Download gratis de Ciao tutti app!

Aquileia – ‘het tweede Rome’

Sinds 1998 staat Aquileia als archeologisch gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad, met schitterende overblijfselen die je ruim tweeduizend jaar terug in de tijd brengen.

Aquileia (14)

Aquileia werd niet voor niets ‘het tweede Rome’ genoemd. Niet alleen was het een belangrijke poort naar het oosten, de stad diende ook als militaire vestiging. Onder anderen Marcus Aurelius verbleef er lange tijd, hetgeen zorgde voor een grote welvaart voor Aquileia.

Opgravingen hebben blootgelegd hoe rijk deze Romeinse stad was. Wie de resten van het Romeinse forum, een basilica, een mausoleum mozaïekvloeren en funderingen van huizen bewondert, ziet de pracht en praal van de vroegere stad bijna voor zich. Ook het havengebied is grotendeels opgegraven en langs de Via Sacra (Heilige Weg) werden talloze beelden gevonden.

Aquileia (15)

La basilica
De basiliek is opgericht door aartsbisschop Maxentius in de negende eeuw en werd vlak na het jaar 1000 voltooid. Het is een van de oudste kerken in het noorden van Italië, van waaruit men ook Istrië, Hongarije en de Balkan probeerde te bekeren tot het christendom.

De basiliek werd deels verwoest tijdens een aardbeving in 1348. In de jaren daarna werkte men met man en macht aan de wederopbouw, waarbij er hier en daar wat extra versieringen werden aangebracht. Toch is de basis nog altijd goed te herkennen.

Aquileia (2) Aquileia (11)

Mooi is vooral de crypte met kleurrijke fresco’s en de schitterende mozaïekvloer, die pas in de eerste jaren van de twintigste eeuw werd ontdekt. Je kijkt er je ogen uit. Een beroemd stuk van de vloer toont een haan en een schildpad die tegenover elkaar staan. Volgens een van de priesters staat de haan, als aankondiging van de dageraad, symbool voor het christendom, terwijl de schildpad symbool staat voor het heidendom.

Aquileia (8) Aquileia (9)Aquileia (1) Aquileia (3) Aquileia (5) Aquileia (12)

L’area archeologica
Langs de Viale Patriarca Popone is een heel complex aan huizen, putten, heiligdommen, een begraafplaats, een forum en andere Romeinse overblijfselen opgegraven. Een aantal bijzondere details, zoals mozaïekvloeren, zuilen en stenen ornamenten zijn er nog altijd te bewonderen zoals de Romeinen ze lang geleden hebben gecreëerd.

Aquileia (4) Aquileia (10)

Veel van de vondsten zijn overgebracht naar het Museo Archeologico (Via Roma), dat een van de belangrijkste collecties van heel Italië huisvest. Naast mooi glaswerk, prachtig bewerkte stenen voorwerpen en beelden vind je ook hier weer kleurrijke mozaïeken. Vergeet ook de oude Romeinse haven niet, die eind negentiende eeuw werd opgegraven.

Aquileia (13)

Digitale reisgidsen voor álle unieke Werelderfgoed-plekken in Italië

Ter ere van Ciao tutti’s Werelderfgoed Weken hebben we drie digitale reisgidsen gemaakt met alle Werelderfgoed-plekken in Italië. Vanwege de omvang (in totaal beslaan de drie Specials ruim 1100 pagina’s) hebben we de Specials onderverdeeld in Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië.

In het noorden geniet je onder meer van de Dolomieten, een unieke spoorweg, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, kleurrijke fresco’s in Padova, de dorpjes van de Cinque Terre en het sprookjesachtige Portovenere.

In Midden-Italië prijken onder andere de portici in Bologna, de mozaïeken in Ravenna, het landschap in de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de familie De’ Medici, Assisi, Urbino, de keizerlijke tuinen in Tivoli, Siena, San Gimignano en Longobardische pareltjes in Umbrië op de Werelderfgoedlijst.

In het zuiden geniet je tot slot van de schatten in Pompeï, Herculaneum en Oplontis, het gigantische paleis in Caserta, de adembenemend mooie Amalfikust, de ongerepte Cilento, de Sassi in Matera, de trulli in Alberobello, Griekse tempels op Sicilië, letterlijk schitterende mozaïeken, barokke balkonnetjes en de kleurenpracht van de Eolische Eilanden.

Bestel de Special Werelderfgoed in Noord-Italië via deze link of bestel hier het pakket met de drie Werelderfgoed Specials (Noord-, Midden- en Zuid-Italië).

De Ciao tutti Specials zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.