Italiaans eten

Pappardelle met venkelworst naar recept van Jamie Oliver

Jamie Oliver publiceerde onlangs zijn nieuwe kookboek EEN: Simpel & lekker uit één pan. In dit kookboek vind je meer dan honderdtwintig simpele en snelle recepten voor de lekkerste gerechten, bereid in slechts één pan of ovenschaal. Eenvoudig en budgetvriendelijk koken Elk recept bevat maximaal acht ingrediënten, dus je hebt niet veel voorbereidingstijd nodig. De gerechten zijn ook budgetvriendelijk en natuurlijk heel makkelijk te maken. De helft van de gerechten bevat weinig of geen vlees. In EEN: Simpel & lekker uit één pan staat van alles; van heerlijke thuiswerklunches tot snelle avondmaaltijden waar het hele gezin van zal smullen. De …

Lees meer »

Citroentaart met salie en bosbessen uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: er is nu ook een dolce editie van De Zilveren Lepel. Het vuistdikke De Zilveren Lepel Bakboek is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en toetjes In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mochten eerder deze maand al het recept …

Lees meer »

Courgette alla pizzaiola voor kleine (én grote) fijnproevers

Italianen beschouwen eten als een van de belangrijkste dingen in het leven. Het mediterrane dieet is dan ook heel smakelijk maar ook heel gezond. Waarom beginnen we dan niet gelijk met de Italiaanse keuken als basis voor onze jonge kinderen? Het kookboek Kleine fijnproevers helpt je daar een handje bij. Samenstellers Luis Padovezzi en Ivan Svara hebben allebei jarenlange ervaring in het werken met jonge kinderen en hun ouders in Turijn. Daarnaast zijn zij gepassioneerde kookliefhebbers. Ze vertellen je wat je kunt leren van Italianen die eten maken voor hun baby’s en peuters. Met recepten, tips en anekdotes biedt dit …

Lees meer »

Groene pestocake uit Het grote groentekookboek van Alice Hart

De vraag naar vegetarische recepten blijft toenemen, nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt Alice Hart – culinair auteur voor onder meer The New York Times, The Guardian, Olive en delicious. – daarom meer dan tachtig recepten met groenten in de hoofdrol, met toegankelijke ingrediënten die boordevol kleur en smaak zitten. Denk aan een zomerse lasagne; artisjokken met tomaten, saffraan en knoflook; courgettesalade met gezouten ricotta; flespompoen puttanesca; bietenrisotto met krokante salie; salade van gegrilde radicchio en borlottibonen; …

Lees meer »

Sabayonijs met limoncello uit De Zilveren Lepel Bakboek

Heerlijk nieuws voor zoetekauwen en bakliefhebbers: eind augustus verschijnt De Zilveren Lepel Bakboek. Deze dolce editie van De Zilveren Lepel is het eerste kookboek uit deze gerenommeerde reeks dat zich helemaal richt op zoete lekkernijen. Taartjes, gebakjes en meer dolci In het prachtig vormgegeven boek komen taarten, gebakjes, toetjes en ander lekkers uit verschillende Italiaanse regio’s tot leven in honderdveertig klassieke en creatieve recepten, inclusief vijftig basisrecepten waarmee je de bouwstenen krijgt om Italiaans te leren bakken. Alle recepten zijn voorzien van stap-voor-stapfotografie, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wij mogen alvast het recept delen voor zabaione ghiacciato al …

Lees meer »

Dolce ricottataart met kersen of ander zacht zomerfruit

Ter ere van ons 12,5-jarig jubileum op 1 augustus aanstaande trakteerde Jeannette – die Ciao tutti vanaf het begin trouw leest – ons op een heerlijk zomerse ricottataart, waarvan ze het recept had gekregen van Damiana, de gastvrouw van Agriturismo Il Girasole in de Maremma, in het zuiden van Toscane. We delen dit dolce verjaardagscadeau uiteraard ook graag met jullie, in de vorm van het – eenvoudige – recept. Zo geniet je van een zomers stukje taart, waarvoor je naast kersen ook verschillende soorten ander zacht zomerfruit kunt gebruiken (aardbeien, frambozen, bramen, perziken, vijgen…). Wat heb je nodig? 500 gram …

Lees meer »

Een rondje Italië aan de hand van de lekkerste Italiaanse kaas

Als ‘kaaskoppen’ zijn we ook dol op Italiaanse kaas. Tijdens elk bezoek aan Italië bestellen we minstens één keer een kaasplankje, maar we proeven ook graag gerechten waar kaas als smaakmaker aan is toegevoegd, van pasta’s als tonnarelli cacio e pepe tot pizza en risotto. In Italië vind je de meest uiteenlopende soorten kaas, van zacht tot hard, jong tot oud en mild tot pittig. Elke regio heeft weer andere kaasparadepaardjes. Het totaal aantal Italiaanse kazen is te veel om in één artikel te noemen, maar we hebben de twintig belangrijkste en bekendste kaassoorten voor je op een rijtje gezet. Reis …

Lees meer »

Napolitaanse taralli en Amàrico Spritz voor een heerlijke aperitivo

Bij thuiskomst uit Italië werden we verrast met een doosje vol met ingrediënten voor een perfecte Napolitaanse aperitivo: taralli in vier verschillende smaken en een fles Amàrico, een alcoholvrije aperitivo. Ideaal om je een avond in Napels te wanen! Taralli – hartige Napolitaanse snacks Wellicht heb je in Puglia al wel eens taralli gegeten, ringvormige snacks met bijvoorbeeld venkelzaad of zwarte peper. In Napels serveren ze bij een glas wijn ook vaak taralli, maar deze exemplaren zijn veel groter en grover dan hun Pugliese naamgenoot en hebben meer weg van gevlochten deegkransjes. De taralli zouden voor het eerst zijn gebakken …

Lees meer »

Onze tien favoriete Italiaanse ijssalons in Nederland

Voor de Ciao tutti app verzamelden we heel veel heerlijke Italiaanse ijssalons, zowel in Italië als in Nederland. In dit artikel geven we alvast een voorproefje met tien bijzondere Italiaanse ijssalons in eigen land, voor de beste Italiaanse verkoeling! Miuz Gelato Artigianale – Amsterdam Bij Miuz Gelato Artigianale (Overtoom 117) moet je een keer een ijsje halen, niet alleen vanwege de heerlijke smaken maar ook vanwege de ambiance en denkwijze. Deze gelateria is in tegenstelling tot veel ijssalons stijlvol en warm aangekleed. Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gedraaid met pure producten, vaak met een innovatieve twist. Het resultaat is …

Lees meer »

Strega – het verhaal achter de betoverende likeur uit Benevento

Je hebt ze in Italië vast wel eens gezien, de flessen zonnig gele Strega-likeur, waar de Premio Strega – de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs – naar is vernoemd. Deze prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt aan de beste roman van een Italiaanse auteur. Op 7 juli weten we wie de Premio Strega 2022 in ontvangst mag nemen. Hieronder zie je de zeven boeken die kans maken op deze literaire prijs: Benevento – stad van de heksen Tijd om eens in de historie van de Strega-likeur te duiken. Het is namelijk een van de bekendste en meest gewaardeerde likeuren ter wereld, …

Lees meer »

Di’amore Gelato – liefde voor écht Italiaans ijs

Net als wij zijn de broers Henrico, Bram en Onno verslaafd aan Italië. Ze zouden graag eens in een Ferrari of Maserati rijden, maar zijn vooral onder de indruk van de Italiaanse cultuur en de rijke geschiedenis, die je op bijna elke straathoek tegenkomt. Natuurlijk zijn ze ook zeer gecharmeerd van het Italiaanse ritme en met name van de levenslust van de Italianen, waarbij de liefde voor lekker eten een cruciale rol speelt. Of het nu over pasta’s, pizza’s, cannoli of ossobuco gaat; Henrico, Bram en Onno kunnen er net zo lang over praten en net zo intens van genieten …

Lees meer »

75x de lekkerste pizza’s van Nederland

De állerlekkerste pizza eet je natuurlijk in Italië. Een pizza margherita in Napels, een stuk pizza al taglio in Rome of een gourmet pizza bij pizzeria’s die steeds weer weten te verrassen met originele smaakcombinaties Ook in Nederland wordt op steeds meer plekken buonissima pizza gebakken. We hebben onze vijfenzeventig favorieten voor je op een rijtje gezet! In de gratis Ciao tutti app vind je naast deze vijfenzeventig toppers nog veel en veel meer tips voor heerlijke pizza, zowel in Nederland als in Italië (en België volgt). Buon appetito! LIMBURG *Il Trattamento, Beek *Il Moro, Blitterswijck *Enzo, Heerlen *Il Castello, …

Lees meer »

Ciao tutti test: de lekkerste pastasaus uit een potje

Natuurlijk gaat er niets boven verse pastasaus. Maar als je een keer geen tijd hebt om urenlang een pan ragù alla bolognese te laten sudderen of niet alle ingrediënten in huis hebt voor verse pesto, dan is een goed gevulde voorraadkast een fijn alternatief voor een bezorgpizza, een omelet of een tosti. In dit artikel deelden we al wat er eigenlijk altijd in je voorraadkast zou moeten staan om in een handomdraai een Italiaanse maaltijd te maken. Ook handig in tijden van quarantaine, want zo kun je een paar dagen lekker eten zonder boodschappen te moeten doen. De afgelopen weken …

Lees meer »

Burrata met geroosterde druiven naar recept van Soffritto

Bij Soffritto, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Sittard, smulden we van burrata met druiven uit de oven. Voor wie niet in de buurt van Sittard woont en dit ook thuis eens wil maken, delen we dit simpele maar supersmakelijke recept. Ingrediënten Voor vier personen heb je nodig: 300 gram rode pitloze druiven | 3 eetlepels vijgensiroop of vincotto (heb je dat niet in huis, dan kan olijfolie ook) | 3 takjes rozemarijn | 4 bollen burrata (of buffelmozzarella) Bereidingswijze Laat de burrata op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verdeel de druiven over een ovenschaal en …

Lees meer »

Citroentulband met amandel, ricotta & olijfolie uit het kookboek La Vita è Dolce

Zoet, zoeter, zoetst, dat is het kookboek La Vita è Dolce van Letitia Clark, vol met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden: koekjes, cakes, desserts en taarten voor elke gelegenheid. Van amaretti tot tiramisù: alle klassieke Italiaanse dolci komen aan bod. Wat denk je bijvoorbeeld van panna cotta met espressokaramel, van gevulde perziken met amandelcrumble of van echte gelato in de lekkerste smaken? Of van crostata met vijgen en rode wijn, van sorbet met perzik & basilicum of van yoghurttaart met citrus & Campari? Wij mogen alvast het recept voor citroencake met amandel, ricotta en olijfolie delen, als voorproefje van …

Lees meer »

Een tuin vol lekkers – lezen, tuinieren, koken en lekker eten

Een prachtig boek om de lente – en elk ander seizoen – mee te vieren. is Een tuin vol lekkers van Felicita Sala, een kookboek, een minigids om te tuinieren en een prentenboek in één. Felicita studeerde filosofie, maar uiteindelijk maakte ze van haar grootste hobby – tekenen – haar beroep, met prachtige boeken als resultaat. Ze woont in Rome, samen met haar man Gianluca (die ook illustrator is) en hun dochtertje Rosa. Vanuit de Eeuwige Stad deelt ze haar kleurrijke illustraties, die je stuk voor stuk zou kunnen inlijsten, gelardeerd met eenvoudige maar overheerlijke recepten. Een huis en een …

Lees meer »

3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten. Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs. Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak. Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de …

Lees meer »

Vico Food Box – de Italiaanse supermarkt op je scherm

Ga je op vakantie in Italië ook zo graag naar een Italiaanse supermarkt? Wij kunnen er heel wat tijd doorbrengen. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor culinaire souvenirs – van bijzondere pastavormen tot koekjes in alle soorten en maten, van speciale jams tot speciale frisdrank. Goed nieuws voor wie ook graag supermarktsouvenirs meeneemt: je kunt nu ook gewoon thuis door de Italiaanse supermarkt struinen. Vico Food Box heeft namelijk een volledige online supermarkt ingericht, met al je favoriete producten uit de supermercato én een aantal lokale en regionale lekkernijen uit heel Italië. Vul je eigen Vico Food …

Lees meer »

Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. Zeker dit jaar, nu dit symbool van vrede nog belangrijker is dan anders. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt het zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocoladepasta of Fiordifrutta van Rigoni …

Lees meer »

Birrificio Fratelli Casalini – proef bijzonder bier uit de Chianti

Als je Chianti hoort, denk je waarschijnlijk direct aan wijn. In dit wijngebied, dat zich uitstrekt tussen Florence en Siena, wordt onder meer de bekende Chianti Classico gemaakt, met il gallo nero, de zwarte haan, als symbool. Twee broers, zeven biertjes In het dorpje Tavarnelle Val di Pesa, in het hart van de Chianti-streek, wordt naast wijn ook een bijzonder bier gebrouwen, door de fratelli Casalini. De broers Marco en Matteo besloten in 2018 om hun passie voor bier om te zetten in een eigen brouwerij, waar sindsdien bijzondere flesjes birra artigianale worden gecreëerd. Marco en Matteo deden jarenlang onderzoek …

Lees meer »

The Amsterdam Coffee Festival – een heerlijk weekend voor liefhebbers van koffie

Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Dit koffiefestival vindt dit jaar plaats van 31 maart tot en met 2 april wordt cafeïnerijker dan ooit tevoren. Gedurende het gehele weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s. Dit voor alle koffieliefhebbers onmisbare festival biedt echter veel meer dan koffie. Met een street food-markt, feestelijke cocktails én mocktails en de fijnste tunes van live dj’s en muzikanten wordt het een geweldig feest voor iedereen. Daarmee …

Lees meer »

Il Mandorlo – webshop met de lekkerste Siciliaanse delicatessen

In het vroege voorjaar geurt het in en om Agrigento, in het zuiden van Sicilië, naar zoete amandelbloesem. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de bloeiende amandelboom, geniet iedereen van lekkernijen met amandel. De amandelboom wortelt sinds kort ook in Nederland. Hij gaf zijn naam aan de nieuwe webshop Il Mandorlo, een virtueel Luilekkerland met delicatessen uit alle windstreken van Sicilië: amandelkoekjes, honing, koffie, jam, limonade, olijfolie, pasta, wijn… Van Toscane naar Sicilië Een tiental jaar geleden leerden we Jan Willem kennen tijdens een aperitivo bij een agriturismo in de heuvels van Toscane. Onder het genot …

Lees meer »

Crostata met appel naar recept van Artusi

Wist je dat één op de tien Europese appels afkomstig is uit het noorden van Italië? Een wandeling door het Zuid-Tiroolse landschap laat je kennismaken met uitgestrekte appelboomgaarden – en het lekkers dat ze opleveren. Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel driehonderd zonnige dagen per jaar toveren prachtige blosjes op de Zuid-Tiroolse appels. Net als voor de druiven is het klimaat in deze regio ideaal voor de appels. Dat zorgt ervoor dat er in deze regio maar liefst zo’n achtduizend fruittelers wonen, die op meer dan achttienduizend hectare zorg dragen voor de trots van Zuid-Tirol. Pink …

Lees meer »

Kaiserschmarrn – wintersportlekkers voor thuis

Net als een Bombardino is een bord Kaiserschmarrn onmisbaar tijdens de wintersport in Noord-Italië. Hoewel het van oorsprong een Oostenrijks gerecht is, staat het ook bij de rifugi (berghutten) in de Italiaanse bergen altijd op het menu. Felice genoot vorige week nog van dit bord vol goudgele Kaiserschmarrn bij Rifugio Lee (Via Lè 4, Badia): Het is een heerlijk luchtig gerecht, met dank aan het opgeklopte eiwit in het beslag. Met onderstaand recept uit De bakatlas van Rutger van den Broek zorg je ook thuis voor wintersportsferen. Denk de besneeuwde bergtoppen erbij en je waant je even op de piste! …

Lees meer »