Italiaans eten

Scarbolo – bijzondere Pinot Grigio uit Friuli-Venezia Giulia

Pinot Grigio is voor de meeste mensen bekend terrein als het aankomt op Italiaanse wijnen. Maar hoe goed kennen we dit druivenras eigenlijk echt? Rik Timmer van Vinidirisa vertelt je meer over deze geurige druif. Rik: ‘Met zijn lange en goed geregistreerde geschiedenis, die teruggaat tot de Bourgogne in de veertiende eeuw, heeft Pinot Grigio de Europese paden van monniken, keizers, legers en handelaren gevolgd voordat hij in de negentiende eeuw Italië bereikte. Emilio di Sambuy, een generaal uit Piemonte, bracht enkele wijnstokken naar de laars. Deze druivenranken arriveerden uiteindelijk ook in de noordoostelijke regio’s Friuli-Venezia Giulia, Veneto en Trentino-Alto …

Lees meer »

Ciambella – een Italiaans broodje met een lange geschiedenis

Helaas zijn er niet veel broodrecepten overgeleverd uit de geschiedenis – en dat terwijl brood al duizenden jaren het belangrijkste voedingsmiddel is voor de mens. Brood bakken was zó gewoon dat het niet nodig werd geacht om een recept op te schrijven; iedereen bezat deze kennis. Het is dan ook goed speuren naar broodrecepten in de vele historische kookboeken die in archieven, bibliotheken en privécollecties bewaard zijn gebleven. Manon Henzen van eet!verleden verzamelde de afgelopen jaren historische broodrecepten uit Europa en was verrast over de veelzijdigheid aan broodsoorten en de heerlijke smaken. Dit moest de wereld weten! Manon bundelde de …

Lees meer »

Proef de bijzondere wijnen van Tenuta Santori

Het zuiden van Le Marche is een nog vrij onbekend wijngebied op de Nederlandse markt. Dat was vier jaar geleden een van de redenen dat Piceno Wijnen de bijzondere wijnen uit deze streek online beschikbaar wilde maken in Nederland. Gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar de webwinkel met de wijnen van veelal kleine ambachtelijke en biologische cantina’s (wijnhuizen) te vinden. In het begin waren dit vooral de mensen die op vakantie waren geweest in het zuiden van Le Marche en ter plekke van de wijn hadden geproefd, maar langzamerhand weten steeds meer wijnliefhebbers de pareltjes uit dit gebied …

Lees meer »

Pastaficio – liefde voor pasta

In dit artikel geven we graag het woord aan Alessio van Pastaficio, onze nieuwe gastblogger. Alessio is namelijk een enorme pastaliefhebber en die liefde wil hij graag met jou delen – niet alleen door de lekkerste pasta’s naar Nederland te halen, maar ook door mooie verhalen over pasta te vertellen. Alessio stelt zich in deze blog aan je voor en geeft je al een klein kijkje in de pastakeuken. Liefde voor pasta Alessio: ‘Piacere, aangenaam! Ik ben inderdaad een enorme pastaliefhebber. Ik ben opgegroeid in een traditioneel Italiaans gezin en heb een nonna (oma) die elke dag voor de hele familie …

Lees meer »

Amatriciana uit De Zilveren Lepel voor kinderen

Heb je een kleine Italiaanse chef-kok in huis? Hij of zij zal smullen van de nieuwe kindereditie van De Zilveren Lepel, met 42 recepten uit de klassieke Italiaanse kookbijbel die speciaal zijn geselecteerd en aangepast voor kinderen. Ter ere van het tienjarig jubileum van De Zilveren Lepel voor kinderen is er nu een volledig herziene uitgave, met snelle, gemakkelijke en gezonde gerechten. Alles wordt stap voor stap beschreven, in heldere taal zonder moeilijke woorden, met honderden illustraties die de uitleg van de bereidingswijze ondersteunen én foto’s van alle gerechten. Ook vind je in het boek extra tips over veilig koken …

Lees meer »

Colomba pasquale – een dolce duif voor Pasen

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt het zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocoladepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in …

Lees meer »

Colomba pasquale – Italiaanse paasduif naar recept van Pellegrino Artusi

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Ingrediënten (voor drie duiven – als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed meer dan één duif maken, het is immers ook een erg leuk cadeau rond Pasen): 12 eieren | 1800 gram zeer fijne bloem | 600 …

