Italiaans eten

De vijf Italiaanse zomerwijnen van 2017

In 2010 hees Jean voor de eerste keer de Italiaanse vlag boven de deur van Culitalia, zijn Italiaanse delicatessenwinkel in hartje Valkenburg. Samen met zijn vrouw José toverde hij een stukje van de Lindenlaan om tot een walhalla voor liefhebbers van de Italiaanse keuken, met een aanbod vol (eigen import) Italiaanse delicatessen (van olijfolie en pasta tot bijzondere vleeswaren en kazen), wijnen en kleurrijk keramiek. Limburgse lekkerbek Jean is een expert als het gaat om lekker Italiaans eten. Het assortiment varieert van arrosticini tot mortadella, kappertjes uit Pantelleria, échte Parmaham, diverse soorten pasta’s en pesto’s, Toscaanse worst van wild zwijn, ...

Lees meer »

Win De Zilveren Lepel Napels en de Amalfikust

De makers van dé Italiaanse kookbijbel, De Zilveren Lepel, nemen je in hun nieuwe kookboek mee op een overheerlijke gastronomische reis naar Napels en de Amalfikust. Het is watertanden bij pizza napoletana, babà met rum, torta caprese, insalata caprese, cannelloni uit Sorrento, sfogliatelle, ravioli capresi, konijn van het eiland Ischia, intkvis en natuurlijk limoncello. Door de veelzijdige keuken van dit stukje Italië, met geweldige ingrediënten, én door de prachtige fotografie van zowel de omgeving als de gerechten is dit boek een echte must have voor elke Italiëfan! Namens Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum mogen we drie lezers blij maken met ...

Lees meer »

Cucina Italiana – ervaar de Italiaanse keuken in Eindhoven

Twee enthousiaste Italianen die Nederlanders alle ins en outs willen leren van de Italiaanse keuken en eetgewoonten, dat zijn Giovanni, kok, en Ailén, journaliste. Via een Nederlandse vriendin kwamen ze al regelmatig op bezoek in Nederland en vorig jaar besloten ze Italiaanse kookworkshops in Eindhoven te gaan geven, om te kijken of er enthousiasme was voor onder andere het zelf maken van verse pasta. Onze Eindhovense fotografe Inge van Beekum nam een kijkje in de keuken van Cucina Italiana en laat ons meegenieten van al het lekkers dat er in deze Italiaanse keuken in Brabant wordt gemaakt. Inge: ‘Een aantal ...

Lees meer »

Vlierbloesem in de Italiaanse keuken

Begin april reisde Manon van eet!verleden rond op Sicilië. Manon: ‘Het eiland was knisperend groen en goudgeel van de vele bloemen en kruiden die in bloei stonden. Tot mijn verbazing troffen we regelmatig een vlierstruik in bloei, de bloesems heerlijk geurend in de zachte wind. Wat een traktatie, want de vlierstruik bloeit in Nederland pas in mei. Zo kan ik dit jaar maar liefst twee keer genieten van de aromatische geur en unieke smaak van de vlierbloesem! De bloesems, bessen en jonge scheuten van de vlier worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken. Het oudste recept met vlier komt uit ...

Lees meer »

Vino & Friends – toosten op de Romeinse thermen

In hartje Maastricht, op de plek van het huidige Stokstraatkwartier, lag lang geleden het Romeinse castellum. Er zijn in dit stukje Maastricht dan ook veel Romeinse resten gevonden. In 1840 ontdekte Mathieu Hermans, stadsarchitect, onder de kelder van een pand aan de Stokstraat een Romeins thermencomplex uit de tweede eeuw na Christus. Het was het eerste Romeinse bouwwerk in Maastricht dat werd ontdekt en opgegraven. De thermen strekten zich uit over het huidige Op de Thermen. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de thermen geheel opgegraven. Alles werd tot in het kleinste detail opgetekend. Zo weten we ...

Lees meer »

Bocca Lupo – pizza gastronomica in Maastricht

In hartje Maastricht, in het rustigste hoekje van ‘de huiskamer van de stad’ (het Vrijthof, voor niet-Maastrichtenaren), prijkt een bijzondere pizzeria: Bocca Lupo. Terwijl de prachtige pizzaoven wordt opgestookt, watertanden wij bij de kaart – vol met klassiekers zoals margherita en marinara – en bij het krijtbord waarop de specialiteiten worden vermeld. Het valt nog niet mee een keuze te maken. Gaan we voor een pittige pizza met ‘nduja (een goed gepeperde Calabrese specialiteit) of voor onze all time favourite, de pizza met salsiccia e friarelli (die hier wordt gemaakt met lekker verse raapsteeltjes, het noordelijke broertje van de Napolitaanse ...

Lees meer »

Risto Enoteca Pepenero – passie & perfectie in Amsterdam-Oost

De gastvrijheid van Marco Spina kent geen grenzen. Trakteerde hij ons eerder bij D’Antica elke keer weer op een warm welkom als we toe waren aan een avondje Italië in eigen stad, nu runt hij samen met chef-kok Daniele Lauritano Risto Enoteca Pepenero in Amsterdam-Oost. Hier, op zijn eigen stek, komt Marco’s gastheerschap nog mooier uit de verf. Eenmaal over de drempel voel je meteen die sfeer die zo kenmerkend is voor een Italiaanse trattoria: een mix van oprechte gastvrijheid, robuuste tafels zonder poespas en achter het fornuis iemand die vooral kookt met liefde voor pure ingrediënten. Onze ogen worden ...

Lees meer »

Semifreddo met marsala uit het kookboek ‘Sicilië’

Sicilië is een fantastisch eiland, vol schilderachtige dorpjes, levendige markten en heerlijke stranden. Bovendien heeft Sicilië een geweldige keuken, met recepten om je vingers bij af te likken. Giancarlo en Katie Caldesi delen in hun kleurrijke kookboek, dat simpelweg Sicilië heet, de allerlekkerste eilandrecepten, die stuk voor stuk naast buonissimo ook makkelijk te maken zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde makreel met caponata, goudgeel gefrituurde arancini of gevulde puntpaprika’s? Van tuinbonensoep, meloen- en sinaasappelsalade met walnoot, pasta met worst en wilde venkel of lamscarré met citrusgremolata? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes! Van ...

Lees meer »

DENF Coffee – Eindhovense espressobar met een Italiaans tintje

Trots torent ze boven de daken van Eindhoven uit, de Witte Dame. Onder haar vleugels vind je DENF Coffee, een bijzondere branderij annex espressobar met een Italiaans tintje. Inge van Beekum ging er voor Ciao tutti proeven en neemt ons mee naar dit lekkere adresje in de lichtstad. Inge: ‘DENF Coffee opende eind 2016. Eigenaar Daan Verleg begon de espressobar en branderij vanuit zijn passie voor koffie en koffiecultuur. Op verschillende manieren heeft hij de Italiaanse bijzonderheden van het koffie maken en drinken verweven in zijn bar. Daan is een paar jaar geleden begonnen met het branden van koffie. Het ...

Lees meer »

Bocca d’Oro – culinair genieten in ’t Zuid (Antwerpen)

Na een heerlijke Italiaanse avond bij Bianconero besloot Carry er nog een dagje Antwerpen aan vast te plakken. Carry: ‘Antwerpen bruist en er rondlopen voelt altijd aan als een warm bad, mede door de zachte tongval van de zuiderlingen, maar ook door de afwisseling van werk en ontspanning. Dit laatste zie je vooral terug in de vele restaurants en lunchtentjes waar echt de tijd wordt genomen voor een goede lunch – mét een glaasje wijn – en een uitstekend diner. Ik had een belangrijke missie: het vinden van een tweede Italiaanse parel. Na de heerlijke avond bij Bianconero, wilde ik niets liever ...

Lees meer »