Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago di Braies – spiegelend meer in de Dolomieten

Tijdens ons verblijf bij Boutique Hotel Zenana in San Candido neemt eigenaresse Anna ons mee naar een van de populairste plekken in de Dolomieten: het Lago di Braies – of de Pragser Wildsee, zoals de Duitse naam luidt.

Cappella di Lerschach in Dobbiaco

Vanwege de enorme populariteit van dit bergmeer, rijden we er aan het einde van de middag naartoe, zodat het niet meer zo heel druk is.

We maken eerst nog een tussenstop bij de Cappella di Lerschach in Dobbiaco, die in 1958 werd ingewijd, met San Giuseppe, de heilige Jozef, als beschermheilige. Zeker in het gouden namiddaglicht is dit minstens zo’n fotogenieke plek, maar we zijn hier de enige bezoekers…

Het is een van de vijf kapellen van de oudste Via Crucis van Zuid-Tirol. Deze zogenaamde Monte Calvario begint bij het kerkhof van Dobbiaco en leidt je langs verschillende plekken waar je de scènes uit het lijdensverhaal van Jezus ziet in basreliëfs.

De kruisweg werd gemaakt in opdracht van de broers Christoph en Kaspar Herbst, aan het begin van de zestiende eeuw. De Via Crucis is precies twaalfhonderd voet lang, net als de oorspronkelijke kruisweg in Jeruzalem, met deze prachtige kapel als grande finale.

Lago di Braies in de namiddagzon

Dat is wel anders bij het Lago di Braies. De parkeerplaats is nog bijna helemaal vol en bij het uitstappen hoor je meteen het zoemen van drones (ook al zijn die hier eigenlijk verboden).

Volgens Anna is dit het beste moment van de dag, net voor zonsondergang – al is vroeg in de ochtend een goed alternatief (zeker als je overnacht in het aan het meer gelegen Hotel Lago di Braies).

Het boothuisje is dan wel dicht, maar dat heeft als voordeel dat het meer als een spiegel zo glad is en de bergen rondom prachtig worden gereflecteerd in het water.

Maak een boottochtje op het Lago di Braies

Wil je wel graag een boottochtje maken, dan kan dat van half mei tot eind oktober. In mei, juni, september en oktober is La Palafitta, het boothuis aan het Lago di Braies, open van 9.00 tot 17.00 uur, in juli en augustus van 8.00 tot 19.00 uur (mits het geen slecht weer is).

Een half uurtje varen kost € 20,- per boot; voor een uur betaal je € 35,- per boot (waarin maximaal vier mensen plaats kunnen nemen).

Wil je een uitgebreide fotoshoot houden, dan kun je tussen 7.00 en 8.00 uur voor € 150,- exclusief het boothuis met de steiger huren, inclusief een boottochtje en een bootje. Dit kan niet tussen ongeveer half juni en half september, dus houd daar rekening mee als je dit tijdens je vakantie echt wil doen.

Alle details voor het huren van een bootje op het Lago di Braies vind je op de website van La Palafitta.

Wandel rondom het Lago di Braies

Je kunt in ongeveer een uur een mooie wandeling rondom het meer maken, van ruim drie kilometer. De route is goed aangegeven en kan niet missen. Het is niet echt een kinderwagen- of buggyvriendelijke route.

Wil je nog meer moois van de omgeving zien? Het Lago di Braies is ook het vertrekpunt van andere wandelingen, die goed worden aangeduid op houten bordjes, waarop ook de lengte van elke tocht vermeld wordt.

In de buurt van het Lago di Braies vind je ook de Tre Cime, oftewel de Drei Zinnen, nog zo’n prachtplek in de Dolomieten en het decor voor een schitterende wandelroute. In dit artikel vind je nog meer mooie bezienswaardigheden in de Dolomieten.

Een duik in het meer

Een duik nemen kan ook, maar zelfs in de zomer is het water nog ijskoud. Het Lago di Braies is namelijk een van de diepste meren van de Dolomieten – met een gemiddelde diepte van achttien meter, maar een diepste punt van ongeveer zesendertig meter!

Bovendien wordt het meer maar beperkt opgewarmd door de zon, vanwege de omringende bergtoppen van de Croda del Becco (of Seekofel).

De kapel op de oever van het Lago di Braies

Aan de oever van het Lago di Braies staat een kleine kapel, die het decor vormde van een bijzonder verhaal in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Hier baden toen honderdzevenendertig politieke gevangen voor hun vrijlating. Ze waren opgepakt in Duitse concentratiekampen en op bevel van een SS-commandant hierheen gebracht. Hij wilde ze ruilen om zo zijn eigen hachje te redden.

De uitwisseling zou plaatsvinden in het hotel, maar om zeker te zijn van de deal, sloot de commandant de gevangenen eerst op in de kleine kapel.

Plan je bezoek aan het Lago di Braies

Goed om te weten: bij grote drukte wordt de weg naar het Lago di Braies van 10 juli tot 10 september tussen ongeveer 9.30 en 16.00 uur afgesloten voor verkeer. Je kunt dan parkeren op de parkeerplaats in Ferrara, waarvandaan een pendelbus je naar het meer brengt.

Wil je je bezoek aan het meer plannen? Via deze link vind je actuele informatie over de bereikbaarheid van het Lago di Braies.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *