Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een stadswandeling door Romeins Rimini – met een kleurrijke finale in Borgo San Giuliano

Rimini wordt vaak beschouwd als een uitgaansbestemming, met overvolle stranden en disco’s, maar deze kustplaats in de regio Emilia-Romagna heeft nog zo veel meer te bieden.

Het is een plek vol geschiedenis en cultuur, met prachtige bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. In deze stadswandeling nemen we je mee langs al het moois van Rimini. Andiamo?!

Van het station van Rimini naar het Romeinse amfitheater

Onze wandeling begint bij het centraal station van Rimini, op het Piazza Cesare Battisti. Loop vanaf het station rechtdoor, naar de Rotonda dell’Accoglienza, en sla daar linksaf, de Via Roma op. Na ongeveer tien minuten wandelen kom je bij de resten van het Romeinse amfitheater.

Rimini werd in 268 voor Christus gesticht door de Romeinen. De nederzetting kreeg de naam Ariminum. In de tweede eeuw na Christus werd het amfitheater gebouwd, een groot ellipsvormig bouwwerk dat werd gebruikt voor gladiatorenspelen.

De gladiatoren, meestal slaven of gevangenen, namen het op tegen (wilde) dieren. Het publiek mocht beslissen over het lot van de verslagen gladiator. Riepen ze ‘missum’, dan werd de gladiator vrijgelaten. Staken ze echter hun duimen omlaag, dan betekende dat de dood van de gladiator.

Van het amfitheater naar de Arco d’Augusto

Vervolg je route door Rimini over het wandel/fietspad langs de Via Bastioni Orientali (percorso ciclo-pedonale Claudio Ugolini, door het Parco Alcide Cervi), tot aan de Arco d’Augusto.

Deze Boog van Augustus werd gebouwd in 27 voor Christus. Het is de oudste Romeinse boog die in Noord-Italië bewaard is gebleven. De arco markeerde ooit het einde van de Via Flaminia, de weg die Rimini met Rome verbond.

De boog is versierd met vier tondo’s. Aan de kant die naar Rome is gericht, staan Jupiter en Apollo afgebeeld. Op de tondo’s die naar Rimini gericht zijn, zie je Neptunus en de godin Roma. In het midden van de boog prijken twee stierenkoppen, die de macht van Rome en Rimini symboliseren.

Wanneer je onder de arco doorloopt, steek je Largo Giulio Cesare over om op de Corso d’Augusto te komen, die het centrum van Rimini helemaal doorkruist. De Corso d’Augusto loopt door tot aan de Ponte di Tiberio, waar we je later meer over vertellen.

Een bezoek aan de Tempio Malatestiano

Vanaf de Corso d’Augusto kun je een klein uitstapje maken naar de Via IV Novembre. Hier vind je de Duomo van Rimini, die beter bekend staat als de Tempio Malatestiano.

Deze ‘tempel’ werd gebouwd door architect Leon Battista Alberti, in opdracht van Sigismondo Malatesta, die van 1432 tot 1468 heer van Rimini was.

De voorgevel bleef onvoltooid en het dak dat in het project van Alberti was voorzien, werd wegens geldgebrek niet volgens het ontwerp gebouwd. Toch is het een prachtig bouwwerk, met aan de buitenkant bogen met sarcofagen van de belangrijke leden van de familie Malatesta.

Binnen in de kerk bewonder je een schitterende kruisiging van Giotto en een fresco van de hand van Piero della Francesca, waarop Sigismondo Malatesta al biddend tot de heilige Sigismondo is afgebeeld.

Piazza Tre Martiri – het Romeinse forum van Rimini

Wanneer je de Duomo hebt bewonderd, loop je door de Via IV Novembre terug naar de Corso d’Augusto, waar je op het Piazza Tre Martiri terecht komt. In de Romeinse tijd was dit het forum van de stad. Nu zie je op het plein een grote zon, die het exacte middelpunt van de stad aangeeft.

Je vindt er een standbeeld van Julius Caesar, naar wie het plein ooit vernoemd was. De huidige naam van het piazza is een eerbetoon aan drie jonge partizanen, Mario Capelli, Luigi Nicolò en Adelio Pagliarani, die in 1944 op het plein werden opgehangen.

De drie martelaren zijn het symbool van de verzetshelden en van alle anderen die zijn omgekomen tijdens de bevrijding van Rimini.

Op het plein springt de Chiesa dei Paolotti meteen in het oog. Ook de prachtige Torre dell’Orologio valt op, met dank aan de prachtige wijzerplaten.

Op het piazza vind je veel gelateria’s, bars, winkeltjes en terrasjes. Het is de perfecte plek voor een korte pauze tijdens deze standswandeling.

Piazza Cavour en de Vecchia Pescheria

Wanneer je je weg over de Corso d’Augusto vervolgt, zie je aan je linkerhand het Piazza Cavour. Dit is het centrale plein van Rimini, met onder meer het Palazzo Garampi, waarin het stadhuis is gevestigd. Op het Piazza Cavour en het aangrenzende Piazza Malatesta is het elke woensdag- en vrijdagochtend markt.

Aan het plein vind je ook twee middeleeuwse palazzi, het Palazzo dell’Arengo en het Palazzo del Podestà, die tegenwoordig onderdak bieden aan PART, een prachtig museum voor hedendaagse kunst. Ook vind je er het Teatro Comunale, de stadsschouwburg.

foto’s: PART

De Fontana della Pigna is dé ontmoetingsplaats voor de jeugd van Rimini. Vanaf deze fontein lopen ze naar de Vecchia Pescheria, een van de meest pittoreske en karakteristieke plekken van de stad.

Deze Vecchia Pescheria, oude vismarkt, is een galerij met ronde bogen en lange marmeren banken, waar vroegen mosselen verkocht werden. Op de hoeken prijken vier stenen vissen met stromend water, die gebruikt werden om de vis schoon te spoelen.

Tegenwoordig is het Piazza Cavour, samen met het aangrenzende Piazzetta San Gregorio, hét uitgaansgebied voor de lokale jongeren.

Ponte di Tiberio – de brug van Tiberius

Aan het einde van Corso d’Augusto prijkt de Ponte di Augusto e Tiberio, meestal kortweg de Ponte di Tiberio genoemd. De brug dankt zijn dubbele naam aan het feit dat de bouw ervan begon onder de heerschappij van keizer Augustus, in 14 na Christus, maar pas werd voltooid in 21 na Christus, in de tijd van keizer Tiberius.

De brug overspant de rivier Marecchia, die ten tijde van de Romeinen Ariminum heette, waar de naam Rimini een afgeleide van is. Vroeger markeerde deze brug het begin van twee belangrijke wegen: de Via Emilia, die Rimini met Piacenza verbond, en de Via Popilia, die de stad met Ravenna en Aquileia verbond.

Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rivier, vooral bij zonsondergang. Aan het begin van de brug vind je het Parco XXV Aprile, waar je door de Giardino dei Giusti wandelt en geniet van de rust, het uitzicht op de brug en op de kleurrijke huisjes aan de overkant.

Borgo San Giuliano – de kleurrijke visserswijk van Rimini

De laatste plek van de stadswandeling is Borgo San Giuliano. Dit is een van de meest fotogenieke plekken van Rimini, met dank aan de kleurrijke huisjes. Deze oude visserswijk bestaat uit een kleurrijk doolhof van smalle straatjes met huizen die bedekt zijn met muurschilderingen.

Borgo San Giuliano is ook de wijk waar de beroemde filmregisseur Federico Fellini werd geboren. Toen de vissers en zeelieden de wijk geleidelijk aan verlieten, raakte dit deel van de stad in verval.

De overgebleven inwoners zorgden ervoor dat de door de gemeente geplande saneringswerkzaamheden niet doorgingen en beschilderden na de dood van Fellini in 1994 de muren van de huizen met scènes uit zijn films. Bij de voordeuren zijn bovendien plaquettes opgehangen met de naam van de laatste visser of zeeman die de eigenaar was van het pand.

Via deze link vind je een aantal fijne culinaire tips voor Borgo San Giuliano, waarvan we met name Nud e Crud kunnen aanraden.

Elke twee jaar wordt hier bovendien het Festa dè Borg gehouden, met straatmuziek, theatervoorstellingen en kraampjes met lekker eten die de pleinen en steegjes bevolken.

foto’s: Borgo San Giuliano

Extra tip: het Fellini Museum

Filmliefhebbers mogen tijdens hun bezoek aan Rimini het Fellini Museum niet missen; het grootste museum dat is vernoemd naar en gewijd aan één enkele filmregisseur.

Het idee ontstond ter ere van Fellini’s honderdste geboortedag, in 2020 – een perfect moment voor een ode aan dit genie. Je vindt het museum op meerdere locaties in Rimini, met als kern het Castel Sismondo, het vijftiende-eeuwse kasteel dat is ontworpen door Filippo Brunelleschi (die ook de koepel van de Duomo in Florence ontwierp).

Ook vind je shows en installaties in het achttiende-eeuwse Palazzo Valloni (waar bioscoop Fulgor is gevestigd, waar Fellini als jongeman werkte in ruil voor bioscoopkaartjes en die hij vereeuwigde in Amarcord) en aan het Piazza dei Sogni.

Het museum toont het leven en werk van de regisseur, vanaf het begin van zijn carrière als ontwerper tot de werken die hem wereldberoemd maakten.

Ook worden de onvoltooide projecten uit de laatste periode van zijn leven getoond, net als tekeningen, kostuums en scenografische elementen. Dompel je op speelse wijze onder in de wereld van Federico Fellini en droom even met hem mee!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *