Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Barolo – een van de mooiste dorpjes van Piemonte

Hoewel Italië veel bijzondere wijnen kent, steekt de Barolo er met kop en schouders bovenuit. Hij wordt niet voor niets ‘koning van de wijnen en wijn van koningen’ genoemd.

Barolo wordt alleen gemaakt van de Nebbiolo-druif. Een Barolo moet iets langer dan drie jaar rijpen, waarvan anderhalf jaar in houten vaten, maar het komt de smaak alleen maar ten goede als de wijn ook in de fles nog lang op smaak kan komen.

Neem ook bij het drinken de tijd voor een Barolo. Dankzij de grote hoeveelheid tannine moet je de wijn zeker een uur laten chambreren, anders is het zonde van die dure fles…

Een Barolo mag volgens de geldende wijnregels geproduceerd worden in het plaatsje Barolo zelf, in Castiglione Falletto, in Cherasco, in Diano d’Alba, in Grinzane Cavour, in Monforte d’Alba, in La Morra, in Novello, in Roddi, in Serralunga d’Alba en in Verduno.

Barolo – een van de mooiste dorpjes van Italië

Naast de wijn is ook het dorp Barolo meer dan de moeite waard. Het was wat ons betreft al een van de mooiste dorpjes van Italië, maar sinds kort mag het ook officieel het keurmerk van I borghi più belli d’Italia dragen.

Bovendien wappert er een Bandiera Arancione, een oranje vlag, als symbool voor de gastvrijheid van het dorp. Dit keurmerk wordt toegekend door de Touring Club Italiano.

Als je onderstaande foto’s ziet, snap je waarom beide keurmerken meer dan terecht zijn toegekend aan Barolo. Wandel je mee door dit charmante wijndorpje?

WiMu – Museo del Vino

In Barolo’s imposante Castello Falletti kun je een bezoek brengen aan het Museo del Vino, het wijnmuseum. Precies op deze plek werd een van de eerste Barolo-wijnen gemaakt, een traditie die in het museum mooi wordt geïllustreerd.

Tijdens een unieke ontdekkingstocht naar de Barolo (waarbij je natuurlijk ook mag proeven) krijg je een goede indruk van de geschiedenis van de wijn en word je ingewijd in enkele geheimen van de wijnproductie.

Ook leuk is het Museo dei Cavatappi, eveneens in Barolo, met een verbazingwekkende verzameling bizarre kurkentrekkers.

La Morra – Venus van de Langhe

La Morra ligt even ten noorden van Barolo. Hier vind je de Enoteca Comunale, waar een keur aan Barolo’s staat uitgestald. La Morra zelf is echter vooral bekend vanwege het weidse uitzicht dat het grote plein over de wijnvelden en heuvels biedt. Daaraan dankt het dorpje ook de bijnaam ‘Venus van de Langhe’.

Voor wie nog niet genoeg heeft van de wijnmusea: vlak bij La Morra vind je het wijnlandgoed van Renato Ratti, met een klein museum. Een voormalige abdij biedt nu onderdak aan heilige wijnstukken, van persen en vaten tot statuten voor de verbouw en verkoop van wijn. In deze blog ontdek je meer tips voor een bezoek aan La Morra.

Wandelen in de wijngaarden

Liever met je neus in de druiven dan in de wijn? Je kunt vrij door de meeste Barolo-wijngaarden wandelen. Er zijn verschillende wijnroutes uitgezet, met korte en langere afstanden. De routes worden goed gemarkeerd en bieden onderweg voldoende mogelijkheid om ook te proeven.

Elke week een fles Barolo

Op het landgoed waar de familie Ceretto de druiven voor haar Barolo’s laat rijpen, staat een bijzondere kapel (waarover je in deze blog meer leest).

Dit kleurrijke kunstwerk is een creatie van Sol LeWitt en David Tremlett, die de bakstenen muren omtoverden tot een vrolijke eyecatcher. Het verhaal gaat dat de kunstenaars als betaling geen geld kregen, maar elke week een fles Barolo, tot aan hun dood.

Nog meer tips voor Piemonte

In dit artikel lees je meer over Piemonte, de op een na grootste regio van Italië. Al onze verzamelde verhalen en tips vind je terug op deze kaart van Piemonte. Nog meer tips vind je op de website van Visit Piemonte. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Elly Admiraal

    Wij gaan deze juni voor het eerst naar Piemont, heel benieuwd.
    mvg Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *