Sicilie

Slenteren tussen de ruïnes van Selinunte

In de vorige 360 graden-video’s van Julian Tramper heb je al uitgebreid kennis kunnen maken met het Griekse verleden van Sicilië. In de laatste video uit deze serie neemt hij je mee naar zijn persoonlijke favoriet: Selinunte, of eigenlijk Selinos, zoals de stad in de oudheid heette. Dit was niet zomaar een stad, maar in die tijd een van de machtigste steden ter wereld. En zelfs ruim tweeduizend jaar later voel je dit nog steeds. Julian: ‘Ik begon mijn ontdekkingstocht door vervlogen tijden bij de oostelijke tempels, die op de plattegronden die her en der aanwezig zijn, worden aangeduid met …

Lees meer »

Sicilië in 360 graden – het historische centrum van Noto

Sicilië is een heerlijk veelzijdig eiland. Julian Tramper ging er op ontdekkingstocht en neemt ons in een serie 360 graden-video’s mee langs de hoogtepunten van dit fascinerende stukje Italië. In zijn eerdere videoblogs bezochten we onder meer Agrigento, Syracuse, Erice, Selinunte, de stranden van Lo Zingaro, Cefalù en Caccamo (via deze link vind je al die blogs). Vandaag neemt Julian ons mee naar de Val di Noto, de vallei vol barokke stadjes in het zuidoosten van Sicilië, voor een bezoek aan de ‘hoofdstad’ van deze vallei: Noto. Julian: ‘Noto is een stadje ten zuiden van Syracuse en staat bekend om …

Lees meer »

40x de lekkerste granita van Oost-Sicilië en de Eolische Eilanden

Wat is granita en waar maken ze de lekkerste granita’s van Oost-Sicilië? Saskia vertelt het je in deze kleurrijke blog, met veertig buonissimo adresjes waar je van deze ijskoude Siciliaanse specialiteit kunt genieten. Saskia: ‘Het is een vast onderdeel van ons Siciliaanse ‘zeildieet’: een lekker verfrissende granita. Meestal kies ik voor pesca (perzik) met fichi (vijgen), gelsi (moerbei) of caffè (koffie), maar dankzij de grote hoeveelheid zomers fruit is er bij de meeste bars en kioskjes een brede selectie aan smaken, van amandel (mandorla) tot aardbei (fragola), van pistache (pistacchio) tot watermeloen (anguria). Het recept is simpel: ijs, suiker en …

Lees meer »

Filicudi – de grande finale van een fantastische zeilreis

Na een heerlijke zeilreis langs Salina, Stromboli en Panarea liggen we de laatste avond voor anker bij Filicudi. Dit eilandje is heel wat ruiger dan Panarea, maar juist dankzij de shabby chic-uitstraling sluit Saskia Filicudi meteen in haar hart. Saskia: ‘Net als op het nog kleinere buureiland Alicudi heeft de natuur op Filicudi veel meer vrij spel dan op de andere eilanden. Er was lange tijd geen elektriciteit, voor vers drinkwater waren de bewoners aangewezen op waterputten en de enige wegen waren (muil)ezelpaden. Op Alicudi zijn sommige huizen zelfs nog altijd alleen maar per (muil)ezel te bereiken! Filicudi mag de …

Lees meer »

Panarea – een picture perfect eiland

Vanaf Stromboli zet de Zephyr koers naar Panarea, het oudste, kleinste én het meest mondaine van de Eolische Eilanden. Hier vind je una vita notturna che ha nome di essere particolarmente frizzante, een bijzonder bruisend nachtleven. Veel beroemdheden van over de hele wereld komen speciaal voor dit kleurrijke nachtleven naar Panarea, maar wij kiezen voor een heel ander soort nacht en gaan voor anker in een afgelegen baai, waar we de ondergaande zon voor onszelf hebben. Saskia: ‘Na nog een vroege duik en een granita bij Ritrovo Ingrid op Stromboli halen we het anker op en varen we richting Panarea. De …

Lees meer »

Stromboli – spectaculair schouwspel boven op de vulkaan

Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Drie kraters op de top van de vulkaan zorgen continu voor explosies, gevolgd door gloeiende vulkanische bommen, die vooral ’s nachts voor spectaculaire beelden zorgen. In 2014 is er een grote uitbarsting geweest, waarbij de lava tot aan zee stroomde. Sinds die enorme explosie was Stromboli lange tijd zeer rustig en liet hij nauwelijks van zich horen. Tot het voorjaar van 2017; de explosies keerden tot vreugde van de gidsen en op Stromboli, weer terug zoals voor 2014, met zo’n mooie regelmaat dat je de vulkaan weer kunt beklimmen om al dat …

Lees meer »

Van Salina naar Stromboli

Eindelijk is Aiolos, de Griekse god van de wind, ons gunstig gezind. Na een paar nachten in de beschutting van de haven van Salina te hebben gedobberd, kan de Zephyr eindelijk de zee op. Op naar Stromboli! Saskia: ‘We zijn klaar voor vertrek. Mario heeft de Zephyr voorzien van een flinke voorraad water en brandstof. Bij de plaatselijke alimentari hebben we wijn, water, groente, fruit, brood, kaas, pasta en ander lekkers ingeslagen om de komende dagen geen honger te hoeven lijden. De touwen mogen los, we kunnen het ruime sop kiezen. De eerste twintig minuten houdt Aiolos ons een beetje …

Lees meer »

Ontdek het noorden van Salina per scooter

Salina is dan wel niet het grootste eiland van de Eolische archipel, maar wel het groenste. Niet voor niets wordt het ook wel il giardino delle Eolie genoemd, ‘de tuin van de Eolische Eilanden’. Het is een ideale plek voor lange wandelingen, waarbij de natuur je steeds opnieuw zal weten te verrassen. Saskia: ‘Voor wie liever niet wil wandelen of maar even de tijd heeft om het eiland te ontdekken, is er een goede busverbinding tussen alle dorpjes. Maar als je de allermooiste en allergroenste plekjes van Salina wil zien, kun je het beste een scooter huren om het eiland …

Lees meer »

Zeilavontuur op de Zephyr

Een week lang zout op je huid, wind in je haren en blauwer dan blauwe zee zo ver je maar kunt kijken. Elke dag nog voor het ontbijt een eerste duik om later in slaap gewiegd te worden door de golven. Een dieet van heel veel ijskoude granita’s, Siciliaanse pasta’s, verse vis en goudkleurige Malvasia. Mooie gesprekken, nog mooiere muziek en soms alleen het geluid van de golven. Wegdromen bij een schitterende sterrenhemel, een sprookjesachtige baai, kleurrijke dorpjes, uitbundig bloeiende bougainville, spectaculaire vulkaanuitbarstingen en een paar speelse dolfijnen. Dat klinkt niet alleen fantastisch, dat wás ook fantastisch, zoals Saskia deze …

Lees meer »

La bella Sicilia – Sicilië door de lens van Jeroen Savelkouls

Een reis naar Sicilië, dat stond al lang op het wensenlijstje van onze gastblogger Manon (van eet!verleden) en haar man Jeroen Savelkouls, fotograaf en journalist. Dit voorjaar kwam het er eindelijk van. Manon keerde terug met heerlijke herinneringen en een onovertroffen recept voor kaasbeignets met vlierbloesem, Jeroen liet het eiland achter zich met net zulke heerlijke herinneringen én duizenden foto’s. Vandaag deelt hij de mooiste foto’s ook met ons. Jeroen: ’Net als zo veel anderen houd ik van Italië vanwege de kunst, cultuur en het heerlijke eten. Als kind ging ik vaak met mijn ouders naar Frankrijk, waardoor ik lang …

Lees meer »