Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Galatina – kleurrijke fresco’s, de enige echte pasticciotti en water dat wonderen verricht

Galatina, een klein plaatsje twintig kilometer ten zuiden van Lecce, heeft een paar prachtige barokke trekpleisters: het Palazzo del Concerto met zijn weelderige loggia, het Palazzo Scrimeri en het Palazzo Sanlorenzo-Bardoscia.

Een kerk (en klooster) vol fresco’s

Tussen deze barokke gebouwen prijkt de Basilica di Santa Caterina d’Alessandria, met aan de buitenkant ook veel barokke details.

Als je naar binnen stapt, word je echter verwelkomd door zo veel kleurrijke fresco’s dat het je bijna duizelt…

Graaf Raimondello del Balzo Orsini, die het in de veertiende eeuw voor het zeggen had in Galatina, gaf de aanzet tot de bouw voor deze kerk. Hij bracht na zijn tocht naar het Heilige Land een vinger van Santa Caterina mee, een belangrijk reliek waarvoor hij deze kerk liet ontwerpen.

Zowel het plafond als de muren zijn helemaal bedekt met schilderingen van de hand van Francesco d’Arezzo. Op de fresco’s zie je scènes uit Genesis, uit het leven van Christus en natuurlijk uit het leven van de heilige Caterina.

Het moet een bijzondere plek zijn geweest voor Raimondello en zijn vrouw: hun zoon liet de graven van zijn ouders later in de kerk bijzetten en reserveerde er zelf ook een plekje.

In het chiostro, de kloostergang naast de kerk, bewonder je nog meer fresco’s, in een heel andere stijl maar minstens zo mooi als in de kerk.

met dank aan Alvaro Vilela voor een aantal foto’s

Pasticceria Ascalone – de enige echte pasticciotti

Ook een echte must visit in Galatina is een culinair adresje: Pasticceria Ascalone. Dit kleine bakkerszaakje zou de plek zijn waar de pasticiotto is uitgevonden, het ovale, met room gevulde gebakje waar de streek rondom Lecce bekend om staat.

In 1875 gebruikte Nicola Ascalone wat deegrestjes en zoete room om dit lekkers te creëren. Met groot succes, want sindsdien is dit goudbruine gebakje zo populair dat je het bij elke bakker in Lecce en omgeving tegenkomt.

Maar hier vind je de origineelste – en de lekkerste aldus de locals, die dit zaakje ‘de plaatselijke tempel der verleiding’ noemen. Wij konden de verleiding niet weerstaan en haalden er elke ochtend een nog warme pasticciotto als ontbijt.

Je vindt Pasticceria Ascalone aan de Via Vittorio Emanuele 17. Je kunt er op dinsdag tot en met zaterdag terecht van 9.00 tot 13.15 uur en van 17.00 tot 20.30 uur. Op zondag komen de pasticciotti alleen ’s ochtends, tussen 9.00 en 13.15 uur, uit de oven.

foto’s: Elizabeth Minchilli

De put van Paulus

Toen het plaatsje in de twaalfde eeuw werd gesticht, kreeg het de naam San Pietro in Galatina, een herinnering aan het feit dat Petrus hier op weg naar Rome kort zou hebben verbleven.

Paulus zou hem hebben vergezeld en een bijzonder ‘souvenir’ hebben achtergelaten: de Pozzo di San Paolo, de ‘put van Paulus’. Je vindt deze put bij het aan Paulus gewijde kerkje, op de binnenplaats van het Palazzo Todi, aan de Corso Garibaldi 7.

Paulus zou als dank voor de gastvrijheid van de familie waar hij verbleef een speciale put hebben achtergelaten. Met het water uit deze put konden mensen die door de tarantula werden gebeten – iets wat tot die tijd altijd een dodelijke afloop had – worden genezen.

Van heinde en verre kwamen mensen vanaf dat moment naar Galatina om van het water te drinken, dat wordt ‘bewaakt’ door een fraai fresco van Paulus.

Tot slot is ook de Chiesa di San Pietro e San Paolo (Chiesa Matrice), aan het Piazza San Pietro, een bezoek waard. De kerk werd in 1633 gebouwd en de barokke façade verrast met levendige details.

Wil je in Galatina overnachten? B&B Palazzo Baffa is echt een aanrader, evenals La Dimora delle Rondini en Corte Baldi.

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *