Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Costa Smeralda – de schitterende smaragdkust in het noorden van Sardinië

Als je vanuit Olbia richting het noorden rijdt, kun je er bijna niet omheen: de Costa Smeralda, met luxe resorts, golfclubs, discotheken en privéstranden. Dit stukje Sardijnse kust is sinds de jaren zestig uitgegroeid tot een van de beroemdste jetsetgebieden in Italië.

Je vindt er een aantal paradijselijke stranden en de natuur is sprookjesachtig. Dit is precies wat prins Aga Kahn IV in 1961 zag toen hij het gebied voor het eerst bezocht: een paradijs. De geestelijk leider van het Ismaïlisme, een stroming binnen de islam, liet enorme vakantieresorts bouwen en stond aan de wieg van de toeristische boom van de Costa Smeralda.

Exotische stranden in Europa

Gelukkig zijn de meeste resorts geïntegreerd in het landschap waardoor de natuur nog redelijk intact is gebleven. De rotskusten, gevormd door de wind met hier en daar begroeiing, (ook wel macchia mediterranea genoemd) zijn kenmerkend voor de Costa Smeralda en geven het gebied zijn exotische uitstraling.

De stranden aan deze schitterende smaragdkust zijn niet voor niets zo populair. Langs de Costa Smeralda ligt een aantal prachtige stranden. Vaak zijn het toeristische trekpleisters, maar wel erg fijn om een duik te nemen.

De mooiste stranden van de Costa Smeralda

Het strand van Capriccioli is misschien wel het mooiste strand van de Costa Smeralda, met fijn wit zand en kristalhelder water in onvergetelijke tinten blauw en groen. Maar we delen graag nog een aantal tips voor een dagje strand aan de Costa Smeralda.

Allereerst Cala di Volpe, dat eigenlijk uit vier verschillende stranden bestaat, met een klein haventje. Hier liggen veel luxe hotels, zoals Hotel Cala di Volpe, dat werd ontworpen door Jacques Couelle. ’s Zomers is het hier een komen en gaan van (inter)nationale filmsterren die de filmset verwisselen voor deze sprookjesachtige strandsetting. Voor een ontspannen dagje strand kun je hier neerstrijken bij Cala Beach Club.

Liscia Ruja is een van de langste stranden van de Costa Smeralda, met een vijfhonderd meter lang amberkleurig zandstrand met daarachter jeneverbesstruiken, mirte en aardbeibomen. Een ligbedje met parasol staat al op je te wachten bij White Beach Club of Shardana Beach Club. Voor een dagje strand met massage kun je ook terecht bij Dolphin Beach.

Een halvemaan aan fijn wit zand, beschermd door twee rotsen – dat is Grande Pevero. Er zijn geen luxe strandtenten, maar dat maakt dit strand misschien juist zo heerlijk voor een dagje zee. Ook met kinderen is dit een fijne plek, omdat het strand maar heel langzaam afloopt in zee.

Net zo mooi is Piccolo Pevero, even verderop, dus je kunt je handdoek na de lunch makkelijk een strandje verder leggen.

Een prachtige wandelroute naar de Baia di Romazzino

De Baia di Romazzino dankt zijn naam aan de vele rozemarijnstruiken die hier groeien (in lokaal dialect romasinu genoemd). Het strand van Romazzino is ‘s zomers het meest aan te bevelen: het strand is breed en diep, dus geschikt voor een groot aantal bezoekers.

Je bereikt het onder meer via de prachtige wandelroute die we in dit artikel delen, die je door de ongerepte natuur van dit stukje Sardinië leidt.

Het strand van de prins

Vlak bij de bedwelmende Baia di Romazzino ligt Spiaggia del Principe. Dit ‘strand van de prins’ was het favoriete strand van Aga Khan. Het is een uniek decor voor een dagje strand.

Vanaf het Spiaggia dei Capriccioli kun je een bootje huren voor een tochtje naar het Isola di Mortorio, een groene oase met een grote verscheidenheid aan bloemen en planten.

Als je langer aan de Costa Smeralda verblijft, zijn ook La Celvia, Cala Petra Ruja, Cala Granu, Liscia di Vacca, Rena Bianca en Spiaggia dell’Elefante heerlijk voor een dagje strand.

Dansen onder de sterren

Zet qua clubs vooral Le Terrazze Ritual op je lijstje, waar je eet en danst tussen de ruïnes van een voormalig sprookjeskasteel, onder de heldere sterrenhemel want het dak heeft de tand des tijds niet overleefd. Heerlijke cocktails, smaakvolle gerechten maar vooral een setting om nooit te vergeten.

foto: Le Terrazze Ritual

Roccia dell’Orso – de berenrots bij Palau

Naast mooie stranden heeft de Costa Smeralda ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Roccia dell’Orso. Deze ‘berenrots’ ligt op honderdtwintig meter hoogte en is al eeuwenlang een attractie.

Zo heeft Homerus de rots beschreven in zijn mythische vertellingen, en werd de opvallende vorm van de rots gebruikt als navigatiepunt voor schepen in de Middellandse Zee. Nu zijn het vooral toeristen die de beer komen bewonderen.

Je moet er wél wat voor doen. Er is een vijfhonderdveertig meter hoge trap in de berg gebeiteld die je voor een klein bedrag mag beklimmen. Deze trap brengt je tot in de buik van de beer. Hier is de wind op z’n sterkst, dus houd je goed vast!

Vanuit de buik heb je een fantastisch uitzicht op de eilanden van de Maddalena-archipel. Als het helder weer is kun je zelfs Corsica zien liggen!

Chiesa di Stella Maris

De Chiesa di Stella Maris in Porto Cervo is een van de opvallendste kerken van Sardinië. Deze witte kerk, die niet zou misstaan tussen de gebouwen van Gaudì, werd in 1968-69 gebouwd op basis van een ontwerp van architect Michele Busiri Vici.

De kerk past perfect in de sprookjesachtige sfeer van Sardinië, maar ook de details mogen er zijn. Kijk maar eens naar de omlijsting van de ramen en naar het plaveisel binnen in de kerk, dat gemaakt is van graniet.

Op de façade bewonder je, net voor je de drempel overstapt, twee beelden van de hand van Pinuccio Sciola: de heilige Jozef en paus Johannes Paulus II. De bronzen deuren zijn vervaardigd door Luciano Minguzzi, die voor de kerk ook een aantal schitteren beelden maakte.

In de kerk bewonder je ook een prachtig orgel en het schilderij Mater Dolorosa van El Greco, dat de kerk als donatie kreeg van de ambassadrice van België.

Sfeer proeven in San Pantaleo

In Porto Cervo kun je goed shoppen, maar veel sfeervoller is het om je souvenirs te kopen in San Pantaleo, een klein bergdorpje aan de rand van de Costa Smeralda.

Het schilderachtig dorpspleintje en de ruige rotsen maken het tot een bijzondere plek. In de zomer lift het dorp mee op de bekendheid van de Costa Smeralda, maar buiten het seizoen vind je er echte Italiaanse taferelen. Geniet van een klein voorproefje in foto’s:

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *