Naar hoofdinhoud Naar navigatie
14 september 2022

San Leo – een van de mooiste dorpjes van Emilia-Romagna

Hoewel San Leo maar een piepklein dorp is, prijkt het op de lijst van de borghi più belli d’ItaliaDeze link opent in een nieuw tabblad, de mooiste dorpjes van Italië. Ook wappert de Bandiera ArancioneDeze link opent in een nieuw tabblad er, de oranje vlag die door Touring Club Italiano wordt toegekend aan gastvrije dorpjes.

Umberto Eco noemde San Leo ‘la più bella città d’Italia’, de mooiste stad van Italië, en ook Dante Alighieri schreef over dit dorpje in zijn Divina Commedia. Genoeg redenen dus om een bezoek te brengen aan dit prachtige plaatsje in de regio Emilia-Romagna!

Het mooiste militaire bouwwerk in Italië

Ooit was San Leo, net als San Marino, een zelfstandige stadstaat, daarna viel het tot 2006 onder de regio Le Marche, maar inmiddels behoort het tot de regio Emilia-Romagna.

Geniet vooral van de eerste aanblik, als je aan komt rijden en de rotsvesting in de verte ziet opdoemen. Het fort lijkt zo uit de rotsen op te rijzen, alsof het gecreëerd is door de natuur zelf in plaats van door de mens.

Volgens Machiavelli was dit het mooiste militaire bouwwerk dat de mensheid in Italië had weten te creëren. La Rocca di San Leo is bijna zeshonderd meter hoog, waardoor je – eenmaal boven – een weids uitzicht hebt, met een lappendeken van bossen, rotsen en dorpjes tot aan de aan de horizon glinsterende zee.

De geschiedenis van San Leo

Het dorp dankt zijn naam aan de heilige Leo, die samen met San Marino (de latere stichter van de republiek San Marino) vanaf de Dalmatische kust naar Italië reisde. Ze werden predikers van het christendom en San Leo werd de eerste bisschop van het dorp.

Montefeltro, de berg waarop San Leo rust en die zijn naam geeft aan het hele grondgebied, zou zijn afgeleid van Mons Feretrius, dat in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting was.

San Leo is in handen geweest van vele verschillende stammen en volken. Zo streken de Longobarden hier neer, net als de heren van Montefeltro, de Malatesta’s vanuit Rimini en de hertogen van UrbinoDeze link opent in een nieuw tabblad.

In 1631 valt San Leo onder de Pauselijke Staat, die het fort gebruikt als gevangenis voor zijn vijanden. In 1860 wordt het dorpje bij het Koninkrijk Italië gevoegd.

De mooiste bezienswaardigheden in San Leo

San Leo ligt in de Marecchia-vallei, op ongeveer dertig kilometer afstand van RiminiDeze link opent in een nieuw tabblad. Het staat bekend om zijn indrukwekkende fort, dat gebouwd is op een rotsachtige uitloper, het karakteristieke historisch centrum en de kathedraal. Stuk voor stuk schitterende plekken, die we hieronder in detail zullen uitlichten.

Rocca di San Leo

Dit eeuwenoude fort is niet te missen; het torent dominant boven de stad uit. De vesting is gebouwd in de zesde eeuw. De belangrijkste architect was Francesco di Giorgio Martini, die de vesting zodanig veranderde dat het een verlengstuk werd van de rots waar het op staat. Het is op sommige plekken lastig om het werk van de mens te onderscheiden van dat van de natuur…

Vanaf 1631 kwam het fort in handen van de Pauselijke Staat, die er een maximaal beveiligde gevangenis van maakte. De beroemdste gevangene was Giuseppe Balsamo, beter bekend als graaf Cagliostro: een Italiaanse alchemist, genezer, vervalser en vrijmetselaar die veroordeeld werd tot levenslang in de gevangenis van San Leo vanwege ketterij.

Hij werd afgezonderd in de Pozzetto-cel, waarvan een luik in het plafond de enige toegang was. Na vier jaar opgesloten te hebben gezeten, stierf hij in zijn cel.

Je kunt het fort tegenwoordig bezoeken. De looproute voert je eerst naar de strafcellen in een van de hoofdtorens, waar nog steeds de metalen ringen te zien zijn die werden gebruikt om gevangenen vast te houden. Hier kun je ook de cel van Cagliostro zien.

Op de eerste verdieping van het fort vind je een interessante tentoonstelling met de middeleeuwse wapenuitrusting en martelwerktuigen.

Piazza Dante Alighieri

Het Piazza Dante Alighieri – of kortweg Piazza Dante –  is het kloppend hart van San Leo. Rond dit piazza bevinden zich alle belangrijke gebouwen, zoals het Palazzo della Rovere, waar ooit de graven van Montefeltro en de hertogen van Urbino zetelden en waar nu het gemeentehuis gevestigd is.

Ook het Palazzo Nardini, waar de heilige Franciscus in 1213 te gast was, het Palazzo Mediceo en de Pieve di San Leo liggen aan het plein. Ga lekker zitten bij de prachtige fontein en geniet van het uitzicht op deze monumenten.

Pieve di San Leo

De Pieve di San Leo is het oudste religieuze monument van San Leo. De parochiekerk werd gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw, op de plaats van de oorspronkelijke kleine kapel waar de heilige Leo zich terugtrok om te bidden.

De kerk is gebouwd tegen een klif en heeft daarom, net als de Duomo, geen voorgevel. Je moet de kerk betreden via een deur aan de zijkant. Het interieur van de kerk is zowel indrukwekkend als intiem.

Palazzo Mediceo

Het Palazzo Mediceo is een prachtig renaissancepaleis, met op de gevel het wapen van de stad Florence (met de Florentijnse lelie) en het familiewapen van paus Julius II, een telg van de familie Della Rovere.

Het werd tussen 1517 en 1523 gebouwd om de gouverneur van San Leo en Montefeltro te huisvesten. Aan het eind van de zestiende eeuw werd het uitgebreid door de familie Della Rovere. Tegenwoordig vind je in dit palazzo het Museo d’Arte Sacra, het lokale theater en de VVV.

Duomo van San Leo

De Duomo van San Leo dateert uit 1173 en is gebouwd in romaanse stijl. De kerk lijkt te zijn ingebouwd in de rots. Vanwege deze ondergrond is er geen echte voorgevel.

De kathedraal is gewijd aan de heilige Leo en herbergt ook zijn stoffelijke resten, die worden bewaard in een sarcofaag in de crypte.

De Duomo heeft een unieke akoestiek. Talrijke artiesten hebben hierdoor in San Leo opgetreden, onder wie ook de beroemde componist Ennio Morricone.

met dank aan San-Leo.itDeze link opent in een nieuw tabblad voor een aantal foto’s

Torre Civica

De Torre Civica staat eenzaam op de natuurlijke uitwas van de rots waarop de toren werd gebouwd. Samen met de Duomo maakte de Torre Civica oorspronkelijk al deel uit van de bisschopsburcht van Montefeltro.

De toren is vierendertig meter hoog en vierkant van buiten, maar rond van binnen. De toren is gewoonlijk gesloten voor publiek, maar tijdens speciale evenementen is de toren via een wenteltrap te beklimmen. Vanaf de toren heb je een spectaculair uitzicht over het dorp en de omliggende vallei.

Vergezichten over de Marecchia-vallei

Vanuit San Leo heb je een prachtig uitzicht op de Marecchia-vallei. Op verschillende punten in het dorp kun je stoppen om de adembenemende panorama’s te bewonderen.

Natuurlijk heb je een heel mooi uitzicht vanaf het fort van San Leo. Vanaf de loopbrug bij de toegangspoort kun je het dorp van bovenaf bewonderen.

Een ander uitkijkpunt is bij de Monte della Guardia, waar zich ook een oorlogsmonument met een Romeinse zuil bevindt. Hier kom je door vanaf het Piazza Dante naar de Via Toselli te lopen en na de Torre Civica rechtdoor te wandelen.

Een derde plek om het uitzicht over de vallei te bewonderen is het plein bij de Duomo. Tot slot loopt er rond een gedeelte van het dorp een strada panoramica. Deze begint vanaf de Porta di Sopra en is de ideale manier om het uitzicht over de vallei van meerdere kanten te bekijken.

Het klooster van Sant’Igne

Even buiten San Leo ligt het Convento di Sant’IgneDeze link opent in een nieuw tabblad, dat gesticht zou zijn door de heilige Franciscus. In de kleine kerk vind je een mooi fresco met een Madonna met Kind en Heiligen, plus een stukje van de boomstam waaronder de heilige Franciscus regelmatig zou hebben staan prediken.

foto’s: San-Leo.itDeze link opent in een nieuw tabblad

1 opmerking

  1. Vanja codee schreef:

    Mooi uitzicht had je daar .
    Zonsondergang gezien bij vlakbij Monte Bello was ook prachtig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen