is hét gerecht van Catania. Over het ontstaan van dit gerecht doen – zoals het bij smakelijke Italiaanse verhalen bijna hoort – twee verschillende verhalen de ronde. Naar een opera van Bellini Muziekliefhebbers zijn van mening dat Vincenzo Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdient bij de première van zijn achtste opera Norma. Op het moment dat deze opera in 1831 in Milaan het levenslicht ziet, zou in Catania de pasta alla Norma zijn geboren. Het raffinement van Bellini’s opera, maar dan vertaald naar een gerecht. Het andere verhaal neemt je mee naar een …
Lees meer »Tiramisù met limoncello
Dat wij van Ciao tutti dol zijn op Fiorito Limoncello, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer. Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als Limoncello Spritz (een hippe aperitivo in een mix met prosecco), in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù. Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op …
Lees meer »Sbrisolona – kruimelnotentaart met grappa
Tijdens ons laatste bezoek aan Parma en omgeving proefden we talloze malen van een stukje sbrisolona, kruimelnotentaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole. Het recept voor deze kruimelnotenkoek Het recept komt oorspronkelijk uit Mantova, maar neemt ook in de provincie Parma een belangrijke plek op het menu in. ‘De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is …
Lees meer »Salame di cioccolato – chocoladesalami
Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor één salami): 180 gram pure chocolade (liefst minimaal zeventig procent) | 150 gram ongezouten boter | 100 gram fijne kristalsuiker | 30 gram cacaopoeder | 50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) | 300 gram koekjes (het lekkerst …
Lees meer »Geniet van authentieke Italiaanse pasta’s van Pastaficio
Een goed pak pasta mag niet ontbreken in je voorraadkast. De grootste collectie authentieke Italiaanse pasta’s – van klassieke spaghetti en tagliatelle tot verrassende vormen – vind je bij Pastaficio. Eigenaren Alessio en Mauro zijn grote pastaliefhebbers en halen sinds 2016 meer dan honderdvijftig (!) soorten Italiaanse pasta naar Nederland. Ze zijn klein begonnen met een eigen webshop waar je pasta kunt bestellen, maar inmiddels worden de pasta’s ook geserveerd bij de betere restaurants in Nederland en België. Pasta’s met een verhaal Alessio: ‘Elke pasta die we vanuit Italië naar Nederland halen, moet een verhaal hebben, een eigen karakter en …
Lees meer »Donna Hay’s stervormige lasagne met courgette, spinazie en mozzarella
Mede dankzij de stervorm staat deze vegetarische lasagne uit One Pan Perfect van Donna Hay ook perfect op de kersttafel! Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor vier tot zes personen): 850 gram wilde spinazie, waarvan de steeltjes verwijderd zijn | 1 kilo verse ricotta | 80 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt (plus een beetje extra) | 50 gram muntblaadjes, fijngesneden | 50 gram bladpeterselie, fijngesneden | zeezout en grofgemalen zwarte peper | drie vierkante lasagnebladeren van dertig centimeter (of achttien lasagnebladen van acht bij vijftien centimeter), geblancheerd | 4 courgettes, in dunne plakken | 300 gram verse mozzarella, in plakken | …
Lees meer »Proef thuis van de smaak van Toscane met de Toscane Box van Radici Italiane
Nog voor Saskia heimwee kon krijgen naar Toscane, stuurden Tommaso en Denise van Radici Italiane haar een heerlijke box vol Toscaans lekkers toe. Met dit Toscaanse delicatessenpakket geniet je thuis van een heerlijke reis die je dwars door Toscane voert en je laat proeven van allerlei verschillende smaken uit deze veelzijdige regio. Saskia: ‘Verrast neem ik bij het hek van B&B Casa le Rondini een grote doos in ontvangst van de corriere, de koerier. Hoewel veel mensen weten dat ik op het Toscaanse platteland ben neergestreken om aan mijn roman over Artusi te schrijven, verwacht ik geen post hier – …
Lees meer »Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels
Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat. Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen, kerstkransjes en panettonevormen zijn erg in trek. Oorspronkelijk worden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en wordt ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd …
Lees meer »