De Val d’Orcia, ten zuiden van Siena, is een prachtig stukje Toscane. Niet gek dus dat Unesco dit gebied in 2004 op de Werelderfgoedlijst zette. In de vallei van de Orcia, die is vernoemd naar de rivier die hier stroomt, is het landschap betoverend mooi. Hier zet je je auto meer dan eens aan de kant om de schoonheid van dit stukje aarde te bewonderen en vast te leggen.
Samen met HEMA – waar je ook een goede reisverzekering kunt afsluiten – stippelden we een mooie route uit door deze sprookjesachtige streek, langs de mooiste dorpjes, fotogenieke landschappen en adembenemende vergezichten. Andiamo!
Montepulciano
De start van de route is in een van de hoogstgelegen plaatsen van Toscane: Montepulciano. Het stadje schittert op een hoogte van maar liefst ruim zeshonderd meter, waardoor je er geniet van schitterende vergezichten. Voor het weidste uitzicht, beklim je de toren van het Palazzo Comunale. Met helder weer kijk je tot aan de Monte Amiata en het Lago Trasimeno.
Montepulciano is bekend om de Vino Nobile di Montepulciano, de ‘edele wijn van Montepulciano’. Een glaasje edele wijn proeven kan bij de enoteca van het Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano, in het Palazzo del Capitano aan het Piazza Grande.
Hier kun je in een sfeervolle omgeving elke middag (van begin april tot eind oktober) genieten van de Vino Nobile. Je kunt per glas proeven, maar je kunt ook een speciaal ‘proefmenu’ nemen, zoals Degustazione Bruscello, waarbij je voor tien euro drie glazen wijn kunt proeven (Rosso di Montepulciano DOC, Vino Nobile DOCG en Vino Nobile Riserva DOCG), vergezeld van drie lokale kazen.
Chiesa di San Biagio
Wanneer je Montepulciano verlaat, rijd je naar de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.
De tuinen van La Foce
Ongeveer een kwartier rijden ten zuiden van Montepulciano ligt La Foce, een villa met schitterende tuinen. Deze groene pracht en praal werd aan het begin van de twintigste eeuw ontworpen door de Britse tuinarchitect Cecil Pinsent, in opdracht voor Iris Origo, een Brits-Amerikaanse schrijfster, toen ze in het huwelijk trad met haar man Antonio en naar deze prachtige maar wat verwaarloosde plek verhuisde.
La Foce bestond toen uit een oude villa, meer dan veertienhonderd hectare braakliggende landbouwgrond en een groot aantal vervallen boerderijen. Het duurde zo’n vijftien jaar voordat de grote hervorming voltooid was. Pinsent had van al het braakliggende terrein een prachtig geheel gemaakt, met uitgestrekte tuinen zover het oog reikte.
Er brak een tijd vol dubbele gevoelens aan: Iris en Antonio kregen twee kinderen, maar om hen heen woedde de Tweede Wereldoorlog. Toen de strijd na een aantal jaren verhevigde en de partizanen vooral in Toscane in opstand kwamen, besloten Iris en Antonio vluchtelingen en ontsnapte krijgsgevangenen onderdak te bieden. Iris tekende haar ervaringen op in het boek Oorlog in Val d’Orcia.
Van deze periode is in de paradijselijke tuin niets meer te merken. In de fontein spetteren twee stenen dolfijnen, je dwaalt langs citroenbomen, langs geurende rozen en een prieel dat in het voorjaar is bedekt met blauweregen. Wat hogerop vind je lavendelstruiken, fruitbomen en heerlijk geurende mediterrane kruiden, die worden afgeschermd van de buitenwereld door een klein bos.
De tuinen van La Foce zijn geopend van eind maart tot 1 november, maar je kunt de tuinen niet vrij bezoeken. Je kunt aanhaken bij een van de rondleidingen (in het Italiaans of in het Engels) die ongeveer drie kwartier duurt.
De rondleidingen vinden plaats op woensdagmiddag om 15.00, 16.00, 17.00 en 18.00 uur en in het weekend om 11.30, 15.00 en 16.30 uur. Reserveren is niet nodig. Meer informatie (ook over de mogelijkheid om bij La Foce vakantie te vieren) vind je op de website La Foce.com.
© foto’s: Laura Arcelli & Roberto Salamone | LaFoce.com
Radicofani
In heel Toscane vind je ze, cipressen die naar de hemel lijken te reiken. Maar de mooiste plek om een foto te maken van deze voor Toscane zo kenmerkende bomen, is aan het begin van de karakteristieke slingerende weg die van La Foce naar Radicofani voert. Hier kun je eeuwig blijven staan om de schoonheid van dit stukje aarde te bewonderen.
Let wel: een deel van deze route voert over de zogenaamde strade bianche, ‘witte straten’: paden van grind of schelpenzand die niet geasfalteerd zijn. Voorzichtig rijden dus – en voor je vakantie even goed je autoverzekering checken voor áls er toch iets zou zijn.
Bagni San Filippo
Bijkomen van al dat moois kan in Bagni San Filippo, een klein dorpje dat vooral bekend is vanwege de heerlijke natuurlijke thermen. Het zouden de oudste natuurlijke thermen ter wereld zijn, zo vertelt een van de dorpelingen ons. Het water is weldadig warm, zo tussen de vijfentwintig en vijftig graden, en stroomt van hoge rotsen naar beneden, waar het een warm bad vormt.
Door de samenstelling van het water is vooral de Fosso Bianco spectaculair om te zien: een schitterend witte rots, die door jaren kalkafzetting zo uit een sprookje lijkt te komen…
Abbazia di Sant’Antimo
Na deze weldadige pauze volgt een langere route, van ongeveer drie kwartier, naar de Abbazia di Sant’Antimo, een Benedictijner abdij uit de twaalfde eeuw. De abdij ligt midden in de prachtige natuur, in een vallei niet ver van Montalcino. De vierkante campanile, de klokkentoren, wordt geflankeerd door een hoge cipres, als houden ze beide de wacht voor de monniken.
Het verhaal gaat dat de abdij in opdracht van Karel de Grote is gesticht, die op deze plek een visioen van een engel zou hebben gehad die hem vertelde hoe hij zijn soldaten moest genezen. Als dank voor dit wonder zou Karel de Grote een bijzonder bouwwerk hebben laten optrekken.
Geniet van het schouwspel waarop het licht van de zon je in de kerk trakteert. Je voelt in alles dat dit een magische plek is. Als de zang van de monniken weerklinkt, is de bijzondere ervaring compleet.
Montalcino
Rijd vervolgens door naar het middeleeuwse Montalcino, dat vooral bekend is vanwege de beroemde wijn die er gemaakt wordt, de Brunello di Montalcino. De heuvels rondom het stadje staan dan ook vol prachtige wijnranken, waar de kostbare druif groeit waarmee de trots van Montalcino gemaakt wordt.
Proef zeker een glas van deze wijn, bijvoorbeeld in de enoteca die is gevestigd in de Rocca, of bij Caffè Fiaschetteria, met een prachtig historisch interieur. De aardse smaak, waarin kruiden, pruimen en kersen de boventoon voeren, gaat het best samen met vlees. De Brunello is geen wijn om zo te drinken, maar komt het best tot zijn recht als je tegelijkertijd geniet van een schaal vol salumi of een mooi stuk vlees.
Neem naast de Brunello ook tijd voor Montalcino zelf, met een prachtige Duomo, het Santuario della Santissima Maria del Soccorso (waarvan het terras een prachtig uitzicht biedt), het klooster van Sant’Agostino, met een klein kunstmuseum, en het Palazzo dei Priori.
Bagno Vignoni
Wil je liever een kortere route? Dan kun je de Abbazia di Sant’Antimo en Montalcino ook voor een andere dag bewaren en via Castiglione d’Orcia naar Bagno Vignoni rijden.
Dit dorpje ligt aan de voet van de Monte Amiata, een uitgedoofde vulkaan die echter nog wel het thermaal water van de omringende warmwaterbronnen verwarmt. Met 1732 meter hoogte is deze berg een waar herkenningspunt voor het Zuid-Toscaanse landschap.
Bagno Vignoni heeft slechts pakweg dertig inwoners én een uniek dorpsplein. Dit Piazza dei Sorgenti (‘Plein van de Bronnen’), een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van circa vijftig bij dertig meter.
De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar tweeënvijftig graden al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt. Nu moet je voor een echt bad nét even buiten het dorp zijn, in het Parco dei Mulini, waar je lekker kunt dobberen midden in de natuur.
Cappella della Madonna di Vitaleta
Via San Quirico d’Orcia rijden we naar misschien wel de mooiste plek van deze route, de Cappella della Madonna di Vitaleta. Deze kapel is een bijzondere verrassing voor iedereen die door de heuvels van de Val d’Orcia toert. We zijn er zelf al tientallen keren langs gereden en stappen altijd even uit om in stille bewondering de pracht van deze plek in ons op te nemen.
De kapel is vernoemd naar de Madonna di Vitaleta. De beeldhouwer Andrea della Robbia maakte dit mooie Mariabeeld in 1590. Lange tijd was de Cappella di Vitaleta haar thuis. Inmiddels staat Della Robbia’s Madonna in de San Francesco in het dichtbijgelegen dorpje San Quirico. Maar ook zonder Maria blijft deze kapel een van de mooiste plekjes in Toscane…
Pienza
De eindbestemming van deze route is Pienza. Dit charmante stadje, dat slechts iets meer dan tweeduizend inwoners heeft, staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het centrale plein, het Piazza Pio II, is aangelegd in de vorm van een trapeze, met een bestrating die in rechthoeken werd verdeeld. Zo vormt het plein als het ware een toneel, omringd door de belangrijkste gebouwen van de stad. Op het plein is het heerlijk rustig. Er wonen maar weinig mensen in Pienza, en het stadje wordt nog niet onder de voet gelopen door toeristen.
Pienza heeft naast dit grootse plein ook een paar bijzondere straten. De hoofdstraat, de Corso Rossellino brengt je naar de gotische San Francesco, die in de dertiende eeuw werd gebouwd en waar zowel schitterende fresco’s als een meesterwerk van Luca Signorelli te zien zijn.
Ga samen met je geliefde op zoek naar de Via dell’Amore – en kus elkaar op de hoek van de Via del Bacio. Zoek ook de Via della Fortuna, voor (nog meer) geluk in de liefde!
Pienza is ook ‘de stad van de pecorino’. In de smalle straatjes zie je tal van kaaswinkels, waar de pecorino’s liggen opgestapeld: kleine en grote, oude en jonge, zachte, harde, gekruide, vrolijk verpakte… Een heerlijk souvenir!
dit artikel is geschreven in samenwerking met
Hema Verzekeringen
Dit lijkt me een fantastische route voor de vakantie met mijn vriendin in september. Hoelang duurt deze route ongeveer? Is dit in één dag te doen of adviseren jullie een overnachting onderweg?
Ciao Ruben,
het kan in één dag, maar als je langer van de dorpjes wil genieten (of van een uitgebreide wijnproeverij) dan is een overnachting wel aan te raden.
Wij deden er drie dagen over, met lange fotomomenten, dus je kunt er ook nog een extra dagje aan vastknopen.
schitterende route.
Heb je hier ook een brochure van.
Met de link onder aan de blog kun je de hele route opslaan als pdf Tineke, en dan printen, al dan niet met foto’s.
Wat is de mooiste route van La Foce naar Radicofani? Via Google maps worden er verschillende opties gegeven.
Ze zijn allemaal mooi, de SP53 en de Strada Provinciale del Monte Amiata voeren wat meer binnendoor.
Prachtig je blog! Heb je nog een tip voor overnachting?
Alle tips voor overnachtingen vind je via https://ciaotutti.nl/droomplekken/ – dan kun je zelf kijken waar je wil overnachten (op of iets buiten de route).
Prachtig, ik heb de hele val d’orcia met de Vespa rondgereden!
Waar kun je het best een Vespa huren als je verblijft in de buurt van Siena? Ik wil in de richting Pienza rijden
Ciao Ron,
je kunt kijken bij Siena by Vespa > http://www.sienabyvespa.com/scooter-rental-in-tuscany/
Beste Saskia,
Hoe lang doe je over deze route met een Vespa? We zouden dan met onze twee kinderen gaan dus zullen overal niet heel lang blijven.
Is dit in 1 dag te doen? Het lijkt me voor de beleving nog mooier dan met de auto (of vergis ik me daarin?)
gr Carla
Ciao Carla,
het ligt een beetje aan de periode wanneer je wil gaan en de leeftijd van de kinderen, maar ik zou in dit gebied voor de auto kiezen. Eén dag is op zich wel te doen, al is het fijner als je de tijd hebt om ergens wat langer te blijven hangen voor een uitgebreide lunch, een duik in de thermale baden, een wijnproeverij…
Hallo Saskia, Ik ga in mei naar Toscane met de motor.
Mijn vraag is waar is die foto van de cipressen genomen.
Ik wil geen strade bianco rijden.
mvg Dirk
Ciao Dirk,
er staan meerdere foto’s in dit artikel – maar zonder over de strade bianche te rijden, kun je bovenste foto’s niet vastleggen.
Hoi Saskia,
Is deze route ook goed te doen met de Vespa in 1/2 dagen?
Ciao Shelly,
het kan zeker ook per Vespa maar als je een en ander wil zien en proeven zou ik er dan wel iets langer voor uit trekken…