Italiaans eten

Di’amore Gelato – liefde voor écht Italiaans ijs

Net als wij zijn de broers Henrico, Bram en Onno verslaafd aan Italië. Ze zouden graag eens in een Ferrari of Maserati rijden, maar zijn vooral onder de indruk van de Italiaanse cultuur en de rijke geschiedenis, die je op bijna elke straathoek tegenkomt. Natuurlijk zijn ze ook zeer gecharmeerd van het Italiaanse ritme en met name van de levenslust van de Italianen, waarbij de liefde voor lekker eten een cruciale rol speelt. Of het nu over pasta’s, pizza’s, cannoli of ossobuco gaat; Henrico, Bram en Onno kunnen er net zo lang over praten en net zo intens van genieten …

Lees meer »

75x de lekkerste pizza’s van Nederland

De állerlekkerste pizza eet je natuurlijk in Italië. Een pizza margherita in Napels, een stuk pizza al taglio in Rome of een gourmet pizza bij pizzeria’s die steeds weer weten te verrassen met originele smaakcombinaties Ook in Nederland wordt op steeds meer plekken buonissima pizza gebakken. We hebben onze vijfenzeventig favorieten voor je op een rijtje gezet! In de gratis Ciao tutti app vind je naast deze vijfenzeventig toppers nog veel en veel meer tips voor heerlijke pizza, zowel in Nederland als in Italië (en België volgt). Buon appetito! LIMBURG *Il Trattamento, Beek *Il Moro, Blitterswijck *Enzo, Heerlen *Il Castello, …

Lees meer »

Ciao tutti test: de lekkerste pastasaus uit een potje

Natuurlijk gaat er niets boven verse pastasaus. Maar als je een keer geen tijd hebt om urenlang een pan ragù alla bolognese te laten sudderen of niet alle ingrediënten in huis hebt voor verse pesto, dan is een goed gevulde voorraadkast een fijn alternatief voor een bezorgpizza, een omelet of een tosti. In dit artikel deelden we al wat er eigenlijk altijd in je voorraadkast zou moeten staan om in een handomdraai een Italiaanse maaltijd te maken. Ook handig in tijden van quarantaine, want zo kun je een paar dagen lekker eten zonder boodschappen te moeten doen. De afgelopen weken …

Lees meer »

Burrata met geroosterde druiven naar recept van Soffritto

Bij Soffritto, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Sittard, smulden we van burrata met druiven uit de oven. Voor wie niet in de buurt van Sittard woont en dit ook thuis eens wil maken, delen we dit simpele maar supersmakelijke recept. Ingrediënten Voor vier personen heb je nodig: 300 gram rode pitloze druiven | 3 eetlepels vijgensiroop of vincotto (heb je dat niet in huis, dan kan olijfolie ook) | 3 takjes rozemarijn | 4 bollen burrata (of buffelmozzarella) Bereidingswijze Laat de burrata op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verdeel de druiven over een ovenschaal en …

Lees meer »

Citroentulband met amandel, ricotta & olijfolie uit het kookboek La Vita è Dolce

Zoet, zoeter, zoetst, dat is het kookboek La Vita è Dolce van Letitia Clark, vol met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden: koekjes, cakes, desserts en taarten voor elke gelegenheid. Van amaretti tot tiramisù: alle klassieke Italiaanse dolci komen aan bod. Wat denk je bijvoorbeeld van panna cotta met espressokaramel, van gevulde perziken met amandelcrumble of van echte gelato in de lekkerste smaken? Of van crostata met vijgen en rode wijn, van sorbet met perzik & basilicum of van yoghurttaart met citrus & Campari? Wij mogen alvast het recept voor citroencake met amandel, ricotta en olijfolie delen, als voorproefje van …

Lees meer »

Een tuin vol lekkers – lezen, tuinieren, koken en lekker eten

Een prachtig boek om de lente – en elk ander seizoen – mee te vieren. is Een tuin vol lekkers van Felicita Sala, een kookboek, een minigids om te tuinieren en een prentenboek in één. Felicita studeerde filosofie, maar uiteindelijk maakte ze van haar grootste hobby – tekenen – haar beroep, met prachtige boeken als resultaat. Ze woont in Rome, samen met haar man Gianluca (die ook illustrator is) en hun dochtertje Rosa. Vanuit de Eeuwige Stad deelt ze haar kleurrijke illustraties, die je stuk voor stuk zou kunnen inlijsten, gelardeerd met eenvoudige maar overheerlijke recepten. Een huis en een …

Lees meer »

3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten. Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs. Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak. Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de …

Lees meer »

Vico Food Box – de Italiaanse supermarkt op je scherm

Ga je op vakantie in Italië ook zo graag naar een Italiaanse supermarkt? Wij kunnen er heel wat tijd doorbrengen. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor culinaire souvenirs – van bijzondere pastavormen tot koekjes in alle soorten en maten, van speciale jams tot speciale frisdrank. Goed nieuws voor wie ook graag supermarktsouvenirs meeneemt: je kunt nu ook gewoon thuis door de Italiaanse supermarkt struinen. Vico Food Box heeft namelijk een volledige online supermarkt ingericht, met al je favoriete producten uit de supermercato én een aantal lokale en regionale lekkernijen uit heel Italië. Vul je eigen Vico Food …

Lees meer »

Colomba pasquale – een dolce duif voor een Italiaanse paasbrunch

Vanuit de etalages van grote en kleine pasticceria’s lachen ze je toe, de dolce duiven die speciaal voor Pasen gebakken worden. Deze colomba pasquale, paasduif, hoort voor een Italiaan net zo bij Pasen als de chocolade paaseitjes en gekleurde eieren bij ons. Zeker dit jaar, nu dit symbool van vrede nog belangrijker is dan anders. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie gebakken in de vorm van een duif, het symbool van de vrede. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen. Je kunt het zo eten, maar het is ook lekker met roomboter, chocoladepasta of Fiordifrutta van Rigoni …

Lees meer »

Birrificio Fratelli Casalini – proef bijzonder bier uit de Chianti

Als je Chianti hoort, denk je waarschijnlijk direct aan wijn. In dit wijngebied, dat zich uitstrekt tussen Florence en Siena, wordt onder meer de bekende Chianti Classico gemaakt, met il gallo nero, de zwarte haan, als symbool. Twee broers, zeven biertjes In het dorpje Tavarnelle Val di Pesa, in het hart van de Chianti-streek, wordt naast wijn ook een bijzonder bier gebrouwen, door de fratelli Casalini. De broers Marco en Matteo besloten in 2018 om hun passie voor bier om te zetten in een eigen brouwerij, waar sindsdien bijzondere flesjes birra artigianale worden gecreëerd. Marco en Matteo deden jarenlang onderzoek …

Lees meer »

The Amsterdam Coffee Festival – een heerlijk weekend voor liefhebbers van koffie

Ben je dol op koffie? Dan mag je The Amsterdam Coffee Festival niet missen! Dit koffiefestival vindt dit jaar plaats van 31 maart tot en met 2 april wordt cafeïnerijker dan ooit tevoren. Gedurende het gehele weekend geniet je van speciale proeverijen, maak je kennis met de nieuwste merken en koffiegerelateerde trends en volg je ambachtelijke workshops en demonstraties van ‘s werelds beste barista’s. Dit voor alle koffieliefhebbers onmisbare festival biedt echter veel meer dan koffie. Met een street food-markt, feestelijke cocktails én mocktails en de fijnste tunes van live dj’s en muzikanten wordt het een geweldig feest voor iedereen. Daarmee …

Lees meer »

Il Mandorlo – webshop met de lekkerste Siciliaanse delicatessen

In het vroege voorjaar geurt het in en om Agrigento, in het zuiden van Sicilië, naar zoete amandelbloesem. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de bloeiende amandelboom, geniet iedereen van lekkernijen met amandel. De amandelboom wortelt sinds kort ook in Nederland. Hij gaf zijn naam aan de nieuwe webshop Il Mandorlo, een virtueel Luilekkerland met delicatessen uit alle windstreken van Sicilië: amandelkoekjes, honing, koffie, jam, limonade, olijfolie, pasta, wijn… Van Toscane naar Sicilië Een tiental jaar geleden leerden we Jan Willem kennen tijdens een aperitivo bij een agriturismo in de heuvels van Toscane. Onder het genot …

Lees meer »

Crostata met appel naar recept van Artusi

Wist je dat één op de tien Europese appels afkomstig is uit het noorden van Italië? Een wandeling door het Zuid-Tiroolse landschap laat je kennismaken met uitgestrekte appelboomgaarden – en het lekkers dat ze opleveren. Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel driehonderd zonnige dagen per jaar toveren prachtige blosjes op de Zuid-Tiroolse appels. Net als voor de druiven is het klimaat in deze regio ideaal voor de appels. Dat zorgt ervoor dat er in deze regio maar liefst zo’n achtduizend fruittelers wonen, die op meer dan achttienduizend hectare zorg dragen voor de trots van Zuid-Tirol. Pink …

Lees meer »

Kaiserschmarrn – wintersportlekkers voor thuis

Net als een Bombardino is een bord Kaiserschmarrn onmisbaar tijdens de wintersport in Noord-Italië. Hoewel het van oorsprong een Oostenrijks gerecht is, staat het ook bij de rifugi (berghutten) in de Italiaanse bergen altijd op het menu. Felice genoot vorige week nog van dit bord vol goudgele Kaiserschmarrn bij Rifugio Lee (Via Lè 4, Badia): Het is een heerlijk luchtig gerecht, met dank aan het opgeklopte eiwit in het beslag. Met onderstaand recept uit De bakatlas van Rutger van den Broek zorg je ook thuis voor wintersportsferen. Denk de besneeuwde bergtoppen erbij en je waant je even op de piste! …

Lees meer »

Fruitige dipsaus voor bij pauselijke gehaktballetjes naar recept uit Borreltijd!

In de twintigste eeuw kwam in Nederland voor de tijd rond vijf uur de term ‘borreltijd’ op, hoewel het Nederlands toen ruim zevenhonderdvijftig (!) synoniemen voor een ‘borrel’ kende, zoals neutje, druppel en kopstoot. Oorspronkelijk betekende een borrel een klein glaasje sterke drank, hoofdzakelijk jenever. Tegenwoordig is werkelijk ieder drankje toegestaan als de vijf in de klok is. We borrelen met wijn, bier, een cocktail of een alcoholvrij drankje. Borrelen en borreltijd gaan tegenwoordig meer om het samenzijn en om de combinatie van hapjes en drankjes dan om het drankje alleen. Dat is in Italië niet anders dan in Nederland. …

Lees meer »

Heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Nocciolata Crunchy

Maak deze heerlijke chocolade-hazelnoottruffels met Rigoni’s nieuwe Nocciolata Crunchy – biologische chocolade-hazelnootpasta met geroosterde stukjes hazelnoot. foto en recept: Giochi di zucchero Voor 20 truffels heb je nodig: 400 gram droge koekjes (Maria-koekjes bijvoorbeeld) | 200 gram Rigoni Nocciolata Crunchy | cacao Verkruimel de koekjes boven een kom tot ze heel fijn zijn en meng er de Nocciolata Crunchy door tot je een homogeen en glad mengsel hebt. Zet het even in de koelkast, al is het maar tien minuten, zodat je er makkelijker bolletjes van kunt rollen. Maak met behulp van een lepel bolletjes ter grootte van een walnoot. …

Lees meer »

Panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus naar recept van Jamie Oliver

Wil je met kerst panettone als ontbijt of toetje serveren, maar dan nét even anders dan een plak panettone? Maak dan deze panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus uit Samen eten, het nieuwe kookboek van Jamie Oliver! foto: David Loftus Ingrediënten (voor twaalf personen): 65 gram zachte boter + extra om in te vetten | 200 gram lichtbruine basterdsuiker + extra om te bestrooien | 3 theelepels vanillepasta | 3 grote biologische eieren | 3 mandarijnen | 600 milliliter halfvolle melk | eventueel wat whisky, brandy of lichtbruine rum | 4 bananen | 150 gram Medjool-dadels | 500 gram panettone …

Lees meer »

Proef de net geperste olijfolie van Casa Astrid – met liefde gemaakt in Umbrië!

Als groot liefhebbers van Italië droomden Gentenaar Jean-Luc Decroo en zijn vrouw Astrid van een eigen plekje onder de Italiaanse zon. Ze werden verliefd op een prachtig landhuis in de groene heuvels rondom Assisi, een betoverende bedevaartstad in Umbrië. Afgelopen weken wijdden ze al hun tijd aan de olijvenpluk. Inmiddels is de oogst omgetoverd tot pure extra vergine olijfolie, die exclusief verkrijgbaar is via de website van Casa Astrid. ‘Olijfolie proeven is vergelijkbaar met wijn proeven. En net als wijn heeft olijfolie een verscheidenheid aan smaken en aroma’s. Hoogwaardige extra vergine olijfolie moet smaken naar verse kruiden en fruit, met …

Lees meer »

Het recept voor struffoli – kleverig kerstlekkers uit Napels

Naast panettone en pandoro vind je in Napels in aanloop naar Kerstmis ook overal struffoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing, zodat er als het ware een soesjestaart ontstaat. Napolitaanse bakkers leven zich helemaal uit om met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen, kerstkransjes en panettonevormen zijn erg in trek. Oorspronkelijk worden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en wordt ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig wordt het bouwsel van struffoli meestal versierd …

Lees meer »

20x de lekkerste tiramisù voor toe – van het originele recept tot verrukkelijke variaties

Er gaat weinig boven tiramisù als afsluiter van een feestelijke maaltijd. We zijn dol op de klassieke versie, maar variëren ook graag met andere ingrediënten. Zo is de limoncellotiramisù inmiddels het vaste verzoeknummer van sommige vrienden, net als de tiramisù met vijgen en honing. We kozen twintig feestelijke tiramisùrecepten uit, plus tien recepten waarmee je tiramisù net even anders op tafel zet, in de vorm van een taart of semifreddo bijvoorbeeld. Geniet van je tiramisùtoet! *klassieke tiramisù *tiramisù al limoncello *tiramisù met twee soorten drank (van Letitia Clark) *frisse citroentiramisù (van Janneke Philippi) *tiramisù met speculaas (van Uit Paulines Keuken) …

Lees meer »

Olicious – een prachtig podium voor Italiaanse olijfolie

Italianen gebruiken ongeveer tien liter olijfolie per jaar. Het ‘groene goud’ maakt deel uit van de mediterrane leefstijl, zeker in het midden en zuiden van de laars. In Nederland en België komen we bij lange na niet aan die tien liter olijfolie per jaar. Gemiddeld wordt er hier jaarlijks maar één liter per persoon gebruikt (en als je weet hoeveel liter wij in pannen of schalen schenken, zal dat gemiddelde voor niet-Italiëliefhebbers nog veel lager liggen…). Zonde, want buiten het feit dat olijfolie ontzettend lekker is, is het ook nog eens gezond. Passie voor pure olijfolie Mark van Olicious weet …

Lees meer »

Engine – de nieuwe 100% biologische gin uit Italië

Al sinds jaar en dag is gin een van de smaakmakers in cocktailland. Uiteraard in de populaire Gin & Tonic, maar ook in de Negroni is gin een van de belangrijkste bestanddelen. Deze Italiaanse klassieker maak je met drie gelijke delen gin, rode vermout (zoals Martini) en Bitter Campari. Dankzij Paolo dalla Mora maak je je Negroni – of andere drankjes – nu met een gin van Italiaanse bodem, die ook nog eens honderd procent biologisch is: Engine. Dalla Mora werkt als ondernemer en adviseur in zowel de modewereld als de drankensector, maar in zijn vrije tijd spendeert hij het …

Lees meer »

Ciao tutti’s panettoneparade 2021 – de lekkerste panettone voor een Italiaanse kerst

Panettone is onmisbaar voor een Italiaanse kerst. Maar waar vind je nu de allerlekkerste panettone? We proefden afgelopen week kilo’s panettone, om een kleurrijke panettoneparade samen te stellen, met circa vijfentwintig prachtig verpakte en écht lekkere panettones voor Kerstmis – of je nu kiest voor een traditionele panettone of voor een versie met een twist. Panettone – Italiaans kerstbrood Maar eerst, voor degenen die het nog niet kennen: wat is een panettone? Het is een soort kerstbrood of -cake die onmisbaar is bij het Italiaanse kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, maar die het ook prima doet als dessert, met een …

Lees meer »

Panzuppo, prosciutto, pecorino, pici en ander lekkers van KingoFood uit Arezzo

Toen Saskia tijdens haar verblijf bij Casa le Rondini, in de provincie Arezzo, samen met eigenaren Jean en José de Mercatale Coperto, de overdekte markt, in Montevarchi, bezocht, had ze bijna spijt van haar lange reis door Italië. Saskia: ‘Zeven weken lang met één koffer betekent nu eenmaal dat je niet veel mee terug naar huis kunt nemen. Ik verlekkerde me aan de vele soorten pasta’s, prachtige flessen wijn en olijfolie, vitrines vol vleeswaren en kazen, koekjes, bonen en ander lekkers, allemaal van kleine(re) producenten uit de provincie Arezzo, maar kocht alleen een stukje pecorino, met de hoop snel terug …

Lees meer »