Italiaans eten

Win het kookboek Eataly – eigentijds Italiaans koken

Eataly – een heerlijke Italiaanse combinatie van supermarkt, markt en restaurant – komt nu ook bij je thuis, met een prachtig kookboek met driehonderd recepten uit de Italiaanse keuken. Namens uitgeverij Unieboek | Het Spectrum mogen we drie lezers blij maken met een exemplaar van dit fantastische kookboek. Ook delen we alvast een recept uit dit nieuwe kookboek, zodat je meteen de keuken in kunt duiken voor een op en top Italiaans gerecht. De fijne, toegankelijke recepten komen van de maker van de kookboekenreeks De Zilveren Lepel, die dit keer niet hebben gekozen voor zware pastagerechten of rijke, volle sauzen, maar …

Lees meer »

Uit de keuken van Toia: gnocco fritto

Na tien jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt besloot Niels Drenth zich te verdiepen in de mooiste keuken die er is, de Italiaanse. Met Toia verzorgt hij Italiaanse catering en workshops en op Ciao tutti deelt hij regelmatig een gerecht uit la cucina italiana, met recept én achtergrondinformatie. Dit keer laat hij ons proeven van de gnocco fritto. Niels: ‘Mijn eerste kennismaking met gnocco fritto was meteen een onvergetelijke. Na het proeven van die allereerste gnocco gevuld met prosciutto crudo heb ik de kok direct naar het recept gevraagd. Met veel pijn en moeite werd dat min of meer …

Lees meer »

75x de lekkerste pizza’s van Nederland

De állerlekkerste pizza eet je natuurlijk in Italië. Een pizza margherita in Napels, een stuk pizza al taglio in Rome of een pizza napoletana bij de pizzeria’s die zijn aangesloten bij de enige echte organisatie voor Napolitaanse pizza’s. Gisteren tipten we al de vijftig allerbeste pizzeria’s in Italië, maar natuurlijk wil je tussen je reizen naar Italië door soms ook in eigen provincie van een lekkere pizza genieten. Gelukkig kan dat op steeds meer plekken; we hebben onze 75 favorieten voor je op een rijtje gezet! foto: Sugo Pizza NOORD-HOLLAND *Taormina, Alkmaar *Thup’s Pizzabakkerij, Alkmaar *La Perla, Amsterdam *Pinsa’s, Amsterdam (zie …

Lees meer »

De (ruim) 50 beste pizzeria’s van heel Italië

Bijna elk dorpje in Italië heeft er wel één: een pizzeria, waar Italiaanse families aanschuiven voor verse pizzabodems uit de houtoven, al dan niet rijkelijk belegd naar fantasie van de pizzaiolo. Meer dan vijfhonderd van deze pizzeria’s werden bezocht voor 50 Top Pizza, een lijst van de vijftig beste pizzeria’s in heel Italië. Er werd door een honderdtal pizzaproevers in heel het land pizza gekeurd, maar voor veel toppers in deze lijst (negentien pizzeria’s om precies te zijn) moet je naar de regio Campanië, de bakermat van de pizza verace, de originele pizza. Na honderden pizza’s achter de kiezen stelden …

Lees meer »

De eerste espresso: een bittere noodzaak

In Italiaanse koffiebarretjes worden dagelijks meer dan zeventig miljoen kopjes espresso gedronken. Bijna al deze kopjes worden gezet volgens de richtlijnen van het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van de espresso. Volgens dit instituut maak je de perfecte espresso met zes à zeven gram fijngemalen arabicakoffie. Gedurende precies dertig seconden moet hier dertig milliliter water met de exacte temperatuur van 88 °C doorheen geperst worden. Uiteindelijk mag een kopje espresso niet meer dan twintig tot dertig milliliter vocht bevatten (en ten zuiden van Rome geeft men zelfs de voorkeur aan nog wat minder water). Het schuimlaagje moet …

Lees meer »

Quotidiano – geschiedenisles op een wijnfles

Montepulciano is een van de mooiste stadjes in Toscane. Op een smalle bergkam van kalksteen rijgen de palazzi in renaissancestijl, monumenten en huizen zich aaneen. De Corso, de hoofdstraat, is een wirwar van gezellige wijnkelders, winkels en barretjes. Op het menu vind je bijna overal de traditionele pici all’aglione, een dikke, met de hand gerolde soort spaghetti met knoflooksaus. De aglione, de knoflook, groeit in de nabije omgeving, op grote velden die her en der tussen de wijn- en olijfboomgaarden opduiken. Via de Corso beland je op het Piazza Grande waar de Duomo, het stadhuis en het gemeentehuis te vinden …

Lees meer »

‘Hoogdravende hazelnoottaart’ naar recept van Artusi

De Italiaanse keuken is een van de meest geroemde keukens ter wereld, waarbij woorden als traditie, authentiek en cucina di nonna niet geschroomd worden. Dat we over de Italiaanse keuken kunnen spreken, hebben we te danken aan een brute roofoverval halverwege de negentiende eeuw, zo vertelt Manon van eet!verleden ons in haar nieuwe blog, met ook een heerlijk recept voor een ‘hoogdravende hazelnoottaart’. Manon: ‘In 1851 dringt een bende rovers het ouderlijk huis van de vijfentwintigjarige Pellegrino Artusi in Forlimpopoli (Emilia-Romagna) binnen. Na grof geweld tegen zijn ouders en zusjes, waarbij zijn oudere zus zelfs verkracht wordt, trekken de rovers …

Lees meer »

Proef de cantuccini van Biscottificio Antonio Mattei

Het zijn waarschijnlijk de meest bekende koekjes uit Italië: cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. De koekjes bevatten naast amandelen, bloem en suiker (maar geen boter!) specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade of pistachenootjes toegevoegd. De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse provincie Prato, en daarom worden ze ook wel Biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als nagerecht, samen met een glaasje vin santo (‘heilige wijn’). De állerlekkerste cantuccini worden gemaakt door Biscottificio Antonoi Mattei in Prato en dankzij MariCase kun …

Lees meer »

17 hartverwarmende pastarecepten voor herfstige avonden

Op zoek naar inspiratie voor hartverwarmende pastagerechten voor herfstige avonden? Met deze zeventien recepten mag het buiten zo hard stormen als het wil, binnen pruttelt klein geluk op het fornuis of in de oven. Buon appetito! rigatoni met worst naar recept van Anthony Bourdain tagliatelle met paddenstoelen en gefrituurde salie lasagne met pompoen en saucijsjes pasta risottata (pasta bereid als risotto) van Me, Myself & Italy aardappel/pompoentortelli met bruine boter, salie en pijnboompitten van Giulia Scarpaleggia macaroniballetjes met drie soorten kaas van Smulpaapje lekker luie lasagne van Italiaans Koken met Antoinette spaghetti met champignons en knoflookboter van Me, Myself & …

Lees meer »

Bucatini all’amatriciana uit de Pastabijbel van Roberta Pagnier

Ben je net als wij dol op pasta en zou je het liefst elke dag eten (en dan ook nog voor lunch én diner)? Dan moet je de nieuwe Pastabijbel, met meer dan honderddertig recepten uit de keuken van Roberta Pagnier (bekend van onder andere 24Kitchen) met stip boven aan je verlanglijstje zetten! Roberta maakte dankzij haar Italiaanse moeder kennis met de Italiaanse keuken. Roberta: ‘Maar wat ik los van mijn spaghettigenen zo geweldig vind aan de Italiaanse keuken, is dat de recepten vaak zo simpel zijn. Hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten, hoe lekkerder het eindresultaat. Dat klinkt …

Lees meer »