Italiaans eten

Geniet ook thuis van de Toscaanse delicatessen van Trattoria Da Burde in Florence

Bij Trattoria Da Burde in Florence schuif je aan om te genieten van traditionele Toscaanse gerechten. De trattoria bestaat al sinds 1901 en is altijd in handen gebleven van dezelfde familie. Tegenwoordig staat Paolo Gori, als vierde generatie, aan het hoofd van de keuken, en zorgt zijn broer Andrea voor de mooiste wijnen. Wat er precies op het menu staat, verandert regelmatig, afhankelijk van de seizoenen en het aanbod op de markt. Wat niet verandert, is dat alle gerechten gebaseerd zijn op de recepten van nonna Irene. Net als de trattoria zelf wortelen ze in Toscaanse traditie. Met elk gerecht …

Lees meer »

Fagioli all’uccelletto – heilige boontjes in de keuken van Toscane

Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu. De witte fagioli all’uccelletto zijn het allerlekkerste bonengerecht dat we ooit kregen voorgeschoteld, al gaan we ook door de knieën voor eenvoudige cannelliniboontjes met alleen een scheutje goede olijfolie en wat rozemarijn. Een paar goede ingrediënten, een beetje geduld en je likt je vingers erbij af, zoals het Florentijnse spreekwoord ‘Fiorentin mangia fagioli, lecca i piatti e i romaioli’ al voorspelt. Mochten de bonen onverhoopt niet in de …

Lees meer »

Ontdek de favoriete Italiaanse wijn van Wijncasa

Ben je op zoek naar een heerlijke fles Italiaanse wijn? Bij Wijncasa vind je bijzondere Italiaanse wijn die rechtstreeks uit de wijngaarden van Piemonte, Toscane, Veneto en Zuid-Tirol naar Nederland komt. Hannie Westerveld van Wijncasa heeft iedere fles zorgvuldig uitgekozen, na een bezoek aan de verschillende wijnhuizen. Al meer dan dertig jaar genoot Hannie van vakanties in Italië, dat voor haar voelt als een tweede thuis. Begin vorig jaar besloot Hannie haar grote liefde een grotere plek in haar leven te geven, door een webshop met Italiaanse wijn te openen. Wijnen met een uniek verhaal Hannie: ‘Italië heeft meer dan …

Lees meer »

Baci e semifreddo uit Diciannove – een kleurrijk kookboek over de liefde voor Umbrië

Na negentien jaar sluit Francy van Dijk in het voorjaar van 2024 de deuren van haar kookschool Cucina Francesca in Zevenbergen. Samen met haar man Wilco verhuist ze naar Umbrië, de regio waar ze jaren geleden hun hart aan verloren en waar ze ontelbaar veel culinaire reizen heeft georganiseerd (en gelukkig ook nog blijft organiseren). Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, verzamelde ze in het kookboek Diciannove haar favoriete recepten uit de keuken van Umbrië – aangevuld met een aantal Italiaanse recepten die regelmatig op het menu staan en vooral ook met prachtige verhalen van mensen uit Umbrië die haar …

Lees meer »

Geniet van een heerlijke kerst met Ciao tutti’s culinaire cadeauboxen!

Ciao tutti! Tellen jullie ook al af naar heerlijke kerstdagen? Wij wel, daarom hebben we samen met onze vrienden Tommaso en Denise van Radici Italiane twee culinaire cadeauboxen voor jullie samengesteld. Eentje voor un dolce Natale, een zoete kerst, en eentje met onze favorieten voor een heerlijke Italiaanse aperitivo. Beide kunnen ook zo onder de boom, voor een uniek Toscaans kerstcadeau! Un dolce Natale – geniet van een zoete kerst In het delicatessenpakket Un dolce Natale vind je de lekkerste Toscaanse koekjes en andere delicatessen voor een heerlijk kerstontbijt, een luxe kerstkoffie of een zoete afsluiting van het kerstdiner. Leuk …

Lees meer »

Aubergine puttanesca uit het kookboek Met Lynn de keuken in

Of het nu weekend is of een doodgewone doordeweekse dag, met de recepten uit het kookboek Met Lynn de keuken in geniet je zeven dagen per week van heerlijke gerechten. Lynn kookt toegankelijk en ongecompliceerd, maar altijd bourgondisch en hoog op smaak. Ze is praktisch ingesteld en weet als geen ander met minimale inspanningen het maximale uit ieder gerecht te halen. Van bloedsinaasappels met stracciatella, dukkah en laurierolie tot prei met burrata en romanescosaus, van tomatenrisotto met ‘nduja en stracciatella tot orzo met pompoen, salie, bruine boter en citroen tot gnocchi met daslookpistou en walnoten, van plaattaart met balsamicovijgen en …

Lees meer »

Sangiovese – het rode goud van wijnstreek Chianti in Toscane

Zover het oog reikt, zie je in de Chianti wijngaarden, met tussendoor af en toe een grote cantina of een lieflijk dorpje. De groene trosjes druiven die we van de zomer zagen, zijn inmiddels uitgegroeid tot dikke, blauwpaarse trossen, die een prachtige vino rosso opleveren. Fiasco tussen Florence en Siena In het gebied tussen Florence en Siena dat de Chianti grofweg bestrijkt, wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Er zijn bronnen uit de dertiende eeuw die al vermelden dat de inwoners van de dorpjes die in dit gebied liggen zich bezighouden met de productie van wijn. Toch was het niveau van …

Lees meer »

Casabase – webshop met de lekkerste Italiaanse delicatessen voor thuis

Goed nieuws voor iedereen die Italië zo mist: dankzij Casabase haal je Italië op een heerlijke manier in huis. Deze webshop barst bijna uit zijn virtuele voegen van culinair geluk. De missie van Casabase is dan ook jou ‘het geluk van het eten en drinken van goede dingen laten ontdekken.’ Dat begint met een webshop vol lekkernijen, van aceto balsamico tot pasta uit Puglia en smaakvolle pastasauzen, van knapperige cantuccini uit Prato tot olijfolie, vleeswaren en kazen. Al deze producten worden door het team van Casabase direct bij de producenten en leveranciers ingekocht. Zo weten ze zeker dat je van …

Lees meer »

Toscaanse pappa al pomodoro met burrata en verse pesto naar recept van Soep-er

In het kookboek Soep-er serveert Janine de Roode soep uit alle uithoeken van de wereld, voor elke dag van het jaar. Ook uit Italië, met bijvoorbeeld herfstige champignonsoep met truffel en citroen, Toscaanse pappa al pomodoro, soep met orzo, huisgemaakte pesto en citroen, soep van geroosterde cherrytomaten en basilicum en courgettesoep met pecorino en huisgemaakte gerookte citroenolie. Dankzij de heldere stap-voor-stap-uitleg van Janine de Roode van Soep-er – Utrechts eerste soepbar – maak je de heerlijkste soepen nu ook thuis. Of het nu een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is, er is voor ieder wat wils. Pappa al …

Lees meer »

Italopop – swingende Italiaanse recepten van Vanja van der Leeden

Op zoek naar een nieuwe boost voor je Italiaanse kookrepertoire? In Italopop deelt Vanja bijna honderdvijftig swingende Italiaanse recepten, met een eigentijdse, soms internationale maar altijd verrassende twist. Met dit kleurrijke kookboek – met prachtige foto’s van Vanja’s man Remko Kraaijeveld – maakt Vanja de Italiaanse keuken spannender, verrassender en verleidelijker. Sommige Italianen zullen er niets van willen weten, maar haar originele kijk geeft la cucina italiana nieuwe glans. In dit artikel vertellen we je meer over Italopop én trakteren we alvast op een voorproefje, namelijk het recept voor gnudi olandesi – ‘naakte’ gnocchi met boerenkool en chorizoboter. Verrassend Italiaans …

Lees meer »

Kip met druiven, olijven en salie uit Brutto – een kookboek over de briljant eenvoudige keuken van Florence

Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto. Misschien een gekke titel voor een kookboek (brutto betekent lelijk), maar net als de beroemde koekjes geldt ook voor dit kookboek: brutto ma buono, anzi, buonissimo! Eerbetoon aan de keuken van Florence Brutto is een eerbetoon aan de keuken van Florence – verbluffend eenvoudig, met maar weinig ingrediënten, maar uitzonderlijk goed. Russell Norman verzamelde in zijn nieuwe, oogstrelende kookboek de beste recepten uit zijn veelgeprezen Trattoria Brutto in Londen Met gerechten voor elke thuiskok en Russells inspirerende verhalen en …

Lees meer »

Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia

De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan. Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto. Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt. Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese? Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 …

Lees meer »

Ciao tutti’s panettoneparade 2023 – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar vind je nu de allerlekkerste panettone? We proefden kilo’s panettone, om een kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis – of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist. Panettone – Italiaans kerstbrood Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme …

Lees meer »

Vitello Negroni uit het kookboek Identità van chef-kok Peppe Giacomazza

De sympathieke Siciliaanse chef-kok Peppe Giacomazza weet je altijd weer te verrassen met zijn gerechten die hij samen met zijn broer Gaspare in Italiaans restaurant La Botte in Genk serveert. Ze zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de Italiaanse keuken – met een kenmerkende eigen signatuur, net als zijn gloednieuwe boek Identità, waarin Peppe Giacomazza je mee op reis neemt naar zijn roots. Hij gaat op zoek naar de basis van zijn keuken én naar zijn eigen identiteit. Tijdens zijn avontuurlijke ontdekkingstocht ontrafelt hij enkele iconische Italiaanse gerechten en haalt hij herinneringen op aan zijn leermeesters, squadra (team), vrienden …

Lees meer »

Nonna di Sardegna – proef de lekkerste delicatessen van het eiland Sardinië

Hoewel iedere regio in Italië uniek is, spant Sardinië wat dat betreft de kroon. Het eiland is meer dan bijzonder. Het ligt niet alleen geografisch gezien los van de laars, het heeft ook een heel eigen cultuur, met eigen gebruiken en tradities, een heel eigen atmosfeer én een heel eigen keuken. Nonna di Sardegna, een webshop vol Sardijnse specialiteiten, wil je graag kennis laten maken met de smaak van Sardinië. Of je nu Sardijnse pasta, bottarga, vleeswaren, olijfolie, kaas of wijn wil proeven, bij Nonna di Sardegna vind je de lekkerste delicatessen van Sardinië. Uit liefde voor Sardinië Nonna di …

Lees meer »

Siciliaanse pasta con le sarde naar recept van Menno van La Padella

Begin je tegen kok en ondernemer Menno Baas (68) van La Padella over de Italiaanse keuken, dan komen de verhalen los. Over ontmoetingen tijdens het eten, de regio’s waar de beste producten vandaan komen én de verbinding tussen mensen door goed eten en drinken. Ciao tutti’s Simone sprak met Menno over zijn grote liefde voor de Italiaanse gastronomie en hoe hij die graag op anderen overbrengt. Natuurlijk deelt hij ook een recept, namelijk dat voor de lekkerste pasta con le sarde, waar Simone en Saskia tijdens een zomerse Tavola Aperta al van mochten proeven. Piadina’s met stracchino en rucola Met …

Lees meer »

Tiramisù al pistacchio – pistache tiramisù uit Veganissima van Luna Trapani

De vijfentwintigjarige Luna Trapani – dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder – is de trotse eigenaar van Spritz, een vegan Italiaans restaurant in hartje Antwerpen. Daar schotelt ze haar gasten de heerlijkste vegan Italiaanse gerechten voor. Haar grootste succesrecepten bundelt ze ook graag in prachtig verzorgde kookboeken, zodat je ook thuis lekker vegan Italiaans kunt eten. Eerder doken we al in haar kookboeken Veganista (voor een lekker herfstig paddenstoelengerecht) en Vegetalia (voor deze arancini alla Norma), nu is er een derde kookboek bomvol vegan Italiaans lekkers: Veganissima. 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië Veganissima bevat vijfenzeventig …

Lees meer »

Fregola met verse worst en paddenstoelen naar recept van Toscanini

Pasta is áltijd goed! Of je nu een simpel bordje spaghetti met tomatensaus eet als lunch of een heerlijke schaal lasagne in de oven schuift, pasta smaakt altijd. Er gaat hier bijna geen dag voorbij zonder dat we een portie pasta in het water laten borrelen, waarbij we vooral variëren tussen verse ravioli in allerlei varianten, Romeinse amatriciana, spaghetti aglio, olio e peperoncino en orecchiette met venkelworst en broccoli. Dankzij het nieuwe kookboek Toscanini: pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti, de sterren van het Amsterdamse restaurant Toscanini, staat er de komende weken heel wat meer pastavariatie op de planning. …

Lees meer »

Pasta e fagioli uit het kookboek Roberta’s cucina povera

Dat lekker Italiaans koken niet duur hoeft te zijn, bewijst Roberta Pagnier in haar kookboek Roberta’s cucina povera, met honderd klassieke en eigen gerechten uit de Italiaanse cucina povera. Roberta’s cucina povera is een laagdrempelig kookboek met recepten, doorspekt met weetjes over de Italiaanse keuken, de oorsprong van de gerechten en ingrediënten en hun culturele achtergrond. Met dit boek bij de hand kun je thuis heerlijk zorgeloos en betaalbaar koken én minder verspillen. Honderd recepten uit de cucina povera In een tijd waarin alles duurder wordt, moet je soms net iets creatiever zijn om iets lekkers en gezonds op tafel …

Lees meer »

Spaghetti aglio, olio e peperoncino uit het kookboek Toscanini: pasta

Volgende week verschijnt Toscanini: pasta, een kookboek met een verrukkelijke verzameling pasta’s uit alle windstreken van Italië. Van Romeinse en Napolitaanse klassiekers tot gevulde Sardijnse schatkistjes en orecchiette uit Puglia – er is voor ieder wat wils. Als voorproefje delen we alvast het recept voor spaghetti aglio, olio e peperoncino, of spaghetti AOP zoals ze het bij Toscanini noemen. Deze pasta met knoflook, olie en chilipeper is een van de favoriete pasta’s van Maud Moody, die samen met haar collega Leonardo Pacenti de pastarecepten in dit boek verzamelde. Daarom prijkt de spaghetti aglio, olio e peperoncino ook op de cover …

Lees meer »

Easy vijgentaart uit het nieuwe kookboek 5 ingrediënten mediterraan van Jamie Oliver

In zijn nieuwste kookboek 5 ingrediënten mediterraan deelt Jamie Oliver meer dan honderdvijfentwintig recepten, waarmee je met minimale inspanning je maaltijden een boost kunt geven. De gerechten zijn stuk voor stuk vol van smaak, maar zonder veel ingrediënten en eindeloze boodschappenlijstjes, en zijn geïnspireerd op Jamies reizen door het Middellandse Zeegebied. Met deze nieuwe, heerlijke en makkelijk te volgen recepten, wordt koken elke dag weer spannend en haalbaar. Met salades, soepen, broodjes, pasta, vis en zeevruchten, vlees en gevogelte groente én zoetigheid vind je iets lekkers voor elke dag van de week en voor elke gelegenheid. Jamie Oliver: ‘Het was …

Lees meer »

Amaro Lucano – de bekende kruidenlikeur uit Basilicata

Als je aan een Italiaan vraagt: ‘Cosa vuoi di più dalla vita?’ (Wat wil je nog meer van het leven?), zou het zomaar kunnen dat je als antwoord krijgt: ‘Un Lucano!’ Deze vraag is namelijk de slogan van Amaro Lucano en in Italië net zo beroemd als bij ons ‘Even Apeldoorn bellen’. De oorsprong van deze kruidenlikeur ligt in Pisticci, een dorpje in de buurt van Matera (Basilicata), in het zuiden van Italië. In dit gebied vol ravijnen is de museum-fabriek van Amaro Lucano te vinden, een kleine oase gewijd aan de oorsprong en het destillatieproces van dit product, waar …

Lees meer »

Macaronikroketjes – een historisch recept voor Milanese croquettes gevuld met pasta

Als Manon van eet!verleden vertelt over pastarecepten in Nederlandse kookboeken uit de achttiende en negentiende eeuw, neemt niet iedereen haar meteen serieus. Zeker niet als ze horen dat de pasta voor ovenschoteltjes vijfenveertig minuten moet koken. Een doodzonde, denk je nu. Totdat je de proef op de som neemt en je het resultaat ziet en proeft! foto: Jeroen Savelkouls | Historisch Kookboek restjes Manon: ‘Het klinkt misschien gek, maar de langdurig gekookte macaroni levert een zijdezachte smeuïge schotel op die perfect is voor echt comfort food. Maak je de historische recepten met pasta gekookt naar onze maatstaven, dan gaat het …

Lees meer »

Radici Italiane – een pakket vol lekkers uit Florence, Pistoia, de Maremma of heel Toscane

Na lange reizen in Italië speelt de heimwee hier af en toe behoorlijk op. Gelukkig belde de postbode afgelopen week aan met een grote doos vol lekkers uit Toscane, een cadeautje van Radici Italiane, dat vanuit hun winkel in het Toscaanse Pistoia pakketten vol delicatessen verzorgt. Ideaal tegen de heimwee! Thuis in Toscane Saskia: ‘Mensen vragen me vaak naar mijn favoriete regio in Italië. Ga ik het liefste naar Puglia, naar Sicilië of naar Umbrië? Ondanks het feit dat ik die vraag eigenlijk niet kan beantwoorden, omdat elk stukje Italië me even lief is, ben ik in Toscane het meeste …

Lees meer »