Home » Reizen door Italië » Toscane » Op avontuur in de Maremma
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op avontuur in de Maremma

Hoewel het hele gebied dat tegenwoordig wordt aangeduid met Maremma lang niet meer zo ruig is als tientallen jaren geleden, is een groot deel van het grondgebied van deze Toscaanse streek nog steeds beschermd natuurgebied.

De kuststreek van de Maremma, die loopt van Principina a Mare tot aan Talamone, werd in 1975 zelfs tot nationaal park benoemd. Het Parco della Maremma, zoals het park simpelweg heet, is ongeveer honderd vierkante kilometer groot. Het grenst voor een groot deel aan zee, maar omvat ook een vrij omvangrijk bosgebied, de rivier de Ombrone, moerassen, heuvels en – langs het strand van Marina di Albarese – een groot pijnbomenbos.

Het centrale en zuidelijke gedeelte van het Parco della Maremma wordt gedomineerd door de Monti dell’Uccellina, een bergachtig gebied dat voornamelijk bestaat uit krijt- en kalksteen. Het hoogste punt is 417 meter hoog.

Hoewel we vroeg uit de veren waren, waren we echter net te laat voor de wandeltocht door deze Monti dell’Uccellina. Deze wandeling mag je namelijk alleen maar onder leiding van een gids maken, die elke dag om 9.00 uur en om 16.00 uur vanuit het bezoekerscentrum in Alberese vertrekt.

In het bezoekerscentrum waren gelukkig genoeg alternatieven voor handen. Wie bijvoorbeeld niet wil wandelen, kan het Parco della Maremma ook per kano verkennen, en sinds kort is er zelfs een fietspad dat je vanuit het bezoekerscentrum naar het heerlijk rustige strand van Marina di Alberese voert. Ook is er – voor de echte avonturiers onder ons – een avondwandeling te boeken. Je gaat dan om 19.00 uur met een gids op pad en struint ruim drie uur door het steeds donker wordende park.

Je hoort en ziet de dieren die in het park leven dan uiteraard beter dan overdag, maar wij mochten niet klagen. Tijdens de wandeling, die ons in ongeveer twee uur tijd van Marina di Albarese via de rivier de Ombrone dwars door het noordelijke deel van het park voerde, zagen we niet alleen verschillende soorten vogels maar ook een groepje wilde zwijntjes. Aan de hand van onderstaande foto’s wandelen jullie vandaag route A7 mee. Andiamo!

Wil je zelf naar het Parco della Maremma, bedenk dan minimaal een dag van tevoren wat je graag zou willen zien of doen. Voor sommige trajecten en rondleidingen moet je namelijk al een dag van tevoren reserveren. Er zijn legio mogelijkheden:

Route A1 – San Rabano
Deze route voert je naar het hoogste punt van het park, Poggio Lecci (417 meter boven zeeniveau). De abdij en het klooster van San Rabano liggen dichtbij, verzonken in het dichtbegroeide groen. Op de terugweg loop je langs de Strada degli Olivi, de weg van de olijfbomen.
Lengte: 7,2 km | Duur: 3,5 uur

Route A2 – Le Torri
De Toren-route leidt naar de toren van Castelmarino. Het magnifieke uitzicht strekt zich uit van de zee en de laagvlakte rondom Grosseto tot het binnenland van de Maremma. Via het pijnbomenbos en het oude kanaal loopt de route tot aan zee. Rondom Collelungo gaat het omhoog, waarna de tocht eindigt bij de Torre Collelungo.
Lengte: 6 km | Duur: 3 uur

Route A3 – Le Grotte
Deze goed te lopen route voert door pijnboombossen naar een oud kanaal waar schildpadden te zien zijn. Een bruggetje voert naar de Caprarecce, de geitenstal, waar herders en hun kuddes jarenlang beschutting zochten tegen de elementen. In de zomer is deze wandeling overigens niet altijd te reserveren, vanwege bosbrandgevaar is het gebied waar de wandeling doorheen voert dan nogal eens gesloten.
Lengte: 9,6 km | Duur: 3 uur

Route A4 – Cala di Forno
De route loopt halverwege de kust langs de voet van de heuvels omhoog, waardoor je regelmatig een prachtig uitzicht hebt op het park. Je struint langs eeuwenoude jeneverbesstruiken, ruikt de rozemarijn en wordt aan het einde beloond met het schitterende panorama van de baai van Cala di Forno.
Lengte: 12 km | Duur: 4 uur

Route A5/A6 – Forestale/Faunistico
Tijdens deze Bos&Faunawandeling leer je de dier- en plantensoorten kennen die in dit gebied voorkomen. Tussen de kurkeiken en eeuwenoude zachte of donzige eiken (quercus pubescens voor de kenners) zie je soms zomaar een paar herten tevoorschijn springen. Ook erg leuk voor jonge natuurliefhebbers!
Lengte: 6 km | Duur: 2 uur

Route A7 – Bocca d’Ombrone
Dit is de route die wij hebben gelopen, en die je zonder gids mag volgen. Het is een makkelijk te lopen route (die je sinds kort overigens ook helemaal met de fiets kunt afleggen), die naar de monding van de rivier de Ombrone leidt. Voor iedereen die niet bang is voor een klimmetje: loop een deel van de route langs de kust in plaats van over het pad. Het is een beetje klimmen af en toe, er liggen heel wat bomen en struiken in de weg, maar met je voeten in het water is het uitzicht nog mooier!
Lengte: 5 km | Duur: 2 uur

Voor al deze routes breng je eerst een bezoek aan het bezoekerscentrum in Alberese. Hier reserveer je een plek voor een wandeling met gids, een kanotocht, een tocht te paard of een avondwandeling. Je kunt er ook een fiets huren en een kaartje kopen voor wandeling A7.

Alberese Centro Visite del Parco, Via del Bersagliere 7/9, Alberese (Grosseto)
Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 20.30 uur

Ook vanuit het bezoekerscentrum in Talamone, helemaal in het zuiden, vertrekken verschillende routes, onder andere naar de baai van Cannelle, naar de Grotta di Stoppa en naar Punta del Corvo.

Centro Visite del Parco en Talamone Aquarium, Via Nizza 12, Talamone (Grosseto)
Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 12.00 uur en van 17.30 tot 20.00 uur

Op www.parco-maremma.it vind je uitgebreide informatie, zodat je voorbereid op pad kunt. Als je dan ook nog een flesje water, zonnebrandmiddel, een hoed, muggenzalf en een fototoestel meeneemt, wil je nooit meer weg uit de Maremma! Alvast veel wandelplezier, wij gaan onze voeten laten rusten en nagenieten van een bijzondere ervaring!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

  1. Dank je wel. zo hebben mee genoten van deze trip. Goed dat er nog zo van die plekjes bestaan. Als je ooit een boek uitgeeft met al de informatie waar je ons elke dag mee verwent dan sta ik de eerste in de rij om het te kopen.
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *