Na de succesvolle orecchiette alla puttanesca uit Ottolenghi’s kookboek Flavour serveren we vandaag orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie uit zijn nieuwe kookboek Comfort. Comfort food van Ottolenghi Na Simpel en Flavour is dit dé nieuwe kookboekhit van Ottolenghi, met honderd heerlijke gerechten. Stuk voor stuk comfort food: gerechten die je doen denken aan je lievelingseten als kind, die je herinneren aan een mooi moment of een bijzondere plek of je simpelweg voeden na een zware dag. Klassieke geroosterde kip met orzo, een vegetarische venkel-courgettelasagne of Kaiserschmarrn met pruimencompote: van voorgerecht tot dessert biedt Comfort een verzameling supersmakelijke en …
Lees meer »Italiaans eten
Spaghetti alla nerano naar recept van Paola Damiani
In Recepten, verhalen en gedichten in de spiegel van mijn geheugen tekent Paola Damiani de lekkerste recepten op die haar herinneren aan haar thuisland Italië. Culinaire herinneringen Paola: ‘Het terugvinden van tradities gaat vaak ook via eten. Mijn verhaal wordt gekenmerkt door smaken, geuren, dialogen en verhalen die mijn kinderkeuken wist te verzamelen en aan mij door te geven. Het was precies die plek en degenen die er woonden die de inspiratie vormden voor dit boek. De recepten waren een perfecte manier om over mijn land en onze culinaire tradities te vertellen. Wie zoals ik emigreert, voelt zich nog sterker …
Lees meer »Wilde vijg & venkel – een jaar in de Italiaanse keuken van Letitia Clark
‘Italiaans eten is als een nieuwe liefde,’ zo schrijft Letitia Clark in haar nieuwe kookboek Wilde vijg & venkel. ‘Het verleidt je, zorgt voor een langzame bevrediging en blijft vervolgens hangen, als een weerbarstig flintertje salami tussen je tanden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gerechten zelf – een goudkleurige, borrelende lasagne; een bord glanzende pasta; een zachte, met semola bestoven panino belegd met een verrukkelijke prosciutto crudo; een schitterende salade; een perfecte perzik – maar het is meer dan dat. Het eten zelf is slechts het begin.’ Vier seizoenen in één kookboek Net als bij haar eerdere …
Lees meer »Cannelloni al ragù uit Napels uit De Zilveren Lepel Pasta
Zin in een lekker bordje pasta? In de nieuwe editie van De Zilveren Lepel Pasta vind je maar liefst driehonderd pastarecepten! De Zilveren Lepel staat wereldwijd bekend als dé gezaghebbende stem op het gebied van de Italiaanse keuken. Dankzij de veelzijdigheid is het niet alleen thuis een geliefd gerecht, het is ook een vast onderdeel op het menu van osteria’s, trattoria’s en restaurants. De Zilveren Lepel Pasta is georganiseerd per pastatype, bevat eenvoudig te volgen instructies én geeft informatie over de Italiaanse oorsprong van veel ingrediënten. Met dit kloeke kookboek bereid je met zesenveertig verschillende soorten pasta ruim driehonderd recepten …
Lees meer »Proef de cantuccini van Biscottificio Antonio Mattei in Prato en Florence
Het zijn waarschijnlijk de bekendste koekjes uit Italië: cantuccini, langwerpige amandelkoekjes die net als beschuit twee keer gebakken worden. De koekjes bevatten naast amandelen, bloem en suiker (maar geen boter!) specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms worden er ook nog stukjes chocolade of pistachenootjes toegevoegd. Ze worden in Italië vaak geserveerd als nagerecht, samen met een glaasje vin santo (‘heilige wijn’). Biscotti di Prato De cantuccini zijn de traditionele lekkernij van de Toscaanse stad Prato, en daarom worden ze ook wel biscotti di Prato (koekjes van Prato) genoemd. Volgens ons worden de állerlekkerste cantuccini ook gebakken in Prato, …
Lees meer »Hoe wordt de traditionele Italiaanse pasta al pesto gemaakt?
Pasta al pesto, en dan met name de authentieke pesto alla genovese, is een van de geliefdste Italiaanse gerechten. Logisch, want met dit recept kan vrij weinig fout gaan. Maar hoe maak je de echte traditionele pasta al pesto? En uit welk deel van Italië komt dit beroemde gerecht? Herkomst van pesto alla genovese Pesto alla genovese heeft zoals de naam al zegt zijn roots in Genua liggen, de hoofdstad van de regio Ligurië, in het noordwesten van Italië. De streek rondom Genua staat bekend om de bijzondere basilicum, het hoofdingrediënt van pesto. Voor het pasta pesto recept zoals wij …
Lees meer »Tips voor Italiaanse wijn van meestersommelier Gianluca Di Taranto
Het is nog niet eens zo lang geleden dat mensen Italiaanse wijnen associeerden met goedkope, zure wijnen in traditionele mandflessen die in de middeleeuwen ontwikkeld werden als bescherming tegen breuk. Het was zelfs zover gekomen dat een lege fles Chianti alleen nog goed was om er een kaars in te steken en een rood geruit tafellaken te sieren. Als overtuigd Francofiel, had ook Pepijn – de partner van Ciao tutti’s Elke, de gedachte dat goede wijn vooral uit Frankrijk moest komen. Gelukkig veranderde hij mede dankzij Elke en een opleiding tot sommelier van gedachten. Hij proeft nu graag een glas …
Lees meer »’ndujabonen met hot honey uit het kookboek Briljante bonen
In Briljante bonen laat Bloeme Burema zien hoe veelzijdig bonen zijn en hoe lekker en gemakkelijk je ermee kunt koken. Van snelle recepten voor drukke dagen tot aan borrelhappen en restaurantwaardige gerechten voor fancy etentjes, dit is een boek dat je er iedere dag, voor elke gelegenheid bij kunt pakken. Wat denk je bijvoorbeeld van wittebonencrème met gepofte paprika en amandelen, smokey boterbonen met basilicum en knoflooktoast, wittebonencrème met gegrilde bosui en salsa verde of rauwe tuinbonen op toast met pecorino en zwarte peper voor bij de borrel? Of van citroenige cannellini-courgettesalade met fetacrème en munt, tomatensalade met borlottibonen, ribollita …
Lees meer »Tricolore risotto met rode biet, geitenkaas en citroen
Nu het voorjaar nog maar niet wil doorzetten, toveren we de lente tevoorschijn met een heerlijke risotto van rode bietjes met geitenkaas en citroen. Het zoete van de rode biet combineert perfect met de geitenkaas. Deze unieke smaak wordt door de citroen nog eens lekker versterkt en opgefrist. Met dit recept kan iedereen aan de slag, ook als je nog nooit risotto gemaakt hebt. Het vergt wat tijd, maar het is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Voor wat extra hulp verwijzen we graag naar deze tips voor het maken van risotto. Wat heb je nodig? Voor vier personen: 400 gram …
Lees meer »Saltimbocca van zeebaars uit nieuwe kookboek Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi
Een must have voor liefhebbers van Rome, voor een jaar lang vakantie in eigen keuken: Recepten uit Rome van Katie en Giancarlo Caldesi. Dit kloeke kookboek omvat een verzameling van de mooiste gerechten uit een van de mooiste en lekkerste steden ter wereld, niet alleen beroemd om haar iconische bezienswaardigheden maar ook om de lokale trattoria’s. Katie: ‘We hebben de recepten uit Rome leren kennen door moderne blogs en oude Romeinse geschriften te lezen en met jonge en oude Romeinen te praten, maar daarnaast heeft Giancarlo ook geput uit zijn eigen herinneringen en vriendenkring uit de tijd dat hij in …
Lees meer »Semifreddo met amaretti en frambozen uit Ti amo Roma
Al bladerend door het kook- en kijkboek Ti amo Roma dwaal je door de straten van Rome. De pagina’s zijn niet alleen gevuld met vijftig heerlijke recepten uit de Romeinse keuken, maar ook met prachtige foto’s van de monumenten en mooie doorkijkjes, koepels en kerken, fonteinen en Fiats die Rome zo kenmerken. Elke foto, elk recept en elk verhaal wakkert de heimwee aan. De ultieme verleiding om weer een tripje naar Rome te boeken! La dolce vita – slenteren door de Eeuwige Stad De Duitse food blogger Lisa Nieschlag van Liz & Friends en Lars Wentrup dompelen je in Ti …
Lees meer »Zelf pasta maken? Dit is een perfect recept!
Zin in verse pasta? Met dit basisrecept voor verse pasta kun je alle soorten pasta maken die je maar wil! Wat heb je nodig voor verse pasta? Voor vier tot zes personen heb je nodig: 500 gram bloem | 4 middelgrote eieren | zout Je kunt gewone bloem gebruiken, maar sommige pastaspecialisten geven de voorkeur aan een combinatie van gewone bloem en farina di semola di grano duro. Dit durum griesmeel bevat meer gluten, waardoor het deeg echter wel wat moeilijker te bewerken is. Vervang daarom maximaal de helft van de bloem door het durum griesmeel. Hoe maak je verse …
Lees meer »Ricotta fritta (gefrituurde ricotta) uit Fabrizia Lanza’s kookboek De keuken van Sicilië
Verscholen op een landgoed ten zuiden van Palermo ligt de Anna Tasca Lanza Cooking School, een unieke plek waar de rijke culinaire cultuur van Sicilië wordt behouden en doorgegeven. De kookschool wordt tegenwoordig gerund door Fabrizia Lanza, de dochter van oprichtster Anna. Om zo veel mogelijk mensen mee te laten genieten van haar Siciliaanse recepten, bundelde ze al haar favorieten in het kookboek De keuken van Sicilië. Fabrizia maakte er echter meer dan alleen een verzameling recepten van; ze schetst een levendig portret van de kleurrijke Siciliaanse keuken en de liefde van Sicilianen voor (h)eerlijk eten. Binnen Italië neemt Sicilië …
Lees meer »Mangiamo! – laat je verleiden tot een verrukkelijke reis door Italië
In Mangiamo! deelt de van oorsprong Venetiaanse culinair journaliste Sarah Puozzo al haar favoriete plekken in en recepten uit Italië. Daardoor is Mangiamo! zowel een reisgids als een kookboek en een roman, die je meevoert naar de mooiste en lekkerste plekken in de laars. Sarah laat je kennis maken met unieke culinaire en culturele belevingen in Italië, van wijn proeven met de paters van de Karmelietenorde tot het eten van fluweelzachte tortellini. In het boek staan zesenzestig recepten uit verschillende Italiaanse regio’s. Met de bijbehorende playlist, podcast en vlogs komen die allemaal tot leven en kun je een heerlijke reis …
Lees meer »Buonissimo! – 10 Italiaanse adresjes in Breda
Naast het nieuwe Il Limone, waar we je in dit artikel al mee lieten kennismaken, kent Breda nog veel meer buonissimi Italiaanse adresjes. We tippen onze favorieten voor koffie, schiacciata, gelato, pasta en pizza! foto: Il Limone Chatwick Coffee Roasters Voor een goede cappuccino, espresso of andere koffievariant ga je naar Chatwick Coffee Roasters (Nieuwe Ginnekenstraat 22). Kies er een van de heerlijke chocolade- of pistachelekkernijen bij en je waant je even in een Italiaanse koffiebar! met dank aan Chatwick Coffee Roasters voor een aantal foto’s Locale Voor de lekkerste schiacciata – een soort focaccia uit Toscane, met krokante randjes …
Lees meer »Il Limone – proef van het beste van Italië in Breda
Als kind droomde Chiara Cappellano al van een eigen zaak vol Italiaanse lekkernijen. Niet gek als je weet dat ze al van jongs af aan meewerkt in de Italiaanse delicatessenwinkel van haar vader Fabio, Il Tartufo in Delft. Na vele reizen naar met name Sicilië om niet alleen de lekkerste producten in te slaan maar ook een eigen keramieklijn te ontwikkelen, werd Chiara’s droom eind vorig jaar werkelijkheid. Fabio & Chiara In de Wilhelminastraat in Breda opende ze Il Limone, waar je aanschuift voor een lekkere Italiaanse lunch én je kunt laten verleiden door heel veel lekkers voor thuis, van …
Lees meer »Lasagne met boerenkool en gehakt uit de Ovenschotelbijbel van Janneke Philippi
Na het grote succes van de Bakplaatbijbel maakten Janneke Philippi en haar man Serge ook de Ovenschotelbijbel, met bijna driehonderd recepten voor hartverwarmende ovenschotels. Van klassiekers als lasagne, cannelloni, en crespelle alla fiorentina tot zoete ovenschotels met bubbelend fruit en romige broodpuddingen, lekker met een bol smeltend roomijs of mooie toef slagroom. Naast volledige maaltijden bevat deze bijbel ook ovenschotels waar het heerlijk is om aardappelen, pasta, rijst of een salade apart erbij te serveren of die juist de perfecte bijgerechten zijn bij je vlees, vis of groenten uit de pan of van de grill. Lasagne met boerenkool en gehakt …
Lees meer »Chocolade-pistachetaart uit het kookboek De Zilveren Lepel Chocolade
De honderd beste chocoladerecepten uit de keuken van de Zilveren Lepel zijn nu gebundeld in het nieuwe kookboek De Zilveren Lepel Chocolade – een must have voor liefhebbers van chocolade! Recepten, basistechnieken en meer Naast de honderd recepten met het allerlekkerste ingrediënt op aarde: chocolade leer je met dit kookboek in de hand dertig basistechnieken, allemaal met stap-voor-stap fotografie en verschillende manieren om met chocolade te werken, zoals temperen, glazuren en het maken van decoraties. Pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade, ruby chocolade – ze komen allemaal aan bod en elk aspect wordt uitgebreid behandeld: de geschiedenis, de samenstelling, de geheimen …
Lees meer »Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch
Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt een stuk colomba zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocolade- of pistachepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. De legende achter de Italiaanse paasduif Het …
Lees meer »Welkom aan Tafel – (web)winkel met de lekkerste Italiaanse delicatessen, olijfolie en wijn
Benvenuti bij delicatessenwinkel Welkom aan Tafel, waar smaakvolle Italiaanse producten op tafel staan, elk met een eigen verhaal. Het zijn stuk voor stuk bijzondere producten, van kleine, gepassioneerde producenten die Nicolai en Nicole, de initiatiefnemers van Welkom aan Tafel, persoonlijk kennen, bij wie ze aan tafel hebben gezeten en met wie ze hebben geproefd en gelachen. Om ook jou mee te laten genieten van al dit lekkers, halen ze deze producten naar Nederland, zodat je ze kunt kopen in hun webshop of in hun eigen winkel in hartje Utrecht. Culinair genieten aan een lange tafel Nicolai en Nicole: ‘We zijn …
Lees meer »Frittata met artisjokken – uit De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan
We vallen op de markt in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen. foto: FornStudio Marcella Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen. In élk recept, maar zeker ook in deze frittata met artisjokken! Wat heb je nodig? Voor zes personen heb je nodig: 2 middelgrote artisjokken | een halve citroen | 2 theelepels zeer …
Lees meer »Een drankje voor wie ‘niets’ wil drinken – de geschiedenis van Liquore Niente en Bonaventura Maschio
Het einde van de jaren vijftig was in Italië het gouden tijdperk voor likeuren en bitters. Dankzij de opkomst van reclame werden drankjes als Amaro Lucano en Strega steeds populairder, ook ver buiten het gebied waar ze werden gemaakt. Minder bekend maar zeer de moeite waard om te vertellen is de geschiedenis van Distilleria Bonaventura Maschio, in de regio Veneto, en in het bijzonder die van hun Liquore Niente. Likeur met een knipoog De familiedistilleerderij Bonaventura Maschio werd opgericht in 1903. In die tijd was koning Vittorio Emanuele III aan de macht in Italië. Het land stond aan het begin …
Lees meer »Panforte di Siena – de historie en een heerlijk recept
In het artikel La dolce città namen we jullie al mee naar de lekkerste pasticceria’s van Siena. Naast koekjes staat deze Toscaanse stad echter ook bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. Deze lekkernij is inderdaad stevig, maar maakt ook onmiskenbaar deel uit van de echte sapori di Siena… De geschiedenis van de panforte De geschiedenis van de panforte gaat ver terug. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten enorm tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot …
Lees meer »Florentines – Florentijnse koekjes uit het kookboek Brutto van Russell Norman
Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto, waar we jullie in deze blog al een voorproefje van voorschotelden. Met Kerstmis in aantocht delen we ook Russell Normans recept voor florentines, aangezien deze koekjes niet alleen perfect zijn bij de (kerst)koffie, maar ook een mooi cadeau vormen voor familie, vrienden, buren en collega’s die je in deze feestelijke decembermaand wil verrassen. Pak ze mooi in en je hebt een heerlijk zelfgemaakt cadeau! Koekjes met amandel, hazelnoot, gember en chocolade Russell Norman: ‘Ik heb deze biscotti con mandorle, …
Lees meer »