Lees meer »

Vinologi – proef van bijzondere wijn uit Piemonte

‘Vinologi is meer dan alleen wijn. Ontmoeten, kunst en cultuur zijn met elkaar verweven in dit bedrijf, want voor mij is genieten van goed eten en drinken net zo belangrijk voor een rijk leven als aandacht voor kunst, cultuur en elkaar,’ zo lezen we op de website van Vinologi. Dat maakte Ciao tutti’s wijnblogger Aimée zo nieuwsgierig dat ze Lonneke ten Hooven, de vrouw achter Vinologi, bezocht om meer te horen over deze bijzondere wijnwebsite met prachtige wijnen uit de regio Piemonte. Aimée: ‘Lonneke ten Hooven woont in een knus huisje aan de rand van Maastricht, vlak bij de grens …

Lees meer »

Op bezoek bij mozzarellamakers – twee bijzondere buffelboerderijen in Nederland

Een bezoekje aan Campanië is niet compleet zonder een lekkere lunch met een bol romige mozzarella, al dan niet vergezeld van blozende tomaatjes, geurige basilicum en een scheut olijfolie. Tijdens onze reizen in deze regio bezochten we al de buffelboerderijen Tenuta Vannulo en Caseificio Barlotti, maar nu we niet naar Italië kunnen, trok studente journalistiek Sam Coolegem voor haar stage-opdracht naar twee Nederlandse mozzarellamakers. Ze sprak met Maarten Arns van Buffelboerderij Arns in Zevenaar en met Andra Westerhoff van Buffalo Farm Twente in Denekamp en vroeg hen hoe het is om in het Nederlandse landschap een van oorsprong Italiaans product …

Lees meer »

Een feestelijke tricolore trifle van kaki met ricotta

We aten ze voor het eerst tijdens een food tour in Rome, als friszoet tussendoortje, de warmoranje kaki’s. Ze smaken heerlijk uit het vuistje, maar nog lekkerder in dit toetje, uit het kookboek Italiaans Easy. Een tricolore trifle van kaki met ricotta Uit Italiaans Easy delen we het recept voor een toetje met kaki. Voor twee personen heb je nodig: 2 rijpe kaki’s | 1 eetlepel fijne suiker | 1 theelepel vanille-extract | 100 gram ricotta | 150 gram yoghurt | 1 theelepel geraspte sinaasappelschil | 50 gram verkruimelde amaretti Pureer het vruchtvlees van de kaki’s met de suiker en …

Lees meer »

Geniet van een feestelijk viergangenmenu uit Milaan

Met de kerst in aantocht, die dit jaar vooral in en rondom huis gevierd gaat worden, leek het Inge een goed moment om een Milanees menu te delen. Ze is op zoek gegaan naar een aantal typische gerechten uit de Milanese keuken en heeft een lekker diner voor je samengesteld. Kook met haar mee en waan je een avondje heerlijk in Milaan! Aperitivo: een Milanese Inge: ‘In Milaan kun je de avond niet beginnen als je geen aperitivo hebt gedronken. Om helemaal in de sfeer te komen, beginnen we het diner met een lekkere Milanese. Deze cocktail is ontwikkeld door …

Lees meer »

Panforte di Siena – de historie en een heerlijk recept

In de blog La dolce città name we jullie al mee naar de lekkerste pasticceria’s van Siena. Naast koekjes staat deze Toscaanse stad echter ook bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. Deze lekkernij is inderdaad stevig, maar maakt ook onmiskenbaar deel uit van de echte sapori di Siena… De geschiedenis van de panforte gaat ver terug. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten enorm tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot dan toe onbekende kruiden als …

Lees meer »

Salame di cioccolato – chocoladesalami

Een plak chocoladesalami is heerlijk bij de koffie, maar doet het ook perfect als nagerecht, met een bolletje ijs en een geurige espresso. Wij maken hem altijd naar recept van de van oorsprong Napolitaanse Alba Pezone, een simpel maar smakelijk succesrecept dat we in deze blog met jullie delen. Ingrediënten (voor één salami): *180 gram pure chocolade (liefst minimaal 70%) *150 gram ongezouten boter *100 gram fijne kristalsuiker *30 gram cacaopoeder *50 milliliter vin santo, marsala of andere dessertwijn (al kan amaretto of nocino ook) *300 gram koekjes (het lekkerst is een mix van biscuitjes en amaretti) *45 milliliter volle …

Lees meer »

Cartellate – decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door …

Lees meer »

Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat. Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen, kerstkransjes en panettonevormen zijn erg in trek. Oorspronkelijk worden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en wordt ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd …

Lees meer »

Truffel als hagelslag – een nieuw kookboek in wording

Adje Middelbeek woont in Umbrië, op haar Podere del Buongustaio, ‘de hoeve van de lekkerbek’. Ze brengt veel tijd door in de keuken, met dank aan haar vrienden die haar regelmatig voorzien van verse kruiden, truffel, paddenstoelen… Al die recepten tekent Adje nu op in een nieuw kookboek, met vooral ook veel plek voor alle verhalen van haar vrienden, buren en dorpsgenoten. Ze geeft vandaag een voorproefje. Adje: ‘Een Italiaanse peuter kan voordat hij zijn eerste woordje spreekt allang het gebaar che buono maken. Na zijn eerste hapjes prikt hij met zijn linker wijsvinger naast zijn mond, draait die dan …

Lees meer »

Pauselijke pasteikunst – historische worstenbroodjes naar recept van Bartolomeo Scappi

Wie denkt dat het worstenbroodje oer-Hollands is, heeft het mis. Al in de zestiende eeuw verschijnt er een uitgebreid recept voor worstpasteitjes in een Italiaans kookboek: worst omwikkeld met een dun lapje vlees in knapperig deeg in de vorm van een bootje. Na dit historische recept van Manon van eetverleden wil je nooit meer anders! Manon: ‘Geen historisch gerecht is zo veelzijdig als de pastei. Dankzij de rijke vulling en smakelijke deegkorst is het erg bevredigend om te eten en bovendien een pronkstuk op tafel. Bijna alle historische kookboeken omvatten recepten voor pasteien en taarten. Veruit de meeste recepten bevatten …

Lees meer »

Beleef een authentieke Italiaanse kerst met Picenum

Picenum haalt dit jaar de authentieke Italiaanse kerst naar liefhebbers in Nederland, met twee luxe geschenkpakketten. Als Ciao tutti-lezer krijg je maar liefst € 10,- korting op een pakket naar keuze. In dit artikel vertelt Floris van Picenum je alles over de pakketten, het verhaal achter de producten en hoe je gebruik kunt maken van de exclusieve aanbieding. Floris: ‘Reis mee naar de regio Le Marche, waar de producten van Picenum hun oorsprong vinden. We werken samen met lokale familiebedrijven, om zo de meest authentieke Italiaanse producten naar Nederland te brengen. Het doel van Picenum is dan ook om alleen …

Lees meer »

Hoe stel je de perfecte Italiaanse kaasplank samen?

Ben je net zo dol op Italiaanse kaas als wij? Dan zul je smullen van de perfecte Italiaanse kaasplank, of je hem nu serveert bij een glas wijn, als aperitivo, of na het diner. als tegenhanger van een zoet dessert. We delen in dit artikel een aantal algemene tips voor het samenstellen van een gevarieerde kaasplank, gevolgd door de lekkerste Italiaanse kazen die niet mogen ontbreken op je tagliere di formaggi. De basis voor een goede kaasplank Kies allereerst voor allerlei verschillende smaken, structuren en kleuren op je kaasplank. Maak een mooie mix van zachte en harde kazen, jonge en …

Lees meer »

Italian Experience – tover een unieke Italiaanse beleving op tafel

Het is geen geheim dat Peter van Gulik en Rick Neven van het goede leven houden, met name van het Italiaanse goede leven. Waar ze al het goede van Italië vonden, was tot voor kort wel een groot geheim – als je althans niet tot hun vriendenkring behoorde. Een aantal keer per jaar reed het tweetal naar Italië voor een proefrit langs osteria’s, restaurants, delicatessenzaken en wijnboeren. Na de nodige uren aan tafel reden ze dan met een volle achterba(n)k weer terug naar Nederland, om als de bodem van de voorraad in zicht kwam weer zuidwaarts te reizen. Na heel …

Lees meer »