Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Senigallia – stijlvolle badplaats met een strand van fluweel

Aan de kust van Le Marche schittert Senigallia, de stad die beroemd is vanwege haar ‘fluwelen strand’. Tussen Pesaro en Ancona – de hoofdstad van de regio Le Marche – strekt zich hier inderdaad een dertien kilometer lang zandstrand uit waar het goed toeven is.

Ook de stad zelf heeft veel te bieden. In deze blog nemen we je mee naar de mooiste plekken van Senigallia, van de beroemde Rotonda a Mare tot de Rocca Roveresca.

Rotonda a Mare – het symbool van Senigallia

Hét symbool van Senigallia is de Rotonda a Mare. Dit karakteristieke ronde gebouw dat werd ontworpen door Vincenzo Ghinelli staat symbool voor de lange traditie die Senigallia al sinds 1853 heeft als belangrijke badplaats.

Oorspronkelijk werd het gebouwd als platform voor hydrotherapie en recreatie, vanwege het niet te stuiten strandtoerisme in die tijd. Met financiële steun van de staat om het toerisme in de stad en de regio een boost te geven, werd het een belangrijke en exclusieve plek voor de happy few.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de deuren op slot en diende het als militaire opslagplaats. De grote bloei vond plaats in de jaren vijftig en zestig, toen de grootste Italiaanse popidolen er optraden en het gebouw zelfs het centrum van het entertainment aan de Adriatische kust werd. In de jaren tachtig trad het verval in en vonden er weinig tot geen activiteiten meer plaats.

Het gebouw werd zelfs voor bijna twintig jaar gesloten, maar na een grondige restauratie werd het heropend in 2006. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, evenementen, conferenties en zelfs bruiloften.

Aan het begin van de lange rechte oploop zie je het beroemde mozaïekwerk van Enzo Cucchi, die achtendertigduizend tegeltjes gebruikte om een colonne van olifanten, in een stoet op weg naar grotten, uit te beelden. De olifanten bevinden zich tussen het zand en de hemel, net zoals de Rotonda zich tussen de zee en de hemel bevindt.

De olifanten zijn bovendien het symbool voor het entertainment in het circus zoals de Rotonda dit is voor entertainment in Senigallia, beide zowel in het verleden als het heden.

Spiaggia di velluto – het ‘fluwelen’ strand van Senigallia

Slechts onderbroken door de haven strekt zich ten noorden van Senigallia een vijf kilometer lang zandstrand uit, met nog eens acht kilometer strand ten zuiden van de stad.

Dankzij het prachtige, zachte zand wordt het strand van Senigallia ook wel la spiaggia di velluto genoemd, het strand van fluweel. Heerlijk om neer te strijken na een stadswandeling, maar ook voor een onbezorgd dagje strand.

Je kunt hier namelijk zeker tachtig tot honderd meter de zee inlopen voordat je tot je middel in het heldere, schone water staat, waardoor het strand ook zeer geschikt is voor kleine kinderen.

Al sinds 1997 wappert hier dan ook een Bandiera Blu, een blauwe vlag, als keurmerk voor Italiaanse stranden met schoon zand, schoon zeewater en veiligheid.

Na een wandeling door Senigallia strijk je fijn neer in een van de lounge seats van Bagni 77 (Lungomare Dante Alighieri 77). Laat je door Filippo verwennen met de lekkerste cocktails en geniet van het uitzicht op zee.

De boulevard van Senigallia

De sfeervolle promenade van Senigallia is één lange aaneenschakeling van de beste (vis)restaurantjes, gezellige strandtenten, sportveldjes voor tennis en volleybal en kinderspeelplaatsen.

Overal zie je wandelende, slenterende of hardlopende mensen, fietsers, strandgangers, kinderen en natuurlijk op diverse plekken de groepjes van ‘oude’ mannetjes die het nieuws van de dag doornemen en iedereen aandachtig nastaren. Als de avond valt, is het hier een aaneenschakeling van lichtjes en laten alle bars, gelateria’s en restaurants zich van hun beste kant zien.

Ons favoriete adresje is L’Angolino sul Mare, direct naast de Rotonda a Mare (Lungomare Guglielmo Marconi 38). Hier staat Maria in de keuken om, volgens de traditie van Le Marche, de heerlijkste gerechten en desserts te bereiden. Vinicio is de theatrale en vooral zeer trotse gastheer.

De spaghetti al pomodoro, de passatelli con vongole en de tagliatelle del pescatore con pomodoro fresco zijn onovertroffen en smaken geweldig in combinatie met de witte Verdicchio di Jesi. Maria maakt de állerlekkerste toetjes en komt deze persoonlijk vanuit de keuken opdienen. Bovendien zien ze er nog verrukkelijk uit ook!

Penelope – de kleine zeemeermin van Senigallia

In de haven wacht nog een ander symbool van Senigallia: het standbeeld van Penelope, die wel wat weg heeft van de wereldberoemde zeemeermin in Kopenhagen.

De lokale kunstenaar Gianni Guerra creëerde een wondermooie Penelope, die geduldig wacht op haar geliefde Odysseus, zoals de vissersvrouwen vroeger op hun mannen wachtten.

Veel verliefde stelletjes komen hier heen om hun eeuwige liefde voor elkaar te bewijzen door een hangslotje aan een ketting rondom het beeld te bevestigen en het sleuteltje in het water te gooien.

In de haven staat ook een standbeeld van de heilige Andreas, de beschermheilige van de vissers.

Maak een boottocht met Acquapazza

Wil je Senigallia en de kust aan weerszijden van de stad ook eens vanaf het water bekijken? Boek dan een tocht op de elf meter lange speedboot (630 pk, maximaal acht personen) bij Acquapazza en laat je door schipper Christiane meevoeren langs de mooiste plekjes van de kust van Le Marche.

Acquapazza biedt tochten aan naar het Parco Naturale del Conero (ten zuiden van Senigallia) en naar het Parco San Bartolo (ten noorden van de stad), beide op circa een half uur varen. Ook kun je mee gaan vissen en zelfs overtochten naar Kroatië (drie uur varen) zijn mogelijk!

Het hart van het historisch centrum van Senigallia

Je verwacht het misschien niet van een badplaats, maar Senigallia heeft een heel gezellig historisch centrum met sfeervolle piazza’s, een dagelijkse markt, fotogenieke bruggetjes over de Misa én gezellige terrasjes.

Blikvanger in het centrum is het Foro Annonario, het negentiende-eeuwse marktplein, ontworpen door de neven Pietro en Vincenzo Ghinelli. Rondom het plein ligt een mooie galerij, gedragen door vierentwintig zuilen.

Op het plein vind je elke ochtend de dagelijkse markt, maar het is ook het middelpunt van het Summer Jamboree Festival.

De brede opening, met uitkijk over de Misa-rivier, weerspiegelt symbolisch het welkom voor zowel producten van het land als uit de zee. Op zondag is er regelmatig een bijeenkomst van Vespafans op het Foro Annonario.

Rocca Roveresca – de stoere burcht van Senigallia

Aan de achterkant van het Foro Annonario kom je via het Piazza Manni al snel bij de Rocca Roveresca. De burcht dankt zijn naam aan hertog Giovanni della Rovere, die een tijdje de scepter zwaaide over Senigallia en omstreken.

Het bestaat uit twee gedeelten, één uit de derde eeuw en één uit de veertiende eeuw. In het verleden waren hier achtereenvolgens een militaire school, een gevangenis, een ziekenhuis en een weeshuis in gevestigd. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor tentoonstellingen en culturele evenementen.

Fontana delle Anatre

Door middel van een brug is de Rocca verbonden met het Piazza del Duca waar de Fontana delle Anatre, de ‘eendenfontein’, water omhoog spuit.

Na een restauratie wordt deze fontein overigens ook wel de ‘leeuwenfontein’ genoemd, naar de twee leeuwen die tevreden langszij liggen. De fontein werd gebouwd in opdracht van Francesco Maria II della Rovere, als herinnering aan de drooglegging van dit vroegere moerasgebied.

De honderdzesentwintig bogen van de Portici Ercolani

Langs de zuidelijke rivieroever van de Misa sluit een bijzonder mooie zuilengalerij direct aan op het Foro Annonario. Vooral in de namiddag is dit een plaatje, als de lichtinval prachtig mooie strepen in de portici trekt.

De galerij is ontworpen door bisschop Giuseppe Maria Ercolani, in opdracht van paus Benedictus XIV om onderdak te bieden aan de jaarlijkse Fiera della Maddalena. De portici werden in 1746 door architect Alessandro Rossi verwezenlijkt.

In de achttiende eeuw was dit het handelscentrum voor de schepen die via de haven binnen kwamen en hier hun koopwaar verhandelden. Onder de honderdzesentwintig bogen – gemaakt met prachtige witte stenen uit Istrië – vind je nu vooral gezellige barretjes, trattoria’s en winkels.

Chiesa della Croce – de mooiste kerk van Senigallia

De Chiesa della Croce is een magnifieke kerk uit 1608 – ongetwijfeld de mooiste van de stad. Een verborgen pareltje, met een opmerkelijk contrast tussen buiten- en binnenkant.

Van buiten is het kerkje in renaissancestijl gebouwd, terwijl de binnenkant volledig in druk barok is ingericht, met heel veel goud.

De zes zijaltaren omringen het kostbare altaarstuk op het hoogaltaar, Trasporto di Cristo al Sepolcro van Federico Barocci (uit 1582). Het is een van de mooiste werken van Barocci, waarvoor de kunstenaar ook de omlijsting ontwierp en vervaardigde.

Piazza Roma, het Palazzo Comunale en de Torre dell’Orologio

Aan het kleine maar elegante Piazza Roma staat onder meer het Palazzo Comunale en het palazzo waar de wiskundige Giulio Fagnano dei Toschi woonde en werkte.

Het Palazzo Comunale werd gebouwd in opdracht van hertog Francesco Maria II della Rovere. Het kreeg een façade met drie grote en twee kleinere bogen, plus de kenmerkende Torre dell’Orologio.

Fontana del Nettuno – een verminkte zeegod

Tegenover de bogen van het Palazzo Comunale prijkt de Fontana del Nettuno. Omdat de zeegod zonder armen werd teruggevonden, wordt hij door de locals ook wel ‘i monc in piazza’ genoemd, oftewel ‘de verminkte op het plein’.

Piazza Garibaldi met de Duomo van Senigallia

Aan het Piazza Garibaldi ligt de Duomo van Senigallia (vandaar dat het plein ook wel Piazza del Duomo wordt genoemd). Tot 2016 was dit plein een grote parkeerplaats, maar sindsdien kun je de gebouwen die aan het plein liggen in alle rust aanschouwen en fotograferen.

De Duomo van Senigallia – officieel de Cattedrale di San Pietro Apostolo geheten – werd al in de zesde eeuw gebouwd. Van die kerk is bijna niets meer terug te vinden; de huidige kerk dateert uit 1762 en de façade zelfs pas uit 1877.

Aan het plein vind je ook het Palazzo Micciarelli, het Collegio Ginnasio Pio X, het Palazzo delle Dogane (dat tegenwoordig een middelbare school is), het Palazzo Becci, het Palazzo Vescovile met de Pinacoteca Diocesana di Arte Sacra (waar je onder meer Perugino’s Pala di Senigallia bewondert) en de vroegere Chiesa di San Rocco waar nu conferenties en andere bijeenkomsten gehouden worden.

Niet ver van het Piazza Garibaldi ligt de Area Archeologica La Fenice, onder het gelijknamige theater. Hier bewonder je verschillende vondsten uit de Romeinse tijd en meer dan honderd middeleeuwse graven.

De twee stadspoorten van Senigallia

Senigallia had ooit zeven stadspoorten, maar daarvan zijn er nog slechts twee over: de Porta Mazzini (ook wel Porta Colonna of Porta Maddalena genoemd) en de Porta Fano (of Porta Lambertina).

Het waren de meest monumentale toegangspoorten tot Senigallia, die in opdracht van de paus werden versterkt. In 1930 stortte Porta Mazzini deels in na een aardbeving, maar gelukkig werd de poort weer in oude glorie opgebouwd.

Culinaire tips voor Senigallia

Bij Trattoria Da Rimante (Via Carlo Pisacane 59) moet je zeker de carpaccio con arancia e frutta uva proeven, met gemarineerde sinaasappel, grapefruit en pesto op een bedje van rode kool en gegarneerd met sinaasappelschilletjes.

Trattoria Vino e Cibo (Via Fagnani 16) is een niet te missen pareltje als je van vis houdt. Strijk neer tussen de locals in de kleine binnenruimte of op het terras en laat je verrassen door de gezellige sfeer, het gastvrije personeel en de heerlijk ruikende verse visgerechten.

Ook bij het toonaangevende Gambero Rosso is Vino e Cibo niet onbekend gebleven. In hun restaurantgids waarderen ze de trattoria namelijk met tre gamberi (drie garnalen), de hoogst mogelijke score! Als je zelf ook wil proeven en niet achter het net wil vissen, raden we je aan om een tafeltje te reserveren.

Op een steenworp afstand van zee vind je Ristorante Pagaia, een van de betere visrestaurants van Senigallia, dat al meer dan dertig jaar in handen is van de zussen Daniela en Roberta Renzi.

Op zoek naar een goed adresje aan de Lungomare di Senigallia? Een aanrader is La Risacca (Lungomare Dante Alighieri 3), op een steenworp afstand van de Rotonda a Mare, met als specialiteit visgerechten en pizza’s.

De visgerechten worden bereid volgens traditioneel recept, maar wel met een innovatieve (en soms internationale) twist. De carbonara di mare wordt alom geroemd, dus die is zeker het proeven waard.

foto’s: La Risacca

Lekker genieten aan de Via Giosuè Carducci

Nana Piccolo Bistrò ligt aan de gezellige Via Giosuè Carducci. Sinds de opening in 2014 is het niet alleen een geliefde plek onder de lokale bevolking, ook culinaire liefhebbers van buitenaf komen graag hun smaakpapillen verwennen. Even vooraf reserveren kan dus zeker geen kwaad.

Het menu mag dan niet uitgebreid zijn, wát er geserveerd wordt is van hoog niveau en past bij het seizoen. Chef-kok en eigenaar Michele Gilebbi combineert de Italiaanse keuken feilloos met Spaanse invloeden, wat zorgt voor verrassende combinaties.

Wat je zeker moet proberen, zijn de Patatas Nana; aardappels zoals je nog nooit hebt geproefd. En dat terwijl ze alleen met zeezout en olie worden gemaakt…

Aan dezelfde Via Giosuè Carducci haal je een lekkere gelato bij Gelateria Ciocccolateria Paolo Brunelli. Probeer zeker de smaak chocolade, uitgeroepen tot een van de beste chocolade-ijsjes van Italië.

Ook het proeven waard is hun eigen Crema Brunelli (bereid met gekarameliseerde hazelnoten en Venezolaanse chocolade). Andere specialiteiten zijn de smaken pistacchio di Bronte, stracciatella, zabaione al Varnelli (met gekookte wijn), Spagnola (met zwarte kersen) en Senigallia (met gekarameliseerde chocolade, olijfolie, zeezout, koffie en sinaasappelschil).

foto’s: Gelateria Paolo Brunelli

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze lekker dikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special Le Marche

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *