Italiaans eten

Olicious – een prachtig podium voor Italiaanse olijfolie

Italianen gebruiken ongeveer tien liter olijfolie per jaar. Het ‘groene goud’ maakt deel uit van de mediterrane leefstijl, zeker in het midden en zuiden van de laars. In Nederland en België komen we bij lange na niet aan die tien liter olijfolie per jaar. Gemiddeld wordt er hier jaarlijks maar één liter per persoon gebruikt (en als je weet hoeveel liter wij in pannen of schalen schenken, zal dat gemiddelde voor niet-Italiëliefhebbers nog veel lager liggen…). Zonde, want buiten het feit dat olijfolie ontzettend lekker is, is het ook nog eens gezond. Passie voor puur Mark van Olicious weet daar …

Lees meer »

Casabase – de lekkerste Italiaanse delicatessen voor thuis

Goed nieuws voor iedereen die Italië zo mist: met de nieuwe webshop Casabase haal je Italië op een heerlijke manier in huis. Deze nieuwe webshop (die op dit moment alleen in Nederland levert, maar over niet al te lange tijd kun je ook vanuit België shoppen) barst bijna uit zijn virtuele voegen van culinair geluk. De missie van Casabase is dan ook jou ‘het geluk van het eten en drinken van goede dingen laten ontdekken.’ Dat begint met een webshop vol lekkernijen, van aceto balsamico tot pasta uit Puglia en smaakvolle pastasauzen, van knapperige cantuccini uit Prato tot potten vol …

Lees meer »

Sorbet van tomaat, mozzarella en olijfolie uit Het grote ijsboek van Christophe Declercq

Met meer dan tachtig verfrissende recepten biedt Het grote ijsboek meer dan voldoende inspiratie voor een lekker ijsje. Van klassieke smaken als vanille, stracciatella, pistache en kaneel tot verrassender variaties als koffie-ijs, sorbet met kriekbier en frambozen, appelsorbet met rozemarijn en tomatensorbet met mozzarella en olijfolie. Auteur Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poort. Hij neemt je aan de hand van een duidelijke uitleg en veel stap-voor-stapfoto’s mee in de wereld van het ijs. Ook deelt hij recepten voor lactosevrij ijs, vegan ijs en ijs zonder toegevoegde suikers, voor ijsparfaits, …

Lees meer »

Proef de wijnen van Cavallino – paradepaardjes uit heel Italië

Op een plek om jaloers op te zijn, in de hooggelegen heuvels van Poggiano, op een kurkworp afstand van Montepulciano – bekend om de fantastische wijnen – en Pienza – bekend om de pecorino, ligt de schatkamer van Cavallino: een cantina vol bijzondere wijnen. In dit stukje Toscane dat zich ten zuiden van Siena uitstrekt, schurken wijngaarden zachtjes tegen olijfboomgaarden aan, hier en daar onderbroken door een rij ranke cipressen, die naar de gouden zonnestralen lijken te reiken. Het landgoed van Cavallino gaat perfect in dit landschap op, met meer dan zestig hectare aan olijfboomgaarden, wijngaarden en bossen, met daartussen …

Lees meer »

Courgettesalade uit New Italian – Italiaans koken met Sergio Herman

Chef-kok Sergio Herman is al jaren in de ban van de Italiaanse eetcultuur, maar hij geeft graag een eigen twist aan klassieke Italiaanse gerechten. Zelf noemt hij die stijl ‘New Italian’, wat meteen de titel van zijn nieuwe kookboek is geworden. Zijn cucina nuova creëert een gevoel dat mensen verwarmt, verbindt en verblijdt, net als de cucina classica. In zijn kookboek New Italian, dat komende week verschijnt, staan meer dan zestig persoonlijke gerechten die thuis goed te bereiden zijn. Het boek volgt de indeling van een Italiaanse menukaart: aperitivo, antipasto, primo, secondo, contorno en dolce. Daarmee proef je een nieuw …

Lees meer »

Bucatini met rode pesto en burrata uit het kookboek Mediterraneo

Het kleurrijke kookboek Mediterraneo neemt je in negentig toegankelijke recepten mee naar diverse regio’s aan de Middellandse Zee. Mediterraneo zit boordevol inspiratie voor elke gelegenheid, met allereerst recepten voor heerlijke mediterrane hapjes als olijventapenade, focaccia, bruschetta met venkelsalami, uiencompote en vijgen, venusschelpjes met fregola en caponata met burrata of mozzarella. Als hoofdgerechten schotelt Mediterraneo je onder meer bucatini met rode pesto en burrata voor (waarvan we het recept mogen delen). Nog meer Italiaanse recepten zijn onder andere dorade met caponata, linguine alle vongole, risotto met asperges, zeebaars in zoutkorst, Napolitaanse pizza en cacio e pepe. Voor toe kies je uit …

Lees meer »

Proef de Nero di Velluto en andere wijnen van Feudi di Guagnano uit Puglia

In zijn eerste blog (die je hier kunt lezen) nam Rik Timmer van Vinidirisa je mee naar de regio Friuli-Venezia Giulia. Hij vertelde meer over het fantastische druivenras Pinot Grigio. Dit keer reist hij verder zuidwaarts, naar Puglia, de hak van de Italiaanse laars, voor een kennismaking met wijnhuis Feudi di Guagnano. Rik: ‘Puglia is een van de grootste wijngebieden van Italië. Tot in de jaren negentig werden er veel bulkwijnen geproduceerd, maar geleidelijk aan begint Puglia furore te maken. De kwaliteit van Pugliese wijnen is beter dan ooit. Niet alleen vanwege de introductie van moderne technieken en vinificatiemethoden, maar …

Lees meer »

Laat je pasta dansen & nog vijf tips voor het koken van pasta

Na de eerste gastblog van Alessio van Pastaficio (die je hier kunt teruglezen) werden we overstelpt door vragen over hoe je pasta moet koken. Moet er nu wel of geen olijfolie bij? En wanneer doe je het zout in het water? Alessio ging met alle kookvragen aan de slag en geeft in deze blog zes tips waarmee je je pasta precies kookt zoals de Italiaanse mamma’s dat doen. Alessio: ‘Pasta koken, het lijkt een koud kunstje. Maar zelfs bij zo’n simpel proces als het koken van pasta kan er nog wel veel mis gaan. De pasta is te gaar of …

Lees meer »

Scarbolo – bijzondere Pinot Grigio uit Friuli-Venezia Giulia

Pinot Grigio is voor de meeste mensen bekend terrein als het aankomt op Italiaanse wijnen. Maar hoe goed kennen we dit druivenras eigenlijk echt? Rik Timmer van Vinidirisa vertelt je meer over deze geurige druif. Rik: ‘Met zijn lange en goed geregistreerde geschiedenis, die teruggaat tot de Bourgogne in de veertiende eeuw, heeft Pinot Grigio de Europese paden van monniken, keizers, legers en handelaren gevolgd voordat hij in de negentiende eeuw Italië bereikte. Emilio di Sambuy, een generaal uit Piemonte, bracht enkele wijnstokken naar de laars. Deze druivenranken arriveerden uiteindelijk ook in de noordoostelijke regio’s Friuli-Venezia Giulia, Veneto en Trentino-Alto …

Lees meer »

Ciambella – een Italiaans broodje met een lange geschiedenis

Helaas zijn er niet veel broodrecepten overgeleverd uit de geschiedenis – en dat terwijl brood al duizenden jaren het belangrijkste voedingsmiddel is voor de mens. Brood bakken was zó gewoon dat het niet nodig werd geacht om een recept op te schrijven; iedereen bezat deze kennis. Het is dan ook goed speuren naar broodrecepten in de vele historische kookboeken die in archieven, bibliotheken en privécollecties bewaard zijn gebleven. Manon Henzen van eet!verleden verzamelde de afgelopen jaren historische broodrecepten uit Europa en was verrast over de veelzijdigheid aan broodsoorten en de heerlijke smaken. Dit moest de wereld weten! Manon bundelde de …

Lees meer »

Proef de bijzondere wijnen van Tenuta Santori

Het zuiden van Le Marche is een nog vrij onbekend wijngebied op de Nederlandse markt. Dat was vier jaar geleden een van de redenen dat Piceno Wijnen de bijzondere wijnen uit deze streek online beschikbaar wilde maken in Nederland. Gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar de webwinkel met de wijnen van veelal kleine ambachtelijke en biologische cantina’s (wijnhuizen) te vinden. In het begin waren dit vooral de mensen die op vakantie waren geweest in het zuiden van Le Marche en ter plekke van de wijn hadden geproefd, maar langzamerhand weten steeds meer wijnliefhebbers de pareltjes uit dit gebied …

Lees meer »

Pastaficio – liefde voor pasta

In dit artikel geven we graag het woord aan Alessio van Pastaficio, onze nieuwe gastblogger. Alessio is namelijk een enorme pastaliefhebber en die liefde wil hij graag met jou delen – niet alleen door de lekkerste pasta’s naar Nederland te halen, maar ook door mooie verhalen over pasta te vertellen. Alessio stelt zich in deze blog aan je voor en geeft je al een klein kijkje in de pastakeuken. Liefde voor pasta Alessio: ‘Piacere, aangenaam! Ik ben inderdaad een enorme pastaliefhebber. Ik ben opgegroeid in een traditioneel Italiaans gezin en heb een nonna (oma) die elke dag voor de hele familie …

Lees meer »

Amatriciana uit De Zilveren Lepel voor kinderen

Heb je een kleine Italiaanse chef-kok in huis? Hij of zij zal smullen van de nieuwe kindereditie van De Zilveren Lepel, met 42 recepten uit de klassieke Italiaanse kookbijbel die speciaal zijn geselecteerd en aangepast voor kinderen. Ter ere van het tienjarig jubileum van De Zilveren Lepel voor kinderen is er nu een volledig herziene uitgave, met snelle, gemakkelijke en gezonde gerechten. Alles wordt stap voor stap beschreven, in heldere taal zonder moeilijke woorden, met honderden illustraties die de uitleg van de bereidingswijze ondersteunen én foto’s van alle gerechten. Ook vind je in het boek extra tips over veilig koken …

Lees meer »

Colomba pasquale – een dolce duif voor Pasen

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt het zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocoladepasta of Fiordifrutta van Rigoni di Asiago. Het verhaal gaat dat de colomba pasquale haar oorsprong vindt in …

Lees meer »

Colomba pasquale – Italiaanse paasduif naar recept van Pellegrino Artusi

Het oorspronkelijke recept voor de colomba pasquale is door Pellegrino Artusi opgetekend in het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’), dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Ingrediënten (voor drie duiven – als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed meer dan één duif maken, het is immers ook een erg leuk cadeau rond Pasen): 12 eieren | 1800 gram zeer fijne bloem | 600 …

Lees meer »

Vinologi – proef van bijzondere wijn uit Piemonte

‘Vinologi is meer dan alleen wijn. Ontmoeten, kunst en cultuur zijn met elkaar verweven in dit bedrijf, want voor mij is genieten van goed eten en drinken net zo belangrijk voor een rijk leven als aandacht voor kunst, cultuur en elkaar,’ zo lezen we op de website van Vinologi. Dat maakte Ciao tutti’s wijnblogger Aimée zo nieuwsgierig dat ze Lonneke ten Hooven, de vrouw achter Vinologi, bezocht om meer te horen over deze bijzondere wijnwebsite met prachtige wijnen uit de regio Piemonte. Aimée: ‘Lonneke ten Hooven woont in een knus huisje aan de rand van Maastricht, vlak bij de grens …

Lees meer »

Op bezoek bij mozzarellamakers – twee bijzondere buffelboerderijen in Nederland

Een bezoekje aan Campanië is niet compleet zonder een lekkere lunch met een bol romige mozzarella, al dan niet vergezeld van blozende tomaatjes, geurige basilicum en een scheut olijfolie. Tijdens onze reizen in deze regio bezochten we al de buffelboerderijen Tenuta Vannulo en Caseificio Barlotti, maar nu we niet naar Italië kunnen, trok studente journalistiek Sam Coolegem voor haar stage-opdracht naar twee Nederlandse mozzarellamakers. Ze sprak met Maarten Arns van Buffelboerderij Arns in Zevenaar en met Andra Westerhoff van Buffalo Farm Twente in Denekamp en vroeg hen hoe het is om in het Nederlandse landschap een van oorsprong Italiaans product …

Lees meer »

Een feestelijke tricolore trifle van kaki met ricotta

We aten ze voor het eerst tijdens een food tour in Rome, als friszoet tussendoortje, de warmoranje kaki’s. Ze smaken heerlijk uit het vuistje, maar nog lekkerder in dit toetje, uit het kookboek Italiaans Easy. Een tricolore trifle van kaki met ricotta Uit Italiaans Easy delen we het recept voor een toetje met kaki. Voor twee personen heb je nodig: 2 rijpe kaki’s | 1 eetlepel fijne suiker | 1 theelepel vanille-extract | 100 gram ricotta | 150 gram yoghurt | 1 theelepel geraspte sinaasappelschil | 50 gram verkruimelde amaretti Pureer het vruchtvlees van de kaki’s met de suiker en …

Lees meer »

Geniet van een feestelijk viergangenmenu uit Milaan

Met de kerst in aantocht, die dit jaar vooral in en rondom huis gevierd gaat worden, leek het Inge een goed moment om een Milanees menu te delen. Ze is op zoek gegaan naar een aantal typische gerechten uit de Milanese keuken en heeft een lekker diner voor je samengesteld. Kook met haar mee en waan je een avondje heerlijk in Milaan! Aperitivo: een Milanese Inge: ‘In Milaan kun je de avond niet beginnen als je geen aperitivo hebt gedronken. Om helemaal in de sfeer te komen, beginnen we het diner met een lekkere Milanese. Deze cocktail is ontwikkeld door …

Lees meer »

Panforte di Siena – de historie en een heerlijk recept

In de blog La dolce città name we jullie al mee naar de lekkerste pasticceria’s van Siena. Naast koekjes staat deze Toscaanse stad echter ook bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. Deze lekkernij is inderdaad stevig, maar maakt ook onmiskenbaar deel uit van de echte sapori di Siena… De geschiedenis van de panforte gaat ver terug. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten enorm tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot dan toe onbekende kruiden als …

Lees meer »