Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Slenteren tussen de ruïnes van Selinunte

In de vorige 360 graden-video’s van Julian Tramper heb je al uitgebreid kennis kunnen maken met het Griekse verleden van Sicilië. In de laatste video uit deze serie neemt hij je mee naar zijn persoonlijke favoriet: Selinunte, of eigenlijk Selinos, zoals de stad in de oudheid heette. Dit was niet zomaar een stad, maar in die tijd een van de machtigste steden ter wereld. En zelfs ruim tweeduizend jaar later voel je dit nog steeds.

Julian: ‘Ik begon mijn ontdekkingstocht door vervlogen tijden bij de oostelijke tempels, die op de plattegronden die her en der aanwezig zijn, worden aangeduid met de weinig inspirerende namen Tempel E, F en G. In de 360 graden-video bewonderen we Tempel G (aan het begin van de video), een van de grootste Griekse tempels die ooit is gebouwd, al werd hij nooit helemaal afgemaakt.

Tegenwoordig is het een imposante berg van in elkaar gestorte zuilen en andere brokstukken. Van bij Tempel F (0:30) heb je in de verte uitzicht op de majestueuze Tempel E, waarvan delen nog overeind staan. Het leuke van Selinunte is dat je vrijwel alle bouwwerken kunt betreden en je niet gedwongen achter een hekwerk moet blijven staan. Hierdoor kan ik je ook meenemen ín Tempel E (1:40).

Heel in de verte doemt een ruïne van een andere tempel op en na een halfuurtje bereik ik deze tempel (3:30). De tempel maakt onderdeel uit van de Akropolis, een ommuurde stad op een heuvel.

Deze plek is wat mij betreft de meest spectaculaire archeologische vindplaats van heel Sicilië. Overal zijn brokstukken van tempels en gebouwen te vinden, in de verte zie je de contouren van Tempel E. En als je weer een andere kant op kijkt, kun je genieten van prachtig uitzicht over strand, duinen en zee. Moderne bebouwing is er niet.

En dit is nog niet alles. Een deel van deze stad, die naar schatting honderdduizend inwoners telde, is nog altijd niet volledig uitgegraven. Ik heb uren gedwaald tussen de muurtjes, ruïnes en begroeiing, om steeds weer iets nieuws te ontdekken. En dat is precies wat Sicilië zo leuk maakt. Steeds weer stuit je op iets nieuws, iets onverwachts. Dus boek een reis naar Sicilië en ga op avontuur!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *