Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 tips voor een vakantie in Valcamonica

In Valcamonica valt nog veel meer te ontdekken dan de beroemde rotstekeningen waar we in onze blog van vanochtend over schreven. Er zijn nog veel meer segni, tekens, waarom je de Valle dei Segni zou moeten bezoeken. An geeft 10 tips voor een onvergetelijke vakantie in dit stukje Italië.

TREKKING Al Baitone

1 De natuur in
Dompel je onder in de natuur van dit authentieke gebied.  Meer dan de helft van Valcamonica is gelegen in beschermd natuurgebied. Bijzonder mooi zijn het Parco Nazionale dello Stelvio en het Parco Regionale dell’Adamello. Je kunt er wandelen op mulattiere, oude ezelpaden, slapen in een berghut en de geheimen van de rijke fauna en flora ontdekken.

Le mucche al pascolo_tradizione della Valle Camonica

2 Sportief op pad
In de winter kun je hier skiën, snowboarden en langlaufen of speciale sneeuwschoenen onderbinden voor een unieke wandeling door de sneeuw. In het skigebied van Adamallo en Ponte di Legno zijn honderden kilometers skipisten gelegen, op een hoogte van 1150 tot 3000 meter. Op de Presena-gletsjer wordt zelfs in de zomer geskied!

SCI Borno Montealtissimo SCI Monte Frerone

Van de lente tot het eind van de herfst is Valcamonica een paradijs voor trekking en voor fietsers. De fietsroute langs de rivier Oglio is echt een aanrader! In deze digitale brochure vind je veel meer tips en informatie voor fietstochten in Valcamonica.

BIKE Cicliovia Fiume Oglio BIKE Passo Crocedomini

3 Geniet van weldadige wellness
Na het sporten kunnen lichaam en geest heerlijk ontspannen in een van de terme, kuuroorden. De Terme di Boario in Darfo Boario Terme, een bronbadplaats die aan het einde van achttiende eeuw ontstond, omvatten vier bronnen met ijzerhoudend water (Boario, Fausta, Igea en Antica Fonte), die vooral geschikt zijn mensen met gal- en leverkwalen.

De thermen liggen in een groot park met een prachtige koepel in Liberty-stijl. Al badderend heb je prachtig uitzicht op de Monte Altissimo. In de moderne Spa & Beauty van Terme di Boario kun je jezelf helemaal verwennen: er zijn zwembaden, whirlpools, sauna’s, stoombaden en regendouches.

Cupola del Parco delle Terme Piscina esterna della Spa delel Terme di Boario

Van recenter datum zijn de Terme di Angolo; de ideale plek voor een relaxdagje met de hele familie.

Ingresso Terme di Angolo Parco termale di Angolo

4 Rijke historie
Niet alleen de Camuni lieten hun sporen achter in de Valcamonica, ook de Romeinen kwamen in dit noordelijke stukje Italië. In het Parco Archeologico del Teatro e dell’Anfiteatro en in het Museo Archeologico Nazionale della Valle Camonica zijn er heel wat overblijfselen van de Romeinse periode te zien. Verder getuigen ook oude kastelen zoals dat van Breno van een rijke historie.

Castello di Breno Le palafitte dell'Archeopark Museo di Cividate Camuno

5 Bienno, een van de borghi più belli d’Italia
Bienno is een van de mooiste dorpjes van Italië. Hier is de tijd echt stil blijven staan. In de tresendei, smalle steegjes, van het dorpje bevinden zich zeven torens, honderd fonteinen en vele kerkjes. Bienno wordt ook wel il paese del ferro, het dorpje van het ijzer, genoemd, omdat er al eeuwenlang ijzer wordt bewerkt. In het plaatselijke Fucina Museo worden nog altijd demonstraties gegeven van traditionele ijzerbewerking. Ten slotte is Bienno ook Borgo degli Artisti, een initiatief dat werken van nieuwe kunstenaars promoot.

BiennoArte - Mattia Trota (2) Arte - Mattia Trota

6 Zomerfestivals
Het belangrijkste festival in Valcamonica is de Mostra Mercato di Bienno, een van de grootste markten van Italië. Dit festival vindt elk jaar eind augustus  plaats en trekt circa 150.000 mensen die gedurende negen dagen genieten van de beste artigiani, ambachtslieden, van Italië die hun zelfgemaakte producten tonen en verkopen.

Er zijn ook heel wat kraampjes met specialità camune, de culinaire specialiteiten van Valcamonica. In de locande kun je terecht voor een lokaal gerecht uit Bienno, zoals casoncelli en spongada. Ook spektakel en muziek ontbreken natuurlijk niet.

Bienno Mostra Mercato Mostra Mercato Mostra Mercato-2

Alle evenementen in Valcamonica (met in elk seizoen festivals, markten en sagre) vind je in deze evenementenkalender.

7 Musea & kunst
Breng eens een bezoek aan een van de talrijke musea van de Musei di Valle Camonica, een netwerk van musea. Er is voor ieder wat wils: van het Museo della Guerra Bianca tot historische musea, van een watermolen tot het Musil (het Museo dell’energia idroelettrica di Cedegolo).

MEDION DIGITAL CAMERA Musil-Museo dell'energia idroelettrica di Cedegolo Musil-Museo dell'energia idroelettrica di Cedegolo (2)

Ook kunstliefhebbers komen hier aan trekken: van grote meesters uit het verleden tot moderne kunst, van het classicisme van Giovanni Pietro da Cemmo tot het volksrealisme van een van de belangrijkste Lombardische kunstenaars, Girolamo Romani, ook wel Romanino genoemd. Liefhebbers van moderne kunst bewonderen de werken Franca Ghitti, een kunstenares met internationale faam.

Casa degli artisti di Bienno Il luogo delle Vicinie di Franca Ghitti a Nadro

8 De heilige vallei
Valcamonica wordt ook wel eens ‘de heilige vallei’ genoemd. Het gebied dankt deze naam aan de vele kerken, de eremi (kluizenaarsverblijven) en kloosters die getuigen van spiritualiteit en geloof. Met name de Pieve di San Siro in Capo di Ponte, het Santuario dell’Annunciata in Bienno en het Santuario in Cerveno (met prachtige houten beelden van de Via Crucis di Beniamino Simoni) zijn een bezoekje waard.

Statue della Via Crucis di Beniamino Simoni nel Santuario di CervenoPieve di S.Siro a Capo di Ponte Santuario di Cerveno

9 De culinaire verleidingen van Valcamonica
Proef van alle typische producten: van olijfolie die wordt gemaakt aan het Lago d’Iseo tot bergkazen, lokale salumi, honing, wijnen, likeuren en producten op basis van kastanjes. In deze blog vertellen we je meer over al dit lekkers, met specifieke tips wat & waar je kunt proeven.

formaggio-Rosa-Camuna

10 Drie praktische tips voor een vakantie in Valcamonica
Valcamonica ligt in het noorden van Italië, in het oosten van de regio Lombardije. Het gebied ligt op 55 kilometer van Bergamo, op 45 kilometer van Brescia en op 115 kilometer van Verona. De vallei is vernoemd naar de Camuni, het volk dat hier duizenden jaren geleden woonden. Het gebied strekt zich uit over circa negentig kilometer, van de gemeente Pisogne ten noorden van het Lago d’Iseo tot aan de Tonalepas.

Cartina_ValleCamonica

Meer informatie vind je op de website van Turismo Vallecamonica. Wij logeerden in Hotel San Martino in Darfo Boario Terme. Schaf voor je vakantie zeker ook de Valle dei Segni Card aan, waarmee je op verschillende plekken korting krijgt.

met dank aan Valle Camonica – Valle dei Segni voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *