Italiaans eten

Tiramisù met limoncello

Dat wij van Ciao tutti dol zijn op Fiorito Limoncello, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer. Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als Limoncello Spritz (een hippe aperitivo in een mix met prosecco), in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù. Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op …

Lees meer »

Sbrisolona – kruimelnotentaart met grappa

Tijdens ons laatste bezoek aan Parma en omgeving proefden we talloze malen van een stukje sbrisolona, kruimelnotentaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole. Het recept voor deze kruimelnotenkoek Het recept komt oorspronkelijk uit Mantova, maar neemt ook in de provincie Parma een belangrijke plek op het menu in. ‘De sbrisolona wordt vaak als dessert gegeten, je besprenkelt de koek dan met een beetje grappa. Zelf eet ik hem het liefst met een glaasje zoete dessertwijn erbij. Of gewoon tussendoor. Want als ik hem eenmaal gemaakt heb, kan ik maar moeilijk wachten tot het tijd is …

Lees meer »

Salame di cioccolato – chocoladesalami

Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor één salami): 180 gram pure chocolade (liefst minimaal zeventig procent) | 150 gram ongezouten boter | 100 gram fijne kristalsuiker | 30 gram cacaopoeder | 50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) | 300 gram koekjes (het lekkerst …

Lees meer »

Geniet van authentieke Italiaanse pasta’s van Pastaficio

Een goed pak pasta mag niet ontbreken in je voorraadkast. De grootste collectie authentieke Italiaanse pasta’s – van klassieke spaghetti en tagliatelle tot verrassende vormen – vind je bij Pastaficio. Eigenaren Alessio en Mauro zijn grote pastaliefhebbers en halen sinds 2016 meer dan honderdvijftig (!) soorten Italiaanse pasta naar Nederland. Ze zijn klein begonnen met een eigen webshop waar je pasta kunt bestellen, maar inmiddels worden de pasta’s ook geserveerd bij de betere restaurants in Nederland en België. Pasta’s met een verhaal Alessio: ‘Elke pasta die we vanuit Italië naar Nederland halen, moet een verhaal hebben, een eigen karakter en …

Lees meer »

Donna Hay’s stervormige lasagne met courgette, spinazie en mozzarella

Mede dankzij de stervorm staat deze vegetarische lasagne uit One Pan Perfect van Donna Hay ook perfect op de kersttafel! Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor vier tot zes personen): 850 gram wilde spinazie, waarvan de steeltjes verwijderd zijn | 1 kilo verse ricotta | 80 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt (plus een beetje extra) | 50 gram muntblaadjes, fijngesneden | 50 gram bladpeterselie, fijngesneden | zeezout en grofgemalen zwarte peper | drie vierkante lasagnebladeren van dertig centimeter (of achttien lasagnebladen van acht bij vijftien centimeter), geblancheerd | 4 courgettes, in dunne plakken | 300 gram verse mozzarella, in plakken | …

Lees meer »

Proef thuis van de smaak van Toscane met de Toscane Box van Radici Italiane

Nog voor Saskia heimwee kon krijgen naar Toscane, stuurden Tommaso en Denise van Radici Italiane haar een heerlijke box vol Toscaans lekkers toe. Met dit Toscaanse delicatessenpakket geniet je thuis van een heerlijke reis die je dwars door Toscane voert en je laat proeven van allerlei verschillende smaken uit deze veelzijdige regio. Saskia: ‘Verrast neem ik bij het hek van B&B Casa le Rondini een grote doos in ontvangst van de corriere, de koerier. Hoewel veel mensen weten dat ik op het Toscaanse platteland ben neergestreken om aan mijn roman over Artusi te schrijven, verwacht ik geen post hier – …

Lees meer »

Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat. Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen, kerstkransjes en panettonevormen zijn erg in trek. Oorspronkelijk worden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en wordt ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd …

Lees meer »

Warme Aperol Spritz – Italiaanse cocktail voor koude dagen

Het sfeervolle boek Winter warmers biedt zestig hartverwarmende cocktails voor de koude dagen. Steek de open haard maar aan en ga aan de slag om een cocktail op basis van gekruide pompoensiroop met bourbon, citroensap en oranjebitter, een bombardino met espresso met advocaat, brandy en slagroom of een winterse versie van de Aperol Spritz te maken. Warme Aperol Spritz Warme Aperol Spritz is de mediterrane variant van glühwein met kaneel, vol sappige fruitsmaken dankzij de mix van mangosiroop, appelsap en verse sinaasappel. Perfect om tijdens een wandeling te drinken of om op te dienen bij een feestje als je iets …

Lees meer »

Olicious – een prachtig podium voor Italiaanse olijfolie

Italianen gebruiken ongeveer tien liter olijfolie per jaar. Het ‘groene goud’ maakt deel uit van de mediterrane leefstijl, zeker in het midden en zuiden van de laars. In Nederland en België komen we bij lange na niet aan die tien liter olijfolie per jaar. Gemiddeld wordt er hier jaarlijks maar één liter per persoon gebruikt (en als je weet hoeveel liter wij in pannen of schalen schenken, zal dat gemiddelde voor niet-Italiëliefhebbers nog veel lager liggen…). Zonde, want buiten het feit dat olijfolie ontzettend lekker is, is het ook nog eens gezond. Passie voor pure olijfolie Mark van Olicious weet …

Lees meer »

Cartellate – traditioneel decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Wat heb je nodig? Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker Bereidingswijze Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de …

Lees meer »

Ciao tutti’s panettoneparade 2022 – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar vind je nu de allerlekkerste panettone? We proefden kilo’s panettone, om een kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis – of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist. Panettone – Italiaans kerstbrood Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme …

Lees meer »

Hoeve Cobelli – een echte Italiaanse pizzeria in de heuvels van Zuid-Limburg

Onze Italiaanse vriend Gabriele – die we leerden kennen dankzij zijn cateringbedrijf Chef Italië – en zijn partner Kimm openden in Noorbeek Hoeve Cobelli, met onder meer een echte Italiaanse pizzeria. De pizza’s worden hier gemaakt volgens authentiek Italiaans recept, met deels (Zuid-) Italiaanse en deels Zuid-Limburgse ingrediënten. Het beste van twee werelden dus! Liefde voor Limburg en Italië Kimm is een Limburgse in hart en nieren. Zij weet de lekkerste streekproducten te vinden, maar kan je – als je bij Hoeve Cobelli blijft logeren – ook alles vertellen over de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving, sfeervolle dorpjes en bijzondere …

Lees meer »

La pasta non aspetta – de beste tips & tricks voor het koken van pasta

Een Italiaans gezegde luidt: la pasta non aspetta, de pasta wacht niet. Zodra de pasta perfect al dente is, moet hij worden opgediend. Te lang doorgekookte of afgekoelde pasta staat voor een Italiaan gelijk aan een halsmisdaad. Voor het eten van de perfecte pasta slaat men in Italië dan ook elke beleefdheidsvorm in de wind: zodra je een bord pasta onder je neus krijgt geschoven, begin je te eten. Op de rest van het gezelschap hoef je dus niet te wachten, dat zou een belediging zijn voor de kok… en voor de pasta! Maar hoe weet je nu wanneer de …

Lees meer »

Amico del Vino laat je proeven van de lekkerste wijnen uit Italië

Drink je graag een goed glas wijn uit Italië? Ontdek je graag meer over de wetenswaardigheden áchter de wijn, van het persoonlijke verhaal van de wijnmaker tot tips voor wijn/spijscombinaties? Dan ben je bij Amico del Vino aan het juiste adres! Amico del Vino, ‘vriend van de wijn’, is het idee van Edwin van der Fluit. Als groot wijn- en nog groter Italiëliefhebber wil hij graag zorgen voor een persoonlijke wijnbeleving, zowel live als digitaal. Dat doet hij onder meer door mooie digitale wijnbeschrijvingen, blogs en video’s die hij deelt via Instagram en Facebook. Ook organiseert hij regelmatig online seminars …

Lees meer »

Venetiaanse appelbeignets met saffraan

Met volop appels in het seizoen en een verlangen naar hartverwarmende gerechten, speurde Manon van eet!verleden in een Venetiaans kookboek uit de middeleeuwen naar comfort food. Met deze kruidige gefrituurde appelbeignets met saffraan in het deeg kom je de koude maanden wel door! Anonimo Veneziano – een Venetiaans kookboek Manon: ‘In de eerste helft van de veertiende eeuw schreef een anonieme auteur in Venetië een prachtig kookboek, het Libro di cucina. De receptenverzameling met honderdvijfendertig recepten staat ook wel bekend als Anonimo Veneziano. Het boek is geschreven in het Italiaans, met een duidelijk Venetiaans dialect, vandaar de naam. In het …

Lees meer »

Pappardelle met venkelworst naar recept van Jamie Oliver

Jamie Oliver publiceerde onlangs zijn nieuwe kookboek EEN: Simpel & lekker uit één pan. In dit kookboek vind je meer dan honderdtwintig simpele en snelle recepten voor de lekkerste gerechten, bereid in slechts één pan of ovenschaal. Eenvoudig en budgetvriendelijk koken Elk recept bevat maximaal acht ingrediënten, dus je hebt niet veel voorbereidingstijd nodig. De gerechten zijn ook budgetvriendelijk en natuurlijk heel makkelijk te maken. De helft van de gerechten bevat weinig of geen vlees. In EEN: Simpel & lekker uit één pan staat van alles; van heerlijke thuiswerklunches tot snelle avondmaaltijden waar het hele gezin van zal smullen. De …

Lees meer »

Citroentaart met salie en bosbessen uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: er is nu ook een dolce editie van De Zilveren Lepel. Het vuistdikke De Zilveren Lepel Bakboek is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en toetjes In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mochten eerder deze maand al het recept …

Lees meer »

Courgette alla pizzaiola voor kleine (én grote) fijnproevers

Italianen beschouwen eten als een van de belangrijkste dingen in het leven. Het mediterrane dieet is dan ook heel smakelijk maar ook heel gezond. Waarom beginnen we dan niet gelijk met de Italiaanse keuken als basis voor onze jonge kinderen? Het kookboek Kleine fijnproevers helpt je daar een handje bij. Samenstellers Luis Padovezzi en Ivan Svara hebben allebei jarenlange ervaring in het werken met jonge kinderen en hun ouders in Turijn. Daarnaast zijn zij gepassioneerde kookliefhebbers. Ze vertellen je wat je kunt leren van Italianen die eten maken voor hun baby’s en peuters. Met recepten, tips en anekdotes biedt dit …

Lees meer »

Groene pestocake uit Het grote groentekookboek van Alice Hart

De vraag naar vegetarische recepten blijft toenemen, nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt Alice Hart – culinair auteur voor onder meer The New York Times, The Guardian, Olive en delicious. – daarom meer dan tachtig recepten met groenten in de hoofdrol, met toegankelijke ingrediënten die boordevol kleur en smaak zitten. Denk aan een zomerse lasagne; artisjokken met tomaten, saffraan en knoflook; courgettesalade met gezouten ricotta; flespompoen puttanesca; bietenrisotto met krokante salie; salade van gegrilde radicchio en borlottibonen; …

Lees meer »

Sabayonijs met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: eind augustus verschijnt De Zilveren Lepel Bakboek. Deze dolce editie van De Zilveren Lepel is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en meer dolci In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mogen alvast het recept delen voor zabaione ghiacciato al …

Lees meer »

Dolce ricottataart met kersen of ander zacht zomerfruit

Ter ere van ons 12,5-jarig jubileum op 1 augustus aanstaande trakteerde Jeannette – die Ciao tutti vanaf het begin trouw leest – ons op een heerlijk zomerse ricottataart, waarvan ze het recept had gekregen van Damiana, de gastvrouw van Agriturismo Il Girasole in de Maremma, in het zuiden van Toscane. We delen dit dolce verjaardagscadeau uiteraard ook graag met jullie, in de vorm van het – eenvoudige – recept. Zo geniet je van een zomers stukje taart, waarvoor je naast kersen ook verschillende soorten ander zacht zomerfruit kunt gebruiken (aardbeien, frambozen, bramen, perziken, vijgen…). Wat heb je nodig? 500 gram …

Lees meer »

Een rondje Italië aan de hand van de lekkerste Italiaanse kaas

Als ‘kaaskoppen’ zijn we ook dol op Italiaanse kaas. Tijdens elk bezoek aan Italië bestellen we minstens één keer een kaasplankje, maar we proeven ook graag gerechten waar kaas als smaakmaker aan is toegevoegd, van pasta’s als tonnarelli cacio e pepe tot pizza en risotto. In Italië vind je de meest uiteenlopende soorten kaas, van zacht tot hard, jong tot oud en mild tot pittig. Elke regio heeft weer andere kaasparadepaardjes. Het totaal aantal Italiaanse kazen is te veel om in één artikel te noemen, maar we hebben de twintig belangrijkste en bekendste kaassoorten voor je op een rijtje gezet. Reis …

Lees meer »

Napolitaanse taralli en Amàrico Spritz voor een heerlijke aperitivo

Bij thuiskomst uit Italië werden we verrast met een doosje vol met ingrediënten voor een perfecte Napolitaanse aperitivo: taralli in vier verschillende smaken en een fles Amàrico, een alcoholvrije aperitivo. Ideaal om je een avond in Napels te wanen! Taralli – hartige Napolitaanse snacks Wellicht heb je in Puglia al wel eens taralli gegeten, ringvormige snacks met bijvoorbeeld venkelzaad of zwarte peper. In Napels serveren ze bij een glas wijn ook vaak taralli, maar deze exemplaren zijn veel groter en grover dan hun Pugliese naamgenoot en hebben meer weg van gevlochten deegkransjes. De taralli zouden voor het eerst zijn gebakken …

Lees meer »

Onze tien favoriete Italiaanse ijssalons in Nederland

Voor de Ciao tutti app verzamelden we heel veel heerlijke Italiaanse ijssalons, zowel in Italië als in Nederland. In dit artikel geven we alvast een voorproefje met tien bijzondere Italiaanse ijssalons in eigen land, voor de beste Italiaanse verkoeling! Miuz Gelato Artigianale – Amsterdam Bij Miuz Gelato Artigianale (Overtoom 117) moet je een keer een ijsje halen, niet alleen vanwege de heerlijke smaken maar ook vanwege de ambiance en denkwijze. Deze gelateria is in tegenstelling tot veel ijssalons stijlvol en warm aangekleed. Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gedraaid met pure producten, vaak met een innovatieve twist. Het resultaat is …

Lees meer »