Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de charme van Cefalù – een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Het Siciliaanse Cefalù was het decor voor verschillende scènes in de film Cinema Paradiso. Zowel locals als toeristen weten de weg naar Cefalù prima te vinden, niet alleen vanwege de gezellige sfeer maar ook vanwege de schitterende stranden in de nabijheid van het historische centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat en dat nog altijd een middeleeuwse sfeer ademt.

Cefalu-Sicilie (5)Cefalu-Sicilie-kathedraal

Dwaal door de smalle straatjes, bedekt met authentieke straatsteentjes, slenter langs de vele kerkjes, een oud badhuis en pittoreske huisjes. Het is dan ook niet voor niets een van de borghi più belli d’Italia. Vanaf veel plekken kijk je uit op witte zandstranden en prachtig blauwe zee, waar je zeker een duik in moet nemen.

Cefalu-Sicilie-strand

Bezoek de kathedraal van Cefalù

Neem ook de tijd om de indrukwekkende Normandische kathedraal te bezoeken, al van veraf herkenbaar aan de twee vierkante torens. Met de bouw van deze kerk begon men in 1131, maar de façade werd pas in de vijftiende eeuw voltooid. Binnen wordt de kathedraal door zestien zuilen in drie schepen verdeeld.

Cefalu-Sicilie-kathedraal-1 Cefalu-Sicilie-kathedraal-2

Je vindt hier een gouden glazen gezicht van Jezus, een geschenk aan Cefalù van koning Rogier II. Maar het mooist zijn de Byzantijnse mozaïeken, met Christus Pantocrator in het midden, geflankeerd door profeten en patriarchen, met onder hem Maria, de vier aartsengelen en de twaalf apostelen.

Cefalu-Sicilie-kathedraal-3

Wandel naar La Rocca voor een adembenemend uitzicht over Cefalù

Cefalù dankt zijn naam aan het Griekse kefalé of cephas, dat letterlijk ‘hoofd’ of ‘hoed’ betekent, een verwijzing naar de bijzonder gevormde rots boven het stadje. Voor een schitterend uitzicht over Cefalù en omgeving klim je via de Salita Saraceno (een enorme trap die begint op het Piazza Garibaldi) naar La Rocca of wandel je naar het hoger gelegen kasteel. Een flinke klim, maar het adembenemende uitzicht maakt elke stap de moeite waard.

Rocca-Cefalu-Sicilie

Osteria Magno – moderne kunst in een eeuwenoud palazzo

Ook een tip waard is de Osteria Magno. Dat is, anders dan de naam doet vermoeden, geen restaurant maar een galerie waar regelmatig exposities worden gehouden. Het decor is een veertiende-eeuws palazzo dus ook zonder kunst de moeite waard. Mocht de deur gesloten zijn, dan kun je de sleutel vragen bij het lokale VVV-kantoor.

Cefalu-Sicilie (2)

Culinaire tips voor Cefalù

*La Galleria (Via Mandralisca 23) – fijne hot spot die restaurant, café, boekwinkel en kunstgalerie in één is. Geniet van de binnentuin, maar vooral van de creatieve gerechten op de kaart die net even anders dan anders zijn!

*Lo Scoglio Ubriaco (Via Carlo Ortolani di Bordonaro 2) – je zou het wellicht aan de naam niet afleiden (Lo Scoglio Ubriaco betekent ‘de dronken rots’) maar dit is een geweldig restaurant met een fijn terras dat uitkijkt over zee. ’s Avonds eet je er vooral pizza, voor de lunch staat er ook pasta, vlees en vis op het menu.

Cefalu-Sicilie (4)

*Baglio del Falco (C/da Vallone di Falco) – heerlijk buiten eten kan ook bij Baglio del Falco, net even buiten het historisch centrum van Cefalù. Eigenaar Giovanni schotelt je graag allerlei lekkers voor, naar Siciliaanse traditie.

*Sotto Zero Café (Via Lungomare) – voor een cocktail op het strand, met uitzicht op zee, ga je het best naar deze ontspannen beach bar die je doet denken in Azië te zijn beland.

Cefalu-Sicilie (6)

*Ti Vitti (Via Umberto I 34) – dit restaurantje is vernoemd naar een Siciliaans kaartspel, maar aan de tafeltjes vind je geen oude mannetjes die helemaal opgaan in hun kaarten. In plaats daarvan schotelt chef-kok Vincenzo Collaro je de lekkerste pasta’s voor, bereid met verse ingrediënten uit zee of uit de Madonie, het berggebied in het achterland van Cefalù. Neem als toetje een van de beste cannoli die je op Sicilië zult proeven!

Cefalu-Sicilie (1)

*La Botte (Via Veterani 20) – als je bij La Botte hebt gegeten, behoor je tot de familie. De sfeer in dit kleine familierestaurantje smaakt, net als de gerechten, elke keer weer naar meer.

*L’Angolo delle Dolcezze (Via Roma 42) – het beste ijs van Cefalù haal je bij dit ‘zoete hoekje’. Vooral de combinatie yoghurt/aardbei is heerlijk op een zomerse dag. Probeer hier ook eens een brioche al gelato, een zoet broodje met ijs!

Cefalu-Sicilie (7)

Charmante logeeradresjes in Cefalù

Lekker lang genieten van de charme van Cefalù, ook als de dagjesmensen weg zijn? Blijf er dan slapen, bijvoorbeeld bij een van onze favoriete logeeradressen:
*Cortile Umberto I
*Azzurro B&B
*Agrodolce B&B
*Baglio Palamara
*Bouganville B&B
*Dafni e Naide
*Lirma B&B
*Palazzo Maria
*Pepito Palace

Nog meer mooie dorpjes in Zuid-Italië

Alle borghi più belli, de mooiste dorpjes, op Sicilië en in het zuiden van Italië vind je in onze ruim tweehonderdvijftig pagina’s tellende Special. Een unieke reisgids voor een tocht langs il fascino dell’Italia nascosta, het fascinerende, verborgen Italië. Ga je met ons mee op ontdekkingsreis langs alle borghi in het zuiden? Andiamo!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. È Vero!

  2. Wauw, wat een uitgebreide en informatieve website over Italië! Erg handig, in oktober van plan om naar Sicilië te gaan. Kan nu helemaal niet meer wachten.

    Groeten Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *