Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vaar mee rond de mysterieuze rotseilanden voor de kust van Aci Trezza

Ongeveer tien kilometer ten noorden van Catania ligt het dorpje Aci Trezza. Aci Trezza is van oorsprong een kleurrijk vissersdorpje, maar het is vooral bekend omdat er vlak voor de kust een merkwaardige eilandengroep oprijst uit de zee, de Isole dei Ciclopi, de eilanden der eenogigen.

Deze rotsblokken zouden volgens het verhaal van de Griekse dichter Homerus door de cycloop Polyphemus in zee zijn gegooid nadat Odysseus hem met een gloeiende speer in zijn oog had gestoken. Razend raapte hij alle rotsblokken die binnen handbereik waren op en gooide ze in zee, in een poging Odysseus’ vlucht te dwarsbomen.

In werkelijkheid zijn de rotsformaties ontstaan door een vroege uitbarsting van de vulkaan de Etna, die heeft gezorgd voor unieke basaltstructuren die ook zijn terug te vinden in het pittoreske haventje van Aci Trezza.

De eilandengroep wordt gevormd door het eiland Lachea (dat wordt gezien als het Geiteneiland in Odysseus’ avonturen), de eilandjes Pitrudda en Pietra Lunga, de rotsblokken U zu Janu di terra en U zu Janu di fora en een aantal andere rotsformaties. De archipel is een beschermd natuurgebied, dat je vanuit Aci Trezza per boot kunt bezoeken. Erwin neemt je alvast mee op een tochtje rondom de eilanden.

Erwin: ‘Als je in Aci Trezza bent, mag je een bezoek aan de vissershaven niet overslaan. De haven is een van de kleurrijkste van Sicilië, met dank aan de vele vrolijk gekleurde houten vissersbootjes die er meedeinen op het ritme van de golven.

Deze typische houten boten hebben zelfs een eigen naam, gozzi trezzoti worden ze genoemd. In de haven is ook een kleine scheepswerf te vinden, de Storico Cantiere Navale Rodolico Aci Trezza, die de authentieke houten boten op traditionele wijze onderhoudt en repareert.

Als we de vrolijk gekleurde boten in de haven op de foto zetten, komen we Massimo tegen. Hij vraagt of we de eilanden van dichtbij willen zien vanaf zijn eigen gozzo trezzoto? Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen en voor we het weten, varen we met de kleurrijke boot van Massimo de haven uit richting de Isole dei Ciclopi.

De vissersboot van Massimo is speciaal aangepast voor een boottocht. Zo is er verlichting aangebracht en zijn er speciale beugels gemonteerd waaraan de passagiers zich kunnen vasthouden als dit nodig mocht zijn.

Massimo vaart eerst richting het grootste eiland, Isola Lachea. Ook al is dit het grootste eiland, het is nog steeds niet groter dan twee hectare. Als we in de buurt van het eiland komen, schakelt Massimo de motor uit en neemt hij de roeispanen ter hand.

De Isole dei Ciclopi maken onderdeel uit van een natuurreservaat, het Riserva naturale integrale Isola Lachea e Faraglioni dei Ciclopi, waar strikte regels voor gelden. Zo is het betreden van de eilanden verboden en is zwemmen, snorkelen en duiken op de meeste plaatsen niet toegestaan. Er mag wel langs de eilanden worden gevaren, maar alleen zonder motor.

Massimo manoeuvreert als een volwaardig schipper de boot vlak langs de indrukwekkende basaltformaties. We passeren het kleine eilandje Pietra Lunga en varen dan door naar het hoogste rotseiland, met de karakteristieke basalti colonnari, die vergelijkbaar zijn met de beroemde formaties van de Giant’s Causeway aan de noordoostkust van Noord-Ierland.

Als we aan de voorzijde van het eiland zijn, meert Massimo de boot aan. Dit is het enige eiland dat je mag bezoeken. Er is een trap aangelegd naar het standbeeld van de Madonna della Buona Nuova. Vanaf het eiland heb je een prachtig uitzicht op het Isola Lachea en de helderblauwe zee.

Eenmaal boven, bij het Mariabeeld, geniet je van een schitterend panorama. Helaas is het tijdens ons bezoek wat bewolkt boven land en is de Etna niet zichtbaar, maar het uitzicht op Aci Trezza en de overige eilanden is er niet minder om.

Wanneer we weer beneden zijn, stappen we in de boot bij Massimo en vervolgen we onze tour langs de eilandengroep. Massimo vaart dicht langs de kleinste rotsformaties. Het kraakheldere zeewater steekt fel af tegen de zwarte basaltrotsen.

Als we weer ver genoeg van de eilanden zijn, ruilt Massimo de roeispanen weer om voor de buitenboordmotor. Het zware werk zit erop. We varen nog eenmaal langs het hoogste rotseiland en nemen afscheid van de Madonna van Aci Trezza.

Na een paar minuten varen zijn we terug in de haven. Na een goed uur op het water hebben we trek gekregen. We vragen Massimo waar we het beste kunnen lunchen. Hij raadt ons Ristorante Pizzeria Le Muse aan.

Dit restaurant tegenover de haven biedt prachtig uitzicht op de haven, met op de achtergrond de Isole dei Ciclopi. Het is voor ons de perfecte plek om ons bezoek aan het kleurrijke haventje van Aci Trezza af te sluiten.

Wil je ook op pad met Massimo? In de haven van Aci Trezza vind je diverse mogelijkheden voor een rondvaart langs de eilanden, maar vaak is dit met moderne speedboten. Ben je op zoek naar een authentiekere ervaring, loop dan door richting de kleine scheepswerf, waar Massimo vaak te vinden is. Hij neemt je tegen een kleine vergoeding (wij betaalden twintig euro) maar wat graag mee voor een prachtige tocht langs de eilanden, zeker als je hem dit artikel laat zien.

Ben je al vroeg in Aci Trezza en wil je voor je boottocht nog ontbijten? Bestel dan een brioche col tuppo, een brioche met een extra bolletje op de bovenkant, bij de Chiosco dei Marinai aan het Piazza Verga. Neem er een granita bij en je ontbijt zoals de Sicilianen dit zomers graag doen…

Filmliefhebbers herkennen Aci Trezza dankzij Visconti’s La terra trema (uit 1948), gebaseerd op Giovanni Verga’s roman I Malavoglia (1881). Veel toenmalige dorpsbewoners figureerden in de film.

In het Museo Casa del Nespolo, met een schat aan gebruiksvoorwerpen van de lokale vissers uit de negentiende eeuw, kun je een aantal foto’s zien van het Aci Trezza ten tijde van de filmopnames.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Om vrolijk van te worden!
    Graag gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *