Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cisternino & Locorotondo – twee prachtige dorpjes in Puglia

Midden in de beroemde Valle d’Itria, waar overal authentieke trulli prijken, liggen twee prachtige dorpjes: Cisternino en Locorotondo. Allebei staan ze op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Ontdek de charme van Cisternino

We strijken eerst neer in Cisternino, in het kleine, charmante centrum met smalle, schaduwrijke straatjes, steile trappetjes, balkonnetjes vol kleurrijke bloemen en een elegant piazza met een bijzonder mooi uitzicht over het platteland, met de kenmerkende stenen muurtjes en hier en daar een groepje trulli, de typische huisjes voor deze streek, met een kegelvormig dak waar vaak een hart, een zon of een andere versiering op is geschilderd.

Een bezoek aan het dorpje is vooral leuk aan het begin van de avond, als de inwoners hun passeggiata, avondwandeling, maken, waarbij Piazza Vittorio Emanuele (met de Torre dell’Orologio) een vast onderdeel is.

De kinderen eten een ijsje, de oudjes maken een praatje of spelen een spelletje kaart, in de lokale bar worden er glazen lokale wijn met kleine hapjes geserveerd en de tafeltjes van de restaurantjes worden ingenomen door Italiaanse families en toeristen.

Op de top van de zeventien meter hoge Torre di Porta Grande, waarvan de basis ooit werd gelegd door de Normandiërs, staat een klein standbeeld van San Nicola, Sint Nicolaas. Er is ook een kerk aan de Goedheiligman gewijd, met een bijzonder mooi tabernakel met een Madonna-beeld.

Madonna van de eieren

Voor de inwoners van Cisternino is het romaanse kerkje gewijd aan Madonna d’Ibernia, drie kilometer buiten het dorpje, echter nog belangrijker. De bijnaam van deze Madonna is ‘Madonna van de eieren’ omdat ze ervoor zorgt dat er genoeg te oogsten valt. In het voorjaar wordt er druk gebeden voor een vruchtbare zomer, waarbij de dorpelingen chïrrùchele (een typische zoetigheid van Cisternino) naar de maagd brengen om haar gunstig te stemmen.

Culinair Cisternino: bestel bombette

Cisternino is op culinair gebied vooral bekend om zijn bombette, kleine pakketjes gevuld met gehakt, ham en kaas. Je krijgt deze lekkernij op tal van plekken in het dorpje, bijvoorbeeld bij een van de slagerijen. Bestel een portie bombette, een karaf wijn en neem plaats op een van de – soms krakkemikkige – stoeltjes buiten.

Locorotondo – ‘het ronde dorp’

Ook in Locorotondo heerst een heel ontspannen sfeer. Het dorpje heeft een rustig centrum met smalle straatjes, witte huizen en zeer aardige mensen. Het dankt zijn naam aan het rond lopende stratenplan, locus rotundus in het Latijn. De smalle, rechthoekige huizen worden ook wel cummerse genoemd. Heel anders dan de trulli, maar deze huizen geven het stadje een heel eigen sfeer.

Op vrijdag is het stadje levendiger dan anders, dankzij de gezellige markt die in het oude centrum wordt gehouden. Schuif na je marktbezoek aan voor een bord u tridde, verse pasta met pecorino en peterselie in een bouillon van kalkoen – dé lokale specialiteit.

Het balkon van de Valle d’Itria

Locorotondo wordt ook wel het mooiste balkon van de Valle d’Itria genoemd. Het biedt inderdaad een prachtig uitzicht, vooral vanuit de Giardini Pubblici, het stadspark, met zover je kunt kijken een lappendeken van trulli in het groene landschap met stenen muurtjes, zilverkleurige olijfbomen, oude masserie en wijngaarden.

La città del vino bianco

Een andere bijnaam van Locorotondo is la città del vino bianco, de stad van de witte wijn. Er wordt inderdaad een zeer goede witte wijn gemaakt, de Locorotondo DOC, die je natuurlijk even moet proeven.

De Strada dei Vini DOC Locorotondo e Martina Franca is een van de mooiste wijnroutes in Puglia. Vanuit Locorotondo rijd je, via Alberobello, Martina Franca, Ceglie Messapica, Fasano en Ostuni, met de nodige tussenstops om te proeven, naar het eindpunt Crispiano.

Vuurwerk boven de Valle d’Itria

In augustus vieren de inwoners van Locorotondo vijf dagen feest ter ere van hun patroonheilige San Rocco. De bekendste vuurwerkspecialisten van heel Italië komen voor deze gelegenheid speciaal naar het dorp om deel te nemen aan een bijzondere vuurwerkcompetitie, de Sagra Pirotecnica della Valle d’Itria. De wedstrijd begint midden in de nacht van 16 augustus en trekt altijd veel bekijks.

Ontdek nog meer prachtige plaatsjes in Puglia

AlberobelloGallipoli | Grottaglie | Lecce
Martina Franca | Monopoli | OstuniPresicce
Santa Maria di Leuca | Specchia | Trani | Vico del Gargano

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

ontdek de mooiste plekken van Puglia
10x proeven van Puglia
de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
ontdek de mooiste stranden van Puglia
slapen in een trullo in Puglia
de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *