Download gratis de Ciao tutti app!

Aquileia – ‘het tweede Rome’

Sinds 1998 staat Aquileia als archeologisch gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad, met schitterende overblijfselen die je ruim tweeduizend jaar terug in de tijd brengen.

Aquileia (14)

Aquileia werd niet voor niets ‘het tweede Rome’ genoemd. Niet alleen was het een belangrijke poort naar het oosten, de stad diende ook als militaire vestiging. Onder anderen Marcus Aurelius verbleef er lange tijd, hetgeen zorgde voor een grote welvaart voor Aquileia.

Opgravingen hebben blootgelegd hoe rijk deze Romeinse stad was. Wie de resten van het Romeinse forum, een basilica, een mausoleum mozaïekvloeren en funderingen van huizen bewondert, ziet de pracht en praal van de vroegere stad bijna voor zich. Ook het havengebied is grotendeels opgegraven en langs de Via Sacra (Heilige Weg) werden talloze beelden gevonden.

Aquileia (15)

La basilica
De basiliek is opgericht door aartsbisschop Maxentius in de negende eeuw en werd vlak na het jaar 1000 voltooid. Het is een van de oudste kerken in het noorden van Italië, van waaruit men ook Istrië, Hongarije en de Balkan probeerde te bekeren tot het christendom.

De basiliek werd deels verwoest tijdens een aardbeving in 1348. In de jaren daarna werkte men met man en macht aan de wederopbouw, waarbij er hier en daar wat extra versieringen werden aangebracht. Toch is de basis nog altijd goed te herkennen.

Aquileia (2) Aquileia (11)

Mooi is vooral de crypte met kleurrijke fresco’s en de schitterende mozaïekvloer, die pas in de eerste jaren van de twintigste eeuw werd ontdekt. Je kijkt er je ogen uit. Een beroemd stuk van de vloer toont een haan en een schildpad die tegenover elkaar staan. Volgens een van de priesters staat de haan, als aankondiging van de dageraad, symbool voor het christendom, terwijl de schildpad symbool staat voor het heidendom.

Aquileia (8) Aquileia (9)Aquileia (1) Aquileia (3) Aquileia (5) Aquileia (12)

L’area archeologica
Langs de Viale Patriarca Popone is een heel complex aan huizen, putten, heiligdommen, een begraafplaats, een forum en andere Romeinse overblijfselen opgegraven. Een aantal bijzondere details, zoals mozaïekvloeren, zuilen en stenen ornamenten zijn er nog altijd te bewonderen zoals de Romeinen ze lang geleden hebben gecreëerd.

Aquileia (4) Aquileia (10)

Veel van de vondsten zijn overgebracht naar het Museo Archeologico (Via Roma), dat een van de belangrijkste collecties van heel Italië huisvest. Naast mooi glaswerk, prachtig bewerkte stenen voorwerpen en beelden vind je ook hier weer kleurrijke mozaïeken. Vergeet ook de oude Romeinse haven niet, die eind negentiende eeuw werd opgegraven.

Aquileia (13)

Ontdek het prachtige Werelderfgoed in Italië!
Italië neemt met maar liefst 53 plekken de koppositie in als het gaat om het aantal vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Aquileia is slechts een van de pareltjes – in onze kleurrijke Special ontdek je alle Werelderfgoed in Italië.

Bestel Ciao tutti Special Werelderfgoed in Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *