Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castellana Grotte – heilige deuren en een heerlijke lunch bij Osteria del Caroseno

Castellana Grotte is het noordelijkste plaatsje van de Valle d’Itria, de vallei vol trulli in het hart van Puglia. Het wordt daarom ook wel La Porta della Valle d’Itria genoemd, ‘de toegangspoort tot de Valle d’Itria’.

Castellana Grotte staat vooral op de kaart dankzij het beroemde grottencomplex, waar we je in dit artikel meer over vertellen, maar ook het dorp zelf mag er zijn. Carola en Saskia gingen er afgelopen voorjaar op zoek naar heilige deuren en schoven bij Osteria del Caroseno aan voor een voortreffelijke lunch.

Le Porte della Badessa – heilige deuren

In een stukje van Castellana’s centro storico zijn de deuren van de huizen bedekt met schilderingen waarop zogenaamde badesse zijn afgebeeld: kloosterzusters die oorspronkelijk uit Griekenland kwamen, maar op de vlucht waren geslagen en in Brindisi voet aan wal zetten.

Paus Clemens IV bood ze onderdak en bescherming in het Monastero di San Benedetto in het nabijgelegen Conversano, waarbij ze een deel van de bevoegdheden van de bisschop kregen, die de paus op deze manier verving.

De geschiedenis van de badesse werd in 2018 weer tot leven gewekt door een aantal deuren in de historische dorpskern te voorzien van portretten van deze kloosterlingen. Verschillende kunstenaars uit de provincie Bari vereeuwigden de zusters.

Vier jaar later, in 2022, kwamen er nog meer deuren bij, zodat je nu door een klein openluchtmuseum wandelt, met uiteenlopende kunstwerken:

Op de website van de gemeente Castellana Grotte vind je alle beschilderde deuren, plus een plattegrond met de locatie van alle deelnemende huizen.

Osteria del Caroseno – proef de smaak van Puglia

Aan de andere kant van Castellana Grotte, vlak bij de Chiesa del Caroseno, ligt Osteria del Caroseno, waar we dankzij een tip van Gerard en Anja van B&B Masseria Cesarina aanschoven voor heerlijke gerechten uit de Pugliese keuken.

Van het prachtig geïllustreerde menu kiezen we allereerst de Percorso di antipasti, met een keur aan voorgerechtjes. Een aantal klassieke antipasti uit Puglia (zoals taralli en fave e cicoria) wordt hierbij op een originele manier opgediend.

Dit voorgerecht wisselt naar gelang het seizoen en de beschikbaarheid van verse ingrediënten, dus laat je verrassen door de keukenbrigade.

Als extraatje bestelden we ook een pannetje vol voorjaarsgroenten, met onder meer artisjok, tuinbonen, doperwtjes, groene asperges en courgette. Buonissimo met een sneetje van het krakend verse brood erbij!

Storia di un piatto povero

Voor de pasta kiest de chef van Osteria del Caroseno voor Sbiroli uit Bari, die al sinds 1890 gedroogde pasta maken. De verse pasta (zoals ravioli) maken ze uiteraard in eigen keuken.

Een aanrader is Storia di un piatto povero (letterlijk vertaald: geschiedenis van een arm gerecht): spaghetti met acht ingrediënten die weinig tot niets kosten. Met onder meer tomaten, olijven, kappertjes, ansjovis, kaas en pangrattato bereidt de kok een zeer smaakvol pastagerecht. Zo mag geschiedenis altijd wel smaken!

Natuurlijk staat er ook een gerecht met orecchiette (de traditionele pasta in de vorm van oortjes) op het menu, met raapsteeltjes en amandelpesto.

Wij hadden al te veel geproefd om nog een secondo te kiezen, maar Osteria del Caroseno serveert onder meer vleesgerechten met rundvlees uit de Murgia (een streek in het noorden van Puglia).

Tirami-a-sud, sporcamuss en andere dolci

Als toetje is er tirami-a-sud (een zuidelijke versie van het misschien wel beroemdste Italiaanse dessert), maar ook verfrissend sorbetijs en sporcamuss. Dit laatste is een traditioneel toetje uit Puglia. Het is een soort soes die je niet zonder te knoeien kunt eten. Vandaar ook de naam sporcamuss, dat zoveel betekent als ‘vieze mond’.

Wij namen alleen een espresso, maar een volgende keer komen we zeker terug om meer van het menu te proeven!

Schuif ook aan bij Osteria del Caroseno

Ook genieten van een lunch of diner bij Osteria del Caroseno? Je vindt het restaurant aan de Via Santamagno 18 in Castellana Grotte, naast de Chiesa del Caroseno.

Je kunt er elke dag, met uitzondering van dinsdag, terecht voor het diner. In het voor- en najaar opent de osteria ook voor de lunch.

Slapen bij B&B Caroseno

De eigenaren runnen ook B&B Caroseno, boven het restaurant, zodat je meteen na het diner je bed in kunt rollen. De volgende ochtend wacht een heerlijk uitgebreid ontbijt, waarna je al het moois in en om Castellana Grotte kunt ontdekken.

foto’s: B&B Caroseno

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *