Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

6x doen & proeven rondom het Lago d’Iseo

Tussen de prachtige steden Bergamo en Brescia ligt het Lago d’Iseo of Iseomeer. Het meer ligt ingeklemd tussen de groene bergen. In het meer ligt het grootste meereiland van Europa, Monte Isola.

Langs de oevers van het meer parelen idyllische dorpjes zoals Iseo, Pisogne (waar we je in deze blog al mee naartoe namen) en Lovere.

Aan de zuidkant van het meer, waar de bergen langzaam overgaan in een glooiend landschap, ligt de wijnstreek Franciacorta. De wijnranken in deze streek produceren de gerenommeerde gelijknamige wijn die ook buiten Italië steeds bekender wordt.

Erwin neemt je graag mee naar al het moois en lekkers rondom het Lago d’Iseo, met zes culturele en culinaire tips.

Lovere – het mooiste dorpje aan het Iseomeer

Erwin: ‘Lovere prijkt op de lijst van de borghi più belli dItalia, de mooiste dorpjes van Italië. Dat ze hier trots zijn op deze vermelding, is duidelijk te zien aan de vele uithangbordjes met het bekende rood met witte logo.

Lovere ligt aan het noordelijkste puntje van het meer. Het sociale leven speelt zich vooral af op het Piazza 13 Martiri, dat door de bewoners simpelweg Piazza del Porto wordt genoemd. Vroeger lag op deze plek namelijk de haven van Lovere, die voor het dorp heel belangrijk was.

In die tijd waren de wegen rond het meer nog niet zo toegankelijk als nu en ging het transport van goederen en mensen vooral over het water. Tegenwoordig zijn de dorpen nog steeds door middel van een veerdienst met elkaar verbonden. Vanuit Lovere is het mogelijk om bijvoorbeeld naar Monte Isola of Iseo te varen.

Het plein wordt gedomineerd door het Monumento alla Libertà. Deze fontein steekt mooi af tegen de kleurrijke huizen die uitkijken over het meer en de lungolago, de boulevard langs het meer, waar de bewoners graag een passeggiata maken.

Een van de mooiste straatjes van Lovere ligt achter de huizen die aan het plein staan. Het is de Via Antonio Gramsci, die richting het Piazza Vittorio Emanuele II loopt. Hier waan je je even terug in de tijd, zeker bij de middeleeuwse Torre Soca.

In de vijftiende eeuw was deze toren in handen van de Celeri familie, de landheren van Lovere. Halverwege de vijftiende eeuw gaf de familie toestemming om het bovenste deel van de toren te gebruiken voor uitbreiding van de naast gelegen Chiesa di San Giorgio.

Beklim de Torre Civica voor een prachtig uitzicht

Iets verderop ligt het lieflijke pleintje met een fontein met een buste van Vittorio Emanuele II. Aan dit plein staat ook de Torre Civica. Deze toren met een uurwerk en een deel van een fresco torent maar liefst achtentwintig meter boven het plein uit.

Het fresco laat de gevleugelde leeuw zien die herinnert aan de periode dat de Venetiaanse Republiek het in dit gebied voor het zeggen had. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht over Lovere, het meer en de Alpen op de achtergrond.

Vanaf het plein loop je via de Vicolo della Stretta (die ook wel de Vicolo dei Libri wordt genoemd omdat bij de ingang van het steegje een kleine bibliotheek te vinden is) terug richting het meer.

Ronddwalen door kleurrijk Iseo

Het dorpje Iseo ligt aan de zuidkant van het meer, niet ver van de wijngaarden van de Franciacorta. Het plaatsje is de naamgever van het meer en hoewel het niet tot de borghi più belli d’Italia behoort, is het een fotogeniek dorpje met een gezellig centrum, portici en betoverende doorkijkjes naar het meer.

De haven van Iseo is met de blauw-witte meerpalen een van de mooiste en grootste aan het meer. In het seizoen kun je vanuit Iseo de veerboot nemen naar de diverse plaatsen aan het meer.

Wij wandelen over de boulevard en genieten van het weidse zicht over het meer, om vervolgens een bezoek te brengen aan Via Pieve. Hier staan kleurrijke huizen en op het aangrenzende pleintje staat de oudste kerk van het dorp, de Pieve di Sant’Andrea. Deze kerk werd in de vijfde eeuw gebouwd in opdracht van de bisschop van Brescia.

Naar de markt in Iseo

Slenter je graag over een lokale markt, dan moet je op vrijdag in Iseo zijn. Dan is er de grote weekmarkt die zich over het hele historisch centrum uitstrekt. Je hoeft alleen maar je neus te volgen naar de fijnste streekproducten die hier worden aangeboden. Ook huishoudelijke producten, bloemen en kleding zijn ruimschoots vertegenwoordigd.

Buiten de grote weekmarkt is er ook nog een kleine markt op de donderdagochtend. Tijdens de eerste drie zondagen van de maand zijn er themamarkten, met op de eerste zondag een vintage markt, op de tweede zondag een markt met lokale producten en op de derde zondag een antiekmarkt.

Een spectaculaire zonsondergang

Aan het einde van de dag is de boulevard van Iseo de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang, die gegarandeerd spectaculaire beelden oplevert.

Il Colmetto – groen genieten in de Franciacorta

Het is 2013 als de broers Agosti hun idee om een biologische boerderij, kaasmakerij en restaurant vorm beginnen te geven. Na drie jaar start de bouw van hun droom, op een stuk land van dertig hectare in de gemeente Rodengo Saiano, in de Franciacorta.

Na hard werken opent in 2017 Il Colmetto de deuren, een boerenbedrijf met een duidelijke visie om respectvol om te gaan met de omgeving en het milieu maar bovenal met de dieren.

Meer dan twintig soorten geitenkaas

Inmiddels werkt ook zus Roberta op de boerderij, waar honderdvijftig geiten worden gehouden. Van de melk die de geiten produceren, maakt Il Colmetto maar liefst tweeëntwintig verschillende soorten geitenkaas.

Tijdens ons bezoek vallen we met onze neus in de boter, want de geiten hebben net kleintjes gekregen. Sommige geitjes zijn nog maar een dag oud en natuurlijk wil iedereen deze babygeitjes maar al te graag zien.

Wanneer we de stal in lopen, zijn er heel wat nieuwsgierige blikken op ons gericht, De geiten zijn lekker aan het grazen van gras en ander voedsel dat wordt verbouwd op eigen terrein. Zo is de impact op de natuur minimaal.

De pasgeboren geitjes zitten apart van de volwassenen onder warmtelampen, want buiten is het nog fris. Wat een lieverdjes zijn het, nog zo klein!

Pepe en zijn ezelfamilie

Bij Il Colmetto loopt ook een aantal asine romagnole rond. Deze ezelsoort was bijna uitgestorven, maar om dit te voorkomen is er een fokprogramma gestart waar Il Colmetto aan meewerkt, samen met ezel Pepe die voor het nageslacht moet zorgen.

Op het landgoed zijn er verder nog een moestuin en kas waar de seizoensproducten worden verbouwd die in de restaurantkeuken worden gebruikt. De gerechten op de kaart worden dan ook aangepast aan het seizoen.

Traditionele gerechten met een eigentijdse twist

Na de rondleiding is het tijd om aan te schuiven in het restaurant en te proeven van alle lekkernijen. Het interieur van het restaurant is modern, maar wel knus. De filosofie van de keuken laat zich het beste omschrijven als ‘van het land naar het bord’, met traditionele gerechten met een moderne twist.

Wanneer de bediening de diverse gerechten serveert, blijkt al snel dat Il Colmetto niet zomaar een restaurant is. De borden zien er stuk voor stuk uit als kunstwerkjes met smaken die we nog niet eerder hebben mogen proeven.

Verrassende combinaties volgen elkaar op en dat alles onder het genot van een frisse mousserende Franciacorta van het wijnhuis Barone Pizzini, in de buurt van Il Colmetto.

Als welkomsthapjes krijgen we huisgemaakt brood met geitenboter, tartelette met Parmezaanse room en zwarte linzen, artisjokkenbouillon en tuille van maïs en geitenwei.

Het voorgerecht is bijna zonde om op te eten, zo mooi ogen de witlofwortels met dadels en gebakken knoflook.

Als hoofdgerecht genieten we van een zeer verrassende variant van risotto met gebrande melk en zwarte citroen, met aansluitend een stukje geitenkaas en ijs van geitenmelk met karamel.

Om het helemaal af te maken, krijgen we een heerlijk stukje chocoladetaart en kweepeer met een caffè toe.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van al het lekkers bij Il Colmetto: in het kleine winkeltje naast het restaurant kun je hun producten ook kopen. Zo heb je nog een heerlijk souvenir voor thuis!

De piramides van Zone

Aan de oostzijde van het Iseomeer ligt, op een hoogte van bijna zevenhonderd meter boven zeeniveau, het dorpje Zone. Vanuit Zone heb je een prachtig uitzicht op het meer, maar de echte trekpleister van dit dorpje zijn de aardpiramides. Dit bijzondere natuurverschijnsel ligt in het Riserva Regionale delle Piramidi di Erosione di Zone.

Je bereikt Zone door vanuit Marone, een dorpje aan het Iseomeer, via de SP32 de bergen in te rijden. De weg kronkelt omhoog door het bos en na enige tijd arriveer je bij een uitzichtpunt in een haarspeldbocht, met een eerste prachtig uitzicht op de aardpiramides.

