Download gratis de Ciao tutti app

Ontdek het Sardijnse schiereiland Sinis

Aan de westkust van Sardinië, ten noordwesten van Oristano, ligt het grote schiereiland Sinis. Een gebied vol lagunes, wetlands en landbouwvelden. Het natuurgebied is nog niet ontdekt door de grote massa en van ons mag dat zo blijven – al delen we dit pareltje natuurlijk wel graag met jullie.

Sardinië-Sinis (1)Sardinië-Sinis (2) SONY DSC SONY DSC

Het gebied is rijk aan historie, wildlife en witte stranden. Felice ontdekte deze drie aspecten en mocht ervaren wat Sinis zo bijzonder maakt.

Tharros – Romeinse sporen op Sinis

Aan de zuidkant van het schiereiland ligt San Giovanni di Sinis. Dit gedeelte oogt misschien nog wel het meest toeristisch, vanwege het kleine toeristenkantoortje en enkele restaurantjes.

Mensen die hier komen zijn er eigenlijk maar voor één doel: Tharros, de stad die in de achtste eeuw voor Christus werd gebouwd en uitgroeide tot een welvarende havenstad. Zelfs tot ver in de Romeinse tijd werd er gebruikt gemaakt van deze pleisterplaats aan de azuurblauwe zee, die nu nog enkel uit ruïnes bestaat.

SONY DSC SONY DSC

De ruïnes die nu bloot liggen vormen slechts een derde van alle archeologische opgravingen van deze stad. Er liggen dus nog veel verhalen onder de oppervlakte verscholen. Er zijn delen van huizen, baden en stads-aquaducten te zien, die schitteren in een prachtig natuurlijk decor. Zelfs in de achtste eeuw voor Christus wist de mens al mooie plekjes uit te zoeken om te wonen!

Sardinië-Tharros (2)

Stranden op het schiereiland Sinis

De stranden op het schiereiland Sinis zijn nét iets anders dan normaal. Er kriebelt namelijk geen los zand tussen je voeten, maar kwartszand. Het zijn kleine steentjes afgesleten door de zee die door hun kleur het strand wit doen toveren. Niet voor niks worden deze stranden ook wel rijststranden genoemd.

Sardinië-Sinis (9)

Het is een genot voor het oog, maar het kwarts is ook heerlijk om op te zonnen. Tot de mooiste kwartsstranden behoren Is Arutas en Mari Ermi. De Sardijnen komen hier zelf ook graag. We krijgen gezelschap van een paar families, met de onmisbare koelbox en parasol.

Sardinië-Sinis (8)

Felice zocht de echte rust op en ging op pad met een snorkel en duikbril. Na een paar verfrissende duiken is het heerlijk relaxen op het rustige strand.

DCIM100GOPRO

Vergeet echter niet je handdoek goed uit te kloppen voor je weer vertrekt, want een beetje kwarts meenemen in je tas kan zorgen voor een flinke boete, die kan oplopen tot wel duizend euro. De kwartsstranden worden namelijk beschermd en dat is maar goed ook, want iedereen moet van zo’n mooi strand kunnen blijven genieten.

Nog geen genoeg gekregen van het strand? Dan is het tijd voor iets actiefs? Je kunt hier heerlijk windsurfen of kitesurfen, bij het zandstrand Putzu Idu. Door de stevige wind die op Sardinië vaak voor wat verkoeling zorgt, is dit een prima plek om over het water te schieten met een surfplank of kiteboard.

Sardinië-Sinis (11)

Flamingo’s spotten bij Sinis

Voor het spotten van flamingo’s hoef je Europa niet eens uit. Sardinia has it all! Aan de noordkant van Sinis, in het meer Stagno Sale Porcus, staan enkele honderden flamingo’s te eten in het zonnetje.

Sardinië-Sinis (13)

Het zijn seizoensdieren, want hun reis gaat na de zomer weer verder, naar Noord-Afrika. Tot die tijd is het hier prima toeven voor deze zachtroze gekleurde vogels, in het ondiepe water met een hoog zoutgehalte.

In de winter verandert het ondiepe zoutmeer in een moerassig gebied; een plek voor de overwinteraars op Sardinië, die in het voorjaar weer plaatsmaken voor de flamingo’s.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *