Home » Italiaans eten

Italiaans eten

Win een heerlijk frambozenpakket van Lamponi dei Monti Cimini!

Op de hellingen van de Monti Cimini, een groen natuurgebied in het noorden van de regio Lazio waar we dit voorjaar een Slow Food-tour maakten, heeft Massimiliano Biaggioli ontelbaar veel frambozenstruiken geplant. Hij heeft er heel zijn ziel en zaligheid ingelegd, waardoor zijn lamponi, frambozen, tot de lekkerste van heel Italië behoren. Hoewel hij altijd een kleine voorraad vers geplukte frambozen bewaart, verwerkt hij het grootste deel van de frambozen tot frambozencompote, frambozensuiker en frambozenthee, puur of in combinatie met onder meer lavendel, citroen, gember of peperoncino. Massimiliano vertelt je graag meer over zijn fantastische frambozen. Ook deelt hij het …

Lees meer »

Cavallaro Napoli lanceert bier met een vleugje Limoncello di Fiorito

Modemerk Cavallaro Napoli lanceert samen met brouwerij Het Uiltje en Limoncello di Fiorito een zomers biertje, met een verfrissende touch van limoncello. Ambachtelijk bier met een vleugje limoncello La birra superiore van Cavallaro Napoli is een blond biertje met een vleugje limoncello, dat wordt gebrouwen door de Haarlemse brouwer Het Uiltje. Het biermerk is een initiatief van het in Haarlem gevestigde merk Cavallaro Napoli, dat roots heeft in Napels en op deze manier de beleving rondom het merk wil versterken. Napels – bakermat van pizza & bier ‘Napels is de bakermat van de pizza. Bij zo’n pizza drinkt een Napolitaan …

Lees meer »

Il caffè sospeso – een sympathiek kopje koffie

In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso: koffie in de wacht. Als je één caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het tweede kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een Napolitaan die zich geen kopje koffie kan veroorloven, worden gedronken. De traditie is ontstaan in de crisisjaren na de Tweede Wereldoorlog. Kun je je voorstellen hoe gelukkig iemand toen kon worden van de woorden: wil jij een kopje koffie? Dat de caffè sospeso levens heeft veranderd, blijkt ook uit de naar de traditie vernoemde documentaire, te zien op …

Lees meer »

5 recepten met buffelmozzarella en burrata uit Het mediterrane dieet kookboek

Terug van vakantie en nét wat extra kilo’s meegenomen? Met Het mediterrane dieet kookboek ben je ze snel weer kwijt, terwijl je het vakantiegevoel toch lekker lang kunt vasthouden! Dit praktische kookboek bevat namelijk honderdtwintig recepten voor een mediterraan dieet, met recepten uit de Griekse, Italiaanse en Spaanse keuken, met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten. De voordelen van het mediterrane voedingspatroon worden alom geprezen en – ook wetenschappelijk – erkend. Het mediterrane dieet is echter niet hetzelfde als een afvalmethode in de strikte betekenis van het woord. Het gaat meer om gezonde eetgewoontes waardoor je je gewicht reguleert. …

Lees meer »

Proef de lekkerste wijnen uit het zuiden van Le Marche

In het zuiden van Le Marche worden bijzonder lekkere wijnen gemaakt, zoals een heerlijk frisse Pecorino, een plezierige Passerina en een rode Rosso Piceno Superiore. Stuk voor stuk pareltjes van wijnen, waar we jullie graag mee laten kennismaken. Midden in de wijngaarden Al ruim tien jaar wonen Menno en Mireille in het zuiden van de regio Le Marche, tussen de wijngaarden die zich uitstrekken van Castignano tot Offida. Het is een gebied met veel kleine, lokale cantina’s waar de wijnen nog ambachtelijk worden gemaakt. Naast druiven gaat er ook een enorme dosis passie in de fles, iets dat je bij …

Lees meer »

Glutenvrije olijfoliecake met appel en citroenglazuur uit Appeltaart van Janneke Philippi

Begin juli toerde Saskia samen met Janneke Philippi een weekje door Toscane, samen met een filmcrew, voor een reeks Aviko-recepten. Saskia: ‘Op onze enige vrije dag schoven we samen met de hele crew aan bij Dario Cecchini, in Panzano in Chianti, voor een urenlange lunch. Dario verwende ons met allerlei vleesspecialiteiten, met als hoogtepunt zijn buitengewoon smakelijke bistecca. Als toetje was er olijfoliecake, hetgeen Janneke inspireerde tot een nog veel lekkerder recept, dat ze meteen kon opnemen in de gloednieuwe versie van haar boek Appeltaart – bij Janneke thuis, dat komende week verschijnt. Het is een herziene uitgave van Jannekes …

Lees meer »

Het grote Italiënummer van foodies

Wil je het vakantiegevoel lekker lang vast houden? Dat kan met het nieuwste nummer van foodies, dat helemaal gewijd is aan Italië. Het heerlijke Italiënummer ligt nu in de winkel. Wij delen alvast een voorproefje. De foodies-redactie ademde en at wekenlang Italiaans. Ze droomden van antipasti, olijfolie, verse vis, ricotta, Italiaans bier, gnocchi en tomaten. Ze reisden naar onder meer Brescia en Modena en vertaalden dat alles naar een magazine vol lekkers dat je meteen wil maken. Een rondje Italië Al bladerend en likkebaardend door deze foodies maak je een reis door Italië. Je start in Venetië, een uitmuntende bestemming …

Lees meer »

Een broodje ijs – een Siciliaanse lekkernij

Een echte Siciliaanse traditie is un brioche con gelato, een broodje ijs. In plaats van Nutella op een zoet broodje te smeren, ‘beleg’ je het broodje met een paar bolletjes ijs. Saskia kan zich haar eerste broodje ijs nog levendig herinneren. Saskia: ‘Hoewel je me mag wakker maken voor een lekker Italiaans ijsje, keek ik wel vreemd op toen ik de Siciliaanse barman Carlo een paar jaar geleden op een vroege doordeweekse ochtend midden in de zomer een broodje ijs zag eten. Ik wreef de slaap uit mijn ogen, kneep mezelf in mijn arm en keek nog eens goed. Een …

Lees meer »

Aperitivo / apericena – een drankje met lekker veel hapjes

Een heerlijke traditie is het, die van de Italiaanse aperitivo. Frans van Munster, de fratello van het duo Fratello & Sorella die in ook kookworkshops in Puglia geeft, vertelt je er meer over. Frans: ‘In Puglia eten we vrij laat, zeker voor Noord-Europese begrippen. Als je zo tegen zes uur, half zeven al trek krijgt tijdens je vakantie in Puglia, is er gelukkig nog de aperitivo. Bij Bar Tiffany in Ostuni kun je een aperitivo completo bestellen. Behalve het al dan niet alcoholhoudende drankje krijg je dan een grote hoeveelheid hartige, antipasti-achtige hapjes geserveerd. De prijs is laag: je betaalt slechts …

Lees meer »

Lekker Italiaans lunchen bij Renato’s Osteria in Amsterdam

Als de temperaturen in Amsterdam oplopen, stromen de terrassen vol. Het leven verplaatst zich naar buiten, naar parken, stoepen en pleinen. Zo ook op het Van der Helstplein in Amsterdam, waar je je op het terras van Renato’s Osteria even in Italië waant… Een Italiaans plein in de Amsterdamse Pijp Op een zomerse zondagmiddag neemt Felice (die na een lang verblijf in het buitenland weer terug is in Amsterdam en dus weer voor Ciao tutti op pad kan) samen met een vriendin plaats op het terras van Renato’s Osteria, op een zonnige hoek van het Van der Helstplein. Het plein …

Lees meer »

Affogato al caffè – espresso met een bolletje ijs

We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ook op andere koffievariaties. ’s Zomers maken we graag een affogato al caffè. Een simpel maar meer dan smakelijk recept voor elk moment van de dag – maar ook als perfect toetje. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie. Het recept vergt weinig inspanning, hetgeen mooi meegenomen is op een warme zomerdag of …

Lees meer »

Semifreddo al limoncello uit het kookboek delicious. Italië

Het culi-tijdschrift delicious. komt met een nieuwe reeks luxe kookboeken. De Italiaanse keuken mag het spits afbijten, met als resultaat een kleurrijke verzameling van meer dan honderdtwintig recepten uit la bella Italia. Van panzanella (een Toscaanse tomatensalade waarin je oud brood verwerkt) tot ravioli met tuinbonen en ricotta, van knapperige pizza tot hartverwarmende minestrone en lamsstoof met artisjokken. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor onweerstaanbaar zoet, zoals perfecte semifreddo met limoncello en romige torta della nonna. Allemaal even smakelijk (én een lust voor het oog), maar toch eenvoudig om te maken. Ook ontrafelt delicious. Italië alle geheimen van basisrecepten …

Lees meer »

Viva l’estate – vijf rode zomerwijnen uit Italië

Rode wijn heeft het imago als de beste keuze voor de seizoenen herfst en winter. Maar wist je dat rode wijn ook prima past aan de rand van het zwembad, op een zeer zonnig terrasje of bij een gezellige barbecue? Wel vooraf de wijn een beetje koelen per favore. Dat maakt ‘m minder log en zwaar te verteren. Kom maar op met de zomerzon! Ciao tutti’s wijnblogger Aimée ging op zoek naar fijne rode zomerwijnen. Ze heeft een selectie gemaakt van licht verteerbare wijnen die het goed doen bij verschillende zomerse gerechten. Diverse rode wijnstijlen passeren de revue. Van granaatappelrood …

Lees meer »

Mass Bianchet – proosten met sprankelende prosecco’s uit Valdobbiadene

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. Regelmatig delen ze op Ciao tutti een bijzonder wijnhuis uit hun collectie dat je zeker wil ontdekken. Dit keer is dat Mass Bianchet in Valdobbiadene, een wijnhuis van een introverte wijnboer die ontzettend extraverte prosecco’s maakt! Valdobbiadene: de bron van de allerbeste prosecco’s Reis mee vanaf Venetië richting de indrukwekkende Dolomieten, landinwaarts, naar het gebied waar de beste …

Lees meer »

Waar ga je in Italië het beste eten? Van bar en ristorante tot trattoria en tavola calda

Italië staat bekend om de voortreffelijke keuken: perfecte pasta’s, verse vleeswaren, romige kazen, knapperige pizza’s…. Om optimaal van al dat lekkers dat in Italië geserveerd wordt te kunnen genieten, kies je voor elke lekkernij de best passende gelegenheid. Als je immers weet dat er bij een trattoria meestal geen pizza op de kaart staat, voorkom je teleurstelling en loop je niet per ongeluk een lekker bord pasta mis. Het grote aanbod aan ‘lekkere adressen’ maakt de keuze er niet makkelijker op. En dan hebben we het niet over specifieke restaurants, maar over de soorten horeca die er in Italië te …

Lees meer »

Cumelo – knisperend frisse zomervrucht uit Puglia

Een paar wilde perziken, een doosje aardbeien, blauwe bessen… Heerlijk als er weer volop zomerfruit is. Hoewel een bezoek aan de supermarkt in eigen land het meestal aflegt tegen een rondje over de Italiaanse markt, wanen we ons met een overvloedige zomeroogst in elk geval even heerlijk in Italië. Op zoek naar een meloen zagen we bij de Jumbo afgelopen week een onbekende Italiaanse vrucht: de cumelo. Deze nieuwkomer bleek rechtstreeks geïmporteerd uit Puglia. Reden genoeg voor een reis naar de hak van de laars om te achterhalen waar deze vrucht vandaan komt. Gelukkig hoeven we niet ver te zoeken …

Lees meer »

100 jaar Aperol – alles wat je moet weten over dit Italiaanse aperitief

Aperol viert feest! Het bekende feloranje Italiaanse aperitief viert deze zomer zijn honderdste verjaardag. En Aperol zou geen Aperol zijn als dit niet gepaard gaat met veel feestelijke cocktails, zowel in thuisbasis Padova als in de rest van Italië en Europa. Het recept voor Aperol Spritz Er zullen deze zomer heel wat Aperol Spritzes worden klaargemaakt. Gelukkig is dat in een handomdraai gebeurd. Het recept is namelijk heel simpel: je vult een glas met ijsblokjes, voegt gelijke delen Aperol en prosecco toe en schenkt er tot slot een scheut bruiswater bij. Serveer met een schijfje sinaasappel en pronto is je …

Lees meer »

Zenzàpero – het nieuwste borreldrankje onder de zon

De zon zakt langzaam in zee. De spelende kinderen aan de vloedlijn tekenen donker af tegen de lucht die door de ondergaande zon in alle tinten geel wordt gehuld. Ook het terras van onze inmiddels favoriete strandbar in het Ligurische Levanto kleurt mooi geel. De Levantesi genieten niet van de bij ons inmiddels bekende oranjegekleurde Aperol Spritz, maar van een nieuwe, verrassend frisse aperitivo: Zenzàpero. Zenzàpero is een samentrekking van zenzero (gember) en aperitivo. Het drankje bevat naast sinaasappel en citroen dan ook wat gember, wat zorgt voor een licht pittige, stimulerende smaak. De sinaasappel en citroen maken het drankje …

Lees meer »

Kwaliteit onder de kurk – keurmerken voor Italiaanse wijn

Komende week nemen we jullie mee op wijnreis in Umbrië. Als voorbereiding delen we vandaag alvast een paar algemene wijnweetjes, zodat je weet waar we over praten. Zo noemen we de vier verschillende kwaliteitsaanduidingen die er voor Italiaanse wijn bestaan en leggen we kort uit waar deze aanduidingen voor staan. Italianen houden niet alleen van lekker eten, maar ook van een goed glas wijn. Dankzij een eeuwenlange wijntraditie kunnen we nu genieten van wijnen uit alle delen van de laars, van de beroemde Barolo uit Piemonte tot een bruisende prosecco of een frisse Pinot Grigio uit de regio Veneto, van …

Lees meer »

Grandi Gusti – de allermooiste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken

Met het kookboek Grandi Gusti tover je de lekkerste gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken op tafel. Katie Parla betovert je met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Ze vertelt over de levendige, op eten gerichte cultuur en laat je proeven van populaire en bijna vergeten authentieke gerechten, die stuk voor stuk typerend zijn voor de keukens van de regio’s Puglia, Basilicata, Calabrië, Campanië en Molise. De openingsfoto van het hoofdstuk met antipasti brengt je meteen in zuidelijke sferen, met het pittoreske haventje van Monopoli (Puglia). Op de volgende pagina’s watertand je bij onder meer courgettekoekjes, gevulde aubergines en paprika’s, …

Lees meer »