Italiaans eten

Gekonfijte dragontomaatjes met burrata uit We love groente

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je dan elke keer weer iets lekkers op tafel? Iets verrassends, waarbij niemand eigenlijk dat stukje vlees of vis mist? Met We love groente laat Janneke Vreugdenhil zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. Ze geeft meer dan honderdtwintig groenterecepten, van ‘Familiefavorieten’ tot ‘Snel iets op tafel’, van ‘Restjesdag’ tot ‘Borrelvoer’. Dit groentekookboek staat boordevol salades en soepen voor elk seizoen, verrassende voorgerechtjes en originele ovenschotels. Dat maakt We love groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden. Ook de Italiaanse keuken …

Lees meer »

Buonissimo tafelen bij I Bolognesi in Bree (België)

Zijn wieg stond in Florence, maar chef Giampaolo Bernardi is inmiddels een man van de wereld. Al in de schaduw van de koepel van Brunelleschi’s Duomo droomde hij van een culinaire carrière. Hoewel er op Italiaanse bodem genoeg te kokkerellen valt, trokken met name de buitenlandse sterrenplekken. Giampaolo pakte dan ook zijn koffer en reisde naar Spanje. Maar de reiskriebels bleven. Een aanbod om op Cuba de scepter te komen zwaaien over de keuken van een bekende hotelketen, met bijna honderdvijftig man personeel, kon Giampaolo dan ook niet weerstaan. Hij kookte er onder meer voor niemand minder dan de zoon …

Lees meer »

Orecchiettesalade met peultjes en salmoriglio van Janneke Philippi

Nu de zon zich van zijn beste kant laat zien, verruilen we kommetjes vol hartverwarmend comfort food voor kleurrijke salades. Salade, het nieuwe boek van Janneke Philippi, komt dan ook als geroepen. Het fris vormgegeven boek biedt inspiratie voor een lekker zonnig voorjaar en een lange zomer, met salades voor elk moment. Op het bord prijken naast allerlei soorten sla ook kleurrijke groenten, granen, pasta, rijst, peulvruchten, fruit en verse kruiden, aangevuld met kip, vis, vlees, kaas of een eitje, zodat je met elke salade een complete maaltijd op tafel tovert. Komende dagen staan hier in elk geval de Romeinse …

Lees meer »

Alessi & David Chipperfield brengen een ode aan de Italiaanse moka

Tijdens de Salone del Mobile in Milaan presenteerde Alessi een nieuwe Moka, ontworpen door David Chipperfield. Deze moderne Moka brengt twee generaties samen, met de roots van Alessi en het moderne design van Chipperfield. Na grote designers als Richard Sapper, Aldo Rossi, Michael Graves, Piero Lissoni, Wiel Arets, Mario Trimarchi, Alessandro Mendini, Michele De Lucchi heeft nu ook de Britse architect David Chipperfield een koffiekannetje ontworpen voor Alessi. Maar niet zomaar één: Chipperfield nam de alombekende klassieker als uitgangspunt. Chipperfields interpretatie is enerzijds een bijdrage aan de evolutie van industrieel design en anderzijds een eerbetoon aan Alfonso Bialetti, de grootvader …

Lees meer »

De bijbel van de Italiaanse keuken

In De bijbel van de Italiaanse keuken laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti (van restaurant Toscanini in Amsterdam) de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Al bladerend door deze bijna vijfhonderd pagina’s tellende culinaire bijbel maak je een reis door Italië, met meer dan tweehonderd recepten uit alle regio’s die je stuk voor stuk wil proeven. Italië op de kaart Hoewel we uren kunnen wegdromen bij de prachtige kaart van Italië die als inhoudsopgave dient, zorgen onze steeds harder rommelende magen dat we snel verder bladeren. Voor je echter aan je culinaire reis kunt beginnen, wacht er …

Lees meer »

Pinot Grigio – de perfecte lentedruif (met vijf proeftips)

De lente staat in de startblokken. Krokussen, prille bloesem, ontluikend groen… De natuur ontwaakt! Bij dit lentegevoel past een fris groengeel glas Pinot Grigio. Ciao tutti’s wijnblogger Aimée neemt je mee in de wereld van de Pinot Grigio en tipt vijf frisse witte lente-wijnen om je wakker te schudden uit je winterslaap. Aimée: ‘Dit lid van de Pinot-druivenfamilie is een van de bekendste druivensoorten in Italië. Van origine is het echter een Franse druif (uit de Elzas), waar hij Pinot Gris wordt genoemd. Sinds de negentiende eeuw is de druif al aanwezig in Noord-Italië, voornamelijk in Trentino. Soms vind je …

Lees meer »

Koffiebonen uit Colombia – de oorsprong van een Italiaanse kopje koffie

We drinken in Italië altijd graag een kopje koffie, het Italiaanse levenselixer bij uitstek. De basis voor zo’n cafeïneshot ligt echter niet in Italië, maar in Zuid-Amerika, in Afrika of in het Midden-Oosten. Paul en Lianne nemen tijdens hun vakantie in Colombia een kijkje op een finca, koffieboerderij, in het departement Huila in Colombia, waar de enige echte El café de Colombia vandaan komt. Ze willen graag met eigen ogen zien wat er allemaal bij komt kijken voordat je van een heerlijke espresso in een Italiaanse bar kunt genieten. Warm welkom bij Finca La Cabaña Paul: ‘Volgens koffieboer Luis Alejandro …

Lees meer »

De beste tips voor een goede risotto

Ons ultieme comfort food is risotto. Er gaat niets boven het zen in de pan roeren om vervolgens opgekruld op de bank te genieten van een kom vol romige risotto, die niet alleen je maag maar ook je hart vult met warmte. Het maken van risotto lijkt omgeven te zijn met mythes en moeilijkheden. Het zou een ingewikkeld gerecht zijn om zelf te maken, het zou heel tijdrovend zijn en makkelijk kunnen mislukken. Gelukkig is niets minder waar. In zo’n twintig tot dertig minuten maak je een heerlijke risotto, iets dat we ook regelmatig doen als we alleen thuis zijn …

Lees meer »

Aan tafel bij de beste Italiaanse chef-kok van België: Felice Miluzzi van Restaurant Rossi in Leuven

Saskia: ‘Alweer meer dan tien jaar geleden (waar blijft de tijd) logeerde ik een weekend bij een vriendin die toen in Leuven werkte. Bij toeval belandden we de eerste avond bij een eenvoudig Italiaans restaurant, waar ik vervolgens de lekkerste pasta met zwaardvis ooit at. Nog jaren later wist ik precies hoe we daar zaten, in het zaakje dat eigenlijk te klein was voor de grootse prestaties van de kok. Ik wilde graag terug om meer te proeven, maar het kwam er niet van. Ik had een drukke baan in Amsterdam en elke paar dagen vakantie die ik had, reisde …

Lees meer »

Risottokroketjes uit de renaissance

Reeds in 1570 rolde er een bestseller van de Italiaanse persen: Opera dell’arte del cucinare van Bartolomeo Scappi (1500-1577). Dit zeer lijvige werk met maar liefst duizend recepten is vandaag de dag het bekendste historische kookboek uit Italië. Manon van eet!verleden maakt er vandaag een heerlijk eigentijds recept uit. Manon: ‘Bartolomeo Scappi was niet zomaar een kok; hij kookte op topniveau in Italiaanse religieuze kringen. Na enkele kardinalen van dienst te zijn geweest, verhuisde hij naar de keuken van het Vaticaan. Hij bereidde maaltijden voor paus Pius IV en later voor Pius V. Opera dell’arte del cucinare Scappi stak voor …

Lees meer »

Pioppi, hét kookboek – recepten voor het beroemde Pioppi-dieet

Het is een doorslaand succes: het Pioppi-dieet, een gezonde, laagdrempelige leefstijl om lekker maar toch verantwoord te eten. Het dieet is vernoemd naar een Italiaans dorp in de provincie Salerno, waar de locals met dank aan dit ‘dieet’ tot op hoge leeftijd fit en actief blijven. In het boek Het Pioppi-dieet vind je een duidelijke, gedetailleerde handleiding voor deze Italiaanse leefstijl, met achtergrondinformatie, uitleg, recepten (voor ontbijt, lunch en diner), weekmenu’s, boodschappenlijstjes en richtlijnen. Nóg meer Pioppi-proof recepten en weekmenu’s vind je nu in Pioppi, hét kookboek. Start je dag bijvoorbeeld met notengranola met kokos, een romige koffieshake met cacao …

Lees meer »

La Via del Tè – geurige thee uit Toscane

Italianen staan bekend als koffiedrinkers. Toen Saskia ooit na een uitgebreid diner bij een Toscaanse vriendin een kopje koffie weigerde en vroeg om een kopje thee, viel het gesprek aan tafel stil en keek iedereen gealarmeerd haar kant op. ’Ben je ziek?’ ‘Heb je koorts?’ ‘Voel je je niet lekker?’ Saskia: ‘Vragen om een kopje thee stond zo ongeveer gelijk aan het onder de leden hebben van een flinke griep. De Italianen aan tafel begrepen maar niet dat een kopje kruidenthee na een overvloedige maaltijd juist goed voor je is. Ze bekeken me meewarig en waren na hun espresso verdacht …

Lees meer »

Lekker Italiaans koken uit de voorraadkast

Na een drukke dag op het werk heb je niet altijd zin om ook nog naar de supermarkt te moeten. Dan brengt een goed gevulde voorraadkast altijd uitkomst. Ook als er bijvoorbeeld onverwachte gasten op de stoep staan die gezellig mee blijven eten, is een goede voorraad genoeg om in een handomdraai iets lekkers op tafel te toveren. Met een aantal standaard ingrediënten in je voorraadkast, koelkast en vriezer kun je op elk moment snel en makkelijk een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel zetten. Maar wat moet je dan allemaal in huis hebben? In onze keuken staat altijd een schaal …

Lees meer »

Convives in Voerendaal – Italiaanse traditie in het uiterste zuiden van Limburg

Op een van de donkere en koude winteravonden reisde Carry samen met haar vriend naar het uiterste zuiden van Nederland, voor de Italiaanse warmte die we in de winter zo missen. Restaurant Convives in Voerendaal is een van de kleine parels die het Bourgondische zuiden rijk is en waar je in een warme omgeving kan genieten van de Italiaanse kookkunst van René van Breukelen. Met dank aan de kleinschalige locatie, de persoonlijke ontvangst door gastvrouw Marjorie van Breukelen en de voortreffelijke en eerlijke keuken voelt het echt als een stukje Italië in eigen land. Net zoals in Italië gaat het …

Lees meer »

Il Fiore – uitbundig bloeiende Italiaanse bloem aan de boulevard van Maastricht

Niet alleen Saskia verhuisde dit najaar naar Maastricht, ook Dino Bagnato en zijn vrouw Diana Pani vonden een nieuw thuis in de zuidelijkste hoofdstad van Nederland. Twee jaar geleden sloten ze de deuren van restaurant Il Fiore in Maasmechelen, in Maastricht vonden ze een perfecte plek voor een nieuwe start, natuurlijk mét de oude, vertrouwde naam en dezelfde liefde voor de Italiaanse keuken. Dubbele liefde voor de Italiaanse keuken Chef-kok Dino komt oorspronkelijk uit de Salento, in het zuiden van Puglia. Op dertienjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Maasmechelen, waar ze het huis betrokken naast dat van de …

Lees meer »

Een culinair feestje: de beste recepten van Restaurant Mario in Neck

Tijd voor een culinair feestje, want ter ere van de 50ste verjaardag van Restaurant Mario in Neck (bij Purmerend) heeft Mario’s familie een gloednieuw kookboek uitgebracht, vol recepten uit eigen keuken, persoonlijke verhalen en foto’s om in te lijsten. Una tradizione di famiglia, een familietraditie, wordt hiermee gedeeld met alle liefhebbers van de Italiaanse keuken. Niet alleen krijg je een kijkje in de keuken van Mario, je leert ook hoe je zijn spectaculaire gerechten thuis op tafel kunt zetten. Het is niet zomaar een kookboek, maar een flinke familiebijbel, met bijna driehonderd pagina’s vol culinaire inspiratie. Het grootste deel is …

Lees meer »

Meringue met kersen en pistachenootjes

Ideaal om inspiratie op te doen voor gezellige etentjes met familie en vrienden: het kookboek Variatie op de plank. In het vierkante boek vind je originele ideeën voor sfeervolle planken met bijbehorende recepten – van zomers tot winters, van oosters tot mediterraan en van ontbijt tot dessert. Natuurlijk kun je ook zelf mixen en matchen. De vele tips zorgen voor net dat extra effect, zowel qua recepten als qua opmaak van de planken. Zo wordt elk etentje gegarandeerd een feestje! Ook fijn: je kunt de hapjes samen klaarmaken, zelf de hele dag de keuken induiken óf alle gasten een deel …

Lees meer »

Italiaanse (kerst)koekjes van Mondo di Laura!

Laura doet al haar hele leven niets liever dan koekjes bakken. Als kind bracht ze samen met nonna, oma, Clementina uren in de keuken door. Ze mengde bloem, water en andere ingrediënten tot koekjesdeeg en schoof bakplaat na bakplaat in de oven, voor een koektrommel vol geurige biscotti. Nog altijd bakt ze graag, maar inmiddels heeft de oven van haar oma plaats gemaakt voor een professioneler exemplaar. Haar werkwijze is gelukkig grotendeels overeind gebleven: een handvol kwalitatief goede ingrediënten (waarbij ze nooit melk en conserveringsmiddelen gebruikt), authentieke recepten (van onder meer haar oma en tantes) en alle aandacht voor elk …

Lees meer »

Pizzoccheri – pasta uit de keuken van de Valtellina (Lombardije)

Op een koude en grijze dag in Lombardije liet de nonna, oma, van de Italiaanse vriendin van Niels van Toia hem kennismaken met pizzoccheri. Al snel stond hij zelf in de keuken om dit pastagerecht te maken en op zijn beurt deelt hij het recept voor pizzoccheri nu met ons. Niels: ‘Dit gerecht doet mij denken aan het belang van traditie in de Italiaanse keuken en hoe die traditie wordt doorgegeven, van generatie op generatie. Klassiek Italiaans eten is per definitie duurzaam en niet onderhevig aan trends. Op het eerste gezicht leek het me niet het meest Italiaanse gerecht dat …

Lees meer »

Crosarola – weelderige rode wijnen uit de Valpolicella

Wijndivas Heskia en Kim nemen je mee naar de Valpolicella, naar de wijngaard van Crosarola: De warme omhelzing van Verona Kim: ‘Je kunt niet op bezoek gaan bij Crosarola zonder Verona gezien te hebben. Het is de leukste stad om te overnachten in de omgeving van dit wijnhuis én om alvast sfeer te proeven voor de feestelijke decemberdagen. Het klinkt misschien cliché, maar overal in Verona zie en voel je warmte en gezelligheid. Of het nu nippend aan een glas glühwein is, tijdens de drukke kerstmarkt op het Piazza delle Erbe, of gek poserend met andere bezoekers bij het bronzen …

Lees meer »