Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x doen & proeven in Trieste, stad van koffie, schrijvers en zeilboten

Benvenuti in Trieste, de hoofdstad van de nog vrij onbekende regio Friuli-Venezia Giulia (die in het Nederlands ook wel Triëst wordt genoemd). De stad ligt in het noordoosten van Italië, ingeklemd tussen de Adriatische Zee in het zuiden en de Alpen in het noorden, en is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Wij tippen tien dingen die je in Trieste zeker moet doen en proeven.

Genieten van een bijzondere cappuccino

Trieste is een koffiestad bij uitstek. Het is het thuis van het koffiemerk illy en van de historische cafés, waar iedereen elkaar ontmoet en op de hoogte brengt van alle laatste nieuwtjes – een traditie die is komen overwaaien uit Wenen.

Bestel bijvoorbeeld een nero (een gewone espresso), een gocciato (een espresso met een beetje melkschuim), een capo (een kleine cappuccino) of een nero in B (een espresso in een glas). Onze favoriet is een capo in B, een kleine cappuccino in een glas.

De koffiebar waar we dat het liefste doen is Caffè degli Specchi (Piazza dell’Unità d’Italia 7). Het ‘Café van de Spiegels’ dankt zijn naam aan de traditie om alle belangrijke historische gebeurtenissen in de wandspiegels te graveren. Hier adem je de authentieke sfeer van het literaire en artistieke Trieste in. Beroemde schrijvers als Umberto Saba, Italo Svevo, James Joyce, Kafka en Freud gingen je hier voor.

Begroet de meisjes van Trieste

Nee, dit bedoelen we niet letterlijk – maar de twee bronzen meisjes aan de kade bij het Piazza dell’Unità d’Italia, Le Sartine, zijn als beroemdste meisjes van de stad zeker een bezoekje waard. Ze zijn druk bezig met het naaien van de Italiaanse vlag, als symbool voor het feit dat Trieste na verschillende overheersingen weer bij Italië hoorde.

Maak een tramritje door Trieste

Vanaf het Piazza Oberdan rijdt een authentiek trammetje dat je naar het hoger gelegen dorpje Opicina brengt. Hierbij klimt de tram maar liefst driehonderdzesentwintig meter, waarvoor er een spectaculaire gedaanteverwisseling nodig is. Het grootste deel van het traject is de tram een gewone elektrische tram, maar op het steilste stuk, tussen de haltes Piazza Scorcola en Vetta Scorcola, worden de trams omhoog geduwd over een soort kabelbaan.

[update] helaas is deze tram tot nader order uit dienst genomen – we melden het zodra hij weer rijdt

Een startpunt voor een mooie wandeling is de halte Obelisco. Volg vanaf hier bijvoorbeeld La Napoleonica, een wandelpad van circa vijf kilometer met zeer fraai uitzicht over de baai van Trieste.

Ontmoet de beroemde schrijver James Joyce

Wandel ook naar de Ponte Rosso, een bruggetje dat zijn naam dankt aan de oorspronkelijke rode kleur die het ooit had. Hier staat het standbeeld van de Ierse schrijver James Joyce, die aan het begin van de twintigste eeuw ruim vijftien jaar gewoond en gewerkt heeft in Trieste.

Met zijn hoed fier op zijn hoofd, zijn linkerhand in zijn zak en een boek geklemd onder zijn rechterarm, vereeuwigt het beeld hem op zijn dagelijkse route, schijnbaar nonchalant op weg naar de school waar hij Engelse les gaf aan de vele zeelieden die door de bloeiende handel overzee de stad bereikten.

Een van zijn leerlingen was Italo Svevo. In Caffè Stella Polare, aan Piazza Sant’Antonio, spraken ze regelmatig af. Het was Joyce die potentie zag in Svevo en hem aanspoorde om te blijven schrijven. Zijn meesterwerk schreef Joyce na het lesgeven, aan een van de tafeltjes in Caffè Pirona (Largo della Barriera Vecchia 12), een koffiebar/patisserie die meteen bij de opening in 1900 een ontmoetingsplek voor intellectuelen werd.

Beproef je gelukt bij de San Spiridione

Schuin tegenover de Ponte Rosso ligt de grootste Servisch-orthodoxe kerk van Europa, de San Spiridione. De in 1885 ingewijde kerk is gebouwd in Byzantijnse stijl en rijkelijk versierd met felgekleurde mozaïeken en karakteristieke lichtblauwe koepels.

Er bestaat een legende die zegt dat als je met je rug meerdere malen tegen de ingang schuurt, het geluk brengt. Het proberen waard!

De kerk is normaal gesproken geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur.

Toost met een spritz bianco

De beroemde Aperol Spritz kun je ook in Trieste bestellen, maar het lokale aperitivo is de spritz bianco: de witte versie van deze kleurrijke cocktail, voor een toost op alle moois en heerlijks in Trieste!

Volg onze unieke wandelroute

Nog veel meer moois van Trieste ontdek je met onze City Walk, een unieke route door de stad met nog veel meer bezienswaardigheden, tips, adresjes, anekdotes en verhalen van Elbrich Bos van Explore Friuli, officiële Nederlandstalige gids in Friuli-Venezia Giulia.

Download de City Walk in Trieste voor € 4,99 via onderstaande button en geniet van deze afwisselende route door de stad!

Download de City Walk in Trieste

Tel de zeilen op zee tijdens La Barcolana

Elk najaar is de Golf van Trieste het toneel van La Barcolana, de beroemdste en drukst bezochte regatta van het Middellandse Zeegebied. De hele week voorafgaand aan de zeilwedstrijd staat Trieste al helemaal in het teken van de Barcolana, met verschillende activiteiten op het water en aan wal.

Het startschot voor de Barcolana klonk voor de allereerste keer in 1969. Tijdens die eerste editie gingen eenenvijftig zeilboten de strijd op het water met elkaar aan. Nu, bijna een halve eeuw later, doen er zoveel boten mee dat we ze niet meer kunnen tellen…

Ontdek het magische Castello di Miramare

Langs de Riviera di Trieste vind je ware sprookjeskastelen. Het beroemdst is het schitterend witte Castello di Miramare, romantisch gelegen op het puntje van het Grignano voorgebergte (op ongeveer tien kilometer van Trieste).

Miramare kijkt – de naam verraadt het al – uit over zee en wordt omringd door een mooie botanische tuin. Ooit, in vervlogen tijden, was het de residentie van hertog Ferdinand Maximiliaan van Habsburg, en zijn meubilair kun je binnen nog altijd bewonderen.

Ontdek het grootste grottencomplex ter wereld

De Grotta Gigante is het grootste grottencomplex ter wereld dat door toeristen bezocht kan worden. De grot, met een lengte van tweehonderdtachtig meter, een breedte van vijfenzestig meter en een koepelvormig plafond van ruim honderd meter hoog, ligt in de gemeente Sgonico, een paar kilometer buiten Trieste.

Als je midden in de grot staat, overvalt je een bijzonder gevoel. Je voelt je groots en klein tegelijk, tussen de verschillend gevormd stalactieten en stalagmieten die schitterend worden verlicht. Een van de grootste stalagmieten is La Colonna di Ruggero, met een lengte van twaalf meter.

Onze aanraders voor een verblijf in Trieste

B&B Addicted to Paradise
Francis B&B Superior
Le Porte Blu
Hotel Seven Historical Suites
Dai Muli B&B
Forum Boutique Hotel (met ook Forum Experience)
Pep’s Rooms by the Sea

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Hoi Saskia!

    Bedankt voor de mooie tips in Trieste, De tip voor SaluMare – Laboratorio di Pesce (Via di Cavana 13a) kan je beter uit de tekst halen want dit restaurant is helaas permanent gesloten. 🙁

  2. Grazie Lotte, ik heb het aangepast!

  3. AnnaMaria en Ben

    Wij hebben in mei ’22 met onze reisclub uit Maasmechelen (die grotendeels bestaat uit Italo-Belgen) Elbrich mogen inhuren als gids voor Triëste en Udine. Hartstikke kundige en aardige dame. Ons bezoekje was véél te kort en werd door mij als “eerste indruk” beschouwd, dus mijn echtgenote en ik zullen zeker nog eens ‘n bezoek aan Triëste doen en dan heel zeker weer contact met haar opnemen. Dus…..a presto !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *