Veel mensen laten Brindisi een beetje links liggen tijdens hun reis door Puglia, maar we raden je echt aan om de tijd te nemen om deze stad eens wat beter te verkennen. Wat een verrassing blijkt Brindisi, met heel wat mooie plekjes die we in deze blog met je delen.
Geniet van de kleurrijke markt op het Piazza Mercato
Saskia: ‘We beginnen met kleur, op de kleine groente- en fruitmarkt op het Piazza Mercato. Een wandeling tussen de kramen met verse artisjokken, aubergines, courgettebloemen, kaki’s en paprika’s is een dosis vitamine C in het kwadraat.
Niet alleen vanwege het lekkere fruit dat je er ongetwijfeld koopt, maar ook en vooral vanwege de marktlui, die je hartelijk verwelkomen en graag een praatje maken. Instant geluk!
De markt wordt overigens al sinds 1911 op deze plek, tussen het Piazza Vittoria en de Chiesa delle Anime, gehouden. Elke ochtend (behalve op zondag) kun je er terecht voor je inkopen en mooie foto’s van de kramen vol lekkers.
Tip: rondom het Piazza Mercato vind je ook een aantal gezellige restaurants voor lunch en/of diner. Aanraders zijn Trattoria Siamo Fritti, Pizzeria Agorà en Escosazio.
Vergaap je aan de gouden gloed op Piazza Duomo
Het is met afstand het mooiste plein van de stad: Piazza Duomo. De gebouwen die het plein omringen, zijn stuk voor stuk juweeltjes, zeker als de zon ze in een gouden gloed zet.
Aan het piazza prijkt natuurlijk de Duomo, de kathedraal van Brindisi, met de naastgelegen campanile, klokkentoren, met een poort naar de Via Colonne. Daar weer naast vind je het Museo Archeologico Ribezzo, waar je in de geschiedenis van Brindisi duikt.
Een literair kopje koffie
Toe aan een koffiepauze? Om de hoek van het Piazza Duomo vind je Caffetteria Letteraria Nervegna. Een heerlijke koffiebar, met een prachtig terras, waar je geniet van een romige cappuccino of een sterke espresso, omringd door boeken, oude Olivetti-typemachines en een sfeer die mij meteen inspireert tot schrijven!
Loop over de Via Colonne naar het eindpunt van de Via Appia
Het is misschien wel de beroemdste weg van heel Italië: de Via Appia. Soldaten, handelaren en reizigers in de oudheid namen deze weg om vanuit Rome, de hoofdstad van het Romeinse rijk, naar het zuiden van de laars te trekken, naar Brindisi, waar het eindpunt van de Via Appia gemarkeerd wordt door een oude Romeinse zuil die na al die tijd nog altijd fier overeind staat.
Het mooiste zicht op deze zuil heb je als je vanaf het Piazza Duomo door de Via Colonne richting zee loopt. Je ziet het bovenste stukje van de zuil al snel prachtig wit afsteken tegen de blauwe hemel.
Overigens stonden hier ooit twee zuilen. Hoewel je de basis van de tweede zuil nog altijd kunt zien, moet je voor de tweede zuil zelf nog wat zuidelijker reizen. Die staat namelijk sinds 1528, toen hij van zijn sokkel viel, op het Piazza Sant’Oronzo in Lecce.
Aan de voet van de zuil treffen we een ander Italiaans icoon:
Het kapiteel van de zuil die je aan het einde van de Via Colonne bewondert, is een kopie. Het Romeinse origineel vind je in het Palazzo Granafei Nervegna (Via Duomo 20), met duidelijke uitleg over de totstandkoming van het monument en over de verschillende afbeeldingen die je erop kunt onderscheiden.
In het museum zijn ook andere Romeinse resten van Brindisi te zien, waaronder delen van mozaïekvloeren. Naast het museum biedt het palazzo ook onderdak aan een infopunt van de lokale VVV, waar veel foldermateriaal te vinden is voor je verblijf in Brindisi en omgeving.
Nog meer Romeinse resten bewonderen? Onder het Nuovo Teatro Verdi (Largo Gianni D’Errico 1) vind je een kleine archeologische site, de Area Archeologica di San Pietro degli Schiavoni. Je kunt de resten van de Romeinse stad zien vanuit de foyer van het theater, maar als je tijd hebt voor een grondiger bezoek, kun je ook afdalen in deze oude Romeinse stad.
Wandel over de boulevard van Brindisi
Niets heerlijkers dan een wandeling langs de zee. De boulevard van Brindisi, de Viale Regina Margherita, leent zich uitstekend voor een mooie wandeling. Begin op het Piazza Vittorio Emanuele, met het monument voor de Romeinse dichter Vergilius, die in 19 voor Christus in Brindisi overleed, en de Fontana dei Delfini, de fontein met dolfijnen. Zie je ook de meridiana del porto, de zonnewijzer, op de muur van het Palazzo della Capitaneria?
Vanaf dit plein wandel je onder palmbomen en hypermoderne lantaarnpalen langs groepjes vissers. Aan je linkerhand zie je de Romeinse zuil weer, hoog boven aan een trappartij.
Daarna wisselen oude palazzi elkaar af, soms met prachtige belettering die niet zou misstaan in een film als La Dolce Vita.
Aan het einde gaat de boulevard over in een houten wandelpad. Duik hier zeker ook even de straatjes in van de oude visserswijk, Le Sciabiche. Deze pittoreske wijk is vernoemd naar een soort visnet dat werd gebruikt door de lokale vissers, die er elke ochtend op uit trokken in hun houten bootjes. Na terugkeer repareerden ze hun netten op de kade. Nog altijd vind je in deze visserswijk veel visrestaurantjes, met op het menu de vangst van die dag.
Lees ook: De boulevard van Brindisi
Beklim het Monumento al Marinaio
Brunda, zo luidde de naam die de Messapiërs aan Brindisi gaven, ‘hertenkop’. Deze naam is meer dan treffend gekozen, want de haven van Brindisi heeft inderdaad de vorm van het gewei van een hert. De hertenkop zie je daarom overal terug, ook in het stadswapen van Brindisi.
Beide uiteinden van het gewei omarmen als het ware het historisch centrum. Dat zie je het beste van bovenaf, als je bijvoorbeeld het Monumento al Marinaio beklimt.
Al wandelend over de boulevard zie je dit monument plots opduiken, aan de overkant van het water. Het is bijna zeventig meter hoog, met net onder de top een roomwit Mariabeeld.
Het monument is opgericht in opdracht van Mussolini, ter nagedachtenis aan alle Italiaanse mariniers die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Hun namen zijn te lezen in de crypte die in het monument is gevestigd. Een indrukwekkend aantal, dat zelfs op de warmste dag kippenvel oplevert.
Later zijn ook de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog opgetekend. Een vijftal flessen met water uit de vijf verschillende wereldzeeën herinneren aan de in zee begraven doden. Een symbolisch aandenken aan deze anonieme mariniers…
Het monument is echter meer dan alleen een herdenkingsplek. Je kunt helemaal naar de top (voor het grootste deel met de lift), voor een schitterend uitzicht over de haven van Brindisi en het oude centrum. De vorm van het gewei van het hert waarnaar de stad is vernoemd, zie je perfect vanaf deze hoogte!
Je komt bij het monument door aan de boulevard (zo ter hoogte van Piazzale Flacco) het pontje te nemen, dat je voor één euro per persoon naar de overkant vaart. In de zomer brengen ze je tot aan de voet van het monument, in de winter moet je een klein stukje verder lopen. Maar dat is geen straf, met het geluid van het klotsende water, de dobberende vissersbootjes aan je rechterhand en uitzicht op het centro storico aan de overkant.
Neem wel je ID-kaart mee, want die moet je inleveren voor je met de lift naar boven mag. Het is puur een veiligheidsmaatregel, je krijgt je ID weer netjes terug als je weer beneden bent. De toegang is overigens gratis, zowel voor de crypte als voor de lift naar het dak.
Nog iets verder dan het Monumento al Marinaio ligt het eilandje Isola Forte a Mare, bij de monding van de haven. Op dit eiland prijkt het Castello Aragonese, ook wel Castello Alfonsino genoemd. Het werd in de vijftiende eeuw gebouwd als een extra verdedigingselement. De locals noemen het overigens ook wel il castello rosso, het rode kasteel, vanwege de rode kleur die het kasteel bij zonsondergang krijgt.
Aan de andere kant van de haven prijkt het imposante Castello Svevo. In een bruisende havenstad als Brindisi was een goede verdediging van levensbelang. Niet gek dus dat het kasteel enorm groot is, het overziet de hele westelijke zijde van de haven. Het Castello Svevo werd voltooid in 1223, in opdracht van Frederik II, die ook het wereldberoemde Castel del Monte liet bouwen.
De haven hoeft nu niet meer verdedigd te worden, maar het is er nog steeds een drukte van belang. Het is nog altijd de ‘poort naar het oosten’, net als in de tijd van de Romeinen. Je neemt hier bijvoorbeeld de boot naar Griekenland en Albanië.
Bewonder de fresco’s in de Tempio di San Giovanni al Sepolcro
Ooit vertrokken ook de kruisvaarders vanuit Brindisi naar het oosten, naar het Heilige Land. Uit Jeruzalem namen ze het ontwerp van deze tempel mee, die binnen een schat aan bijzondere fresco’s bewaart. Ook de moeite waard: achter de kerk vind je een groene kloostertuin met een kleine citrusboomgaard.
Extra tip: nog meer schitterende fresco’s vind je in de Santa Maria del Casale, vlak bij het vliegveld van Brindisi. Je bewondert hier onder meer het Laatste Oordeel van Rinaldo da Taranto.
Ga op zoek naar de verscholen kerken van Brindisi
Naast de genoemde grotere kerken vind je in Brindisi nog veel meer kerkjes die de moeite van een bezoek waard zijn. Meestal zijn de deuren ’s ochtends en in de namiddag geopend en wip je er even binnen voor een kort bezoek.
Een van onze favorieten is de San Michele Arcangelo, die verborgen ligt in het Ex Convento Scuole Pie. Dit kerkje, met een koepel met kleurrijke dakpannen, doet nu dienst als expositieruimte.
Andere mooie kerken zijn de Chiesa degli Angeli (met prachtige houten deuren), de Chiesa di Santa Lucia, aan een van de oudste straten van de stad, en de Chiesa di San Benedetto, met een mooi ‘geheim’ klooster, waar de meeste toeristen geen weet van hebben.
Een laatste aanrader: de Chiesa di San Paolo, met een prachtig beeld van Madonna, met open armen en haar blik naar de hemel gericht. Deze Madonna zou Brindisi in de achttiende eeuw hebben gered van een afschuwelijke aardbeving.
Geniet van de sfeer op een van de pleinen van de stad
Net als in elke andere Italiaanse stad speelt het leven in Brindisi zich grotendeels af op straat. Of beter gezegd op het plein, want op de pleinen van de stad komen mensen samen: om een praatje te maken, een espresso te drinken, de kinderen te laten spelen of zomaar het leven van anderen te aanschouwen.
Brindisi heeft een aantal pleinen die bruisen van het gewone leven, zoals het Piazza Vittoria. Rondom de Fontana de Torres, onder de magnoliabomen, is het op elk moment van de dag een drukte van belang. De kleintjes spelen tikkertje terwijl hun opa’s en oma’s hen met een half oog in de gaten houden, maar vooral de laatste roddels en nieuwtjes doornemen met hun leeftijdsgenoten.
Een man leest een krantje, een ander staat druk gebarend te telefoneren. Er worden duiven gevoerd en ijsjes gegeten. Er wordt afgesproken later op de dag weer terug te komen, voor Brindisi aan tafel gaat. We kunnen er uren naar kijken, naar de verhalen die zo’n plein omhelst.
Een heel andere sfeer vind je op het Piazza di Santa Teresa, dat is vernoemd naar de gelijknamige kerk in barokstijl. Hoewel Lecce bekend staat om deze bombastische bouwstijl, is de barok in Brindisi maar op weinig plekken te vinden. Je vindt er nu een mooi museum met beelden, schilderijen en andere objecten uit deze en andere kerken. Op het plein vind je het Monumento ai Caduti, een monument voor alle soldaten die stierven voor het vaderland.
Buonissimi adresjes in Brindisi
Aan het begin van dit artikel noemden we al een paar restaurants rondom het Piazza Mercato: Trattoria Siamo Fritti, Pizzeria Agorà en Escosazio. Hier kun je terecht voor een heerlijke avond.
Carlijn, die in Brindisi woont en werkt tipt Vinoteca Numero Primo, de wijnbar van Tenute Rubino aan de boulevard. Op de kaart allemaal wijn geproduceerd in Brindisi en omgeving. Je kunt vragen om een proeverij met hapjes (voor lunch meer dan genoeg), maar een aanrader is ook de frisa met stracciatella (bijzonder romige kaas).
foto’s: Numero Primo, Brindisi
Nog een tip van Carlijn: La Nassa (Via Thaon De Revel Paolo 1), voor een uitgebreidere lunch of diner. Carlijn raadt je aan niet op de kaart te kijken, maar de antipasto te bestellen. Je krijgt dan ruim tien bordjes vol heerlijke gerechtjes. Vaak al genoeg, dus wacht nog even met het bestellen van een primo of secondo. Met z’n tweetjes is één antipasto overigens genoeg, de Pugliesi houden van uitpakken bij deze gang!
Trek in pizza? Ga dan naar Pizzeria Romanelli (Via Santa Lucia 3), waar al sinds 1949 de beste pizza’s van de stad worden gebakken. Proef zeker de pizza fritta, een gefrituurde calzone die je niet hongerig zal achterlaten…’
foto: Pizzeria Romanelli, Brindisi
Lees ook: de beste bed & breakfasts in Brindisi
Een paar praktische tips
Vliegen naar Brindisi kan onder meer vanaf Rotterdam, Eindhoven, Düsseldorf/Weeze of Brussel/Zaventem en hoeft zeker niet duur te zijn. Doorzoek alle mogelijkheden met slechts één klik: via Tix.nl vind je een overzicht van de meest voordelige vluchten naar Brindisi.
Vanaf de luchthaven van Brindisi kun je per bus naar het centrum van de stad reizen. De busshuttle van STP Brindisi vertrekt ongeveer twee keer per uur en brengt je in tien minuten naar de stad. Een kaartje kost € 1,50 en koop je bij de chauffeur.
Meer informatie over Brindisi – met ook een fijne stadsplattegrond – vind je bij het infopoint van de VVV Brindisi in het Palazzo Granafei-Nervegna, aan de Via Duomo 20.
foto’s: Carola Willemsen
Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.
Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.
Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:
*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia
Hi, I’m Daniele from Madera Bike Tour. I’m from Brindisi and I “read” your report of my city.
I arrange bike tour in Parco Dune Costiere between Ostuni and Fasano trought secondary roads we visit ancient masseria, historical monuments and thousand years old olive trees.
We can try to do It on Saturday morning.
Do yoi like the plan?
Best regards
Daniele
+39 327.5785185
Grazie Daniela, al mio ritorno verrò volentieri!
Wij waren 2 jaar terug ook in Puglia. Wij logeerden in een geweldige B&B in Bisecglie. (All Porto). Het viel ons ook op hoe vriendelijk en gastvrij de mensen waren. Op de markt kregen we gewoon een half dozijn oesters aangeboden zonder te hoeven betalen. Waar maak je dat nog mee. We hebben als dank toch maar een flesje wijn voor de man gekocht. Wij zijn echt gevallen voor Puglia. Mooie dorpjes, geweldige mooie natuur en supervriendelijke mensen.
Kan je in Brindisi ook naar het strand/zwemmen ? zijn er ook hotels B&B’s met zwembaden?
en is het een bestemming waar ik als vrouw alleen naartoe op vakantie kan?
Ciao Laura,
in Brindisi zelf kun je niet zwemmen of naar het strand, maar dicht bij de stad is er meer dan genoeg keuze: Torre Santa Sabina, Torre Canne, Torre Guaceto bijvoorbeeld. Er zijn vast hotels met zwembaden, maar die kan ik je niet uit ervaring aanbevelen. Wat ik wel kan zeggen is dat je er prima als vrouw alleen heen kan, dat geldt overigens voor heel Italië.