Home » Italiaans eten

Italiaans eten

Win een prachtige panettone van Bonifanti (van maar liefst een kilo)!

We hebben ze al gespot in de Italiaanse supermarkt en delicatessenzaken: de eerste panettones! Een panettone is een soort kerstcake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar het ook prima doet als dessert, met een bolletje roomijs en warme chocoladesaus bijvoorbeeld. In deze blog vertellen we je meer over dit Italiaanse kerstlekkers. Bovendien mogen we drie lezers trakteren op een prachtig verpakte panettone van Bonifanti, van maar liefst een kilo! Een webshop vol panettone Wanneer hier in Nederland de eerste pepernoten in de schappen van de supermarkt worden geplaatst, verschijnen in Italië de eerste stapels …

Lees meer »

Bistro Bacchus – Romeins tafelen in Tongeren

Tongeren heeft er een nieuw culinair adresje bij: Bistro Bacchus. De Belgische stad, waarvoor we in deze blog al een heleboel Romeinse en Italiaanse tips hebben gedeeld, wordt zo nog een beetje Italiaanser. De nieuwe bistro werd eind september geopend, naast het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Ciao tutti’s Elke was erbij en mocht de nieuwe bistro als eerste bewonderen. Elke: ‘Bistro Bacchus is een van de vier bistro’s van Bistro Garden. Dit is een nieuwe tak van Lunch Garden, die zich vestigt op unieke locaties. Zo zijn er bistro’s naast het Afrikaans Museum in Tervuren, bij de Beaux Arts in …

Lees meer »

Giro di Sardegna – 6 smakelijke Sardijnse wijnen

Sardinië is een eiland waar eigenzinnige autochtone druivensoorten goed gedijen. Op dit zonnige eiland worden zowel krachtig rotsig rood als frisse ziltige witte wijnen gemaakt. Hoogste tijd voor een Giro di Sardegna door Ciao tutti´s wijnblogger Aimée. Aimée: ‘Sardijnse rode druiven, zoals Monica, Cagnulari, Carignano, Barbera Sarda en Cannonau, de veruit bekendste rode druif, hebben vaak Spaanse roots. De witte druiven met namen als Nuragus di Cagliari, Nasco en Malvasia di Bosa zijn typisch voor Sardinië en vind je nergens anders. De populaire Vermentino heeft ook voet aan de grond gezet in Ligurië (waar hij Pigato wordt genoemd), in Piemonte …

Lees meer »

Win een stoere Barolo van Bovio!

Regelmatig delen Wijndivas Heskia en Kim op Ciao tutti een bijzonder wijnhuis uit hun collectie dat je zeker wil ontdekken. Een van hun aanwinsten is Bovio, een wijnhuis in de regio Piemonte dat onder leiding van een vrouw de wereldberoemde Barolo maakt. Heskia: ‘This is where the famous Barolo wines come from,’ hoor ik. Ik kijk opzij en zie een man tegen een groepje mensen praten. We staan met z’n allen boven in het dorpje La Morra, dat zover je kunt kijken uitzicht biedt over heuvels met wijngaarden. Heel handig wordt op een heel groot stenen bord aangegeven waar je …

Lees meer »

Pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur uit het kookboek Moors

Met het prachtig vormgegeven kookboek Moors van Ben Tish ontdek je het beste van twee werelden: de lekkerste mediterrane gerechten met Arabische (Moorse) invloeden: kruidig en fris, met spectaculaire smaaksensaties die eenvoudig te realiseren zijn. Wij delen alvast een voorproefje, met het recept voor pistachetaart met sinaasappel, kardemom en likeur. Ben Tish heeft zich meer dan tien jaar verdiept in de culinaire gewoontes en tradities van Spanje en Italië. Hij raakte met name gefascineerd door die gebieden waar er nog veel Moorse invloeden te vinden zijn. Het kookboek Moors is de heerlijke weerslag van zijn onderzoek naar de culinaire veranderingen …

Lees meer »

Pesto alla genovese – het enige echte recept uit Ligurië

Pesto en Ligurië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is dan ook in deze regio ontstaan, in Genua om precies te zijn. Uiteraard delen we dit verderop in dit artikel met je. Maar eerst iets over de achtergrond van pesto. Wist je dat er zelfs een heus consortium voor pesto is? Il Consorzio del Pesto Genovese beheert het originele recept voor pesto en beschermt het, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over één kam geschoren worden. Het geheim zit hem grotendeels in …

Lees meer »

Lamponi dei Monti Cimini – heerlijke frambozen uit Lazio

Op de hellingen van de Monti Cimini, een groen natuurgebied in het noorden van de regio Lazio waar we dit voorjaar een Slow Food-tour maakten, heeft Massimiliano Biaggioli ontelbaar veel frambozenstruiken geplant. Hij heeft er heel zijn ziel en zaligheid ingelegd, waardoor zijn lamponi, frambozen, tot de lekkerste van heel Italië behoren. Hoewel hij altijd een kleine voorraad vers geplukte frambozen bewaart, verwerkt hij het grootste deel van de frambozen tot frambozencompote, frambozensuiker en frambozenthee, puur of in combinatie met onder meer lavendel, citroen, gember of peperoncino. Allemaal te bestellen bij online delicatessenwinkel Amesi.nl. Massimiliano vertelt je graag meer over …

Lees meer »

Cavallaro Napoli lanceert bier met een vleugje Limoncello di Fiorito

Modemerk Cavallaro Napoli lanceert samen met brouwerij Het Uiltje en Limoncello di Fiorito een zomers biertje, met een verfrissende touch van limoncello. Ambachtelijk bier met een vleugje limoncello La birra superiore van Cavallaro Napoli is een blond biertje met een vleugje limoncello, dat wordt gebrouwen door de Haarlemse brouwer Het Uiltje. Het biermerk is een initiatief van het in Haarlem gevestigde merk Cavallaro Napoli, dat roots heeft in Napels en op deze manier de beleving rondom het merk wil versterken. Napels – bakermat van pizza & bier ‘Napels is de bakermat van de pizza. Bij zo’n pizza drinkt een Napolitaan …

Lees meer »

Il caffè sospeso – een sympathiek kopje koffie

In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso: koffie in de wacht. Als je één caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het tweede kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een Napolitaan die zich geen kopje koffie kan veroorloven, worden gedronken. De traditie is ontstaan in de crisisjaren na de Tweede Wereldoorlog. Kun je je voorstellen hoe gelukkig iemand toen kon worden van de woorden: wil jij een kopje koffie? Dat de caffè sospeso levens heeft veranderd, blijkt ook uit de naar de traditie vernoemde documentaire, te zien op …

Lees meer »

5 recepten met buffelmozzarella en burrata uit Het mediterrane dieet kookboek

Terug van vakantie en nét wat extra kilo’s meegenomen? Met Het mediterrane dieet kookboek ben je ze snel weer kwijt, terwijl je het vakantiegevoel toch lekker lang kunt vasthouden! Dit praktische kookboek bevat namelijk honderdtwintig recepten voor een mediterraan dieet, met recepten uit de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken, met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten. De voordelen van het mediterrane voedingspatroon worden alom geprezen en – ook wetenschappelijk – erkend. Het mediterrane dieet is echter niet hetzelfde als een afvalmethode in de strikte betekenis van het woord. Het gaat meer om gezonde eetgewoontes waardoor je je gewicht reguleert. …

Lees meer »

Proef de lekkerste wijnen uit het zuiden van Le Marche

In het zuiden van Le Marche worden bijzonder lekkere wijnen gemaakt, zoals een heerlijk frisse Pecorino, een plezierige Passerina en een rode Rosso Piceno Superiore. Stuk voor stuk pareltjes van wijnen, waar we jullie graag mee laten kennismaken. Midden in de wijngaarden Al ruim tien jaar wonen Menno en Mireille in het zuiden van de regio Le Marche, tussen de wijngaarden die zich uitstrekken van Castignano tot Offida. Het is een gebied met veel kleine, lokale cantina’s waar de wijnen nog ambachtelijk worden gemaakt. Naast druiven gaat er ook een enorme dosis passie in de fles, iets dat je bij …

Lees meer »

Glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur uit Appeltaart van Janneke Philippi

Begin juli toerde Saskia samen met Janneke Philippi een weekje door Toscane, samen met een filmcrew, voor een reeks Aviko-recepten. Saskia: ‘Op onze enige vrije dag schoven we samen met de hele crew aan bij Dario Cecchini, in Panzano in Chianti, voor een urenlange lunch. Dario verwende ons met allerlei vleesspecialiteiten, met als hoogtepunt zijn buitengewoon smakelijke bistecca. Als toetje was er olijfoliecake, hetgeen Janneke inspireerde tot een nog veel lekkerder recept, dat ze meteen kon opnemen in de gloednieuwe versie van haar boek Appeltaart – bij Janneke thuis, dat komende week verschijnt. Het is een herziene uitgave van Jannekes …

Lees meer »

Het grote Italiënummer van foodies

Wil je het vakantiegevoel lekker lang vast houden? Dat kan met het nieuwste nummer van foodies, dat helemaal gewijd is aan Italië. Het heerlijke Italiënummer ligt nu in de winkel. Wij delen alvast een voorproefje. De foodies-redactie ademde en at wekenlang Italiaans. Ze droomden van antipasti, olijfolie, verse vis, ricotta, Italiaans bier, gnocchi en tomaten. Ze reisden naar onder meer Brescia en Modena en vertaalden dat alles naar een magazine vol lekkers dat je meteen wil maken. Een rondje Italië Al bladerend en likkebaardend door deze foodies maak je een reis door Italië. Je start in Venetië, een uitmuntende bestemming …

Lees meer »

Een broodje ijs – een Siciliaanse lekkernij

Een echte Siciliaanse traditie is un brioche con gelato, een broodje ijs. In plaats van Nutella op een zoet broodje te smeren, ‘beleg’ je het broodje met een paar bolletjes ijs. Saskia kan zich haar eerste broodje ijs nog levendig herinneren. Saskia: ‘Hoewel je me mag wakker maken voor een lekker Italiaans ijsje, keek ik wel vreemd op toen ik de Siciliaanse barman Carlo een paar jaar geleden op een vroege doordeweekse ochtend midden in de zomer een broodje ijs zag eten. Ik wreef de slaap uit mijn ogen, kneep mezelf in mijn arm en keek nog eens goed. Een …

Lees meer »

Aperitivo / apericena – een drankje met lekker veel hapjes

Een heerlijke traditie is het, die van de Italiaanse aperitivo. Frans van Munster, de fratello van het duo Fratello & Sorella die in ook kookworkshops in Puglia geeft, vertelt je er meer over. Frans: ‘In Puglia eten we vrij laat, zeker voor Noord-Europese begrippen. Als je zo tegen zes uur, half zeven al trek krijgt tijdens je vakantie in Puglia, is er gelukkig nog de aperitivo. Bij Bar Tiffany in Ostuni kun je een aperitivo completo bestellen. Behalve het al dan niet alcoholhoudende drankje krijg je dan een grote hoeveelheid hartige, antipasti-achtige hapjes geserveerd. De prijs is laag: je betaalt slechts …

Lees meer »

Lekker Italiaans lunchen bij Renato’s Osteria in Amsterdam

Als de temperaturen in Amsterdam oplopen, stromen de terrassen vol. Het leven verplaatst zich naar buiten, naar parken, stoepen en pleinen. Zo ook op het Van der Helstplein in Amsterdam, waar je je op het terras van Renato’s Osteria even in Italië waant… Een Italiaans plein in de Amsterdamse Pijp Op een zomerse zondagmiddag neemt Felice (die na een lang verblijf in het buitenland weer terug is in Amsterdam en dus weer voor Ciao tutti op pad kan) samen met een vriendin plaats op het terras van Renato’s Osteria, op een zonnige hoek van het Van der Helstplein. Het plein …

Lees meer »

Affogato al caffè – espresso met een bolletje ijs

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ook op andere koffievariaties. ’s Zomers maken we graag een affogato al caffè. Een simpel maar meer dan smakelijk recept voor elk moment van de dag – maar ook als perfect toetje. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie. Het recept vergt weinig inspanning, hetgeen mooi meegenomen is op een warme zomerdag of …

Lees meer »

Semifreddo al limoncello uit het kookboek delicious. Italië

Het culi-tijdschrift delicious. komt met een nieuwe reeks luxe kookboeken. De Italiaanse keuken mag het spits afbijten, met als resultaat een kleurrijke verzameling van meer dan honderdtwintig recepten uit la bella Italia. Van panzanella (een Toscaanse tomatensalade waarin je oud brood verwerkt) tot ravioli met tuinbonen en ricotta, van knapperige pizza tot hartverwarmende minestrone en lamsstoof met artisjokken. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor onweerstaanbaar zoet, zoals perfecte semifreddo met limoncello en romige torta della nonna. Allemaal even smakelijk (én een lust voor het oog), maar toch eenvoudig om te maken. Ook ontrafelt delicious. Italië alle geheimen van basisrecepten …

Lees meer »

Viva l’estate – vijf rode zomerwijnen uit Italië

Rode wijn heeft het imago als de beste keuze voor de seizoenen herfst en winter. Maar wist je dat rode wijn ook prima past aan de rand van het zwembad, op een zeer zonnig terrasje of bij een gezellige barbecue? Wel vooraf de wijn een beetje koelen per favore. Dat maakt ‘m minder log en zwaar te verteren. Kom maar op met de zomerzon! Ciao tutti’s wijnblogger Aimée ging op zoek naar fijne rode zomerwijnen. Ze heeft een selectie gemaakt van licht verteerbare wijnen die het goed doen bij verschillende zomerse gerechten. Diverse rode wijnstijlen passeren de revue. Van granaatappelrood …

Lees meer »

Mass Bianchet – proosten met sprankelende prosecco’s uit Valdobbiadene

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. Regelmatig delen ze op Ciao tutti een bijzonder wijnhuis uit hun collectie dat je zeker wil ontdekken. Dit keer is dat Mass Bianchet in Valdobbiadene, een wijnhuis van een introverte wijnboer die ontzettend extraverte prosecco’s maakt! Valdobbiadene: de bron van de allerbeste prosecco’s Reis mee vanaf Venetië richting de indrukwekkende Dolomieten, landinwaarts, naar het gebied waar de beste …

Lees meer »