Na het uitzichtpunt rijd je nog een klein stukje de berg op, richting het dorpje Zone, tot je bij de parkeerplaats komt. Hier staat een bord met uitleg over het ontstaan van dit natuurfenomeen en start de wandelroute richting de aardpiramides.

Het ontstaan van de aardpiramides gaat terug tot de ijstijd, als de gletsjer grote keien meeneemt op zijn pad richting het meer. Door het smelten van de gletsjer blijven deze keien achter. Als de ondergrond uit los instabiel materiaal bestaat, kunnen regen en stroompjes water door de eeuwen heen het materiaal rond de grote keien laten eroderen.

Op de plek van de keien heeft de regen geen kans om het losse materiaal weg te spoelen en zo ontstaan er langzaam zuilen van redelijk los materiaal met daarbovenop een grote kei.

Uiteindelijk zal de zuil zo dun en instabiel worden, dat deze het gewicht van de kei niet meer kan dragen en zal deze naar beneden vallen. De zuil zal dan door weersinvloeden in zijn geheel verdwijnen. Het landschap is dan ook constant onderhevig aan verandering.

Langs het wandelpad boven de aardpiramides is het uitzicht op het Iseomeer adembenemend mooi. Zowel Monte Isola en het idyllische Castello dell’Isola di Loreto zijn goed zichtbaar.

Ontdek Carzano op Monte Isola

Monte Isola is zoals ik al schreef het grootste meereiland van Europa. Het bestaat uit diverse dorpskernen die samen het keurmerk van de borghi più belli dItalia, de mooiste dorpjes van Italië, dragen.

Om Carzano te bereiken, kun je het beste de veerdienst nemen vanuit Sale Marasino. Carzano is aan de overkant van de boulevard met lindebomen al te zien.

De veerdienst vertrekt vlak bij de Chiesa S. Zenone en vaart gemiddeld drie keer per uur. Omdat de afstand naar het eiland niet groot is, ben je in een mum van tijd aan de overkant.

Eenmaal aan boord van de veerdienst laat je Sale Marasino al snel achter je en kun je genieten van mooie uitzichten op onder meer het kleine eilandje Castello dell’Isola di Loreto. Wat moet het mooi zijn als je op dit eiland kan en mag wonen.

Monte Isola komt al snel dichterbij en zo ook Carzano. Het is een kleine dorpskern met kleurrijke huizen aan het water en een olijfboomgaard tegen de helling van de berg. Het is een fijne plek om lekker rond te wandelen. Omdat het eiland autovrij is, kom je hooguit wat fietsers, scooters of een Ape tegen.

Vanaf Carzano heb je een prachtig uitzicht op het meer, met aan de overkant Sale Marasino vanwaar de veerdienst is vertrokken. Ook Castello dell’Isola di Loreto is vanaf hier goed zichtbaar.

Omdat het dorpje direct aan het meer ligt, is het zeer idyllisch en een prachtige plek om te genieten van alles wat zich op het meer afspeelt. Als je de veerdienst terug neemt, kun je nog een laatste blik werpen op de kleurrijke huizen, de blauw-witte meerpalen en een kraakhelder Iseomeer.

Relais Franciacorta – overnachten in een oude hoeve

Het gastvrije Relais Franciacorta is een oude hoeve uit 1670 die is omgebouwd tot een viersterrenhotel met restaurant. Door zijn prachtige ligging is het relais een heerlijke uitvalsbasis voor een vakantie aan het Iseomeer en de Franciacorta.

Het hotel beschikt over vijftig kamers waarvan een aantal met fijn balkon, zodat je prachtig uitzicht hebt op het Iseomeer. Het relais omvat een enorme tuin van wel zestigduizend vierkante meter, wijngaarden en olijfboomgaarden, waardoor je verzekerd bent van een rustig verblijf.

‘s Ochtends kun je hier in alle rust genieten van een verse cappuccino met een uitgebreid ontbijt dat tot in de puntjes is verzorgd.

Relais Franciacorta heeft ook een fijn restaurant met mooi uitzicht op de binnentuin. Wij genoten hier van heerlijke gerechten uit de streek, zoals risotto met Franciacorta en manzo all’olio.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Madeleine Wardenaar

    Heimwee naar Lago d’Iseo. Vakanties met het gezin in de jaren 60. Camping Covelo met zicht op het meer. Ah…la nostalgia

  2. Een hele mooie wandeling is de Antica Strada Valeriana. De route start in Pilzone en loopt naar Pisogne. Wij zijn in Pilzone gestart en in ca. 4 uur naar Marone gelopen. Het is een veilige route, met prachtige uitzichten op het meer. Het laatste stukje vanaf Sale Marasino was nogal steil, maar met een beetje conditie goed te doen. Wel eten voor onderweg meenemen, er is nauwelijks horeca langs de wandelroute.

  3. Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *